Brazília: bírósági döntés miatt távozik a szövetség elnöke

Vágólapra másolva!
2023.12.08. 09:38
null
Bírósági döntés távolította el a Brazil Labdarúgó-szövetség éléről Ednaldo Rodrigues elnököt (Fotó: Getty Images)
A helyi állami bíróság közlése szerint a Rio de Janeiró-i bíróság döntése értelmében távoznia kell a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) éléről Ednaldo Rodriguesnek.

A CNN brazil kiadása emlékeztetett, 2021-ben a bíróság érvénytelennek találta a CBF korábbi elnökének, Rogério Caboclónak a megválasztását, ezt követően ideiglenes vezetőséget neveztek ki, akiket nem sokkal később egy határozattal vontak vissza pozíciójukból. Ekkor a brazil szövetség az ügyészséggel kötött megállapodást és aláírtak egy úgy nevezett magatartási kiigazítási szerződést, amely arra szolgál, hogy a szervezet vádemelés alatt is működhessen.

Ezt követően változott a CBF alapszabálya, s az új, 2022-es elnökválasztáson Ednaldo Rodriguest választották meg négy évre.

A Caboclo elnöklése alatt alelnökként dolgozó Gustavo Feijó nemrég elérte, hogy az ügyet tárgyalják másodfokon, s azt kérte, hogy semmisítsék meg a magatartási kiigazítási szerződést, ezzel együtt távolítsák el Ednaldo Rodriguest és a megválasztott nyolc alelnököt. Feijó kérését csütörtökön fogadta el a riói bíróság, amely jogellenesnek találta a CBF és az ügyészség megállapodását. A CBF szóvivője megerősítette, tisztában vannak a bírósági döntéssel és elemzik a megfelelő intézkedéseket – írta már a Reuters, amely szerint a bírósági beavatkozás a FIFA szankcióit is maga után vonhatja.

„A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tudomást szerzett arról, hogy a CBF és a Rio de Janeiró-i Állami Ügyészség között létrejött megállapodásnál fennáll a veszélye, hogy a helyi bíróság felmondja vagy módosítsa azt. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen megállapodás törlése vagy módosítása hatással lehet a CBF 2022. március 23-án megtartott választásának kimenetelére” – tudatta közleményében a FIFA.

A Brazil Labdarúgó-szövetség élére ideiglenesen a Legfelsőbb Sportbíróság vezetőjét, José Perdiz de Jesust nevezték ki, de 30 napon belül új választást kell tartani.

Egyébként a CBF éléről távozó Ednaldo Rodrigues még nyáron jelentette be, hogy 2024 nyarán a jelenleg a spanyol Real Madridot irányító Carlo Ancelotti lesz a brazil válogatott szövetségi kapitánya, de az elnök kijelentését más platformon nem erősítették meg, az olasz szakember sem beszélt róla. A selecaót jelenleg egyéves megbizatással Fernando Diniz vezeti, csapata azonban nem kezdte fényesen a 2026-os világbajnokság selejtezőit, hat meccs után két győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel csak a 6. helyen áll a csoportban, ráadásul legutóbbi három meccsét elbukta, az Argentína elleni, Maracanában rendezett mérkőzés pedig botrányba fulladt, amikor a brazil rendőrök a lelátón ütlegelték a szurkolókat, ezért a szervezet – és a válogatott – komoly büntetéssel néz szembe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik