DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely) 2021.10.19 15:56 Frissítve: 2021.10.19 18:45

Fortuna Liga: a DAC a legjobb a biztonsági intézkedésekben

Szlovákiában mindenki kíváncsian várja, mi lesz a vasárnap szurkolói tömegverekedés miatt félbeszakadt Spartak Trnava–Slovan Bratislava szlovák első osztályú rangadó sorsával.

Nem kímélték egymást a szurkolók a Spartak–Slovan bajnokin (Fotó: cas.sk)

 

 
A pályán csaptak össze a drukkerek, nem folytatják a Slovan meccsét

Alig negyedóra játék után félbeszakadt a Spartak Trnava–Slovan Bratislava mérkőzés a Fortuna Liga 11. fordulójában, mert a hazai és a vendégszurkolók a pályára rohanva összebalhéztak. A balhé nem akart csillapodni, emiatt nem fejezték be a mérkőzést vasárnap.

A sporttechnikai döntés szerdára várható, akkor dől el, megismétlik-e a találkozót, vagy a zöld asztal mellett a Slovan nyer. A legfontosabb határozatot a Szlovák Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága mondja ki, meghatározza a büntetéseket. Ismerve a bizottság munkáját, csütörtökön még nem várható döntés.

Közben a rendőrség kikérte a nagyszombati rendezőktől a felvételeket és azonosítani akarja a pályára betóduló és verekedő huligánokat. Nem egyszerű a helyzet, mivel mindenkinek el volt takarva az arca.

Az érintetteken kívül megszólalt a Szlovák Labdarúgó-szövetség biztonsági menedzsere, Peter France, aki egyben az UEFA biztonsági szakembere is.

A Fortuna Ligában a biztonság bebiztosításában a DAC végzi a legjobb munkát. Példaértékűen látják el a feladatukat. Profi munkát végez a klub biztonsági menedzsere és főrendezője, nagyon jól működik a kapcsolat a tulajdonossal és a szurkolókkal” – mondta France.

Szavait bizonyítja az eltelt egy hónap. Ez idő alatt a Slovan és a Nagyszombat is Dunaszerdahelyen játszott, szinte tökéletes munkát végeztek a DAC biztonsági emberei. Ugyan megjelent a pirotechnika a szektorukban, de azokat nem dobálták be a pályára. A meccseket probléma nélkül lejátszották, a nézők maximális biztonságban voltak.

A találkozók lebonyolítása nagyon összetett folyamat. Két héttel a meccs előtt minden érintett szervnek bejelentjük a találkozót, hét nappal az összecsapás előtt egy biztonsági értekezletet hívunk össze, amelyen jelen van minden érdekelt, a vendégek részéről is. Itt részletesen felvázoljuk a biztonsági intézkedéseket, majd be szoktuk járni a stadiont. Főleg a vendégszektornál mindent részletesen átbeszélünk. Célunk, hogy minden drukker biztonságba érezze magát. Természetesen más biztonsági intézkedés vannak a Slovan és a Trnava ellen. Például ilyenkor az előírások alapján megduplázódik a biztonsági személyzet száma” – mondta a Nemzeti Sportnak Herdics Zoltán, a DAC biztonsági menedzsere, aki Haulík Attila főrendezővel együtt felel a rendért a MOL Arénában.

A meccs napján állandó kapcsolatban vannak a rendőrséggel.

Mindenről tudunk, mindenről tájékoztatjuk egymást. Pontosan tudjuk, mennyien, hogyan érkeznek a nagyszombati vagy a Slovan-drukkerek. Ez alapján zárjuk le az utcákat, biztosítjuk a vendégeknek a biztonságos bejutást a stadionba. Hogyan került be pirotechnika a vendég, vagy néha a hazai szektorba? Mindenkit ellenőrzünk. A törvény alapján csak megmotozhatjuk őket, de le nem vetkőztethetjük. A mai pirotechnika eszközök nagyon kicsik. Gyakran a hölgy szurkolók csempészik be ezeket a szektorba, a melltartóikba vagy a bugyijukba rejtve” – folytatta Herdics Zoltán, aki elárulta azt is, hogy ő vagy Haulík Attila, vagy mind a ketten, a vendégmeccseken ott vannak a DAC-táborban.

,,A találkozó jellegétől függően néha többen vagyunk. Mindenkit név szerint ismerünk, sokkal jobban tudunk rájuk hatni, mintha a hazai rendezők biztosítanák a rendet. Több esetben közbeléptünk, és nem lett balhé a szektorunkban. A mi szurkolóink is biztonságosabban érzik magukat, ha mi ott vagyunk.”

Az elmúlt években eltűntek a szurkolói balhék a dunaszerdahelyi táborban.

„2014-től vagyok a klubnál, fokozatosan kiszűrtük azokat a drukkereket, akik főleg a balhé miatt látogattak ki a meccsekre. Manapság ők már nem is próbálkoznak bejutni a stadionba” – zárta le Herdics Zoltán, a DAC biztonsági menedzsere.

2021.11.26 18:20:04

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

1998-ban hazai közönség előtt vezette világbajnoki címig a francia labdarúgó-válogatottat.

2021.11.26 23:00:02

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A korábbi válogatott csatár profi karrierje során egy-egy mérkőzésen a védők darálójában teljesített kocogva, sprintelve, felugorva, megindulva körülbelül hét kilométert (feltéve, hogy végig a pályán volt), s ha ezt az adatot vesszük alapul, akkor az Athén–Spárta–Athén futása során zsinórban hetven egykori meccspenzumát tudta le 95 óra leforgása alatt.

2021.11.26 20:36:05

Minden más foci CS. B.

Dróth Zoltán a kispadon kezdett, de a 29. percben azért vállalt egy gólt.

2021.11.26 14:51:20

Minden más foci CS. M.

Kleinheisler László kezdett, csapata a 88. percben fordított, majd a hosszabbításban is betalált.