Válogatott: a legértékesebb ciprusi nem játszik a mieink ellen

J. Á., P. K.J. Á., P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 12:40
null
Laifisz (balra) éve óta meghatározó tagja a ciprusi válogatottnak, de a magyar válogatott ellen nem fog játszani, nincs benne a keretben (Fotó: AFP, archív)
Az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 20 órától csap össze Ciprussal felkészülési mérkőzésen. A szigetországiak futballjáról Nagy Zoltánt, a kupagyőztes Anorthoszisz kapusedzőjét kérdeztük. A ciprusiak a csütörtöki sajtótájékoztatón udvarias vendégnek bizonyultak és szeretnének jó benyomást tenni a magyar szurkolókra…

 

A ciprusi Anorthoszisz kapusedzője, Nagy Zoltán szerint a ciprusi válogatott játékában fontos változást eredményezett, hogy februárban távozott posztjáról az egy évvel korábban kinevezett belga Johan Walem, akinek az irányításával 2020-ban egy győzelem és egy döntetlen mellett ötször is vereséget szenvedtek a szigetországiak.

„A márciusi vb-selejtezők előtt új kapitányt neveztek ki a ciprusi válogatott élére, a görög Nikolaosz Kosztenoglu személyében – mondta az NSO megkeresésére Nagy Zoltán. – Úgy gondolom az új edző egy más felfogást, filozófiát próbál átadni az itteni válogatott játékosainak és az elkövetkezendő mérkőzések eredményei fogják majd megmutatni, mennyire működik a terve. A kezdés mindenesetre tiszteletre méltó, hiszen az Eb-résztvevő Szlovákiával döntetlent játszott Ciprus (0–0), Szlovéniát pedig megverte (1–0)”.

A kettő között pedig egy szoros meccsen minimális különbségű, 1–0-s vereséget szenvedett Kosztenoglu csapata a vb-ezüstérmes Horvátország vendégeként.

„Többnyire Cipruson játszó labdarúgókból áll a keret. Vannak hiányzók, akik meghatározó játékosok, többek között nincs a meghívottak között Konsztantinosz Laifisz, aki a Standard Liege-ben légióskodik. Így több újonc is meghívást kapott a keretbe” – fogalmazott Nagy Zoltán.

A 28 éves, 43-szoros válogatott védőt, Laifiszt tartják a legértékesebb ciprusi játékosnak, 4.5 millió euróra becsülik az értékét. Korábban a görög Olympiakoszban is játszott, három éve 1.5 millióért szerződött a belga Standardhoz, melynél alapembernek számít, 43 tétmeccsen három gólt és két gólpasszt jegyzett, a válogatottban a legutóbbi öt mérkőzésen egyaránt kezdő volt. Tehát kulcsszerepe volt abban, hogy a szlovákok, a szlovének és a horvátok elleni vb-selejtezőket összesen egy kapott góllal zárta Ciprus, vagyis a hiánya érzékenyen érintheti a vendégeket a mieink elleni mérkőzésen.

Nagy Zoltán kifejtette, a ciprusi labdarúgás folyamatosan fejlődik, főleg klubszinten, amit bizonyít, hogy jövőre már öt csapat képviselheti az országot a nemzetközi kupaporondon, ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar válogatott jobb játékerőt képvisel, és sok sikert kívánt a csapat Eb-szerepléséhez.

A ciprusiakat irányító Nikolaosz Kosztenoglu a csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, Magyarország egységes csapatként a kontinenstornán kiléphet a nagy riválisok árnyékából, de csapatával szeretnének jó benyomást szeretnének tenni a budapesti mérkőzésen.

„Nagy öröm, hogy itt lehetünk, és az Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatottal játszhatunk      – udvariaskodott a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Nikolaosz Kosztenoglu.   – Nekünk ez az időszak nem túl kedvező, hiszen néhány játékosunknak már korábban véget ért a bajnokság, így rövid pihenő után csatlakoztak a kerethez. Sok a fiatalunk, ők most megmutathatják, valójában mire is képesek. A pénteki meccsen minden egyes labdarúgónak a maximumot kell nyújtani, jó benyomást akarunk tenni a magyar szurkolókra.”

Az 50 éves szakvezető szerint a Marco Rossi vezette válogatott az utóbbi időben remekül teljesített, így optimistán várhatják a magyar szurkolók a kontinensviadalt, sőt a jóslata egyenesen szívmelengetőnek is mondható.

„A magyar válogatott legutóbbi hat-nyolc meccse fantasztikus volt, a csapat rendkívül fegyelmezett, a párharcokban pedig kőkemény. Az Európa-bajnokságon három nagyon erős válogatott lesz az ellenfele, ám sokszor láttunk már meglepetést a futballban. A csapatszellem sokszor fontosabb, mint a minőség, ráadásul a Marco Rossi edzette keretben szemmel láthatóan remek az össz­hang a játékosok között. A magyar szurkolók bizakodhatnak: miért ne lehetne Magyarország az Európa-bajnokság meglepetésválogatottja?”

A ciprusiak támadója, Fotisz Papulisz is részt vett a sajtótájékoztatón, a csatár Lang Ádám csapattársa az Omonia Nicosiában, így néhány hete még együtt ünnepelték a bajnoki címet.

„Lang Ádámmal egy éve vagyunk csapattársak, szerintem kiváló képességű védő, nagy szerepe van abban, hogy megnyertük a bajnokságot  – mondta a 36 éves futballista.   –  Remek a fizikuma, ráadásul kifejezetten gyors játékos. Magyarországnak szerencséje van, hogy a nemzeti csapatnak is a tagja. S hogy a saját futballunkról is beszéljek: Nikolaosz Kosztenoglu szövetségi kapitánnyal nagy változásokon ment keresztül a csapat, taktikailag mást játszunk, mint ezelőtt. Mivel néhány hete már vége a bajnokságnak, most nem könnyű a pihenésből újra a munkára össz­pontosítani, de aki itt van Budapesten, mindent megtesz a nemzeti csapatunk sikeréért.”

EB 2020, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Június 4., péntek, 20.00: Magyarország–Ciprus, Szusza Ferenc Stadion (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel* (Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám* (Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)
*Gazdag Dániel és Nagy Ádám kisebb sérülés miatt nem játszik Ciprus ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik