Afrika-kupa: egy csodás szabadrúgás és a bíró négybe juttatta a hazaiakat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 23:16
null
A duplázó Balboa hármas holtversenyben vezeti a góllövőlistát (Fotó: Reuters)
Hatalmas meglepetésre másodikként Egyenlítői-Guinea jutott be a labdarúgó Afrika-kupa elődöntőjébe, a nyolc között hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a sokkal esélyesebb Tunéziát. Tunéziában alighanem még évekig emlegetik a mérkőzés játékvezetőjét, a mauritiusi Rajindraparsad Seechumot...

A hazai pálya előnyén kívül nem sok minden szólt Egyenlítői-Guinea mellett: a beugró házigazdától már a negyeddöntőbe jutás is bravúr volt, az elődöntőbe kerülésben talán csak a legvérmesebbek reménykedtek. A rendkívül fegyelmezetten daráló egyenlítői-guineaiak mindenesetre a szünetben elégedetten nyugtázhatták, hogy kordában tartják a tunéziai támadókat.

A második félidő elején kevés hiányzott ahhoz, hogy megszerezze a vezetést Tunézia, ám Felipe Ovono pazar mozdulattal a léc fölé nyomta Ahmed Akaisi kísérletét. A válasz Emilio Nsuétól jött, de a hazaiak legnevesebb játékosa sem tudta bevenni a kaput. A patthelyzet a 70. percig tartott, ekkor a tunéziai jobbhátvéd Hamza Matluti előkészítése után Ahmed Akaisi megszerezte harmadik gólját is a tornán, ezzel egyrészt Thievy Bifoumával holtversenyben a góllövőlista élére ugrott, másrészt elcsendesítette a stadiont (1–0).

A házigazdák nem lőtték még el az összes töltényüket, a hajrában Nsue előtt adódott óriási ziccer, de hiába lépett ki egyedül Iván Edu passzával, Ajmen Matluti kiütötte lövését. Nsue nem sokat gondolkozott, centerben ugyanis volt segítség…

A 91. percben aztán Rajindraparsad Seechum játékvezető lépett elő főszereplővé, aki egy ártatlannak tűnő párharc után befújt egy tizenegyest Egyenlítői-Guineának. Az észak-afrikaiak kis híján meglincselték a mauritiusi bírót, aki megúszta a rohamot, Tunézia viszont nem úszta meg az egyenlítést: Javier Balboa higgadtan értékesítette a büntetőt (1–1). Oda a minimálfutballt bemutató Tunézia továbbjutása a rendes játékidőben… A kilencven(hat) perc tömegjelenetekkel ért véget, jöhetett a hosszabbítás. Lábjegyzet: a meccsen befújt szabálytalanságok aránya 32:8 volt Tunéziának.

A ráadásnak egy szétzilált idegrendszerű tunéziai csapat vágott neki, de az idegességet nem támadásokkal próbálta levezetni – Egyenlítői-Guinea jobban játszott a hosszabbítás elején. A 101. percben aztán a hazaiak összeestek jó szögből egy szabadrúgást, az újabb hosszas reklamálás után Balboa nem zavartatta magát, remek gólt csavart a kapu bal oldalába (1–2).

A hosszabbítás második félideje kabaréjelenettel indult, a játékvezető ugyanis majdnem rossz csapattal végeztette el a kezdőrúgást... Tunézia nyomult előre, Ovono kapus kitolt egy igen jó tunéziai szabadrúgást, majd hosszasan ápoltatta magát. Két perccel később ismét védett egyet, aztán Egyenlítői-Guinea megúszott egy kavarodást. Adódott a kérdés, a hazai időhúzás és ápolások miatt ráhúz-e néhány percet a játékvezető? A válasz két perc ráadás és egy kispadoknál kitörő tömegbunyó formájában érkezett. A labda alig volt játékban, a bíró hármat fújt a sípjába – egy parádés szabadrúgás és egy finoman fogalmazva is egyoldalúan fújó játékvezető elődöntőbe juttatta a házigazda Egyenlítői-Guineát!

Vidám jelenetek a lefújás után... (Fotó: AFP)
Vidám jelenetek a lefújás után... (Fotó: AFP)

Igaz, ha Tunézia 1–0 után a játékkal foglalkozik és nem negyed gőzzel akar továbbjutni, akkor nem lett volna esélye a sporinak belenyúlnia a meccsbe. Bánhatják az északiak... Az óriási meglepetésre négy közé jutó Egyenlítői-Guinea a Ghána–Guinea negyeddöntő győztesével találkozik a legjobb négy között.

A meccs a helyszíni jelentések szerint nem fejeződött be utójáték nélkül: a tunéziaiak előbb megpróbálták megverni a hazaiakat, majd megtalálták valódi ellenségüket a játékvezető személyében, akit bekergettek az öltözőbe néhány rúgás kíséretében. A hazai szurkolók megdobálták a tunéziaiakat, akik palackok visszadobásával válaszoltak, az egyenlítői-guineai csapatot pedig be sem engedték az öltözőfolyosóra, mert gyanították (nem minden alap nélkül), hogy „Karthágó Sasai” lecsapásra készülnek.

„A kispadoknál senki nem tudta kézben tartani a történéseket. Öt vagy hat tunéziai futballista üldözte a játékvezetőt az öltözőfolyosón. Totális káosz uralkodott” – írta a helyszínről a BBC tudósítója, Piers Edwards.

Tunézia szövetségi kapitánya, Georges Leekens sok mindent látott már futballpályán, de állítása szerint ehhez hasonlót még nem. Leekens a sajtótájékoztatóján elmondta: egyöntetű csapatánál a vélemény, hogy a bírónak itt tovább kellett juttatnia Egyenlítői-Guineát.

„Szégyenletes meccs volt. Ezt az eredményt kikényszerítették. Negyvenöt éve dolgozom a labdarúgásban, de ehhez hasonlót még sosem láttam” – mondta a könnyeivel küszködő belga szakember.

Véget ért egy újabb nap az Afrika-kupán.

Vidám jelenetek a lefújás után... (Fotó: AFP)
Vidám jelenetek a lefújás után... (Fotó: AFP)

A lefújás után így „üdvözölték” a játékvezetőt

AFRIKA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Tunézia–Egyenlítői-Guinea 1–2
(Akaisi 70., ill. Balboa 93. – 11-esből, 102.) – hosszabbítás után
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Kongó–Kongói DK 2–4 (Doré 55., Bifouma 62., ill. Mbokani 65., 91., Bokila 75., Kimwaki 81.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik