Harmadszor is klubvilágbajnok a Barcelona!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.20. 11:20
null
Messi kezdett, a megkülönböztetett védőőrizet ellenére az övé volt az első gól (Fotók: Reuters)
Vasárnap rendezték meg a labdarúgó-klubvilágbajnokság fináléját, amelyben a Barcelona az erőviszonyoknak és a várakozásoknak megfelelően könnyedén, magabiztosan nyert (3–0) a River Plate ellen. A katalánok már 176 találatnál járnak ebben a naptári esztendőben, ami új klubcsúcs, a duplázó Luis Suárez pedig öt góllal zárta a tornát, ami szintén rekord.

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
DÖNTŐ
RIVER PLATE (argentin)–BARCELONA (spanyol) 0–3
(0–1)
Jokohama, Nissan Stadion, 71 000
néző. V: Fagani (iráni)
RIVER PLATE: Barovero – Mercado, Maidana, Balanta, Vangioni – Kranevitter – Ponzio (L. González, a szünetben), C. Sánchez, Viúdez (Driussi, 56.) – Mora (G. Martínez, a szünetben), Alario. Vezetőedző: Marcelo Gallardo
BARCELONA:
Bravo – D. Alves, Piqué, Mascherano (Vermaelen, 81.), J. Alba – Busquets, Rakitic (Sergi Roberto, 67.), Iniesta – Messi, L. Suárez, Neymar (Mathieu, 89.). Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerző:
Messi (36.), L. Suárez (49., 68.)

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Sanfrecce Hirosima (japán)–Kouangcsou Evergrande (kínai) 2–1
(0–1)
Gólszerző: Douglas (70., 83.), ill. Paulinho (4.)

Neymaron nyoma sem volt a sérülésnek,
aktív volt, de gólt nem szerzett
Neymaron nyoma sem volt a sérülésnek, aktív volt, de gólt nem szerzett

Elmúltak már a közelmúltbeli idők, amikor a Barcelona többször is a River Plate-ből erősített (lásd Maxi Lópezt, Javier Saviolát, Roberto Bonanót vagy Juan Antonio Pizzit), és bizony a River sem olyan erős már, mint 1986-ban, amikor a Világkupáért Nery Pumpido, Héctor Enrique, Oscar Ruggeri és Norberto Alonso személyében négy világbajnok (és két remek uru légiós, Nelson Gutiérrez és Antonio Alzamendi) erősítette, vagy tíz év múlva, amikor a Bonano – Hernán Díaz, Celso Ayala, Eduardo Berizzo, Juan Pablo Sorín – Roberto Monserrat, Leonardo Astrada, Sergio Berti (Leonel Gancedo, 74.) – Enzo Francescoli – Ariel Ortega, Julio Cruz (Marcelo Salas, 83.) alkotta gárda kapott ki a Juventustól – a kispadon Burgosszal, a mostani edző Marcelo Gallardóval és Ramón Medina Bellóval.

Hiába, sokat gyengült az a csapat Roberto Ayala, Matías Almeyda, Gabriel Amato és Hernán Jorge Crespo eladásával...

A mai River sem gyenge, de a legismertebb játékosok a kispadot erősítették a jokohamai fináléban: Gallardo ugyebár az edző, aki maga mellé ültette Saviolát és az egykori portói és marseille-i Lucho Gonzálezt is.

A kemény argentin védők kihozták a sodrából Luis Suárezt:
az uruguayi duplával felelt
A kemény argentin védők kihozták a sodrából Luis Suárezt: az uruguayi duplával felelt

Maga a mérkőzés sok meglepetést nem okozott: felépült a fináléra Neymar és Lionel Messi is, aki, ha már ott volt, az első három helyzetet a „maga nevéhez fűzte" – első két lövését még fogta a remek formában lévő Marcelo Barovero, de harmadszorra, Neymar előkészítése után már nem hibázott az argentin. 0–1!

A brazil az első nem La Ligában esett gólpasszát adta Messinek, a fordulás után meg Sergio Busquets szolgálta ki zseniálisan Luis Suárezt, aki kis szerencsével értékesítette a ziccert. A 0–2 után sok izgalom nem maradt, Gallardo hiába küldte be Gonzálezt, a nagy ígéret karmestert, Gonzalo Martínezt és az U20-as válogatott erősségét, Sebastián Driussit is, az uruguayi még egyszer lecsapott (0–3) – ezzel Suárez felzárkózott Messi és César Delgado mellé a sorozat örök-góllövőlistájának élén. Mindannyian ötgólosak.

Egyébként egy klubvilágbajnoki tornán senki sem jutott még el öt gólig, mint most az elődöntőben mesterhármast vágó, ezúttal pedig duplázó uru!

Csapata is rekordot döntött, klubrekordot, a mai hárommal együtt ugyanis már 176 találatnál jár ebben a naptári évben – a Real Madrid 2014-ben 178 gólt vágott összesen, de a katalánok még összecsapnak idén a Real Betisszel a bajnokságban. Jegyezzük meg mindenképpen, bár nagy meglepetést nem okozunk vele: a 176-ból 134-et az MSN-trió szerzett.

Harmadszor is megnyerte tehát a sorozatot a Barca, és ezzel is csúcsot döntött, miként a mindhárom (2009, 2011, 2015) klub-vb-aranyból a részét kivevő Dani Alves, Busquets, Andrés Iniesta, Messi és Gerard Piqué. Ami az összes trófeát illeti: mától Iniesta 26, Xavi és Messi 25-25 trófeával büszkélkedhet a Barcelona tagjaként – ők vezetik a klub örökrangsorát.

A katalánok elfoglalták a klub-vb trónját is
A katalánok elfoglalták a klub-vb trónját is

 

PERCRŐL PERCRE

A Spanyol Szuperkupán kívül mindent besöpört idén a Barca, ahol csak elindult. Ötkupások a katalánok.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, HARMADSZOR IS KLUB-VB-GYŐZTES A BARCA!

A jó tízezernyi szurkoló igen lelkesen énekel, miután előtte kellőképpen és annak rendje és módja szerint kifütyülte Neymart.

89. perc Jérémy Mathieu be, Neymar le.

84. perc KAPUFA!
Bravo a bal oldali kapufára tolja a levegőben úszva Martínez ballábas, 19 méteres lövését.

83. perc Ismét Alario veszélyeztet egy fejessel, nem is sokkal talál 10-ről a bal felső sarok mellé.

81. perc Thomas Vermaelen
be, Mascherano le.

A 176-ból 134-et a nagy trió szerzett.

77. perc
Bravo kikapja a léc alól Alario nyolcméteres fejesét!

72. perc Sergio Roberto is besárgul, odalépett Martínez jobb bokájára. Szinte véletlenül, mert rálépett a spanyol a labdára, és elesett. De ügyesen kihasználta az alkalmat...

Suárez meg felzárkózott Messi és Delgado mellé a sorozat örök-góllövőlistájának élén.

A Barca 176 gólt vágott már ebben a naptári évben, megdöntve a 2012-es rekordját.

Suárez: 16.

68. PERC NAGYON ELDŐLT, LUIS SUÁREZ! Neymar jobbal balról középre ível, Balanta csak nézi, ahogyan Suárez az ötös jobb sarka elől a kapu túlsó sarkába fejel. Félmagasan: 0–3!

Nemzetközi meccseken a Barcában 2015-ben Suárez 15, Neymar 9, Messi meg 8 gólt szerzett.

67. perc Sergi Roberto váltja Rakiticet.

Meglepő: Neymar első nem La Ligában esett, Messinek címzett gólpassza volt az első félidei találat!

61. perc Neymar odalép keményen Mercadónak, sárga.

57. perc
Messi-ziccer, de 14-ről lábon lövi a kapust, aki fogja kényelmesen Neymar 17 méteres, ballábas tekerését is.

57. perc Neymar passza éppen csak hosszú Messinek a bal sarok előtt.

56. perc
Vidúez le, Sebastián Driussi be. Gallardo meg sürgősen szégyellje magát, hogy nem küldte be a Nyuszikát!

55. perc Neymar passzát befutja Messi, de az ötös jobb sarka elől hiába lő, a kapusban elakad a labda. Balanta azt hiszi, a válogatottban van, mert visszaadja a labdát Messinek, ám Barovero lábbal menteni tud, spárgázva, kapujával szemben.

53. perc
Messi végleg eldönthetné, de 11-ről ballal gyatrán gurít a kapus elé, aki kényelmesen balra gördül a labdáért.

Suárez meg máris 4 gólos a tornán. Előtte csak Denilson Martins Nascimento (Pohang Steelers) volt erre képes, 2009-ben. Ő nem Denílson, de eljutott azért a PSG-ig.

Jelentjük, Lionel Messi utolérte honfitársát, César Delgadót, immáron együtt vezetik a klub-vb örök-góllövőlistáját 5-5 góllal. Az egykori lyoni ék 34 éves, és most a Cruz Azul és a Monterrey után nevelőegyesületét, a Rosariót szolgálja.

49. PERC EL IS DŐLT? ALIGHANEM: Luis Suárez kilép egy remek, még a saját térfélről érkező Busquets-passzal, és a jobbal 12-ről tulajdonképpen bal lábon lövi a kimozduló kapust, de szerencséjére a labda Barovero lába között a jobb alsóba pattan. 0–2!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Lucho González és Gonzalo Martínez is a pályán, Ponzio és Mora jött le.

Elmúltak már a közelmúltbeli idők, amikor a Barcelona többször is a River Plate-ből erősített (lásd Maxi Lópezt, Javier Saviolát, Roberto Bonanót vagy Juan Antonio Pizzit), és bizony a River sem olyan erős már, mint 1986-ban, amikor a Világkupáért Nery Pumpido, Héctor Enrique, Oscar Ruggeri és Norberto Alonso személyében négy világbajnok (és két remek uru légiós, Nelson Gutiérrez és Antonio Alzamendi) erősítette, vagy tíz év múlva, amikor a Bonano – Hernán Díaz, Celso Ayala, Eduardo Berizzo, Juan Pablo Sorín – Roberto Monserrat, Leonardo Astrada, Sergio Berti (Leonel Gancedo, 74.) – Enzo Francescoli – Ariel Ortega, Julio Cruz (Marcelo Salas, 83.) alkotta gárda kapott ki a Juventustól – a kispadon Burgosszal, a mostani edző Marcelo Gallardóval és Ramón Medina Bellóval.

Hiába, sokat gyengült az a csapat Roberto Ayala, Matías Almeyda, Gabriel Amato és Hernán Jorge Crespo eladásával...

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Messi összehoz még egy helyzetet a végére Suáreznek, de remekül mozdul ki ketrece elől Barovero.

43. perc Ivan Rakitic kap sárgát Viduez felvágásáért.

39. perc
Neymar lőhet az ötös bal sarka elől, de sokat variál, elnyomják.

Messi mindhárom klub-vb-döntőjében eredményes volt.

36. PERC VEZET A BARCA! LIONEL MESSI! KI MÁS? Alves jobbról középre ível, Neymar középre fejeli a labdát, Messi egy testcsellel becsapja az ötös előtt Maidanát, majd mielőtt Balanta odaérne, ballal a kapu bal oldalába kanalazza a labdát. 0–1!

33. perc Messi ballal a bal alsó mellé tekeri a 24 méteres szabadrúgást, pontosabban Barovero furcsa, a röplabdások vetődéses mentését idéző mozdulattal hárít.

33. perc Leonardo Ponzio
kap sárgát Alves megrúgásáért.

29. perc
Mora Alario elé fejel, aki kapura lő a 16-os elől, de Bravo fogja az Alvesen megpattanó lövést.

28. perc Most Sánchez húzza a rövidebbet, Mascherano, egy egykori riveres ellöki őt a jobbon. A szabadrúgást jócskán a bal sarok mellé fejeli 12-ről Mercado.

27. perc
Mora távolija nem gond Bravónak, majd Kronavitter ápolja egy lökéssel a nagy arg–brazil barátságot, Neymar kárára. Sánchez uru, de tudja, mit kíván a munkavállalói becsület: ő is odalép füvön guruló csatárnak.

Az elődöntőben a Barcelona és a River Plate is 16-16 kapura lövést eresztett meg, amelyből 5-5 tartott a kapu felületére.

24. perc Neymar balról ballal keresztbe ível, Alves jobbal 14-ről kapásból feladja a labdát a kapusnak.

22. perc Mercado és Alba összecsap, szó szerint, utóbbi fogja az orrát.

A River lehet a negyedik dél-amerikai győztes a Corinthians (2000, 2012), a Sao Paulo (2005) és az Internacional (2006) után. A Los Millonarios a negyedik argentin finalista a Boca Juniors (2007), az Estudiantes (2009) és a San Lorenzo (2014) után.

Ez a Barca ötödik fináléja, eddig kétszer nyert.

16. perc Jordi Alba is besárgul, ő a passzoló Sánchez bal lábát vitte el emlékbe egy becsúszás kereteiben.


15. perc
Barovero a 16-os előtt ment Messi passza után Neymar elől.

Azért legalább Messire figyelhetnének az arg védők, bár a brazil és az uru csatár sem népszerű köreikben. De mégis, Messire nem ügyelni...

11. perc PARÁDÉ! Iniesta nagy passzt ad az ötös előtt egyedül hagyott Messinek, de Barovero kikapja a ballábas lövést a bal alsó elől!

10. perc
Nem meglepő, Messi felvágásáért jár az első sárga, mégpedig Matías Kranevitternek.

9. perc
Suárez cselezget a jobbon, de középen Neymar és Iniesta lövését és blokkolják.

6. perc
Ismét Piqué ment fejjel az ötösön, mögötte érkezett Alario, talán Mora adott be jobbról. Innen is csókoltatjuk azt, aki a fekete sávba rakta a fekete számokat az arg mezeken.

5. perc
Az egykori zaragozai, Ponzio megmutatja, ki az erős ember a középpályán. Iniestának fájt.

3. perc Sánchez jobb oldali beadását szögletre menti Mascherano. A kornert meg Piqué menti az ötösön, fejjel.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az argentinok a hagyományos piros-fehér mezben és fekete nadrágban, a spanyolok gránátvörös-kék mezben és vörös nadrágban.

Minden hír a tornáról pedig EMITT!

KLUB-VB-ADATBANK ITT!

Egy kis örökmérleg! A két csapat még nem találkozott egymással.

JÖTTEK-MENTEK!
A Rivertől a Barcához:

2004, Maxi López, 6.500.000 euró
2001, Javier Saviola, 35.900.000
2001, Roberto Bonano, 1.200.000
1998, Juan Antonio Pizzi, 3.500.000
1964, Luis Cubilla

Eltiltott nincs.

Arda Turan és Aleix Vidal még nem játszhat a Barcában.

A spanyoloktól Rafinha és Douglas sérült, az argentinoktól mindenki bevethető.

„A döntőben ötven-ötven százalék az esélye mindkét csapatnak, nagyon elszántan fogunk pályára lépni. Két jó csapat találkozik egymással, nagyon szoros, kemény meccset várok, a Rivernek remek játékosai vannak” – fogalmazott a kétszeres klub-vb-győztes Andrés Iniesta.

„Tökéletesen kell futballoznunk, hogy legyen esélyünk ellenük, mert a Barca egységes, tökéletes csapat. Nagy intenzitással és igen intelligensen kell játszanunk. A legjobb labdarúgói a Barcának vannak, de nekünk van a legnagyobb szívünk, és történelmet akarunk írni” – így a River-mester, Marcelo Gallardo, az egykori nagyszerű középpályás, a Monaco és a PSG játékosa.

Érdemes lesz nézni a finálét!

Főleg, hogy a Kuangcsou elleni elődöntőt a vesegörcse miatt kihagyó Lionel Messi pályára lép ezúttal, sőt, Neymar is játszik. És akkor a négy között mesterhármast vágó Luis Suárezt még nem is említettük.

„Különleges mérkőzés lesz, elvégre a legtöbben arról álmodoznak, hogy megmérethessék magukat a legjobbak ellen. Márpedig a jelenlegi Barcelona a világ legerősebb csapata! De megkockáztatom, a futballtörténelem legjobb együttese” – mondta Marcelo Alberto Barovero, a River Plate kapusa, aki a Hirosima elleni elődöntőben nagyokat védett, a katalánok elleni fináléban pedig vélhetően még nagyobb bravúrokat kellene bemutatnia.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A RIVER PLATE–FC BARCELONA KLUBVILÁGBAJNOKI FINÁLÉ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik