Fortuna Liga: a DAC a legjobb a biztonsági intézkedésekben

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 15:56
null
Nem kímélték egymást a szurkolók a Spartak–Slovan bajnokin (Fotó: cas.sk)
Szlovákiában mindenki kíváncsian várja, mi lesz a vasárnap szurkolói tömegverekedés miatt félbeszakadt Spartak Trnava–Slovan Bratislava szlovák első osztályú rangadó sorsával.

 

Alig negyedóra játék után félbeszakadt a Spartak Trnava–Slovan Bratislava mérkőzés a Fortuna Liga 11. fordulójában, mert a hazai és a vendégszurkolók a pályára rohanva összebalhéztak. A balhé nem akart csillapodni, emiatt nem fejezték be a mérkőzést vasárnap.

Asporttechnikai döntés szerdára várható, akkor dől el, megismétlik-e atalálkozót, vagy azöld asztal mellett aSlovan nyer. Alegfontosabb határozatot a Szlovák Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága mondja ki, meghatározza abüntetéseket. Ismerve abizottság munkáját, csütörtökön még nem várható döntés.

Közben arendőrség kikérte anagyszombati rendezőktől afelvételeket és azonosítani akarja apályára betóduló és verekedő huligánokat. Nem egyszerű a helyzet, mivel mindenkinek el volt takarva az arca.

Az érintetteken kívül megszólalt aSzlovák Labdarúgó-szövetség biztonsági menedzsere,Peter France, aki egyben az UEFA biztonsági szakembere is.

A Fortuna Ligában abiztonság bebiztosításában a DAC végzi alegjobb munkát. Példaértékűen látják el afeladatukat. Profi munkát végez aklub biztonsági menedzsere és főrendezője, nagyon jól működik akapcsolat atulajdonossal és aszurkolókkal” – mondta France.

Szavait bizonyítja az eltelt egy hónap. Ez idő alatt aSlovan és aNagyszombat is Dunaszerdahelyen játszott, szinte tökéletes munkát végeztek aDAC biztonsági emberei. Ugyan megjelent apirotechnika aszektorukban, de azokat nem dobálták be apályára. Ameccseket probléma nélkül lejátszották, anézők maximális biztonságban voltak.

A találkozók lebonyolítása nagyon összetett folyamat. Két héttel ameccs előtt minden érintett szervnek bejelentjük atalálkozót, hét nappal az összecsapás előtt egy biztonsági értekezletet hívunk össze, amelyen jelen van minden érdekelt, a vendégek részéről is. Itt részletesen felvázoljuk abiztonsági intézkedéseket, majd be szoktuk járni astadiont. Főleg avendégszektornál mindent részletesen átbeszélünk. Célunk, hogy minden drukker biztonságba érezze magát. Természetesen más biztonsági intézkedés vannak aSlovan és aTrnava ellen. Például ilyenkor az előírások alapján megduplázódik abiztonsági személyzet száma” – mondta a Nemzeti Sportnak Herdics Zoltán, aDAC biztonsági menedzsere, aki Haulík Attila főrendezővel együtt felel a rendért a MOL Arénában.

Ameccs napján állandó kapcsolatban vannak arendőrséggel.

Mindenről tudunk, mindenről tájékoztatjuk egymást. Pontosan tudjuk, mennyien, hogyan érkeznek anagyszombati vagy aSlovan-drukkerek. Ez alapján zárjuk le az utcákat, biztosítjuk avendégeknek abiztonságos bejutást astadionba. Hogyan került be pirotechnika avendég, vagy néha ahazai szektorba? Mindenkit ellenőrzünk. Atörvény alapján csak megmotozhatjuk őket, de le nem vetkőztethetjük. Amai pirotechnika eszközök nagyon kicsik. Gyakran ahölgy szurkolók csempészik be ezeket aszektorba, amelltartóikba vagy abugyijukba rejtve” – folytatta Herdics Zoltán, aki elárulta azt is, hogy ő vagy Haulík Attila, vagy mind a ketten, avendégmeccseken ott vannak aDAC-táborban.

,,A találkozó jellegétől függően néha többen vagyunk. Mindenkit név szerint ismerünk, sokkal jobban tudunk rájuk hatni, mintha ahazai rendezők biztosítanák arendet. Több esetben közbeléptünk, és nem lett balhé aszektorunkban. Ami szurkolóink is biztonságosabban érzik magukat, ha mi ott vagyunk.”

Az elmúlt években eltűntek aszurkolói balhék adunaszerdahelyi táborban.

„2014-től vagyok aklubnál, fokozatosan kiszűrtük azokat adrukkereket, akik főleg abalhé miatt látogattak ki ameccsekre. Manapság ők már nem is próbálkoznak bejutni a stadionba” – zárta le Herdics Zoltán, aDAC biztonsági menedzsere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik