Újpest: „Visszautasítjuk Duchatelet zsarolását!” – közleményben reagált az UTE

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.05.22. 18:08
null
Az Újpest-szurkolók által a Megyeri úti stadion kerítésére mázolt címer – nem úgy fest, hogy a csapat mezére is visszakerül rövid időn belül (Fotó: Török Attila)
„Az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet a felnőtt labdarúgócsapat eredménytelenségéről próbálja elterelni a figyelmet mai nyilatkozatával” – állítja az Újpesti Torna Egylet közleménye, amelyben a IV. kerületi anyaklub a labdarúgócsapatot birtokló belga üzletember péntek délelőtt megjelent videójára reagált. 

Mint beszámoltunk róla, Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa péntek délelőtt a klub hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy kész visszaállítani az együttes 2017-ben lecserélt hagyományos címerét. A nyilatkozatban a Berta Csaba ügyvezető által bő két hónappal ezelőtt már említettegyüttműködés alapjait vázolta fel a futballklub és az anyaegyesület között. A bejelentés ugyanakkor a konkrétumokat nélkülözte, sem a címer visszaállításának tervezett dátumát, sem konkrét feltételeit nem közölte Duchatelet.

A bejelentés ismét világossá tette, bár a felek közti vita a nyilvánosság előtt a címerkérdésről szól, valójában az újpesti utánpótlás körül keresendő az ellentét alapja. A belga befektető elmondása szerint 2014-ben az Újpesti Torna Egylet által versenyeztetett utánpótláscsapatok eredménytelensége, illetve az onnan kikerülő, az NB I-es szintet meg nem ütő játékosok minősége miatt döntött a saját utánpótláscsapatok elindítása mellett. Duchatelet sikerként könyvelte el, hogy az idényben három, az FC által működtetett utánpótlásból kikerülő játékos is helyet kapott az NB I-es labdarúgócsapat keretében (Máté Zsolt, Csongvai Áron és Katona Mátyás – igaz, utóbbi tétmeccsen még nem mutatkozott be, csak nevezve volt NB I-es mérkőzésre). Hasonló számban 2009–2010 környékén kerültek be legutóbb újpesti nevelésű játékosok az élvonalbeli csapatba. Az NB III-as bajnoki címet nyert tartalékegyüttesből például a jelenleg is lila-fehérben szereplő Simon Krisztián és Litauszki Róbert, az azóta már Zalaegerszegen játszó Barczi Dávid, vagy épp a DVTK-ban futballozó Egerszegi Tamás.

A Megyeri úton továbbra is egymásra mutogat a labdarúgóklub és az anyaegyesület vezetősége (Fotó: Török Attila)
A Megyeri úton továbbra is egymásra mutogat a labdarúgóklub és az anyaegyesület vezetősége (Fotó: Török Attila)

A klubtulaj a videó végén üzent Őze Istvánnak, az UTE – egyébként a szurkolók által ugyancsak kritizált, újpesti díszpolgári címének visszavonását követelt – klubigazgatójának. Arra kérte az anyaegyesület vezetőjét, hogy vessenek véget a harcnak, mert ez csak ront a helyzeten. Duchatelet ismét utalt arra, felajánlották Őzének, hogy átlátható pénzügyi háttérrel ötven-ötven százalékban együtt irányítsák az újpesti utánpótlásképzést – a hagyományos UTE-címer égisze alatt. Duchatelet azt mondta, ha ez az egyezség létrejön, kész a felnőttcsapatot ismét a régi címerrel ellátott felszerelésekben versenyeztetni.

A belga tulajdonos úgy véli, a szurkolóknak tartozik felelősséggel, nem pedig egy – ahogy ő fogalmazott – kétes szervezetnek.

A megjelentekre az UTE közleményben reagált, amit most változtatás nélkül közlünk.

„Számtalan könnyedén megcáfolható állítás hangzott el a belga befektetőtől – mondta Őze István, az UTE klubizgatója. – Például Roderick Duchatelet arra hivatkozik, hogy nem volt elégedett az UTE utánpótlásával, ehhez képest a mi korábbi szakmai igazgatónk vezeti nála a fiatalok képzését több olyan edzővel együtt, akik szintén nálunk dolgoztak. Az a kijelentés pedig, hogy az Újpest FC utánpótlása eredményesebb, mint az UTE labdarúgó akadémiája, egyszerűen nem igaz, elég ehhez megnézni az elmúlt években elért bajnoki eredményeket a különböző korosztályokban.

Egyébként is furcsának tartom, hogy Roderick Duchatelet az együttműködés szükségességéről beszél, miközben kritizálja a mi hatékonyságunkat, és eredményeinket. Ráadásul a belga üzletember tíz év alatt semmit sem tett le a magyar labdarúgás asztalára, a nagy csapat a kiesés szélén áll, az utánpótlásuk pedig eddig nem is került az első osztály közelébe. Ezek a tények, valamint a Duchatelet-család tulajdonában levő külföldi klubok eredménytelensége, és lezüllesztése nem győzte meg az UTE vezetését bármilyen együttműködés szükségességéről.

A belga pénzember céljai egyértelműek, a címerüggyel alig burkoltan megzsarolta a legnagyobb tradíciókkal rendelkező magyar klubot. Ha engednénk neki, akkor külföldi kézbe kerülnének az UTE közpénzből felépült létesítményei, és az övénél sokkal eredményesebb labdarúgó utánpótlásunk.

A sorrend egyébként is rossz, a tulajdonos előbb adja vissza a csapat régi címerét, és utána kérjen bocsánatot a szurkolóktól, akiket korábban egyáltalán nem tekintett partnernek, sőt leginkább ellenségként kezelt. A mai kirohanásának az is a célja, hogy elterelje a drukkerek figyelmét a nagycsapat eredménytelenségéről” – olvasható a közleményben.

Ami tény: az Újpest FC 29 eddig megszerzett pontjával a labdarúgó NB I 9. helyéről várhatja a koronavírus-járvány miatt félbeszakított bajnokság folytatását. A lila-fehéreket csupán egy pont választja el a 11., már kieső helyen álló Zalaegerszegtől. Az Újpest labdarúgócsapata 1912 óta mindig az élvonalbeli mezőny tagja, ha a 108 éves, egyedülálló sorozat megszakad, aligha lehet a Facebookra feltöltött videóval vagy e-mailben megküldött közleménnyel hárítani a sportvezetői felelősséget.

Az Újpestre május 27-én a Ferencváros elleni derbi vár – természetesen jelen körülmények között zárt kapuk mögött.

AZ NB I ÁLLÁSA – INNEN FOLYTATJÁK
1. Ferencvárosi TC 23 16 5 2 44–19 +25 53
2. Mol Fehérvár FC 25 15 5 5 47–23 +24 50
3. Mezőkövesd Zsóry FC 25 13 6 6 37–21 +16 45
4. Puskás Akadémia FC 25 10 9 6 39–31 +8 39
5. Diósgyőri VTK 25 11 4 10 35–33 +2 37
6. Budapest Honvéd 25 9 7 9 25–32 –7 34
7. Kisvárda 25 9 4 12 35–36 –1 31
8. Debreceni VSC 24 9 3 12 36–44 –8 30
9. Újpest FC 24 8 5 11 31–37 –6 29
10. Paksi FC 25 8 4 13 30–42 –12 28
11. Zalaegerszegi TE FC 25 7 7 11 34–37 –3 28
12. Kaposvári Rákóczi FC25312119–57–3810

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik