NFL: Big Ben megint ellopta a show-t, harmadszor is bosszút állt a Pats

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.05. 15:04
null
Rob Gronkowski ismét bombaformába lendült (Fotó: Action Images)
2014-ben is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk. Tartsanak velünk, 20 pontból álló összeállításunkból olyan részleteket is megtudhat, amelyeket eddig nem ismert!

20 YARD – A TESTVÉRPÁR ÖSSZEKÖTI BALTIMORE-T PITTSBURGHGEL
A vasárnapi Pittsburgh–Baltimore rangadón nem voltunk híján lökdösős-ütlegelős tömegjeleneteknek (például Terrell Suggs sunyi szerelése után) és az ezekért járó büntetéseknek. A két csapat szurkolói és játékosai évek óta fújnak egymásra, de most összeköti őket egy testvérpár. Chris Kemoeatu 2006-ban és 2009-ben a Steelersszel, öccse, Ma'ake 2012-ben a Baltimore-ral nyert Super Bowlt, de már egyikük sem játszik. Chris 2012-ben vesebetegsége miatt vonult vissza, öccse pedig azért, hogy fel tudja ajánlani az egyik veséjét a bátyjának. Mindketten rengeteget fogytak a műtét előtt, az átültetésre augusztusban került sor. Sikeres volt, de még mindig kórházban lábadoznak – várhatóan nem sokáig, hetek kérdése, és hazamehetnek.

19 YARD – AZ EAGLES ÉS AZ OROSZLÁNKIRÁLY – FOLES-NAK AKART GRATULÁLNI, DE MÁR SANCHEZ ÁLLT OTT
Sérüléshullám sújtja a Philadelphiát, de az Eagles így is 31–21-re nyert Houstonban. Nick Foles irányítónak a meccs közben eltört a kulcscsontja, s Mark Sanchez, a New York Jets korábbi QB-je állt be a helyére. Első passzából 52 yardos passzt adott Jeremy Maclinnak, Jason Peters támadófalember pedig nem azon lepődött meg, hogy összejött a passzjáték, hanem azon, hogy amikor gratulálni akart Folesnak, Sanchezt látta a pályán. „Nem tudtam, hogy Foles megsérült. Láttam, hogy a bomba eltalálja Maclint, megfordultam, hogy pacsizom vele, erre Sanchez állt ott" – mondta Peters.
A védelemből DeMeco Ryans dőlt ki Achilles-ín-sérülés miatt, Chip Kelly vezetőedző pedig az Oroszlánkirály mesével vont párhuzamot. Ott Mufasa, a kis Simba apja, a szavanna királya halálos sérülést szenvedett, s fiának kellett a helyébe állnia. „DeMeco a védelmünk vezére, ő a mi Mufasánk. Ha egy harcosunk kidől, egy másiknak fel kell vennie a pajzsát, és érte is harcolni a háborúban. Ezt tették a fiaink” – dicsérte a védelmet Kelly. További sérülésekről ide kattintva olvashat!

18 YARD – ÍME, MENNYIRE FONTOS AZ ÖSSZHANG
A Houston Texans elkapói, DeAndre Hopkins és Keshawn Martin között finoman szólva nem volt tökéletes az összhang.



17 YARD – RITKA NEW ORLEANS-DUPLÁZÁS, ERRE CSAK A MIAMI VOLT KÉPES
Az elmúlt húsz évben a New Orleans Saints csupán a második csapat, amely azután tudta megnyerni a csütörtök esti mérkőzését, hogy a vasárnap éjjeli rangadón is diadalmaskodott. Drew Breesék a Green Bay után a hét közepén a Carolinát verték meg. Korábban ez csak a Miaminak sikerült, még 2003-ban, de gyanítjuk, a jövőben többen csatlakozhatnak a két csapathoz, mert akármennyire is utálják egyesek a csütörtöki meccseket, az NFL-menetrend szerves részeivé váltak.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2014-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

16 YARD – COUSINS ÉS McCOY UTÁN RG III NEM HOZOTT SZERENCSÉT A WASHINGTONNAK
Nem tudta megismételni a Washington a Houston 2011-es bravúrját. A Texans három éve három meccset nyert meg zsinórban úgy, hogy mindegyiken más irányító kezdett. Matt Schaub, Matt Leinart és T. J. Yates washingtoni megfelelője Kirk Cousins, Colt McCoy és Robert Griffin III lett volna, de a Minnesota otthonában a sérülése után megváltóként várt RG3-mal elbuktak a fővárosiak – akik ellen egyébként több ezren tüntettek a Vikings csarnoka előtt a szerintük az amerikai őslakosokat sértő jelkép és Redskins név ellen.

15 YARD – 1987 ÓTA NEM LÁTOTT SIKERT ARATOTT A DOLPHINS
A Dolphins 37–0-ra kiütötte a Chargerst vasárnap, ami a klub legnagyobb különbségű győzelme volt 1987 óta. Akkor a Chiefs 42–0-ra kikapott a Miamitól. A találkozó előtt Philip Rivers a második legjobb irányító-mutatóval rendelkezett (85.5) a ligában. Igen ám, de a Dolphins ellen az irányítók a legrosszabb átlagot produkálták (32.7), így nem csoda, hogy Rivers háromszor adta el a labdát, ráadásul touchdownt sem szerzett. Rivers előtt legutóbb Drew Breesnek volt olyan mérkőzésre a Chargersben, hogy nem dobott TD-t, és mellette három interceptionnel zárt.

A Chargers 1999 óta először nem szereztek pontokat alapszakasz-mérkőzésen, így 241 meccses szériája szakadt meg. A Dolphins 5–3-mal áll, ez a legjobb mutatója nyolc meccs után 2003 óta.

14 YARD – ÚJRA PLAYOFFHELYEN A SEATTLE, A STEELERS IS KÖZELÍT A RÁJÁTSZÁSHOZ
Két nehéz hét után ismét playoffhelyen szerepel a bajnok Seattle, amely az Oakland legyőzésével jutott vissza a legjobb 12 közé. Az NFC-ben továbbra is a ligából egyedüliként egy vereséggel álló Arizona és a Detroit számít erőnyerőnek, a wild card körben a Seahawks Philadelphiába látogatna, a másik párban New Orleans–Dallas meccset rendeznének. Az AFC-ben a New England a Denver legyőzésével elvette a Broncostól az első kiemelt pozícióját, de még Peyton Manningék is erőnyerők. A playoff első hetében ebben a főcsoportban Indianapolis–Pittsburgh és Cincinnati–Kansas City meccset rendeznének.

Ha most lenne vége a szezonnak, ezek az ágak lennének a rájátszásban (Fotó: nfl.com)
Ha most lenne vége a szezonnak, ezek az ágak lennének a rájátszásban (Fotó: nfl.com)



13 YARD – ANTONIO BROWN ÉS KÉT DENVERI AZ ELIT ELKAPÓK KÖZÖTT, DE VAN KATEGÓRIA, AMIBEN FUTÓ A LEGJOBB
A héten az elkapók egyéni statisztikáit böngésztük át alaposabban. Az elkapások tekintetében a pittsburghi Antonio Brown az első 71-gyel, s a szerzett yardokban is ő vezet 996-tal (az elkapással szerzett first downok listáján is első 44-gyel). Az elkapások átlagos hosszát tekintve a washingtoni DeSean Jackson az első, játékonként 21.8 szerzett yarddal. A legtöbb elkapott TD a denveri Julius Thomasé (10), a leghosszabb elkapás csapattársáé, DeMaryius Thomasé (86). D. Thomas meccsenkénti 111.8 yardja is a legtöbb a ligában – neki már volt pihenőhete, szemben a steelerses Brownnal. Az elkapás után futva megtett yardokban két futó a legjobb, a houstoni Arian Foster 477, a pittsburghi Le'Veon Bell 413 yardot tett meg a labdával, más még nem jutott 400 fölé.

12 YARD – MARSHAWN LYNCH NEM ÁLL MEG, INKÁBB BEAST MODE-BA KAPCSOL
Akinek még mindig nem lenne tiszta, Marshawn Lynchnek miért Beast Mode a beceneve, annak íme egy jelenet az elmúlt fordulóból. Oké, a csapattársak segítsége is sokat nyomott a latban, s persze az is, hogy mindezt a harmatgyenge Oakland ellen produkálta, de akkor is… Lynch két touchdownt futott, emellett volt 76 elkapott yardja is, ami kettővel kevesebb egyéni legjobbjánál. Ez volt a hatodik mérkőzése Lynchnek az NFL-ben, amikor a futott és az elkapott yardok tekintetében is csapata legjobbja volt.



11 YARD – LUCK HAJSZÁLLAL MANNING ELŐTT, HÁRMAN ZÁRNAK 5000 YARD FELETT?
Andrew
Luck újabb yardesőt hozó meccsével már 3085-nél jár kilenc mérkőzést követően, ha pedig ezt az átlagot tartja, 5484-gyel zárhat, átadva a múltnak elődje, Peyton Manning tavaly felállított 5477 yardos rekordját. A Denver irányítója 5144-gyel zárhat, ha a szezon második felében megismétli az első időszakban mutatott számait, Drew Brees pedig 5048-cal – ez neki ötödször jöhetne össze, rajta kívül eddig Manning, Brady, Marino és Stafford érte el ezt a határt, egyszer-egyszer. Az éveket tekintve viszont nem lenne kiemelkedő a 2014-es szezon, 2011-ben Brees (5476), Brady (5235) és Stafford (5038) is elérte ezt a határt az egyre inkább passzközpontúvá váló ligában.

10 YARD – MURRAYT ELŐSZÖR FOGTÁK MEG, WAYNE MÁR A NYOLCADIK
A futóknál DeMarco Murray a szezonbeli kilencedik meccsén már nem tudott 100 yard fölé kerülni, az Arizona kitűnő védelme elleni 79 egység után azonban még mindig jó úton van afelé, hogy a liga történetének nyolcadik játékosaként 2000 yard felett fusson egy szezonban (2014).
Az elkapók idei teljesítményeivel már foglalkoztunk, nézzünk történelmi távlatokat. Reggie Wayne a Giants ellen 70 yarddal zárt, ezzel a Colts legendája már 14 070-nél jár, így pedig James Loftont (14004) leszorítva már a nyolcadik az örökranglistán. A 35 éves játékos előtt épp korábbi csapattársa, Marvin Harrison áll a 7. helyen 14580-nal.

TOM BRADY–PEYTON MANNING BLOKK

A Denver kiütésével Tom Brady 11–5-re vezet a Peyton Manning elleni párharcban (Fotó: Action Images)
A Denver kiütésével Tom Brady 11–5-re vezet a Peyton Manning elleni párharcban (Fotó: Action Images)


9 YARD – HIVATALOS: NINCS NFL-CSAPAT, AMELYNEK MÉRLEGE POZITÍV BRADY ELLEN AZ ALAPSZAKASZBAN
Tom
Brady vezérletével a New England Patriots legyőzte a Peyton Manning fémjelezte Denver Broncost, így a Pats irányítója 5–5-re javította a Vadlovak elleni mérlegét. Ezzel pedig Bradynek mind a 31 ellenfél ellen legalább 50 százalékos a mérlege az alapszakaszban. Az Arizona (1–1), a Carolina (2–2), a San Francisco (1–1) és a Seattle (1–1) a másik négy együttes, amely ellen kiegyenlített a mérleg, a többi NFL-csapatot Brady (és a Pats) többször győzte le, mint nem.

Brady kedvenc ellenfele a Bills (23–2), a nem csoportriválisok közül pedig a Colts (8–3). Brady 15 éves pályafutása során sohasem kapott még ki az Atlantától (4–0), a Chicagótól (4–0), a Dallastól (3–0), a Jacksonville-től (4–0), a Minnesotától (4–0), a Philadelphiától (3–0) és a Tampa Baytől (3–0).

8 YARD – GRONK: 50, WARE: 125
Rob Gronkowski
tarthatatlannak tűnt a Broncos ellen, kilenc elkapásból – közte a hét legszebbjének megválasztottal, lásd vine-unkon – 105 yardot és egy TD-t szerzett, ez utóbbival már 50-nél jár az alapszakaszban (illetve volt egy, amelyet futásnak adtak, így már 51 hatpontost szerzett), erre pedig csupán 59 meccsre volt szüksége, ez Randy Mosszal holtversenyben a második legkevesebb, ami a félszázhoz kellett, a csúcstartó Lance Alworth 54-gyel.
A Denver a meccsen csupán egyszer tudta földre vinni labdával a kezében Bradyt, DeMarcus Ware viszont ezzel már 125 sacknél jár, az aktív játékosok közül harmadikként elérve ezt a pontot (John Abraham 133.5, Jared Allen 130).



7 YARD – PEYTON SZÉRIÁI MEGMARADTAK, SŐT, ÚJABB REKORDOT ÁLLÍTOTT FEL
A Denver irányítója sorozatban a 47. mérkőzésén adott hatpontos passzt, ezzel feljött az örökranglista harmadik helyére (Brees 54, Brady 52, Manning és Johnny Unitas 47-47), valamint a 14. mérkőzésén jegyzett legalább két TD-átadást, ez pedig a leghosszabb futó széria. Manning 438 yardig jutott, így már a 14. alkalommal jutott 400 fölé, amivel átvette az örökranglista első helyét Dan Marinótól (13).

(Fotó: nesn.com)
(Fotó: nesn.com)

6 YARD – BELICHICK „DIVATBEMUTATÓJÁBÓL” MÁR TUDNI LEHETETT, A PATS LEGYŐZI A BRONCOST
A statisztika nem hazudik – szokták volt mondani. Na de nem mindegy, milyen az a statisztika. Mike Dussault, a Bleacher Report munkatársa például adatbázist vezet Bill Belichick mérkőzéseken viselt melegítőfelsőiről. Így amikor a Patriots edzője szürke pulcsijában megjelent a pályán a Broncos elleni rangadó előtt, tudni lehetett, a Pats nyeri a mérkőzést, hisz 2003 és 2013 között Belichik 57–13-as mérleget produkált szürke felsőben.

Igen ám, de a körmönfont tréner a meccs kezdetekor már kék pulóverben díszelgett. Aggodalomra ez sem adott okot a Pats-drukkereknek. Belichick ebben az idényben hatszor viselt kék felsőt, s csapata ebből öt alkalommal győzött.

Részletes statisztikák Belichick felsőiről és a sikerek kapcsolatáról itt!

A szürke és a kék is jó előjel volt (Fotó: nesn.com)
A szürke és a kék is jó előjel volt (Fotó: nesn.com)



5 YARD – PALMER IS 35 EZRES, BRADY PONT A BRONCOS ELLEN ELŐZTE MEG ELWAYT
Carson Palmer a Dallas elleni 249 passzolt yardjával 35124-nél jár már, ezzel pedig az aktív játékosok közül hatodikként érte el a 35 ezres határt. Brady sokkal kevésbé kerek, de annál fontosabb mérföldkőhöz érkezett, a Denver elleni 333-mal már 51541-nél jár. És hogy ez miért érdekes? Mert ezzel feljött az örökranglista 5. helyére, megelőzve John Elwayt (51475). Ja, Elway amúgy a Denver legendás irányítója volt, most pedig a csapat futballal kapcsolatos ügyekért felelős ügyvezető alelnökeként ténykedik, így aligha lehetett volna Bradynek jobb időpontot találni az előzésre, mint a Broncos elleni szuperrangadón.

4 YARD – TOVÁBB ÉPÜL A PATS HAZAI SIKERSOROZATA, BRADY: 200
A Patriots sorozatban az ötödik meccsét, zsinórban a 14. hazai alapszakaszbeli összecsapását, és 34., AFC-csapat elleni hazai találkozóját nyerte meg. Ez utóbbi mutató Brady irányításával még kiemelkedőbb, a New England vele 42 hazai meccset nyert meg a konferencia csapatai ellen. A Patriots sorozatban 59. olyan otthoni találkozóján diadalmaskodott, amelyen vezetett a szünetben. A 200. találkozóját játszó, ezen 155. sikerét arató Brady (77.5 százalékos mutató) a 22. négytouchdownos meccsét játszotta, ezzel a negyedik helyen áll, Manning vezeti a listát 33 ilyen találkozóval.

(Fotó: ESPN)
(Fotó: ESPN)

3 YARD – HARMADSZOR IS ÖSSZEJÖTT A BOSSZÚ A HAZAFIAKNAK
A New England harmadszor csapott össze a következő évben azzal a csapattal, amely korábban legyőzte az Amerikai főcsoport döntőjében. A 2007-es – veretlen – szezonban a Colts ellen 24–20-ra, tavaly a Ravens ellen 41–7-re, ezúttal a Broncos ellen 43–21-re nyert a Patriots. A Hazafiak már a félidőben 27 pontnál jártak, ez több mint amennyit a Broncos bármelyik mérkőzés egésze alatt kapott a szezonban.

(Fotó: ESPN)
(Fotó: ESPN)

2 YARD – 11–5 BRADYNEK, A MÁSODIK LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ SIKER A FELEK ÖSSZECSAPÁSAIN
A két irányítólegenda a 16. alkalommal csapott össze egymással, az örökmérleg pedig 11–5-re módosult a New England-i irányító szempontjából. A mostani, 22 pontos siker a második legnagyobb különbség a felek közötti mérkőzéseken, a rekordot a két passzmester első találkozása jelenti, 31-gyel. Még szintén a 2001-es szezonban három héttel később a Patriots 21 ponttal nyert, ez a harmadik legnagyobb differencia.

BLOKK VÉGE

Big Ben: két meccs, 12 touchdown – új rekord (Fotó: Action Images)
Big Ben: két meccs, 12 touchdown – új rekord (Fotó: Action Images)


1 YARD – BIG BEN NEM ÁLLT LE, A BALTIMORE ELLEN IS MEGDÖNTÖTT EGY NFL-REKORDOT
Hiába azonban minden Brady–PM érdekesség, ezen a héten is Big Ben vitte el a show-t. Roethlisberger az előző fordulóban az NFL történetének első olyan játékosa lett, aki két mérkőzésen érte el az 500 passzolt yardot. A Pittsburgh irányítója az Indianapolis legyőzése után a Baltimore ellen sem lassított, s ő lett az NFL történetének első irányítója, aki egymás után két meccsen hat touchdownpasszt adott. Big Ben a 2. negyedben 10 passzkísérletéből nyolcat sikeresen oldott meg, csapata 118 yardot és 3 TD-t szerzett velük. A Steelers a legutóbbi három meccs 2. negyedében összesen 74 pontot szerzett – vasárnap a Jets lesz az ellenfele, a legutóbbi nyolc meccsüket elveszítő New York-iak előre retteghetnek a második 15 perctől.

TD – BÁTOR JÓSKA
Természetesen a 16. párharccal foglalkoztunk előző héten, a 600 yard feletti mennyiség (771) gond nélkül összejött a futásmentes mérkőzésen, de nem zártak hat TD-passz alatt. Mondjuk felette sem, mert pont hattal végeztek.
Most bátrabbak leszünk, a St. Louis a Seattle és a San Francisco után a listavezető Arizona ellen is bravúrt ér el, Big Bent pedig legfeljebb két TD-átadáson tartja a gyengécske Jets-hátvédsor.

STATISZTIKÁK
A 9. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver)
–New England
438
A legtöbb futott yard: Jeremy Hill (Cincinnati)
–Jacksonville 154
A legtöbb elkapott yard: Jeremy Maclin (Philadelphia) –Houston
158
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 3085 Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard: 1133 DeMarco Murray (Dallas)
A legtöbb elkapott yard: 996
Antonio Brown (Pittsburgh)
A legtöbb szerelés: 97 Luke Kuechly (Carolina)
A legtöbb sack: 12 Justin Houston (Kansas City)
A legtöbb interception: 6
Tashaun Gipson (Cleveland)
NFL 2014, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
2014. 10. 31. 1.25 Carolina Panthers–New Orleans Saints 10–28
2014. 11. 02. 19.00 Cincinnati Bengals–Jacksonville Jaguars 33–23
2014. 11. 02. 19.00 Cleveland Browns–Tampa Bay Buccaneers 22–17
2014. 11. 02. 19.00 Dallas Cowboys–Arizona Cardinals 17–28
2014. 11. 02. 19.00 Kansas City Chiefs–New York Jets 24–10
2014. 11. 02. 19.00 Miami Dolphins–San Diego Chargers 37–0
2014. 11. 02. 19.00 Minnesota Vikings–Washington Redskins 29–26
2014. 11. 02. 19.00 Houston Texans–Philadelphia Eagles 21–31
2014. 11. 02. 22.05 San Francisco 49ers–St. Louis Rams 10–13
2014. 11. 02. 22.25 New England Patriots–Denver Broncos 43–21
2014. 11. 02. 22.25 Seattle Seahawks–Oakland Raiders 30–24
2014. 11. 03. 2.30 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens 43–23
2014. 11. 04. 2.30 New York Giants–Indianapolis Colts 24–40
Szabadnapos. Atlanta Falcons, Buffalo Bills, Chicago Bears, Detroit Lions, Green Bay Packers, Tennessee Titans
10. FORDULÓ
2014. 11. 07. 2.25 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns
2014. 11. 09. 19.00 Buffalo Bills–Kansas City Chiefs
2014. 11. 09. 19.00 Detroit Lions–Miami Dolphins
2014. 11. 09. 19.00 New Orleans Saints–San Francisco 49ers
2014. 11. 09. 19.00 New York Jets–Pittsburgh Steelers
2014. 11. 09. 19.00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2014. 11. 09. 19.00 Jacksonville Jaguars–Dallas Cowboys*
2014. 11. 09. 19.00 Baltimore Ravens–Tennessee Titans
2014. 11. 09. 22.05 Oakland Raiders–Denver Broncos
2014. 11. 09. 22.25 Arizona Cardinals–St. Louis Rams
2014. 11. 09. 22.25 Seattle Seahawks–New York Giants
2014. 11. 10. 2.30 Green Bay Packers–Chicago Bears
2014. 11. 11. 2.30 Philadelphia Eagles–Carolina Panthers
Szabadnapos. Indianapolis Colts, Minnesota Vikings, New England Patriots, San Diego Chargers, Washington Redskins, Houston Texans
*Londonban rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik