Aubameyang: Csodák Palotája, „Majomcirkusz”, a következő megálló a Lövölde tér?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 17:36
null
Pierre-Emerick Aubameyang távozásával lassan megbarátkozhatnak a Dortmund szurkolói (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-ben kezdtünk, és a Serie A után elérkeztünk a Bundesligába.

 

Vagy kifogta a következő Mats Hummelst a BORUSSIA DORTMUND, vagy kidobott egy raklapnyi pénzt az ablakon, ugyanis a kőgazdagnak nem nevezhető német klub képes volt 21.5 millió eurót adni a középső és jobb oldali védőért, Manuel Akanjiért.

A szerencsés eladó a svájci FC Basel, amely 2015 nyarán alig hétszázezer euróért vette az akkor 20 éves játékost a Winterthurtól. A nigériai származású Akanji a svájci korosztályos nemzeti csapatok után tavaly nyáron a felnőttek között is pályára lépett, értékét a Transfermarkt kerek ötmillió euróra becsülte… A 21.5 millióban a svájci Blick szerint már beleértendők a későbbi bónuszok is, a most átutalt összeg húszmillió euró alatt maradt (az árat a Manchester United és a West Ham United érdeklődése verte fel eme meglepő magasságokba).

Michael Zorc, a BVB sportigazgatója megerősítette, hogy a benne lévő potenciál miatt vették meg Akanjit, míg a szurkolók megbarátkoznak lassan a gondolattal, hogy hamarosan nem a védő megszerzése lesz a legérdekesebb transzfer a klubnál, hanem Pierre-Emerick Aubameyang eladása.

Pedig csodaszerűen indult a támadó mindenes dortmundi karrierje, ám egyre inkább a távozás (és a lazulás) körül kezdtek forogni a gondolatai, tavaly nyáron a kínai kaland kútba esése után nyíltan felajánlkozott korábbi klubjának, a Milannak – most a Real Madrid, az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a kantoni Evergrande és a pekingi Kuoan szeretné megszerezni.

Az ebben az idényben 23 fellépésén 21 gólt szerző támadó édesapját a héten Londonban látták, angol szakértők szerint most hetven, a nyáron hatvanmillió eurót fizetne érte (mármint Pierre-Emerickért) az Arsenal. Az egyik brit híroldal szerint az angolok már meg is egyeztek a támadóval a fizetéséről. Wenger jobbkeze, a volt dortmundi kapus, Jens Lehmann pedig többször is felbukkant mostanában volt lakhelyén…

„Korábban fegyelmezett volt… Nem tudom, mi zajlott le a fejében” – értetlenkedett Zorc, de szerintünk az egykori remek középpályás nagyon is jól tudja, hogy mire megy ki a játék, amelyet nem is olyan régen Ousmane Dembélé játszott a dortmundiak idegrendszerével.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy Zorc az egyik nyilatkozatában nyíltan bírálta az Arsenalt, beszólt Arsene Wengernek is, majd az edzője által is nélkülözhetetlennek nyilvánított Aubameyang visszakerült az első csapat keretébe, de Berlinbe mégsem utazott el a soros bajnokira – ez transzferológiai tapasztalatunk szerint azt jelenti, hogy eladják. Hogyne adnák el, de sokkal többet kérnek ám érte, hiszen láthatja mindenki, hogy fontos játékos, számolnak vele.

Kettős beszéd.

És egy mélyről jövő: „Nem tudom elképzelni, hogy Aubameyang ezt a majomcirkuszt Münchenben is meg merné csinálni” – dörögte a kickeres újságíró, Karlheinz Wild.

Ebben a dortmundi helyzetben Christian Pulisicet aligha adják el a Manchester Unitednek, és Auba távozása esetén hiába állnak sorba André Schürrle és ügynöke előtt a klubok (West Ham, Inter, Hamburg, Fenerbahce, VfB Stuttgart). Hiába vallotta meg őszintén az ügyvezető igazgató Hans-Joachim Watzke, hogy a Borussia és a labdarúgó sem elégedett a jelenlegi helyzettel, a világbajnok támadó sokak szerint csak akkor távozik, ha két csatárt is vesz klubja.

Zárójelben jegyeznénk meg, hogy Schürrle már így is a legdrágább német labdarúgó, abban az értelemben, hogy karrierje során összesen 92.5 millió eurót fizettek érte reménykedő munkaadói.

Julian Weiglt a Manchester United és a Chelsea hívta a közelmúltban, a fiatal középcsatárért, Alexander Isakért nem a legjobb időzítéssel jelentkezett be az őt kölcsönkérő Mainz, a dán szélső, Jacob Bruun Larsen ellenben egy időre az Augsburghoz kerülhet.

Ugyan szerfölött logikus lett volna lebonyolítani az Arsenallal egy jó értelemben vett ráfizetéses Alexis Sánchez, Auba cserét, erre a chilei anyagi követelései szerint tényleg csak viccből lehet gondolni, mint ahogyan Henrih Mhitarjant sem tudná már megfizetni a Dortmund – ellenben a Chelsea-nél szabadlistára tett Michy Batshuayi sokkal hihetőbb alternatíva.

A leverkuseni Julian Brandt megcsípése már csak azért is örömteli esemény lenne Dortmundban, mert a szélsőt, középső támadó középpályást hónapok óta üldözi szerelmével a Bayern München, vagy egy huszárvágással el lehetne hozni a Girondins Bordeaux-tól Malcomot, aki tökéletes Sánchez- vagy Aubameyang-utód lenne. A brazil játékos klubja szerint nagyon közel áll a londoniakhoz – ügyét azonban bonyolítja, hogy játékjogának csak a fele a bordó mezeseké, ezért is kérnek érte minimum ötvenmillió eurót.

Még decemberben szóba került, hogy visszatér Kínából a Bundesligába Anthony Modeste, és nem is akárhová: a Bayern München végül más cserecsatárt vett magának, de a francia másik célpontja a Dortmund. Nem kicsit megbonyolítaná ügyét, hogy őt az 1. FC Köln a nyáron 5.7 millió euróért kölcsönadta a Tiencsin Csüancsiennek, nyári 29 milliós vételi kötelezettséggel. Felvetődött még Max Kruse (Werder Bremen) és a holland Bas Dost (Sporting CP) is, alternatívaként.

Az sem elképzelhetetlen, ha már itt tartunk, hogy belső forrásból pótolja a Dortmund Aubameyangot, Marco Reus, Andrij Jarmolenko, Schürrle vagy az egyre jobban futballozó Mario Götze is képest lehet erre, a fiatalabbakról lesz még szó lentebb.

Zorc természetesen más futballistájára rá sem néz, ezért például egy tv-s közvetítést sem láthat, és még csak szóba sem hozhatja más klub alkalmazottját. Bezzeg a német sajtó hangos, például éppen Olivier Giroud (Arsenal) – ha már Alexis Sánchezt is összekötötték egy másik transzferrel – és a rutinos orosz csatár, Fjodor Szmolov (FK Krasznodar) nevétől. Sőt, a Leverkusen 21 éves védőüstökösét, Jonathan Tahot (akinek kivásárlási ára 25 millió euró) is összeboronálták a Dortmunddal. A sérülései miatt világklasszissá nem váló Neven Szuboticsot ugyanis a Huddersfield Town és a Saint-Étienne hívja, míg Marc Bartra szekerének a rúdja igencsak kifelé áll.

Nem sikertörténet eddig a védelemből Dan-Axel Zagadou és Jeremy Toljan dortmundi karrierje sem, a Kicker a csapatra vonatkozó ranglistáján Toljan az utolsó, Bartra az utolsó előtti, őt Zagadou követi lentről felfelé nézve – a védőket meg a Weigl, Aubameyang páros…

A hátvédsor tengelyébe szóba került még erősítésként a kölni Dominique Heintz és csapattársa, a Konföderációs Kupa-győztes balbekk, Jonas Hector (a harmadik kecskés kiszemelt a kapus Timo Horn, akiről lassan már négy éve állítják, hogy ő lesz Roman Weidenfeller utóda…), a középpálya labdaszerző szekciójába az egyszeres holland válogatott, amszterdami Donny van de Beek, kissé elé a lengyel Szymon Zurkowski (Górnik Zabrze) és a még ifista korú Keith Asare (Nottingham Forest) vagy a szintén 17 esztendős Angel Gomes (Manchester United, ő Nani unokatestvére, az egykori portugál korosztályos Európa- és világbajnok, anno Luís Figo és Rui Costa oldalán futballozó, de aztán elkallódó Gil Gomes fia).

Ne feledjük, a Dortmund képes volt a nyáron majdnem nyolcmillió eurót fizetni a még mindig fiatalkorú Jadon Sanchóért a Manchester Citynek, míg a Real Madrid orra elől elhalászott, most már 18 éves Alexander Isak 8.6 millió euróért jött az AIK Solnától.

Ennyit a „Tömjük meg a csapatot olcsó fiatalokkal!” elvről, igaz, ahogyan korábban Dembélé, most Aubameyang okítja a Dortmundot a modern futball nagy igazságaira.

Eközben a Szalai Ádámot is foglalkoztató HOFFENHEIM Sandro Wagner után kölcsönadta a szintén csatár Antonio Colakot, a mostanában nem remeklő éket, Andrej Kramaricot pedig az FK Krasznodar nézegeti – és reális az esély, hogy a támadó középpályások közül Kerem Demirbayt elviszi a Milan, a még csak U21-es válogatott, és nem török, hanem afgán származású Nadiem Amirire pedig az RB Leipzig is kivetette a hálóját, az Arsenal, a Tottenham és a Manchester United után. Szegény Arsenal a Sánchez-saga után elkezdhet foglalkozni Mesut Özillel is, ezért aztán a londoniak mindkét középpályást árgus szemekkel figyelik, míg a jobbhátvéd Pavel Kaderábeket a Juventus vitte fel a kívánságcetlijére.

Niklas Süle, Wagner, Toljan, Fabian Schär és Sebastian Rudy idény eleji vagy téli elvesztése után már csak ez hiányozna a Hoffenheimnek – és a nevesebb kiszemeltek között nincs is csatár, csak szerb szélső (Lazar Markovics, Liverpool), szerb védő Nikola Makszimovics (Napoli) és egy, a Real Madrid által 2016-ban az Eintracht Frankfurthoz elengedett spanyol szűrő, Omar Mascarell.

Sokkal jobban gazdálkodik az 1. FC KÖLN: a „kecskések” vettek hárommillió euróért egy tisztes iparos középcsatárt a VfB Stuttgarttól Simon Terodde személyében, aki a Bundesliga második vonalában egymás után kétszer volt gólkirály, és ennyibe került a francia középső középpályás, Vincent Koziello is – a gyerekképű játékos ennél sokkal-sokkal többet ér. Sokat érhet a kiesés elleni harcban a rutinos, sokszoros válogatott hátvéd, Serdar Tasci, akit a Szpartak Moszkvától kellene hazacsalogatni.

A SCHALKE 04 Marko Pjaca kölcsönkapása után vett egy húszéves csatárt Cedric Teuchert személyében, akit egymillió euróért engedett el a Nürnberg, hivatkozva a játékos hat darab idénybeli Bundesliga 2-es találatára, a másik 04, a BAYER 04 LEVERKUSEN szurkolói pedig általában annak szoktak örülni, ha nem szerepelnek a transzferhírekben. A brazil védő, André Ramalho elment az RB Salzburghoz, s Hakan Calhanoglu, Kevin Kampl, Javier Hernández, Ömer Toprak és Kirjakosz Papadopulosz nyári búcsúja után a távozás euróhímes mezejére léphet a fentebb említett Tah, a Juventus-célpont balhátvéd, Wendell, a topcsapatok által támadott Julian Brandt, Leon Bailey kettős, a Hamburgból keresett Admir Mehmedi és a pár hete még a Barcelonával összeboronált 18 éves szupertehetség, a középpályás Kai Havertz is.

NÉMET BUNDESLIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
Távozott: Erik Thommy (VfB Stuttgart, 500 000 euró)
Kölcsönbe: Georg Teigl (Braunschweig), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Kaiserslautern), Tim Rieder (Slask Wroclaw), Konsztantinosz Sztafilidisz (Stoke City)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:
Távozott: André Ramalho (Red Bull Salzburg, 800 000)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Sandro Wagner (Hoffenheim, 13 000 000 euró)
Távozott:

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Manuel Akanji (FC Basel, 21 500 000)
Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Távozott: Christofer Heimeroth (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Andersson Ordónez (LDU Quito)

FREIBURG
Érkezett: Lucas Höler (Sandhausen, 1 100 000), Mohamed Dräger (Freiburg II)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Ryan Kent (Liverpool U23)

HERTHA BSC
Érkezett:
Távozott: Valentin Stocker (FC Basel, ingyen)

HANNOVER 96
Érkezett:
Kölcsönbe: Josip Elez (HNK Rijeka, 500 000)
Távozott:

HAMBURGER SV
Érkezett: Ito Tacuja (Hamburger SV II)
Kölcsönből vissza: Arianit Ferati (Erzgebirge Aue)
Távozott:

HOFFENHEIM
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bruno Nazário (Guarani), Baris Atik (Ingolstadt), Antonio Colak (Ingolstadt)
Távozott: Sandro Wagner (Bayern München, 13 000 000)
Kölcsönbe: Philipp Ochs (Bochum), Baris Atik (Darmstadt), Antonio Colak (HNK Rijeka)

1. FC KÖLN
Érkezett: Simon Terodde (VfB Stuttgart, 3 000 000), Vincent Koziello (Nice, 3 000 000)
Távozott:

RB LEIPZIG
Érkezett:
Távozott: Federico Palacios Martínez (Nürnberg), Marvin Compper (Celtic)

MAINZ 05
Érkezett: Anthony Ujah (Liaoning, 3 800 000), Nigel de Jong (Galatasaray, ingyen)
Távozott: Fabian Frei (FC Basel, 1 500 000), Jairo Samperio (Las Palmas, 350 000), Marcel Costly (Magdeburg)

SCHALKE 04
Érkezett: Cedric Teuchert (1. FC Nürnberg, 1 000 000), Sascha Riether (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Marko Pjaca (Juventus, 800 000)
Kölcsönből vissza: Bernard Tekpetey (Altach)
Távozott:
Kölcsönbe: Coke (Levante), Donis Avdijaj (Roda)

VFB STUTTGART
Érkezett: Mario Gómez (Wolfsburg, 3 000 000), Erik Thommy (Augsburg, 500 000)
Távozott: Simon Terodde (1. FC Köln, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (Wolfsburg)
Kölcsönbe: Anto Grgic (Sion)

WOLFSBURG
Érkezett: Renato Steffen (FC Basel, 1 750 000)
Kölcsönből vissza: Josip Brekalo (VfB Stuttgart)
Távozott: Mario Gómez (VfB Stuttgart, 3 000 000)
Kölcsönbe: Paul-Georges Ntep (St.-Étienne), Marvin Stefaniak (Nürnberg)

WERDER BREMEN
Érkezett: Ole Käuper (Werder II)
Távozott:
Kölcsönbe: Ulisses Garcia (1. FC Nürnberg)

Lezárva csütörtök este, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik