Rodgers: A Cityn és a Chelsea-n van a nyomás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.27. 10:14
null
A Liverpool decemberben hiába próbálkozott, nem tudta lenyomni az Oscarral felálló Chelsea-t (Fotó: Action Images)
A Liverpool futballcsapata vasárnap óriási lépést tehet az angol élvonalbeli bajnokság megnyerése felé, ha délután hazai pályán legyőzi a Chelsea-t. Spanyolországban az Atlético Madrid és a Barcelona idegenbeli fellépésére vetül a legnagyobb figyelem.

PREMIER LEAGUE

Rangadót rendeznek vasárnap az angol élvonalban, a második helyezett Chelsea a listavezető Liverpoolhoz látogat. A hazaiak 1990 óta várnak a 19. bajnoki címükre, és most elérhető közelségbe került, ám ettől függetlenül a csapat menedzsere, Brendan Rodgers szerint nincs nyomás az együttesen.

„Mindenki a nyomásról beszél, de az a Manchester Cityt és a Chelsea-t terheli – mondta a szakember. – Ha egy csapat annyi pénzt költ, mint ez a két klub, akkor elvárható a bajnoki cím megszerzése. Rajtunk nincs nyomás, keményen megdolgoztunk azért, hogy most itt legyünk, és bármi történjen a hátralevő időszakban, fantasztikus szezont tudhatunk magunk mögött."

Brendan Rodgers 2004 és 2007 között Mourinho alatt dolgozott a Chelsea-nél, így kitűnően ismeri ellenfelét, ehhez képest edzőként öt próbálkozásból még egyszer sem győzte le a PL-ben. Ráadásul a Liverpool az eddigi utolsó bajnoki vereségét is a londoniak ellen szenvedte el, még december 29-én. Azóta 16 mérkőzésen maradt veretlen az együttes, mi több, a legutóbbi 11 bajnokiját megnyerte.
Az elmúlt napokban a hírek arról szóltak, hogy Mourinho a Bajnokok Ligája miatt pihenteti a játékosait a Liverpool ellen, úgymond beáldozza a bajnokságot, ám Brendan Rodgersnek erről is megvan a véleménye.

„José nyerő típus, sosem adja fel – tette hozzá a 41 éves északír. – Nem hiszem, hogy meg akar engem téveszteni, ismer, tudja jól, ezzel nem zavar össze. Másrészről meg teljesen mindegy, milyen csapatot küld pályára, az ő együttese így is, úgy is drágább és tapasztaltabb lesz, mint az enyém."

PRIMERA DIVISIÓN

A Barcelona hasonló helyzetben van, mint négy éve. Akkor a 35. fordulóban szintén a Villarrealhoz látogatott, és ugyanúgy győzelmi kényszer alatt játszott, mint most. A klub honlapja megemlíti, hogy 2010 tavaszán is úgy léptek fel a „sárga tengeralattjáró" otthonában, hogy előtte a Bajnokok Ligájában és a Király-kupában is elvéreztek. Négy éve 4–1-re győztek a duplázó Lionel Messi vezérletével, és végül megnyerték a bajnokságot. A kispadjukon Pep Guardiola ült, akinek Tito Vilanova volt a segítője. Előbbi ma már a Bayern München vezetőedzője, de sosem felejti el barátját, aki pénteken elvesztette a küzdelmet a rák ellen.

„A szomorúság, amit érzek, elkísér életem végéig. Sok mindenen mentünk át közösen, együtt veszítettünk, együtt nyertünk. Nehéz helyzet ez" – mondta Guardiola, aki a Barcelona akadémiáján, a La Masián találkozott először Vilanovával.

GUARDIOLA ÉS VILANOVA ELLENFÉLKÉNT IS BARÁTOK VOLTAK



A két ember örökre szóló barátságot kötött egymással, és bár játékos-pályafutásuk különbözően alakult – Guardiola a Barcelona és a spanyol válogatott alapembere lett, Vilanova viszont karrierje nagy részét a másodosztályban töltötte, a spanyol élvonalban 26 mérkőzés jutott neki három év alatt a Celta Vigo színeiben –, edzőként újra egy csapatot alkottak. Amikor Guardiola 2007-ben a Barcelona B trénere lett, Vilanovát kérte fel segítőjének, és egy évvel később együtt ültek át az első csapat kispadjára Frank Rijkaard és Johan Neeskens távozása után.

Együttműködés igazán eredményesnek bizonyult, 2008 és 2012 között 14 trófeát nyertek a Barcával.

Pep Guardiola és Tito Vilanova a Barcelona „kispadján” (Fotó: Reuters)
Pep Guardiola és Tito Vilanova a Barcelona „kispadján” (Fotó: Reuters)

Szombaton a Bayern München játékosai gyászszalaggal játszottak a Werder Bremen ellen, és természetesen a Barcelona futballistái is így lépnek pályára a Villarreal otthonában.

A katalánok helyzete nehezebb, mint négy éve volt, ugyanis most a Real Madrid és az Atlético Madrid is előttük áll a tabellán. Utóbbi a Valencia vendége lesz vasárnap, és edzője, Diego Simeone minden idegszálával erre a mérkőzésre összpontosít, a Chelsea elleni BL-elődöntőjük visszavágójával még nem foglalkozik.

„Újabb döntő vár ránk – mondta az argentin szakember, aki a hátralévő összes bajnokijukat fináléként emlegeti. – Most csak a Valenciával foglalkozom, aztán a Valenciával, majd a Valenciával. Utána lesz három napunk, hogy egy újabb szép mérkőzésre felkészüljünk."

Simeone szintén kitért Vilanovára: „Fájdalmat érzek, hiszen egy kolléga hagyott itt bennünket. Nem találkozhattam vele sokat, de mindenkivel együtt érzek, aki ismerte őt."

LABDARÚGÁS, AZ EURÓPAI TOPLIGÁK VASÁRNAPI PROGRAMJA

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
32. FORDULÓ

Augsburg–Hamburger SV 15.30 (Tv: Eurosport2)
Schalke
04–Mönchengladbach 17.30 (Tv: Eurosport2)

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
36. FORDULÓ

Sunderland–Cardiff City 13.00 (Tv: Digi Sport1)
Liverpool–Chelsea 15.05 (Tv: Digi Sport1)
Crystal Palace–Manchester City 17.10 (Tv: Digi Sport1)


SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
35. FORDULÓ

Espanyol–Almería 12.00 (Tv: Sport1)
Valencia–Atlético Madrid 17.00 (Tv: Sport1)

Athletic Bilbao–Sevilla 19.00
Villarreal–Barcelona 21.00 (Tv: Sport1)

OLASZORSZÁG, SERIE A
35. FORDULÓ
Verona–Catania 12.30 (Tv: Sport Klub)
Livorno–Lazio 15.00 (Tv: Sport Klub)
Torino–Udinese 15.00

Cagliari–Parma 15.00
Sampdoria–Chievo 15.00

Atalanta–Genoa 20.45 (Tv: Sport Klub)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik