Portugália–Németország: visszatérnek a sztárok, meg a vb-hóhér

Vágólapra másolva!
2008.06.19. 15:02
A csütörtök esti Portugália–Németország negyeddöntővel elkezdődik az Európa-bajnokság érdemi része, a csoportküzdelmek során mindkét gárda kellőképpen ráhangolódhatott az első már számukra is igazán sorsdöntő mérkőzésre.
Újra pályán C. Ronaldo és társai
Fotó: Reuters
Újra pályán C. Ronaldo és társai
Újra pályán C. Ronaldo és társai
Fotó: Reuters
Újra pályán C. Ronaldo és társai

Az igazán éles meccsek eddig mindkét válogatottat elkerülték, sem a portugálok, sem a németek számára nem forgott veszélyben a továbblépés a csoportból, bár utóbbiak csak az utolsó fordulóban harcolták ki a negyeddöntős szereplés jogát.

A portugál szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari az utolsó csoportmeccsen már megtehette azt, amit kollégája Joachim Löw nem: nem játszatta a legnagyobb sztárjait, így Cristiano Ronaldo, Deco, Moutinho, Petit elvileg pihentebben érkeznek az esti bázeli meccsre.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport „misztikus” szakértője, Lothar Matthäus nagyon nehéz német továbbjutásra számít.
"Papíron és az eddig nyújtott teljesítmények alapján Portugália a favorit. Honfitársaim jól játszottak a harmadik meccsükön és az esti találkozón is javulni fognak. Drámai, az Eb eddigi legjobb meccsére, 1-1-es végeredményre, valamint tizenegyesekkel kiharcolt német továbbjutásra számítok."
Ez persze mit sem változtat azon a tényen, hogy Scolari csapata még így is hátrányban lesz, legalábbis, ami a magasságot illeti. A brazil szakember egy sajtótájékoztatón egy papírosról olvasta fel a német válogatottak nevét, vagy mezszámát és a hozzá tartozó magassági adatot.

„Németország, 17-es, 198 centi (Mertesacker), 13-as, 188 (Ballack), Klose 182, 21-es (Metzelder) 195 centi. Emiatt aggódnom kell, és az én játékosaim csak 115, 120 centire nőttek” – próbált humorizálni Scolari.

„Komolyra fordítva a szót: nagy figyelmet kell majd fordítanunk a szabadrúgásaikra” – vetítette előre a portugál szövetségi kapitány, akinek a várható kezdőcsapata átlagban, hét centivel alacsonyabb, mint a németek várható kezdője.

Persze, a németek Ausztria elleni győztes mérkőzésén láthattunk, akkor sincs gond, ha egyből kapura suhintanak egy szabadrúgást és nem ívelgetnek, Michael Ballackra számíthat a Nationalelf. „Kiváló játékos, nagyszerű technikai képességekkel” – méltatta a Chelsea-nél leendő játékosát Scolari.

A német irányító egyébként eltiltása miatt nem játszhatott a 2002-es világbajnokság döntőjében – amikor Scolari a legnagyobb csapást mérte a németekre – igaz, még a brazilokkal szemben. A németeknek egy eltiltottja most is lesz az osztrákok ellen a lelátóra zavart szövetségi kapitány Joachim Löw nem ülhet le a kispadra.

A főnök hiányában így Hans-Dieter Flick asszisztens és a kapusedző Andreas Köpke valósítják meg Löw terveit – rájuk nem vonatkozik az eltiltás.

„Az edzők általában az ösztöneik alapján döntenek ahogy halad előre a meccs, és erre most nem lesz lehetőség, ezért most mindent megfelelően elő kell készíteni” – fogalmazott Oliver Bierhoff a német válogatott menedzsere.

ÖRÖKMÉRLEG

Portugália–Németország
3 győzelem
5 döntetlen
7 vereség
14–21 gólkülönbség
Az előzetes készülés talán legfontosabb része a németeknél, hogy megtalálják, hogy semlegesíthetik Cristiano Ronaldót. „A világ legjobbja, nem is kétséges. Nem lehet 90 percre megállítani, ezért a legfontosabb, hogy a középpályásaink és védőink a lehető legközelebb legyenek hozzá, amikor nála a labda” – magyarázta Bierhoff.

Amíg egyébként a portugáloknál egy sor sztár tér vissza, addig a németeknél csak egy: a horvátok ellen kiállított Bastian Schweinsteiger ugyanis letöltötte egy mérkőzésre szóló eltiltását, így vélhetően újra a kezdőcsapatban kap helyet.

A Bayern középpályásának vélhetően nem igazán örülnek a luzitánok, a két csapat legutóbbi meccsén ugyanis éppen ő volt az, aki nem is akármilyen győzelemre vezette a Nationalelfet. A 2006-os világbajnokság bronzmeccsének második félidejében „Schweini” vezérletével 3-1-re nyertek a németek.

A németeknél egyébként ismét összeállhat a Podolski-Klose csatárkettős elöl, feltéve, hogy Lukas Podolski vádlija rendbe jön – a legfrissebb hírek szerint felépült apró sérüléséből. Szinte biztosan kihagyja az esti meccset a középpályás Torsten Frings, aki Ausztria ellen bordatörést szenvedett.

A mérkőzés játékvezetője egyébként a legtapasztaltabb svéd bíró, Andreas Fjörtfeldt lesz, aki az Eb első csoportkörében a holland-olasz meccset vezette, ő adta meg van Nistelrooy sokat vitatott gólját, és a torna egyik legjobb mérkőzésének tekinthető török-cseh talákozó dirigálása is az ő keze nyomát viseli magán.

LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉSÜK

A 2006-os világbajnokság bronzmeccsén akadtak egymásba a felek, amikor gólnélküli első félidő után Schweinsteiger duplázott, majd Petit öngólja után Nuno Gomes állította be a 3-1-es német győzelmet jelentő végeredményt.

Németország: Kahn – Jansen, Metzelder, Nowotny, Lahm – Schweinsteiger (Hitzlsperger), Kehl, Frings, Schneider – Klose (Neuville) Podolski (Hanke)
Portugália: Ricardo – Paulo Ferreira, Ricardo Costa, Fernando Meira, Costinha (Petit) –Cristiano Ronaldo, Deco, Maniche, Nuno Valente (Nuno Gomes), Simão – Pauleta (Figo)

VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Portugália (4-2-3-1): Ricardo – Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Fernando Meira – Petit, Moutinho – Cristiano Ronaldo, Deco, Simao – Nuno Gomes
Németország (4-4-2): Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Fritz, Hitzlsperger, Ballack, Schweinsteiger – Klose, Podolski
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik