Légiósok: A Stevenage-nél jön az igazi angol futballérzés – Hegyi Krisztián

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 12:25
null
Hegyi Krisztián vízválasztó idény előtt áll (Fotó: Stevenage FC)
Hegyi Krisztián, az U21-es válogatott csapatkapitányi tisztséget betöltő kapusa a West Ham United kölcsönjátékosaként a következő évadot angol harmadosztályú Stevenage-nél tölti.

 

– A West Ham United U21-es csapata után az angol harmadosztályú Stevenage kapuját védheti a következő idényben. Elégedett a kölcsönszerződéssel?
– Teljes mértékben – mondta a Nemzeti Sportnak Hegyi Krisztián, az U21-es válogatott csapatkapitányi tisztséget betöltő kapusa, aki négy éve nevelkedik a szigetországban. – Tervezett, a klubom által is szorgalmazott lépés volt a kölcsönszerződés. Több megkeresést kaptam a negyedosztályból, illetve a harmadosztályból, kontinentális csapatok is érdeklődtek irántam, ezért kikértem a kapusedzőm, Xavi Valero, illetve David Moyes menedzser véleményét is. Az angol U21-es válogatottat erősítő James Trafford vagy az ír felnőttválogatott Gavin Bazunu is úgy jutott el a legmagasabb szintre, hogy a League One-ban alapozta meg a tudását, egy-két jól sikerült idény után került a Premier League-be, ez pedig jelzi, az angol élvonalbeli klubok figyelemmel kísérik a sorozatot. Ez alapján úgy láttuk legjobbnak, ha a Stevenage ajánlatát fogadjuk el, itt ugyanis sokat fejlődhetek, hasznos tapasztalatokat gyűjthetek.

– Edzői milyen útravalóval engedték el a Stevenage-hez, amelynél először játszhat felnőttek között?
– Azt várják, hogy harcoljam ki, majd tartsam meg a helyem a kapuban, de fel kell készülnöm arra, hogy semmit sem adnak ingyen, meg kell küzdenem a lehetőségért. A vetélytársam jó képességű kapus, nincs kinevezve senki sem első számúnak, úgyhogy az kezd, aki jobban teljesít. Pályafutásom eddigi legnagyobb kihívása vár rám, de mindenképpen ki kell szorítanom a riválisomat. Taye Ashby-Hammond már az előző idényt is itt töltötte kölcsönben, a Fulham akadémiájáról érkezett. Ő huszonnégy éves, több mint száz alacsonyabb osztályú meccs van a lábában, az előző idényben jól ment neki – ám aztán megsérült, amiből nemrégiben tért vissza.

– Nem furcsa, hogy eddig a West Ham United felnőttcsapatával készült, míg mostantól a harmadosztály újoncánál kell edzésre jelentkeznie?
– Előrelépés nekem, hogy a Premier League 2 után ebben az osztályban védhetek. Ha megnézem a velem egykorú vetélytársaimat, kevesen kerültek a harmadik vonalba kölcsönben. Gulácsi Péter is ebben a bajnokságban kezdte a felnőttek között, végigjárta a ranglétrát, és nagyszerű karriert futott be. Szeretnék én is élni a lehetőséggel. Az első benyomásaim pozitívak, minden adva van ahhoz, hogy jó idényem legyen. Magam is meglepődtem a körülményeken, látva az edzőközpontot, a stadiont, a gyepszőnyeget. A kapusedzések hasonlóak, mint a West Hamnél, de érződik, itt angolosabb a stílus, rengeteg a kapura lövés, sprintben zajlik minden feladat. A brusztolós játékot még szoknom kell, de ebben a környezetben belekóstolhatok az igazi angol futballba.

Hegyi Krisztián
Hegyi Krisztián

– Ínyére való ez?
– Igen, mert fontos lépcsőfoka a pályafutásomnak. Az első edzőmérkőzésen a másodosztályba feljutó Ipswich ellen kezdőként kaptam lehetőséget, hatvan percet védtem, jól ment a játék, kapott gól nélkül zártam. Örülök a bemutatkozásomnak, segítheti a beilleszkedésemet, az első benyomások ugyanis nagyon fontosak.

– Első idénye következik a felnőttfutballban: hogyan várja az évadot?
– Vízválasztó lesz abból a szempontból, mennyi időmbe telhet eljutni arra a szintre, ahová vágyom. Régóta úgy vélem, nem szerencsés, ha valaki túl korán kerül tűzközelbe – szükség van egy-két alacsonyabb osztályban gyűjtött évre ahhoz, hogy később megfeleljek a Premier League elvárásainak. Ha a kapusokat nézzük, van, aki néhány idény, de van, aki öt-tíz év után ér oda, mint például a világbajnoki címet nyerő Emiliano Martínez. Nem görcsölök azon, mikor jöhet el az én időm, úgy vagyok vele, beleteszem a kemény munkát, ami remélhetőleg kifizetődik. Azt várom az évadtól, hogy döntéshozatalban fejlődjek, még érettebb legyen a játékom, és meccsrutint szerezzek a felnőttek között.

– Marco Rossi szövetségi kapitánnyal beszélt a kölcsönszerződésről?
– Nem hiszem, hogy ez életszerű lett volna, hiszen egyelőre az U21-es válogatotthoz tartozom. Gera Zoltánnal korábban megbeszéltük, hogy mindenképpen kölcsönben folytatom, és csak az a fontos, hogy folyamatos játéklehetőséget kapjak a felnőttek között. A nemzeti együttes miatt is fontos volt, hogy megtegyem ezt a lépést. Nagyszerű volt az A-válogatottal készülni, élveztem a munkát, inspiráló napok voltak. Tetszett a csapat hozzáállása, befogadó a közösség, közvetlen volt mindenki, öröm volt részt venni az edzéseken, de egyelőre nyilván az U21-es válogatottban számítanak rám, ráadásul indul a korosztályos Eb-selejtező – bízom benne, hogy továbbra is én állhatok a kapuba. Mindenesetre a felnőttválogatott szakmai stábjától pozitív visszajelzéseket kaptam. A nemzeti csapatok mindig is prioritást élveznek, nekem az a legfontosabb, hogy olyan teljesítményt nyújtsak, amivel rászolgálhatok arra, hogy az országomat képviseljem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik