P. K. 2011.07.11 16:46 Frissítve: 2014.07.31 03:05

Pécsen a kérdések, a DVTK-nál a spanyolok száma nőtt - Beharangozó I.

Pénteken a DVSC-TEVA–Vasas mérkőzéssel elkezdődik a labdarúgó NB I 2011–2012-es szezonja. A Nemzeti Sport Online négyrészes sorozatban mutatja be a csapatok nyári felkészülését, a játékoskeretekben történt nyári változásokat. Az első részben a jelentősen átalakuló Pécsi MFC-vel, az újabb spanyolokkal erősödő Diósgyőrrel, a kulcsembereit veszítő Siófokkal és a nyári felkészülési időszakban eddig gyengén szereplő Pápával foglalkozunk.

Immár az NB I-re készül a Diósgyőr (Fotó: Czerkl Gábor)

 

PÉCSI MFC – SOK A KÉRDÉS

A Pécsi MFC négy év és egy meglehetősen viszontagságos szezon – edzőváltás, szerződésbontás játékosokkal, hatpontos hátrányból fordítás – után a Nyugati csoport bajnokaként feljutott az NB II-ből az élvonalba. Ez az, ami biztos, de, hogy mire lehetnek képesek a pécsiek az élvonalban, milyen játékra számíthatnak a szurkolók, hogyan áll össze a kezdőcsapat a Haladás elleni szombati nyitányra – az még erősen kérdéses. Vegyük sorba a kérdéseket!

NB I-es adatbank

A PMFC játékosai a később befejeződött NB II-es szezon után jóval kevesebbet pihenhettek, mint a riválisok, mindössze egy hét szabadságot kaptak. Kérdés, hogy ez mennyire elég a feltöltődésre, az erőletett menetben mennyire áll fenn a sérülésveszély. Az előző idény házi gólkirálya, Gyánó Szabolcs még az előző szezon végén összeszedett combsérülésével bajlódik, Nagy Olivérnek betegség, Dibusz Dénesnek fülsérülés miatt kellett edzéseket kihagynia.  

Mészáros Ferenc vezetőedző az előző idény végén úgy nyilatkozott, hogy 8-10 új játékossal számol. Nos, eddig tizenegy új játékos csatlakozott a csapathoz, de jelentős részük még az egy hónapos nyári felkészülést sem csinálta végig az együttessel, ugyanis már elkezdődött a munka, amikor bekapcsolódtak. Ez nem könnyíti meg a csapatépítést.

Mint ahogy az sem, hogy a hat eddigi felkészülési meccs során egyszer sem fordult elő, hogy két egymást követő találkozón ugyanazzal a kezdőcsapattal álljon fel a PMFC. Ráadásul az eredmények is felemásak: egy döntetlen mellett kétszer nyert, háromszor kikapott a piros-fekete alakulat a meglehetősen változó erősségű külföldi riválisokkal szemben. Regedei Csabáék kilenc gólt kaptak, ötöt lőttek.

Érdekes kérdéseket vet fel a Nyíregyházáról érkezett ötfős – Holczer Ádám, Sabin-Cosmin Goia, Pákolicz Dávid, Andorka Péter, Bajzát Péter – különítmény is. Ha a nyírségi csapat ezekkel a futballistákkal nem tudta kivívni az élvonalba jutást, mi a biztosíték rá, hogy a PMFC-vel benn tudnak maradni az élvonalban?

Mészáros Ferenc vezetőedző velük kapcsolatban arról beszélt, nagy edzői feladatnak tartja a csapatba építésüket. Jelenleg legalább ekkora kihívásnak tűnik Matyi Dezső korábban megfogalmazott célkitűzésének megvalósítása – a tulajdonos a legjobb tízbe várja a csapatot.

KÖZÉPMEZŐNYBE VÁGYNAK A PÉCSIEK

 

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – PÉCSI MFC
Érkezett: Tóth Zoltán (Kozármisleny), Petrók Viktor (Kozármisleny), Holczer Ádám (Nyíregyháza), Sabin-Cosmin Goia (román, Nyíregyháza), Pákolicz Dávid (Nyíregyháza), Andorka Péter (Nyíregyháza), Bajzát Péter (Nyíregyháza), Simonfalvi Gábor (Pécsi MFC, kölcsönből vissza?), Frőhlich Roland (MTK – kölcsönben), Andrej Causic (Osijek), Marko Marovics (szerb, Dinamo Tbiliszi, grúz)
Távozott: Stark Péter (a tavaszi szezon közben, FC Bihor Oradea? – Románia), Lovrencsics Gergő (Lombard Pápa TFC), Sztevan Pavicsevics (szerb, ?), Samuel Ato (ghánai, ?), Alekszandar Sztojanovszki (macedón, ?)
Akivel tárgyalnak: Braniszlav Vukomanovics (szerb, Szolnok), Héger Ádám (Kaposvölgye), Demjén Gábor (Nyíregyháza)
A PÉCSI MFC FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

PMFC–Gloria Bistrita (román I.) 0–1

Kozármisleny, 2011. július 9.

NK Zadar (horvát I.)−PMFC 0−1

Renkovci (Szlovénia), 2011. július 5.

G: Andorka

HNK Cibalia (horvát I.)–PMFC 1–1

Daruvár (Horvátország), 2011. július 2.

G: Schultz

Gorica (szlovén I.)–PMFC 0–1

Belatinc (Szlovénia), 2011. június 30.

G:  Andorka

PMFC–Gaz Metan (romániai, I.) 1–4 (0–3)

Kecskemét, 2011. június 28.

G: Todorovics (11-esből)

NK Osijek (horvát, I.)–PMFC 3–1 

Eszék (Horvátország), 2011. június 22.

G:  Tóth Z.

 

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Pécsi MFC?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

 

 

DIÓSGYŐR – ERŐSÖDŐ SPANYOL VONAL

A DVTK rendkívül jó tavaszi szezont produkált az NB II Keleti csoportjában, az őszi 29 pontjához tavasszal 39-et tett hozzá, így a harmadikról az első helyre fellépve, a Mezőkövesd és a Nyíregyháza előtt bajnok lett, és feljutott az NB I-be.

AZ NSO AJÁNLJA
A legfrissebb hazai átigazolási hírek napi bontásban!
A labdarúgó NB I nyári játékosmozgásának változásai csapatonként bontásban, táblázatban összefoglalva!

A diósgyőriek nyáron megtartották a kulcsembereiket, a támadósorukat pedig jelentősen megerősítették. A spanyol élvonalbeli múlttal büszkélkedő Enrique Carreno, Francisco Gallardo duó és a tavasszal is a DVTK-t erősítő honfitársuk, José Luque (utóbbi kettő középpályás, Carreno csatár) jó néhány magyar védelem dolgát megnehezítheti. Ráadásul a nyáron igazolt, a felkészülési meccseken két gólt is szerző francia-szenegáli l’imam Seydi és az előző idényben 12 góllal házi gólkirály George Menougong is érzi a kaput.

A hátsó alakzat azonban már nem tűnik ennyire acélosnak. A kezdő védősor valószínűleg a Gal, Rakovics, Budovinszky, Vadász, Gohér ötös fogatból kerül majd ki, amely hat nyári felkészülési meccsen tizenegyszer kapitulált. Az osztrák másodosztályú Hartberg például négyszer is bevette a Diósgyőr kapuját.

A DVTK hat nyári meccséből csak kettőt nyert meg – mindkettőt a szombathelyi Király-kupán, amelyet így élen is zártak a miskolciak – két döntetlen és két vereség mellett, pedig csak két első osztályú ellenféllel találkozott (Haladás, Tatran Presov).

Az egy év szünet után újra élvonalbeli DVTK szombaton hazai pályán a Zalaegerszeg ellen kezdi meg a szezont.    

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – DIÓSGYŐRI VTK
Érkezett: Francisco Gallardo (spanyol, SD Huesca – Spanyolország), Giák Tamás (Bőcs, kölcsönből vissza), Farkas Balázs (szabadon igazolható), L’imam Seydi (francia-szenegáli, FK Bodva), Enrique Carreno (spanyol, Académica Coimbra – Portugália)
Távozott: Granát Balázs (Ausztria, ?), Polényi Gábor (Vasas-Híd, kölcsön után végleg), Faggyas Milán (Ausztria?), Giák Tamás (?),
Akivel tárgyalnak: Tisza Tibor (Újpest FC)
 A DVTK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

DVTK–Rimavská Sobota (szlovák II.) 0–1

Diósgyőr, 2011. június 25.

SC Parndorf (osztrák III.)–DVTK 2–2

Parndorf, 2011. július 1.

G: Arze, Seydi

KIRÁLY-KUPA

Szombathely, 2011. július 2.

Elődöntő: DVTK–Oberwart (osztrák V.) 4–0
G: Bacsa, Budovinszky, Menougong, Nagy T.
Döntő:
Szombathelyi Haladás–DVTK 1–2

G: Gallardo, Luque

TSV Hartberg (osztrák II.)–DVTK 4–1
Hartberg, 2011. július 5.
G: Luque
DVTK–Tatran Presov (szlovák I.) 3–3
Diósgyőr, 2011. július 9.
G: Lippai (2), Seydi

 

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Diósgyőr?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

 

SIÓFOK – NYOLCAN MÁR JÖTTEK, MÉG NYOLCAN JÖHETNEK

A Siófok az előző idényben nagy bravúrt hajtott végre azzal, hogy az MTK-t megelőzve kiharcolta az NB I-ben maradást. Az előző idény sikercsapatából Ivancsics Gellért és Thomas Sowunmi már szezon közben, Molnár Péter, Novák Alexisz, Délczeg Gergely, Lukács Tihamér, László András és Csordás Csaba pedig nyáron távozott, míg Honma Kazuo szóban már megegyezett a Vasassal.

A távozók helyére ugyan nyolc játékos már érkezett, a siófoki állapotokat jól jellemzi, hogy a Balaton-parti csapat szakmai igazgatója, Horváth Károly ma arról beszélt a Nemzeti Sport Online-nak, hogy ezen a héten még nyolc futballistát szeretnének igazolni…

Igaz, a Siófok számára egy héttel később kezdődik a bajnokság, ugyanis a Videoton elleni bajnokit elhalasztották, ennek ellenére újabb nyolc érkező – akikkel együtt összesen már 16-ra emelkedne a nyáron szerződtetett játékosok száma – csapatba beépítése néhány nap alatt lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Igaz ez még akkor is, ha a nyolcak között olyan játékosok is lehetnek, akik visszatérnek a Balaton partjára, ugyanis a klubvezetők tárgyalnak Sowunmival, és Horváth Károly megfogalmazása szerint még licitálnak a lejárt szerződésű, jelenleg Angyalföldön edző Honma Kazuo ügyében.

A késő esti órákban aztán kiderült, hogy Sowunmit sikerült visszacsábítani a Balaton partjára, és a legutóbb Ausztriában játszó Horváth Bencével is megállapodott a klub.

A Siófok az első három felkészülési meccsét elveszítette, az utolsó kettőt azonban megnyerte, 13 gólt kapott, ötöt rúgott a sárga-kék alakulat, amely jövő szombaton a Pápa elleni bajnokival kezdi a szezont.


 NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – BFC SIÓFOK
Érkezett: Sowunmi Thomas (szabadon igazolható), Horváth Bence (Sankt Pölten), Lattenstein Norbert (Szombathelyi Haladás), Lengyel Dániel (Szombathelyi Haladás), Köntös Dániel (FC Tatabánya), Farkas János (FC Tatabánya), Kiss Zsolt (Gyirmót), Éles Szilárd (Mezőkövesd), Huszák Tamás (Debreceni VSC, kölcsönbe), Milinte Árpád (Kaposvári Rákóczi), Nyári Tibor (Győri ETO)
Távozott: Honma Kazuo (Vasas ?), Csordás Csaba (?), Molnár Péter (Győri ETO FC, kölcsönből vissza), Novák Alexisz (Bp. Honvéd, kölcsönből vissza), Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Jean-Paul Nomel (?, elefántcsontparti), Henry Isaac (nigériai, ?), László András (visszavonult), Katona Attila (?), Márton Dávid (?), Lukács Tihamér (?), Bartus Balázs (?), Szalma Pál (?)
Akivel tárgyalnak: Mester Tamás (Ferencváros, próbajáték)
A SIÓFOK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI

Siófok–Dukla Banská Bystrica (szlovákiai, I.)  0–1

Ipolyság,  2011. június 21.

Zlaté Moravce (szlovák, I.)–BFCSiófok 6–1 (6–0)

Aranyosmarót, 2011. június 27.

G: Huszák

NK Maribor (szlovén I.)–Siófok 3–0 (2–0)

Mártonhely (Szlovénia), 2011. június 28.

Gorica (szlovén, I.)–BFC Siófok 1–2 (0–2)

Alsómarác, 2011. július 2.

G: Nagy I G., Melczer (11-esből)

Siófok–Gloria Bistrita (román, I.) 3–2 (1–1)

Siófok, 2011. július 6.

G: Lengyel D., Nagy I G., Sowunmi

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Siófok?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

 

PÁPA – 14 KAPOTT ÉS EGY SZERZETT GÓL A NYÁRI MÉRLEG

A pápai szurkolók az előző idény végén nem voltak elégedettek a csapat 13. helyezésével. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a drukkerek számíthatnak-e jelentős előrelépésre, bár a csapat támadószekciója egyértelműen erősödött – még akkor is, a felkészülési meccsek nem erről árulkodnak.

A görög Láriszától érkező 23 esztendős észt támadó középpályás, Sander Puri ajánlólevelében a 34 válogatott meccs mellett az észt élvonalban 68 találkozón elért 25 gól is szerepel. A támadósorba érkezett még a rutinos Ferenczi István a Vasasból, a tehetséges pécsi Lovrencsics Gergő, és visszatért Nyíregyházáról Germán Tamás.

A középpályáról a meghatározó emberek közül távozott az elmúlt években a csapat motorjának számító Bárányos Zsolt (Vasas) és Heffler Norbert (Paks) is, míg Gyömbér Gábor hosszú sérülése után a szezon elején még biztosan nem lesz hadra fogható.

A Pápa egyik legnagyobb problémája azonban az előző idényben hátul volt, ugyanis Véber György csapata kapta a harmadik legtöbb gólt a szezonban, szám szerint 52-t.

A védelembe nyáron érkezett az előző szezont a másodosztályban, Nyíregyházán töltő Horváth Levente, az elmúlt években szintén jobbára a másodosztályban foglalkoztatott Présinger Ádám (Videoton PFLA) és a győri kölcsönjátékos, a grúz Lasa Totadze, ugyanakkor az előző idényben a védelem oszlopának számító Zoran Supics visszatért Győrbe. Mindezek tükrében azt nem mondhatjuk, hogy jelentősen erősödött volna a pápai védelem.

A felkészülési meccsekből messzemenő következtetéseket a fent említett három csapatnál sem vontunk le – főképp az eltérő erősségű ellenfelek és a sok próbajátékos miatt –, ezt a pápaiak esetében sem tesszük, az mindenesetre figyelmeztető jel lehet, hogy mind a négy nyári felkészülési meccsüket elveszítették Szűcs Lajosék, akik 14 gólt kaptak, és csupán egyet lőttek. A Pápa szombaton Újpesten kezdi a bajnoki szezont.

 NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS – LOMBARD PÁPA
Érkezett: Lasa Totadze (grúz, Győri ETO, kölcsönbe), Giorgi Ganugrava (grúz, Győri ETO, kölcsönbe), Ferenczi István (Vasas), Présinger Ádám (Videoton), Lovrencsics Gergő (Pécsi MFC), Germán Tamás (Nyíregyháza Spartacus, kölcsönből vissza), Szabó Zoltán (Herzogenburg – Ausztria), Horváth Levente (Nyíregyháza), Sander Puri (észt, Lárisza)
Távozott: Denis Rebryk (ukrán, ?), Bárányos Zsolt (Vasas-Híd), Heffler Norbert (Paksi FC), David Abwo (nigériai, Lubin – Lengyelország, kölcsön után végleg), Zoran Supics (szerb, Győri ETO FC, kölcsönből vissza), Rajnay Attila (?), Venczel Balázs (Charleroi – Belgium,?), Tóth Norbert (?)
Akivel tárgyalnak: Joseph Bala (nigériai, Hearts of Abuja – Nigéria)
A LOMBARD PÁPA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI 

Slovan Bratislava (szlovák, I.)–Lombard Pápa Termál FC 5–0

Pozsony, 2011. július 2.

Lombard Pápa Termál FC–Gaz Metan Medias (romániai, I.) 1–3

Telki,  2011. július 4.

G: Ganugrava

Lombard Pápa Termál FC–Targu Mures (romániai, I.) 0–2

Sieghartskirchen (Ausztria), 2011. július 6.

Lombard Pápa Termál FC–Levszki Szófia (bolgár, I.) 0–4

Lindabrunn (Ausztria),  2011. július 8.

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Pápa?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

 


NB I – AZ 1. FORDULÓ JÁTÉKVEZETŐI 
DVSC-Teva–Vasas-Híd (júl. 15., péntek, 18.00) Andó-Szabó Sándor
DVTK–ZTE (júl. 16., szombat, 17.30) Vad II István
Honvéd–Győr (júl. 17., vasárnap, 16.00) Iványi Zoltán
PMFC–Haladás (júl. 16., szombat, 19.00) Németh Ádám
Újpest–Pápa (júl. 16., szombat, 20.00) Oláh Gábor
Kaposvár–FTC (júl. 17., vasárnap, 18.00) Kassai Viktor
Paks–Kecskemét (júl. 17., vasárnap, 19.00) Solymosi Péter

 

Melyik csapat nyeri az NB I-et a 2011–2012-es szezonban?

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):

Eredmények állása
 

 

2022.09.29 09:43:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kiállításokkal tarkított Közép-európai Kupa-döntőt nyert meg a főként itthon remeklő csapat 1962-ben

2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.

2022.09.16 23:06:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szűnjön meg ez a jelenlegi rendezetlen állapot.