BODNÁR ZALÁN
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2023.10.03 19:01 Frissítve: 2023.10.03 20:06

Hivatalosan is magyar lett Marco Rossi

A futballválogatott szövetségi kapitánya segítőjével, Cosimo Inguscióval együtt állampolgársági esküt tett a Köztársasági Elnöki Rezidencián Novák Katalin köztársasági elnök előtt.

Marco Rossi és Novák Katalin (Fotó: Szabó Miklós) – KÉPGALÉRIA ITT!

 

„MARCO ROSSI, UNO DI NOI” – a Budapest Honvéd szurkolói már évekkel ezelőtt skandálták ezt a rigmust olaszul, ami magyarul azt jelenti: „Marco Rossi egy közülünk.”

Ezt most nemcsak a kispestiek, hanem minden magyar elmondhatja, immár hivatalosan is: Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz származású szövetségi kapitány – állandó segítőjével, a szintén olasz Cosimo Inguscióval együtt – kedd délután a Béla király úti Köztársasági Elnöki Rezidencián letette a magyar állampolgári esküt, így immár az olasz mellett magyar állampolgár is.

Miután az ünnepségre egybegyűltek – köztük Marco Rossi felesége, Mariella, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Csányi Sándor MLSZ-elnök, Berzi Sándor MLSZ-alelnök, Vági Márton MLSZ-főtitkár – Navratil Andrea népdalénekessel elénekelték a Himnuszt, Novák Katalin köztársasági elnök mondott köszöntőt, amelyben úgy fogalmazott:

„Sokan próbálják megfejteni, miért van a futballnak olyan különös jelentősége az emberek életében. Miért van az, hogy minden nemzet vágyik a futballsikerekre. Miért van, hogy a futballválogatott győzelmének az emberek jobban örülnek, mint más sportágakban elért diadaloknak. Kislányként apukámmal mi is sok futballt néztünk a tévében. Azért szerettem meg a focit, mert édesapámat szerettem, és ő sokat nézte. Tizenéves koromban azonban mindig türelmes édesapám egyre dühösebb lett a magyar válogatott meccsei láttán. Ilyenkor igyekeztem elkerülni azt a szobát, amelyben nézte a meccseket, de még így is kihallatszott a kiabálása, hogy soha többé nem nézi a válogatott meccseit. Nem csupán a sikertelenség bosszantotta, hanem az igyekezet hiánya. Ugrunk harminc évet, két fiú és egy kislány édesanyjaként most azt érzem, újra büszkék lehetünk a nemzeti csapatunkra. Az, hogy a mai tizenévesek tudnak lelkendezni a magyar csapatért, nagy szó abban a korban, amikor a külföldi sztárokért divat lelkendezni. Még emlékszünk azokra a napokra, amikor a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon szép sikereket értünk el Marco Rossi irányításával. Ma már a négy null az új hat három, és bizony idejében kell gondolkodnia annak, aki ki akar menni a válogatott meccsére, különben nem kap jegyet.

A magyar emberek már régóta a szívükbe zárták önöket. A mai napon a magyarok és önök hivatalosan is igent mondunk egymásra. Kölcsönös szabad döntés eredményeként veszik fel a magyar állampolgárságot. Az, hogy a nemzeti válogatottat immár magyar szakemberek vezetik, rendkívül sokat jelent nekünk. Köszönjük, hogy mellettünk tették le a voksukat. Ami korábban csak a munkahelyüket jelentette, az már most a második otthonuk. Tudtommal Rossi úr felesége is beleszeretett Magyarországba, úgyhogy ide illik az az angol nyelvű mondás: »Happy wife, happy life.«

Mi csak azt kérjük önöktől, legyünk minél többször büszkék a magyar válogatottra! Köszönjük, hogy megtiszteltek minket a döntésükkel.

Ezt követően Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere előtt Marco Rossi és Cosimo Inguscio magyarul elmondta az állampolgári eskü szövegét: „Esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. Magyarországnak hű állampolgára leszek, az Alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen.”

Az eskütétel után a két új magyar állampolgár Novák Katalin köztársasági elnöktől átvette az állampolgársági okiratot.

Csányi Sándor, a futballszövetség elnöke is köszöntötte magyarként beosztottjait, a szövetségi kapitányt és segítőjét.

„Ha nem is olyan mértékű fejlődést, mint amennyit a magyar válogatott produkált az elmúlt időszakban, de láttam fejlődést Marco és Cosimo magyar nyelvtudásában – kezdte humorosan Csányi Sándor. – De azzal, hogy magyar állampolgárok lettek, a beosztásuk nem változott: ők Magyarország hangulatfelelősei. Nem lehet olyan nehéz gazdasági helyzet az országban, hogy ők ne tudják jobb kedvre deríteni a magyar népet a válogatott sikereivel. Több mint tíz éve érkeztek Magyarországra, és rendkívüli sikert értek el azzal, hogy az egyik legkisebb költségvetésű klubbal, a Honvéddal bajnokságot tudtak nyerni. Különböző a mentalitásuk, Cosimo sokkal nyugodtabb ember, Marco hajlamos arra, hogy szenvedélyes legyen. Elhíresült fotó, amikor Cosimo befogja Marco száját, hogy ne mondjon semmi olyat, amit esetleg megbánna, ez a Videoton elleni bajnoki győzelem után volt, amikor megnyerték az aranyérmet. Vélhetően ez volt az a pillanat, amikor méltatni akarta George F. Hemingway kispesti klubtulajdonos nagyszerű munkáját. De méltatta ő az MLSZ és a magyar játékvezetők munkáját is eleget. Kellett egy kis idő ahhoz, hogy túllépjek ezen.

Ám vannak még nagy adósságai! Az 1920-as években nagyon sok magyar edző ment Itáliába dolgozni, köztük például a tragikus sorsú Weisz Árpád, aki bajnoki címeket nyert a Bolognával és az Interrel. Talán nekik köszönhető, hogy 1934-ben és 1938-ban a olaszok világbajnokságot nyertek. Úgyhogy most nem magyar állampolgárokhoz, hanem mint olaszokhoz szólok önöknek: róják le az adósságot, és legyünk világbajnokok!”

„Nagyon boldogok vagyunk, egyben büszkék a magyar állampolgárságra, amely nagyon sokat jelent mindkettőnk számára mondta az ünnepség után a Nemzeti Sportnak Marco Rossi mindkettőjük nevében. – Nem egyszerűen érezzük, de biztosak lehetünk a magyarok szeretetében és megbecsülésében azáltal, hogy most már hivatalosan is magyarok vagyunk – ugyanolyan büszke magyarok, mint amilyen büszke olaszok. Az érzés pedig kölcsönös, mi is nagyon hálásak vagyunk minden magyarnak és Magyarországnak.”

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.

2023.11.24 19:13:12

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A kommunisták nem naggyá tették a magyar futballt, hanem világbajnoki címektől fosztották meg.