Majdnem három évig tartó veretlenség – újra a futballtérképen a BVSC-Zugló!

FÜZESI BÁLINT, RITZ BALÁZSFÜZESI BÁLINT, RITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 16:31
null
Tizenhat év után ismét NB-s meccseknek ad otthont a Szőnyi út (Fotó: Nemzeti Sport)
A magyar labdarúgást kedvelőinek nem kell külföldön kutakodniuk, ha egy nagy múltú, korábban az élvonalban szereplő klubot keresnek, amely ráadásul nem mindennapi, majdnem három évig tartó veretlenségi szériát épített fel. Íme, hogyan került nyolc év alatt újra fel a futballtérképre többek között Bognár György, Dárdai Pál és Détári Lajos korábbi csapata, a BVSC-Zugló!

A főváros XIV. kerületében a nyártól ismét rendeznek országos labdarúgó-bajnoki mérkőzéseket – hála főként néhány elszánt BVSC-edző nyolc évvel ezelőtti elhatározásának, illetve Horváth Gábor szerepvállalásának.

Nyolc évvel ezelőtt, 2012 júliusában a Nemzeti Sport Online is beszámolt róla, hogy csaknem tíz év után ismét lesz felnőttcsapata a BVSC-Zuglónak, amely 1996-ban ezüstérmes lett az NB I-ben a Ferencváros mögött. A szabályok értelmében a legalsó osztályban indulhatott az együttes, azaz a budapesti bajnokság negyedik vonalában. A 2020–2021-es idényt viszont az NB III Keleti csoportjában kezdték el a zuglói sárga-kékek – ráadásul nem is rosszul!

A gárdát 2018 óta irányító, azelőtt a Csepel FC-nél dolgozó Gabala Krisztián csapata a mostani kiírásban az első nyolc mérkőzésén nem kapott ki, a kilencedik összecsapáson viszontpont nélkül maradt az éllovas Jászberényi FC otthonában. Ezzel egy ritkán látható veretlenségi sorozat szakadt meg: a BVSC ugyanis ezt megelőzően bajnoki meccsen legutóbb 2017. október 15-én szenvedett vereséget.

Akkor a budapesti másodosztályban a Csep-Gól FC SE (a volt MTK-s Federico Groppionival a kapuban és a gólszerzők listáján!) 2–0-ra legyőzte a zuglóiakat. A BVSC-ben azon a mérkőzésen pályára lépők közül ma már senki sem tagja a keretnek.

Kanyarodjunk vissza 2012 nyarához. Akkoriban a klubot 1988 óta edzőként szolgáló Hernády András volt a szakosztályvezető, ő és csapata (Pallagi Péter, Porvay János, Varga Ádám) eltökéltségének köszönhetően újjáalakult a felnőttcsapat – azt követően, hogy az utánpótlás óriásit fejlődött, később pedig az infrasruktúra is. Filozófiájuknak megfelelően az igencsak népes, többnyire fiatalokból álló keretben egy-két kivétellel minden játékos futballozott korábban a klub utánpótlásában.

A BLSZ IV. osztály nem okozott gondot a rendszeresen több tucatnyi régi BVSC-drukker előtt játszó zuglóiaknak, akik hétpontos előnnyel és egy vereséggel lettek bajnokok. Ennek eredményeként a következő évadban egy osztállyal feljebb bizonyíthatott a Szőnyi úti legénység, s a BLSZ III-ban is aranyérem került a nyakakba.

A BLSZ III-as bajnokcsapat
A BLSZ III-as bajnokcsapat

A következő négy idényben azonban nem tudtak újabb szintet lépni a BVSC-sek. Az első esztendőben – még Hernády Andrással a padon és zömében saját nevelésű játékosokkal a pályán – a 6. helyen végzett az együttes. Ebben, azaz a 2014–2015-ös évadban meghatározó változások történtek a szakosztálynál. A klub Bükszegi Zoltánt, a BVSC korábbi NB I-es csatárát nevezte ki a labdarúgó-szekció élére. Az idény végére szinte minden edző távozott, helyükre új szakemberek érkeztek. A tavaszi szezon végéhez közeledve pedig az egyesületet több mint 25 évig szolgáló Hernády Andrást is menesztették.

A következő évadban Balogh Ákos vezetőedzővel ugyancsak a 6. helyen zárt a Zugló. Érdekesség, Bükszegi Zoltán újra mezt húzott, s 14 góllal segítette a csapatot. Sőt hozzá hasonlóan a BVSC-ben nevelkedő Zováth János szintén rendszeresen játszott. Egy évvel később Balogh Ákosék közel álltak a feljutáshoz, ám két játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt négy pontot levontak a BVSC-től, amely így a második helyett a negyedik pozícióban végzett a tabellán.

A negyedik BLSZ II-es idényére készülő BVSC élére Varga László érkezett, a keretben pedig valamivel kevesebb lett a saját nevelésű játékos. Vargáék egyértelmű célja a bajnoki cím és az ezzel járó feljutás volt, amire az utolsó fordulóig minden esélyük megvolt. A sors(olás) szeszélye úgy hozta, hogy az utolsó, SZAC elleni bajnoki meccsen a BVSC-nek győznie kellett, hogy a budapesti élvonalba jusson. A döntetlen és a vereség a SZAC és a Csep-Gól feljutását eredményezte volna. A júniusi összecsapásra a szakadó eső ellenére több száz néző volt kíváncsi a SZAC műfüves pályáján. A zuglóiak a második félidő elején megszerezték a megnyugtató gólt, ám a SZAC a 70. percben megmentett egy pontot, s a Csep-Gólhoz hasonlóan azóta is a BLSZ I-ben szerepel. A BVSC, a SZAC és a csepeli klub egyaránt 70 ponttal zárt, ám utóbbi kettőnek 22, a zuglói csapatnak „csak” 21 győzelme volt.

Az újabb csalódás után Horváth Gábor – aki évek óta a BVSC öregfiúk és old boys csapatában futballozott, s nem mellesleg a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke – a kezébe vette az irányítást. Varga Lászlót Gabala Krisztián váltotta, a keretbe pedig magasabb osztályban tapasztalatot szerző futballisták érkeztek. Ez a BVSC egyértelműen kiemelkedett, s veretlenül nyerte meg a BLSZ II 2018–2019-es kiírását, majd a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényben újoncként vereség nélkül az első helyen állt a BLSZ I tabelláján, amikor befejezettnek minősítették a bajnokságot.

Gabala Krisztián elégedett az eddigi 26 hónap munkájával (Fotó: Nemzeti Sport)
Gabala Krisztián elégedett az eddigi 26 hónap munkájával (Fotó: Nemzeti Sport)

„2018 nyarán tiszta gondolatok mellett, határozott és egyszerű célkitűzések megfogalmazásával indultunk neki a munkának – idézte fel a kezdeteket Gabala Krisztián vezetőedző az NSO-nak. – Az elsődleges feladatunk az volt, hogy a BVSC labdarúgását a lehető legrövidebb idő alatt helyezzük vissza a futballtérképre. Ezzel párhuzamosan a vezetőség megkért arra, hogy az utánpótlást – amelynek itt óriási tradíciója van – szakmailag és struktúrájában nézzem át. A vezetőség részéről mindenfajta támogatást megkaptam, ami nagyban elősegítette a megfogalmazott célok elérését. A későbbiekben természetesen alkalmazkodtunk a folyamatosan pozitív változásokhoz, mind a felnőttcsapatot illetően, mind az utánpótlás és a női szakág létrehozása tekintetében. Azt hiszem, huszonhat hónap után büszkék lehetünk az elvégzett munkára. A mi szakmánkban a siker mindig közös, míg a kudarc az edzőé, de ebben az esetben természetesen mindig az aktuális játékosok, az elvárásaimnak mindig megfelelő háttéremberek és természetesen a vezetőké a siker.”

A BVSC – amelynek jelenleg két korábbi válogatott játékosa van: Balogh Béla és Hrepka Ádám – nem meglepő módon vállalta az NB III-as indulást, s bő egy hónap híján háromévesre nyújtotta pazar veretlenségi szériáját, amely 49 BLSZ II-es, 17 BLSZ I-es és nyolc NB III-as, azaz összesen 74 bajnoki mérkőzésből állt.

„A hároméves veretlenség elérése egyszer-egyszer szóba került, de nem volt fontos tényező a motivációs bázisban. Szerencsés vagyok, mert már éltem át hasonlót, amit talán még nagyobb szakmai sikernek tartok, mint ezt az időszakot” – mondta Gabala.


„Meghatározott cél, hogy a jövőben egyre több fiatal, Zuglóban felnövő, vagy Zuglóhoz kötődő játékos lépjen pályára a felnőttcsapatban.
Azt gondolom, hogy a feladat megoldható, csak filozófia, munka és észszerű gondolkodás kell hozzá. A BLSZ II-ben, a BLSZ I-ben és természetesen az NB III-ban is játszott már saját nevelésű játékos. Úgy látom, hogy amennyiben ez a munka folyamatos marad, úgy újabb huszonhat hónap múlva akár háromszor annyi saját nevelésű játékosunk lehet az aktuális felnőttkeretben.”

„Bizonyos okok miatt a keretet nem tudtuk a nyáron tovább erősíteni, sőt, több játékos távozott, mint amennyi érkezett, így a célunk is megváltozott. Elsődlegesen azt tűzték ki a vezetők, hogy tartsuk meg a harmadosztályú tagságunkat. Most már úgy látom, hogy ennek a kívánalomnak meg tudunk és meg is fogunk felelni. Azt hiszem, hogy a Keleti csoportban bárki meg tud verni bárkit, így ez egy kiszámíthatatlan bajnokság. Természetesen bízom benne, hogy két-három éven belül újra szintet lép a BVSC felnőttcsapata és ezzel egyidejűleg az utánpótlásnak is szintet kellene lépnie. Hosszú távon nem lehet más a cél, mint egy olyan futballkultúrával rendelkező egyesület kialakítása és működtetése, amely értéket teremt a jövő labdarúgói és környezete számára.”

A BVSC péntek este 20 órakor az NB III Nyugati csoportjában szereplő SC Sopron vendége lesz a Mol Magyar Kupa-főtábla 1. fordulójában (összességében a 6. fordulóban), a mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

MOL MAGYAR KUPA
A 6. FORDULÓ
20.00:
SC Sopron (NB III, Nyugati csoport)–BVSC-Zugló (NB III, Keleti csoport) (Tv: M4 Sport)

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Jászberény 10 8 1 1 31–10 +21 25
2. Tiszakécske 9 7 1 1 31– 7 +24 22
3. Eger 10 6 3 1 20– 4 +16 21
4. Tiszafüred 10 5 1 4 20–20 0 16
5. BVSC 9 4 4 1 20–11 +9 16
6. Sényő 10 5 5 22–15 +7 15
7. Füzesgyarmat 8 5 3 14– 9 +5 15
8. Salgótarjáni BTC 10 4 3 3 16–20 –4 15
9. DVSC II 9 4 2 3 19–15 +4 14
10. Tiszaújváros 10 4 2 4 14–13 +1 14
11. Cegléd 10 4 1 5 11–15 –4 13
12. Putnok 9 3 3 3 13–16 –3 12
13. Kisvárda II 10 3 3 4 15–20 –5 12
14. Balassagyarmat 10 3 3 4 11–17 –6 12
15. Gyöngyös 10 3 2 5 15–23 –8 11
16. Hatvan 10 3 2 5 11–19 –8 11
17. Tállya 10 2 4 4 9–14 –5 10
18. DVTK II 10 2 3 5 17–19 –2 9
19. Sajóbábony 10 2 2 6 11–26 –15 8
20. Mezőkövesd II 10 10 6–33 –27 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik