Gyász: elhunyt Trevor Francis, az első egymillió fontos angol játékos

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 17:58
null
Elhunyt a Nottingham Forest legendás támadója, Trevor Francis (Fotó: Getty Images)
Hétfő reggel életének 70. évében, szívroham következtében elhunyt Trevor Francis, a Nottingham Forest legendája, az első labdarúgó, akinek a játékjogáért Nagy-Britanniában több mint egymillió fontot fizettek – számolt be a szomorú hírről a Guardian.

 

A család közleményét így idézi a portál: „Trevor Francis hatvankilenc évesen elhunyt. Ma reggel spanyolországi lakásában szívrohamot kapott, mindenkit sokkoltak a történtek, megrendítettek minket. Legendás labdarúgó és rendkívül kedves ember volt.”

Trevor Francis 1970-ben 16 évesen debütált a Birmingham Cityben, 1979-ig tartozott a klub kötelékéhez, ez idő alatt 280 bajnoki mérkőzésen 118 gólt szerzett. 1979 februárjában a Brian Clough vezette Nottingham Forest valamivel több mint egymillió fontot fizetett a játékjogáért, ezzel lett az első brit játékos, aki átlépte ezt a határt. A klubnál töltött első idényében az ő gólja döntött a Malmö elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntőben, majd a következő évadban ismét elhódította a trófeát a klubbal.

1981 szeptemberében a Manchester City ugyanakkora összeget fizetett a játékjogáért, mint két évvel azelőtt a Forest. 1994-es visszavonulásáig a Sampdoria, az Atalanta, a Rangers, a Queens Park Rangers és Sheffield Wednesday színeit is képviselte. Az angol válogatottban 52 mérkőzésen 12 gól fűződött a nevéhez. Karrierje során klubszínekben 783 tétmérkőzésen 282 gólt jegyzett.

Menedzserként is tevékenykedett, a QPR-ben, a Sheffield Wednesday-ben, a Birmingham Cityben és a Crystale Palace-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik