I. SZ. 2020.10.19 17:23 Frissítve: 2020.10.19 18:00

Aranylabda-álomcsapat: Kocsis Sándor a negyedik magyar jelölt

Puskás Ferenc, Kubala László és Bozsik József után a Ferencváros és a Barcelona legendája, Kocsis Sándor is felkerült a francia labdarúgószaklap, a France Football listájára, amelyből összeállítják a sportág ötvenes évek közepe óta íródó történetének Aranylabda-álomcsapatát.

Kocsis Sándor képe a Puskás Aréna VIP-páholya előtti folyosón (Fotó: Szabó Miklós)

A jelöltlistákat a France Football szerkesztősége állította össze, a voksolás posztonként zajlik: a kapusok, a védők (külön listán a jobbhátvédek, a középhátvédek és a balhátvédek), a védekező és a támadó középpályások névsorát már korábban közzétették. Most a csatárok listáját hozták nyilvánosságra három külön kategóriában: jobbszélsők, középcsatárok és balszélsők.

Az 1954-es világbajnokság gólkirálya, a 68 válogatott mérkőzésen 75-ször eredményes Kocsis Sándor – aki 1946 és 1965 között a Ferencvárosban, a Budapest Honvédban és a Barcelonánál is meghatározó játékossá vált, a katalán csapattal BEK-döntőben gólt szerzett – a középcsatárok között szerepel, ide kattintva lehet a poszt legjobbjára szavazni.

Kocsissal együtt négy magyar van a listákon, és érdekesség, hogy hazánk egyetlen aranylabdása, Albert Flórián nem került a jelöltek közé.

Mint ismert, a koronavírus-járványra, az idei teljesítmények nehéz összemérhetőségére hivatkozva ebben az évben a France Football nem osztja ki a világ legjobb labdarúgóját megillető Aranylabdát.

Cserébe viszont tető alá hozta ezt a szavazást, amely – mint az álomcsapat hivatalos neve (Ballon d'Or Dream Team) is mutatja – az Aranylabda-korszak, vagyis az ötvenes évek közepétől napjainkig tartó időszak legjobb labdarúgóinak válogatottját hirdeti ki 3–4–3-as hadrendben.

Az álomcsapat a France Football egész világot átfogó, 170 tagú zsűrijének voksai alapján áll majd össze (Magyarországról Vincze András, a Nemzeti Sport labdarúgórovatának vezetője szavaz), de a közönségszavazatok is befolyásolják a végeredményt. Csapathirdetés decemberben.

ARANYLABDA-ÁLOMCSAPAT
A CSATÁRPOSZT JELÖLTJEI

JOBBSZÉLSŐK: David Beckham
(angol), George Best (északír), Samuel Eto'o (kameruni), Luis Figo (portugál), Garrincha (brazil), Jairzinho (brazil), Kevin Keegan (angol), Stanley Matthews (angol), Lionel Messi (argentin), Arjen Robben (holland) – szavazás itt!
KÖZÉPCSATÁROK: Dennis Bergkamp
(holland), Johan Cruyff (holland), Kenny Dalglish (skót), Eusébio (portugál), KOCSIS SÁNDOR, Gerd Müller (német), Romário (brazil), Ronaldo (brazil), Marco van Basten (holland), George Weah (líbiai) – szavazás itt!
BALSZÉLSŐK: Oleh Blohin
(szovjet, ukrán), Cristiano Ronaldo (portugál), Dragan Dzsajics (jugoszláv, szerb), Ryan Giggs (walesi), Thierry Henry (francia), Rivaldo (brazil), Rivelino (brazil), Ronaldinho (brazil), Karl-Heinz Rummenigge (/nyugat/német), Hriszto Sztoicskov (bolgár) – szavazás itt!

Az Aranylabda (Fotó: AFP)
2020.12.04 21:25:07

Minden más foci N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ember volt Maradona, gyarló lélek, aki sorsával a futballt a maga összetettségében megismételhetetlen töménységgel mutatta meg, a pályán az öröm és e játék csodájának emlékezetét hagyta reánk.

2020.12.03 21:51:48

Minden más foci PIRCS ANIKÓ

„Mindig ki kell valamit találni, amivel ösztönözni tudjuk a fiatalokat” – véli a korábbi kapitány.

2020.12.02 15:30:02

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A kilencmérkőzéses nyeretlenségi szériáját megszakító szeredi csapat 37-szer szabálytalankodott.

2020.12.01 12:23:55

Minden más foci KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Már az is kisebb csoda volt, hogy Carlos Tévez túlélte nyomortól sújtott gyerekkorát – 76-szoros válogatottként ér véget a karrierje.