FIFA: újítások! A közönség is szavazhat az év legjobbjáról

Vágólapra másolva!
2016.11.01. 12:30
null
Az első és az utolsó FIFA-Aranylabdát Lionel Messi nyerte meg, rajta kívül csak C. Ronaldónak jutott az elismerésből (Fotók: Reuters)
The Best FIFA Football Awards – mostantól ez a hivatalos neve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) díjátadójának, amelyen az esztendő legjobbjait jutalmazzák. A gála január 9-én lesz Zürichben, és most már azt is tudjuk, milyen elemeket tartanak meg a tavalyig érvényes rendszerből, milyen újakat emelnek be a show-ba.

 

Mint nemrégiben beszámoltunk róla, ettől az évtől kezdve a FIFA ismét önállóan díjazza az év legjobb labdarúgóit, edzőit.

Az elmúlt hat esztendőben a France Football patinás, 1956-ban alapított Aranylabdája volt a fődíj a nemzetközi szövetségnél is (négyszer Lionel Messi, kétszer Cristiano Ronaldo nyerte meg), ám a lejáró együttműködési megállapodást nem hosszabbították meg, így – a 2010 előtti rendszernek megfelelően – a FIFA és a francia futballszaklap külön-külön nevezi meg, ki volt az esztendő legjobb labdarúgója. A France Football már nyilvánosságra is hozta idei jelöltlistáját.

NYOLC FIFA-DÍJ LESZ, EBBŐL AZ EGYIK ÚJ

Természetesen a FIFA-gála az idén is több lesz az év legjobb labdarúgójának megnevezésénél. A nemzetközi szervezet a héten ismertette, milyen díjakat ad át, és azt is, hogyan változik az odaítélés rendje az eddigiekhez képest.

Elöljáróban elmondható: igyekeznek az eddigieknél jobban bevonni a közönséget – ez tükröződik a legjobb játékos kiválasztásának módjában, illetve abban, hogy az idén először átadják a Szurkolói díjat is.

A BEST FIFA-DÍJAK
Az év legjobb férfi futballistája (23-as jelöltlista: november 4.)
Az év legjobb nő futballistája (10-es jelöltlista: november 3.)
Az év legjobb edzője a férfi futballban (10-es jelöltlista: november 2.)
Az év legjobb edzője a női futballban (10-es jelöltlista: november 1.)
Puskás-díj (az év legszebb gólja)
Fair play díj
Szurkolói díj
Az év csapata
(FIFPro World11)

Ami a legjobb játékosok és edzők listáját illeti, a jelölteket a 2015. november 20. és 2016. november 22. közötti időszakban nyújtott teljesítményük alapján választják ki, és szokás szerint nemcsak a pályán nyújtott játék minősége, eredményessége számít, hanem a játéktéren kívül mutatott sportemberi magatartás is.

HOGYAN ALAKUL KI A VÉGSŐ SORREND?

A fentieknek némiképp ellentmond – tudjuk ezt be a lebonyolítással járó időtényező megkerülhetetlenségének –, hogy bár az egyéni teljesítmények valóban a szavazás végéig, november 22-ig számítanak, a FIFA illetékes testületei valójában már ezekben a napokban meghatározzák a lehetséges győztesek körét azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a négy legfontosabb kategória jelöltlistáit (ezek 10-10 nevet tartalmaznak, kivéve a legnagyobb érdeklődéssel várt „év férfi játékosa” díjat, ott 23 jelölt lesz – a listák nyilvánosságra hozatalának időpontját lásd feljebb).

A jelöltállítás továbbra is a FIFA szakértőinek jogköre, a választásban azonban immár nemcsak a szakma, hanem a közönség is részt vesz. Négy közösségből jönnek a voksok: a végeredményt 25-25 százalékban határozzák meg a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, a szaksajtó képviselőinek 200 tagú csoportja és a közönség köréből érkező szavazatok.

A közönségszavazás november 4-től 22-ig tart a FIFA közösségi platformjain, a részvétel feltétele a fifa.com-on történő regisztráció és az érvényes e-mail cím. Fontos tudni: minden regisztrált felhasználó csak egyszer voksolhat.

A dobogósok nevét december 2-án hozzák nyilvánosságra – természetesen sorrend nélkül, mert különben mi maradna a január 9-i zürichi gálára?!

PUSKÁS-DÍJ, SZURKOLÓI DÍJ

Az év csapatát továbbra is a labdarúgók választják ki a FIFPro égisze alatt zajló szavazáson, a fair play díj sorsáról pedig szakértői testület dönt.

Nem változik az év legszebb góljáért járó Puskás-díj odaítélésének menetrendje sem. A korszakos gólvágókból toborzott FIFA-bizottság (a holland Marco van Basten, az argentin Gabriel Batistuta és a brazil Marta) kiválasztja a szerinte legszebb tíz gólt, a listát november közepén nyilvánosságra hozzák, és már indul is az online közönségszavazás. Ez a voksolás egészen a díjátadó napjáig, január 9-ig tart.

Ugyancsak egy felkért testület (Zvonimir Boban, Marta, Batistuta és a svájci szövetségi kapitány, Vladimir Petkovic) készíti el a tízes jelöltlistát, majd a világháló közössége dönt az újonnan alapított Szurkolói díjról (Best Fan Award). Ez a közönségszavazás december 2-tól január 9-ig tart.

A cél megtalálni az év legemlékezetesebb olyan pillanatát, lelkes, egyben példamutató megnyilvánulását, amelynek főszereplője a legendás „tizenkettedik ember”. A díjazott lehet egyetlen szurkoló kortól, nemtől, nemzeti hovatartozástól függetlenül, de akár egy szurkolói csoport is.

A FIFA a januári zürichi gálára is vár szurkolókat: a közösségi médiában 11 jegyet sorsolnak majd ki, a nyertesek utazási és elszállásolási költségeit is a szervezők állják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik