Születésnap: a bukaresti sportnapilap hétoldalas összeállítással köszöntötte a 70 éves Bölönit

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.03.13. 17:39
null
(Fotó: Gazeta Sporturilor)
Hétoldalas összeállítást szentelt Bölöni László 70. születésnapja alkalmából a marosvásárhelyi labdarúgó-legendának a Gazeta Sporturilor bukaresti sportnapilap. Az újság képviselői személyesen keresték fel franciaországi otthonában a jelenleg a Metz csapatát edző egykori 102-szeres válogatott futballistát, nemcsak futballról, hanem többek között a másik nagy szenvedélyéről, a teniszről beszélgetve vele. Még a hétfői lapszám vezércikke is Bölöniről szól: „A magyarok igen, a románok nem” című írásában Ovidiu Ioanitoaia lapigazgató a román állami és sportvezetés szemére hányja, hogy miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök felköszöntötte Bölönit, Romániából ezt egyetlen vezető sem tette meg.

„Nem gondolok, bár illene, Iohannis államfőre vagy Ciuca miniszterelnökre, akik biztosan nagyon elfoglaltak és idegenek a futballtól. Még Burleanu, a futballszövetség elnöke sem jön szóba, miután nemrég megalázó helyzetbe hozta Bölönit. De arra viszont vajon csak én számítottam, hogy legalább a szintén magyar nemzetiségű Novák sportminiszter ne feledkezzen meg Laci születésnapjáról?” – írja Ioanitoaia, akinek Bölöni is megerősítette, hogy senki sem hívta fel Romániából.

A Prosport portál hét részletet emel ki Bölönit életútjából, amelyet „A román futballista, aki egyedül legyőzött egy világbajnokot és két bajnoki címet nyert nyugaton” címmel foglal össze. A kiemelések között van az 1983-ban az olaszoknak lőtt győztes gólja, a Sportinggal és a Standard Liége-zsel nyert trófeái, Cristiano Ronaldo felfedezése, de utolsó pontként a Bölöniről szóló, most készülő magyarországi dokumentumfilmet is megemlítik. Külön cikkekben szólalnak meg egykori BEK-győztes csapattársai, Helmuth Duckadam és Adrian Bumbescu, akik nemcsak a sportoló, hanem a fogorvos Bölöniről is mesélnek.

A Digisport televízióban Ion Craciunescu egykori nemzetközi játékvezető, az 1995-ös Bajnokok Ligája-döntő bírója mesélt Bölöniről. „Teljes pályafutásom során nem volt olyan játékos, akinek nehezebb lett volna bíráskodni, mint Bölöni Laci. Ő kommentált elsőként, ő állt oda egyből a labda elé, hogy az ellenfél ne végezhesse a szabadrúgást. A meccs után kenyérre lehetett volna kenni. Annyira jól nevelt alak volt… De csak a meccs után. Játék közben egy vadállat volt! Mindent megtett, hogy nyerjen”.

Az egyetlen élő magyar BEK-győztesről szóló, a Gazeta Sporturilorban megjelent tartalmakat a Facebook-bejegyzésre kattintva tekintheti meg:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik