Légiósok: Nem akartam tovább folytatni a vándormadár életmódot – Varga Kevin

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 08:23
Varga Kevin bízik benne, hogy jó döntést hozott (Fotó: Sepsi OSK)
Az Apollonnak négy hónap után búcsút intő Varga Kevin a sorozatos klubváltások után két és fél éves megállapodást kötött a Sepsiszentgyörggyel. A 27 éves szélső tudja, magára kell találnia ahhoz, ha szeretne ott lenni a németországi Európa-bajnokságon.

– Hogyan került Limassolból Sepsiszentgyörgyre?
– A decemberi edzőváltásunk után körvonalazódott, hogy klasszikus értelemben vett szélsők nélküli játékrendszerre állunk át, és mivel az új szakmai stábnak nem volt szüksége hat szélsőre a keretben, kellemetlen helyzetbe kerültem – mondta lapunknak Varga Kevin, aki a ciprusi Apollon csapatát maga mögött hagyva a héten írt alá a román élvonalbeli Sepsi OSK-hoz. – Felbontottuk a szerződésemet, s ezután a szentgyörgyiek rögtön megkerestek. Bernd Storck vezetőedző biztosított róla, szüksége van rám, éreztem a bizalmat, ezért úgy döntöttem, odaszerződöm. Az elmúlt két évben sok csapatban megfordultam, amit nem terveztem. Hosszabb távra szerettem volna elkötelezni magam, nem akartam tovább folytatni a vándormadár életmódot, úgyhogy két és fél éves megállapodást kötöttünk. Szeretnék itt ragadni és jó teljesítményt nyújtani. Bízom benne, hogy jó döntést hoztam.

– Mi győzte meg arról, hogy Erdélybe szerződjön?
– Bernd Storck személye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most a Sepsi játékosa vagyok. Bár nem ismertem őt személyesen, tisztában voltam vele, milyen munkát végez. Úgy érzem, ki tudja hozni belőlem a maximumot, és türelmes lesz velem. A kérésére érkeztem, ami sokat jelent. Kimondottan jobblábas játékost keresett a balszélső posztjára, csábító volt, hogy engem szemelt ki. A beszélgetéseink során vázolta, mit vár tőlem taktikailag, én pedig szeretném megmutatni, mire vagyok képes. A csapatot ütőképesnek tartom, a bajnokság színvonala szerintem nem sokban tér el a magyarétól vagy a ciprusiétól.

– Megkönnyíti a beilleszkedését, hogy Varga Roland és Kecskés Ákos a csapattársa?
– Természetesen, mind a ketten a segítségemre vannak, ahogyan az erdélyi magyar futballisták is, ráadásul a csapat körül dolgozók, az irodai alkalmazottaktól a pályamunkásokig bezárólag szinte kivétel nélkül magyarok, s mivel a városban is szinte mindenki magyarul beszél, olyan, mintha otthon lennék.

– A hazatérést kizárta? Debrecenben alighanem szívesen látták volna, főleg, ha hosszabb távra ír alá.
– Gyorsan történt minden, nem tudom, milyen lehetőségeim lettek volna még. A Loki más posztra keresett játékost, sok szélsője van, úgyhogy szerintem nem volt realitása a visszatérésemnek. Szerencsére nem kellett sokáig csapat nélkül edzenem, nem estem ki a ritmusból. A papírjaim tudtommal rendben vannak, hétfő óta a Sepsivel készülök, egyedül a meccsterhelés hiányzik. Ha a szakmai stáb úgy dönt, szombaton az Arad ellen pályára léphetek.

– Nem szeretném feltépni a sebeket, de mi csúszott félre Cipruson?
– Noha egyedül készültem a nyáron, a szerződés aláírását követő első meccsen becseréltek, majd néhány fordulót követően bekerültem az Apollon kezdő tizenegyébe. Éreztem a bizalmat, ám egyik pillanatról a másikra hullámvölgybe kerültünk, a kispadra ültettek, majd az edzőváltással megpecsételődött a sorsom, biztossá vált, hogy ugrik a kétéves opció lehetősége. Ilyen azonban előfordul a futballban, már csak előretekintek.

– A klubban töltött négy hónapja alatt tíz meccsen háromszázharminchat percet kapott, és három gólpasszt adott. Szerzett olyan tapasztalatot, ami miatt azt mondja, megérte?
– Mindenhol tanul, tapasztal az ember. Újabb futballkultúrát ismertem meg, két vezetőedzővel dolgozhattam – Vladan Milojevics képességeiről sokat elárul, hogy kinevezték a Crvena zvezdánál. Jó játékosokkal szerepeltem egy csapatban, az ötvenkétszeres francia válogatott Mathieu Valbuenával óriási élmény volt játszani. Amikor fiatalon Törökországba kerültem, és először szembesültem a játéklehetőség hiányával, rosszul éltem meg, ám a feldolgozás már jobban megy, erősödtem lelkileg. Fontos azonban a sikerélmény, a pozitív visszacsatolás, ezért is éreztem a klubváltás szükségességét.

– Mi kell ahhoz, hogy kiteljesedjen, és azt az énjét lássuk, amelyiket a válogatottba kerülésekor?
– Fontos megtalálni azt a klubot, amelyben jó teljesítményt tudok nyújtani – bízom benne, ez sikerült azok után, hogy korábban rossz döntést hoztam ezen a téren. A bizalom elengedhetetlen a formába lendüléshez, valamint hogy siker­élmények révén helyén legyen az önbizalmam. Fontos a jó rajt, az is lendítene rajtam, ugyanakkor én vagyok a sikereim kovácsa, éppen ezért bízom benne, hogy csapatként és egyénileg is eredményes lesz a következő időszak.

– Milyen célok vezérlik a tavasszal?
– Mérkőzésről mérkőzésre szeretném építeni magam és meglovagolni a csapat jó formáját. Hamarosan elérkezik az alapszakasz vége, be akarunk kerülni a rájátszásba, amelyben a legjobb együttesekkel csaphatunk össze. Remélem, gólokkal, gólpasszokkal járulhatok hozzá a reménybeli sikereinkhez.

– Bízik benne, hogy meghívást kap az Európa-bajnoki keretbe?
– Szerintem minden magyar labdarúgó szeretne bekerülni, de… Csak akkor lehet reális esélyem a meghívóra, ha formába lendülök, ám még akkor sincs garancia rá, hiszen másfél év eltelt a legutóbbi kerettagságom óta. A 2021-es Eb-n két meccsen pályára léptem, Marco Rossi szövetségi kapitány jól ismer, de magamra kell találnom, hogy számításba vegyen. A Sepsi még nem adott játékost a magyar válogatottnak, de a rájátszásban nyújtott meggyőző játékkal lehet esélyem.

Minden más foci
2024.01.25. 22:52

Magyar kolónia – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Amióta Marco Rossi szövetségi kapitány meghirdette, hogy csak a klubjukban állandóan játékban lévő futballistákkal számol, a román bajnokságban szereplés is felértékelődhet. A Sepsi magyarjai korábban sem titkolták, hogy nem adták fel a válogatottról szőtt álmaikat, amelyeket az Európa-bajnoki kerettagság lehetősége tovább fokozott.

 

Dobogós helyre is előreléphet fölényes aradi győzelme esetén szombaton a Sepsi OSK a román élvonal tabelláján, hiszen a Bernd Storck vezetőedző érkezése óta szárnyaló csapatot már csak három pont választja el a második CFR-től és a harmadik Rapidtól. A felsőházi rájátszásért zajló küzdelem szorosságát jól jellemzi, hogy a kilencedik helyen álló Hermannstadt is csupán négy pontra van lemaradva a Sepsitől. A bennmaradásért és az osztályozó elkerüléséért küzdő UTA a Neuman Ferenc Stadion gyepszőnyegének cseréje miatt négy hónap után játszik ismét hazai pályán, s mindkét szakvezető, Mircea Rednic és Storck is telt házas mérkőzésre számít. „Kedvez nekünk, hogy új és jó minőségű füvön játszhatunk. Nehéz mérkőzés lesz, fel kell készülnünk a forró hangulatra és a közönség nyomására, de győzni akarunk” – nyilatkozta a szentgyörgyi klub közösségi oldalán közzétett videóinterjúban Bernd Storck.
B. O. M.

Aradon játszik a sepsi

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik