Új-zélandi ébresztő, fáradt ausztrál szemek

SZEMENKEI BALÁZSSZEMENKEI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.08.19. 20:21
Címkék
Az előzetesen esélyesnek tartott válogatottak közül immár nem csak az amerikaiak botladoznak. A világbajnok szerbek az argentinok elleni rangadó után most a jóval alacsonyabban jegyzett új-zélandiaktól kaptak ki.
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
Allen Iverson (fehérben) ezúttal örülhetett
A férfi kosárlabda-világbajnokság elődöntőjébe való kerüléssel Új-Zéland csapata már egyszer meghökkentette a világot. Aztán jött az olimpia és Puerto Rico az amerikaiak ellen. Most pedig megint a déliek szemtelenkednek, ezúttal a világbajnok szerbeket leckéztették meg. A "kiwik" az olaszoktól és a Jao Ming vezette kínaiaktól elszenvedett vereség után úgy döntöttek, hogy ha tovább akarnak jutni a csoportból, az út Bodirogáék testén keresztül vezet. Ez az út azonban 35 percen át meglehetősen rögösnek bizonyult, és az utolsó percben is találtak még olyan göröngyöt, amiben el lehetett volna bukni. 5:30-cal a vége előtt még 13 ponttal vezettek a szerbek, amikor Új-Zéland megindította hosszú hajráját. Labdát szereztek, ziccert dobtak, védekeztek, és máris 81-81 volt az állás. 87-86-ra még déli szomszédaink vezettek, amikor 20 másodperc volt hátra és támadhattak. Vujanics ellen azonban támadóhibát ítéltek (a visszajátszás szerint fordítva történt a szabálytalanság), Sean Marks zsákolt, Vujanics kihagyta a triplát, a maradék időt pedig túlélték az új-zélandiak. 90-87-es győzelmükkel utolérték a szerbeket a csoportban, mindkét csapat egy győzelemmel és két vereséggel áll.

Bodiroga véleménye az eseményekről: "Nem történt semmi érdekes, vesztettünk kettőt, az egyiket az utolsó pillanatban, a másikat pedig saját hibáink miatt. A végsőkig harcolni fogunk, kezdve a következő meccsel."

Az utolsó negyedben fordított, és maradt ezzel veretlen a spanyol válogatott is. Két magas emberüket az olaszok képtelenek voltak tartani, Pau Gasol 16, Jorge Garbajosa 17 ponttal járult hozzá a sikerhez. A krónikákhoz az is hozzá tartozik, hogy a taljánok messziről nagyon jól céloztak - három negyeden keresztül. Rigletti és Basile összesen 20(!) triplát engedett el, 8 be is ment, de a végén a palánk alatt nem tudták tartani a spanyol rohamokat. Ha nem szereztek pontot Gasolék, jött a menetrendszerű fault, és a vele járó büntető. Ezekből a spanyolok 23/33-as mutatója messze felülmúlta az olaszok 3/3-as eredményét, nem is lehetett más a vége, mint 71-63-as talján vereség.

A változatosság kedvéért az amerikaiak is a végére hagyták a döntést Ausztrália ellen. Persze ehhez az is kellett, hogy Shane Heal (17) és társai messze felülmúlják az NBA-ből összeverbuvált gyülekezet (csapatot még nem igazán írhatunk) teljesítményét. A palánk alatt Andrew Bogut (11), David Andersen (8, 8) és Matthew Nielsen (12) jeleskedett, kintről pedig Heal szórta a kosarakat. Igazán nem ment a játék a másik oldalon sem Marburynek (1), sem Odomnak (4), sem Jeffersonnak (2), viszont az utolsó játékrészben megrázta magát James és Marion is, és vezérletükkel egy gyors 10-0-s rohamnak köszönhetően megléptek az amerikaiak. Pedig az elején még nem úgy nézett ki, hogy hengerelni fognak, minden negyed végén hátrányban voltak. Csak akkor nem, amikor igazán számított: a legvégén. 89-79-es sikerük azt jelenti, hogy következő mérkőzésükön az Európa-bajnok Litvánia ellen akár a csoportgyőzelmet is megszerezhetik. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik