Csatárgondok nehezítik a horvát csapat felkészülését az Eb-re

Vágólapra másolva!
2008.05.29. 11:47
A szlovéniai Catezben edzőtáborozó horvát válogatott zárt kapus edzésekkel készül Ausztria elleni Európa-bajnoki premierjére. Slaven Bilic szövetségi kapitány a június 8-i bécsi fellépés előtt szombaton a Szusza Ferenc Stadionban, a magyar nemzeti együttes ellen tesztelheti élesben utoljára, Niko Kranjcarék mit képesek megvalósítani elképzeléseiből.
Eduardo nem lehet ott a kontinnstornán
Fotó: Action Images
Eduardo nem lehet ott a kontinnstornán
Eduardo nem lehet ott a kontinnstornán
Fotó: Action Images
Eduardo nem lehet ott a kontinnstornán

A horvátok vitán felül első számú támadója, a brazilnak született Eduardo da Silva tavaszi lábtörése miatt Slaven Bilic számára az első számú kérdés az: miként képes pótolni a csapat az Arsenal egy évre kidőlő támadóját?

A horvát zsurnaliszták szerint Eduardo hiányában a Dortmundban légióskodó Mladen Petric a number one, az viszont továbbra is találgatások tárgya, ki lesz a bajnokságban 13 gólig jutó dortmundi éktársa a kontinenstornán.

A többség a Parmában szereplő Igor Budanra voksol akkor is, ha a Petric, Budan duó Budapesten mutatkozna be a nagyközönségnek…

Ennek fényében a sajtó képviselői lényegében eldőltnek tekintik a csapat taktikai alapfelállását övező (ál)polémiát: mivel Horvátországnak nincs Didier Drogbához hasonló kvalitású támadója, aki elöl egyedül is képes tartani a frontot, Slaven Bilicnek – már csak a hatékonyság miatt is – esze ágában sincs egy szem csatárral pályára vezényelni a kockás mezeseket.

Mindazonáltal Petric sem mérhető Eduardóhoz: a boszniai születésű támadó egészen más típusú támogatást igényel, mint a dél-amerikai.

„Eduardóval a kombinatív, sok passzos futball is működött, kontratámadásaink is több veszélyt hordoztak magukban, Petriccsel ugyanakkor nyomás alatt lehet tartani az ellenfelet már a saját térfelén is, azaz le kell támadnia a csapatnak – felelte lapunk kérdésére Nikola Lipovac, a Jutarnji List újságírója. – Kérdés, a többiek bírják-e majd a Petric diktálta tempót... Szombaton testben a magyar, lélekben és a taktika szempontjából viszont az osztrák válogatottal találkozik Slaven Bilic együttese.”

Ami a horvátok keretét illeti, Budapesten a jelek szerint nem lesz hiányzó: szerdán a korábban kisebb sérüléssel bajlódó Igor Budan, Robert Kovac, Dario Knezevic trió is edzett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik