V. J. 2021.03.14 07:51 Frissítve: 2021.03.14 07:55

Norvégia: Haalandék bojkottálhatják a katari vb-t

Norvégia több profi klubja, valamint a válogatott több tagja is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely arra kéri az ország labdarúgó-válogatottját, hogy ne vegyen részt a katari labdarúgó-világbajnokságon, illetve annak selejtezőjén – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Haalandék lemondanának a lehetséges vb-részvételről? (Fotó: AFP)

 

A katari labdarúgó-világbajnokság szervezőit egyre több nemzetközi kritika éri. Számos hír jelent meg korábban a stadionépítéseken tapasztalható munkakörülményekről, illetve a munkálatok során bekövetkezett halálesetekről.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy Norvégiában a másodosztályú Tromsö életre hívott egy kezdeményezést, amely a katari vb bojkottjára szólítja fel az ország labdarúgó-válogatottját. A felhíváshoz időközben csatlakozott több élvonalbeli labdarúgóklub, köztük a norvég rekordbajnok Rosenborg, jó pár válogatott labdarúgó és maga Stale Sollbaken szövetségi kapitány is.

„Nyomást kell gyakoroljunk. A sportnak megvan az a hatalma, hogy üzeneteket tud közvetíteni” – fogalmazott a norvég válogatott szakvezetője.

A kezdeményezés akkora visszhangot váltott ki, hogy már Gianni Infantino FIFA-elnök is reagált rá.

„Nem hiszem, hogy a világbajnokság bojkottja lenne a helyes megközelítés” – fejtette ki a véleményét, hozzátéve, a nemzetközi szövetség eredményes párbeszédet folytat Katarral a rendezést érintő problémákról.

A bojkottfelhívást maga a Norvég Labdarúgó-szövetség ellenzi, ám a Sportschau információi szerint annak vasárnap esedékes éves közgyűlésén vélhetően tovább foglalkoznak a témával.

A kezdeményezés számos problémát felvet, köztük azt is, hogy csak a vb-t vagy már a rövidesen kezdődő selejtezőket is bojkottálja-e a norvég csapat, amely Gibraltár, Hollandia, Lettország, Montenegró és Törökország ellen vívhatná ki a világbajnoki részvételt.

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.

2021.05.11 18:54:04

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Kleinheisler László remekbe szabott gólpasszal, Gyurcsó Ádám elegáns góllal vette ki a részét a győzelemből.

2021.05.10 22:33:43

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Több évtizedes ellentmondása az elitfutballnak, hogy a drukkerek érzelmileg, a vezérek pedig gazdaságilag közelítenek a játékhoz.