A bravúr elmaradt, a Lendva kikapott a Szlovén Kupa-döntőben

VAJDA GYÖRGY (Brdo)VAJDA GYÖRGY (Brdo)
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 17:20
A labdarúgó Szlovén Kupa döntőjében muravidéki rangadót rendeztek: a története első fináléjában szereplő, jelenleg másodosztályú lendvai együttes, az NK Nafta 1903 Lendava 2–0-ra kikapott élvonalbeli muraszombati riválisától, az NS Mura Murska Sobotától, amely története második kupagyőzelmét aratta.
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: media.bobo.si)
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: media.bobo.si)

 

SZLOVÉN KUPA
DÖNTŐ
NK NAFTA 1903 LENDAVA (II.)–NS MURA MURSKA SOBOTA 0–2 (0–0)

Brdo, zárt kapuk mögött. Vezette: Obrenovic
Nafta: Raduha – T. Pirtovsek, Zivko, Leustek, Gergényi – R. Pirtovsek, Paku – Rebernik, Végh G. (Drk, 58.), Ubochioma – Ploj (Pozsgai, 85.). Vezetőedző: Dejan Doncic
Mura: Obradovic – Sturm, Marusko, Gorenc, Kous – Horvat (Sporn, 87.), Kouter – Cipot (Karnicnik, 65.), Bobicanec, Susnjara (Mandics, 73.) – Marosa (Zizek, 87.). Vezetőedző: Ante Simundza
Gólszerző: Marosa (48.), Karnicnik (74.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ünnepre készülődött Szlovénia, s ünnepelni készültek a magyar határhoz közeli Lendva futballszerető polgárai is: Jugoszlávia felbomlását követően az ország a 29 éve lett független, az NK Nafta hívei pedig a Szlovén Kupa-döntős szereplésének tapsolhattak.

(Fotó: media.bobo.si)
(Fotó: media.bobo.si)

A kisváros főutcájában megteltek a kávéházak teraszai, s miközben az emberek a helyi sporttal foglalkozó újságokat lapozgatták, a szerdai finálé esélyeit latolgatták. És nemcsak szlovén újságok hevertek az asztalokon, néhány Nemzeti Sport is előkerült, nyilván a közeli Lentiből „csempészték át” Lendvára. Futball-lázban égett tehát a városka, amin nem lehet csodálkozni, hiszen az 1903-ban alapított klub együttese nem játszott kupadöntőt, amíg Magyarországhoz tartozott, és szlovéniai csapatként sem jutott tovább az elődöntőnél.

Az esélyeket firtatva egyesek már a nemzetközi szereplést emlegették, mások óvatosságra intették a lelkes drukkereket, három alapember ugyanis nem lehetett ott a Mura elleni összecsapáson, jóllehet a kávéját szürcsölő törzsszurkoló megjegyezte, mindig az a legerősebb tizenegy, amelyik a pályán van, nincsenek pótolhatatlan labdarúgók.

Igaza volt, mint ahogyan a 15 éven át a szlovén futballban edzősködő, így az ország labdarúgását jól ismerő Németh Imrének is, aki annyit mondott: a magyar és a szlovén labdarúgás közötti különbség a szemléletben, a győzni akarás mértékében keresendő.

(Fotó: media.bobo.si)
(Fotó: media.bobo.si)

Nos, a Szlovén Labdarúgó-szövetség edzőközpontjában játszott, zárt kapus találkozón bebizonyosodott, valóban más felfogásban művelik a labdarúgást a magyar határ innenső oldalán...

Festői környezetben, az Alpok lábánál rendezték a találkozót, amelyre az egészségi okokból korlátozott számban engedtek be újságírókat, míg a két klub csak negyven-negyven főt delegálhatott. A döntőnek több magyar vonatkozása volt, hiszen amellett, hogy a Nafta keretének negyven százaléka magyar vagy magyar nemzetiségű labdarúgókból áll – ifjabb Végh Gábor, Paku Roland, Gergényi Bence, Bolla Gergő, Kamarás György, Molnár Dominik –, az elnök is magyar, mégpedig Végh Gábor, aki az NB I-es ZTE-t is irányítja. Továbbá Lendván magyar az ügyvezető, jelesül a ZTE korábbi labdarúgója, Kocsárdi Gergely, s magyar Lendva polgármestere, Magyar Janez is, aki a helyszínen szurkolt városa csapatának. Gergényi Bence a ZTE kölcsönjátékosaként futballozik Lendván, valamint a szintén egerszegi kerettag, Meshack Ubochioma ugyancsak a Naftát erősíti.

Ahogyan azt Paku Rolandék ígérték, nem ijedtek meg az élvonalban szereplő együttestől. Lelkesen, kellő agresszivitással futballozva állták útját a muraszombati rohamoknak, s ha lehetőség nyílt rá, kontrával próbálkoztak. A 22. percben megszerezhették volna a vezetést, ám Mihael Rebernik közeli lövését bravúrral védte Matko Obradovic. Az első félidő hajrájában egyértelműen a második vonalban szereplő együttes uralta a mérkőzést, a legkevésbé sem mutatkozott osztálykülönbség a két gárda között.

(Fotó: media.bobo.si)
(Fotó: media.bobo.si)

Alighogy elkezdődött a második félidő, a semmiből vezetést szerzett a Mura, s szinte varázsütésre megszólaltak az edzőközponthoz közeli templom harangjai. Ezt égi jelnek is tekinthették a hátrányba kerülő lendvaiak, s erejüket megfeszítve harcoltak az egyenlítésért. Ám fogyott az erő, ami nem meglepő, hiszen a koronavírus-járvány miatt már korábban lefújta a szlovén szövetség a másodosztályú bajnokságot, így csupán három edzőmeccs, no meg az elődöntő szolgálhatta a felkészülést.

Bár közel járt hozzá, nem sikerült a kis csapat nagy bravúrja, jóllehet is történelmet írt, hiszen először játszhatott kupadöntőt Lendva város csapata.

Sírás kerülgette a játékosokat az összecsapás lefújását követően, leginkább a szerdán a 27. életévét betöltő csapatkapitányt, Paku Rolandot viselte meg a vereség, pedig neki sincs oka szégyenkezni. Ahogyan Németh Imre is utalt rá, itt megszakadnak a játékosok a jó eredmény elérése érdekében.

És a Naftától nemhogy jó, hanem parádés eredmény a Szlovén Kupa-döntőbe jutás.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90. perc: Véget ért a mérkőzés, a Mura 2–0-ra nyert, így a Lendva elveszítette története első kupadöntőjét.

87. perc: Kettős csere a Muránál, Horvat és Marosa hagyta el a pályát, helyükre Sporn és Zizek állt be.

85. perc: Cserélt a Nafta, Ploj helyére Pozsgai érkezett.

83. perc: Horvat előtt adódott nagy gólszerzési lehetőség, de Raduha eszén ezúttal sem tudott túljárni.

74. perc: GÓL! ÚGY TŰNIK, ELDŐLT! Marosan indítása után Horvat próbálkozását Raduha védte bravúrral, ám a kipattanó labdát a csereként beálló Zan Karnicnik 6 méterről a hálóba passzolta. 0–2

73. perc: Újra cserélt a Mura, Susnjara helyére Mandics érkezett.

65. perc: Cserét a Mura, Cipotot Karnicnik váltotta.

62. perc: Rebernik is besárgult.

60. perc: Bobicanec küldte élesen a kapu elé a labdát, Raduha azonban magabiztosan megszerezte.

58. perc: Cserélt a Lendva, Végh helyére Drk állt be.

55. perc: Sturm is besárgult.

51. perc: Paku szabadrúgása veszélytelen volt.

50. perc: Gorenc és Obradovic is sárga lapot kapott.

48. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT A MURA! Kouter passza után Amadej Marosa középről, hét méterről lőtt a kapu közepébe. Tegyük hozzá, a muraszombati csatár lesgyanús helyzetben kapta meg a labdát… 0–1

Csere egyik oldalon sem történt.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

A mérkőzést a Kranj városa melletti Brdóban rendezték meg (Fotó: media.bobo.si)

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben gól nélküli döntetlen az állás.

35 perc: Lehetőség! Bobicanec beadása után Marusko jobbról, 8 méterről az oldalhálót találta el.

28. perc: Gergényi szabadrúgása után Kouterben akadt el a labda, majd Rebernik lövése volt veszélytelen.

22. perc: Védés! Rebernik közeli lövése után védett Obradovic, egyre inkább fölénybe kerül a Nafta.

21. perc: Susnjara egy beadással Cipotot kereste, de Raduha elhalászta előle a labdát.

Ahogy az várható volt, a Lendva elsősorban a biztos védekezéséből indulva gyors ellentámadásokra épít.

12. perc: Kouter lövése veszélytelen volt.

11. perc: Bobicanec végzett el egy szabadrúgást, de a labda elakadt a sorfalban.

10. perc: Cipot távoli lövése után elkerülte a kaput a labda.

8. perc: Ubochioma indult meg veszélyesen a jobb oldalon, de végül nem alakult ki helyzet az ellentámadás végén.

5. perc: Bobicanec kissé balról lőtt, de a kapus védett.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A Nafta történetében először játszhat kupadöntőt, míg a Mura már két finálét is megjárt: 1994-ben veszített, 1995-ben viszont nyert.

A járvány miatt már lezárult szlovén másodosztály negyedik helyén végzett Szlovénia legrégebben alapított labdarúgóklubja, a Nafta Lendava, amelytől már az is óriási teljesítmény, hogy kivívta a kupadöntőbe jutást. Az együttes az elődöntőben óriási csatában búcsúztatta a Radomljét, a 26. és az 56. percben is kiállítottak egy-egy Nafta-játékost, így kettős emberhátrányban harcolt ki 1–1-es döntetlent, majd 4–2-re megnyerte a tizenegyespárbajt.

A kupadöntő helyszíne (Fotó: Vajda György)

A lendvai együttes keretében több magyar játékost is találunk: Bognár Dávid, Bolla Gergő, Gergényi Bence, Kamarás György, Molnár Dominik, Paku Roland, illetve Végh Gábor egyaránt a felnőttcsapat keretének tagja.

„Egy döntő mindig döntő, még ha tudjuk is, hogy ellenfelünk a favorit. Ezen felül azonban egy lokális derbi ennek még különlegesebb rangot kölcsönöz. Harcos, jó meccs elébe nézünk, a finálé pedig egy mérkőzésen dől el, így bármi megtörténhet. Az eltiltásokkal már nem foglalkozunk, egy csapatot amúgy is huszonnégy játékos alkot, nem pedig tizenegy. Hat hónapja úgy csöppentem bele a lendvai környezetbe, hogy szinte rögtön jött is a vírushelyzet. Ez a harmadik tétmeccsem lesz a Nafta kispadján. Nekem és az ellenfél edzőjének, Ante Simundzának is különleges lesz, hogy Muravidéket képviselhetjük együtteseinkkel. Ez még nagyobb rangot ad majd a döntő győztesének! Bízunk magunkban!” – mondta a szlovén sportnapilapnak, az Ekipának Dejan Doncic, a Lendva vezetőedzője.

Túlzás nélkül állítható, hogy Szlovénia (észak-)keleti szegletének rangadója, a lendvai Nafta és a muraszombati NS Mura összecsapása a teljes szlovén sportvilágot megmozgatja. Részletek itt!

„Ötven százalék esélyt adunk magunknak. Már csak azért is, mert a Mura öt éve nem győzte le a Lendvát. Ráadásul másfél hónapja készülünk, előbb kis csoportokban, majd együtt, úgy érzem, az elődöntő sikere is bizonyítja, hogy megfelelő állapotban vagyunk. Örömmel jegyzem meg, hogy nekem csak előnyöm származott abból, hogy magyar származású szerbiai vagyok. Jól érzem magam, alig várom, hogy magasba emelhessem a kupát. Nem lesz könnyű, de egy meccsen bármi megtörténhet, még az is, hogy tizenegyesekkel dől el a párharc” – mondta a Nemzeti Sportnak a mérkőzés előtt Paku Roland, a lendvai együttes magyar játékosa.

„Tőlünk már az is óriási teljesítmény, hogy döntőbe jutottunk, a klub története során először– mondta lapunknakVégh Gábor, a Nafta 22 éves támadó középpályása, aki Budaörsről januárban került fél évre kölcsönbe a lendvaiakhoz. –A papírforma szerint ellenfelünk a finálé esélyese, de ez jó nekünk, így legalább rajtuk nagyobb a nyomás. Mindent megteszünk a sikerért, szeretnénk megnyerni a kupát már csak azért is, mert a győzelem automatikus indulást jelente az Európa-ligában. Abban ugyanis nem bízhatunk, hogy ha kikapunk és a Mura a bajnoki helyezésével kivívja az európai kupaindulás jogát, a másik döntősként mi indulhatunk helyettük. Ez esetben ugyanis a bajnokságban utána következő helyezettnek jár ez. Lendva erősen magyar kötődésű város, a csapat keretében kilenc magyar szerepel, míg a Muraszombatban szlovén többség van, így ez óriási magyar–szlovén presztízscsata is lesz. Csak azt sajnálom, hogy nézők nem lehetnek a stadionban.”

A döntőt a Kranj városa melletti Brdóban, a Szlovén Labdarúgó-szövetség központjában rendezik meg.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Szlovén Kupa döntője, amelyben muravidéki rangadót rendeznek: a lendvai NK Nafta 1903 Lendava és a muraszombati NS Mura Murska Sobota találkozik egymással. Tartsanak velünk!

Muravidéki összecsapást rendeznek a Szlovén Kupa döntőjében (Fotó: NK Nafta 1903/Facebook)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik