NB I: Hogy is mondjam, Lanzafaméban van kakaó – Dunai Antal

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.06.08. 10:06
null
Tavaly Eppel Márton, ezúttal kispesti csapattársa, Davide Lanzafame ülhetett fel a trónra (Fotó: Nemzeti Sport)
Korábbi gólkirályok mondták el a véleményüket az első helyen végző Davide Lanzafaméról, Dunai Antal és Waltner Róbert jellemezte a gólerős légióst.

 

Meglepetés? Aligha.

Davide Lanzafame nemcsak a Honvédból, hanem a magyar élvonal mezőnyéből is kiemelkedett a mögöttünk hagyott idényben. S nem csak a 18 gólja miatt írjuk ezt: olyan futballtudás birtokában van az olasz, mint idehaza nagyon kevesen, egyedül Danko Lazovics mérhető hozzá. A Videoton szerb csatárának elképesztő a rúgótechnikája, de a kispesti támadóval ellentétben a sebessége már megkopott. Kíváncsiak voltunk, hogy a korábbi NB I-es gólkirályok miként látják Lanzafame teljesítményét.

A brazil André Alvesé a csúcs

Megnéztük a legutóbbi tíz szezon gólkirályait, Nikolics Nemanja egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, három alkalommal is – egyszer Simon Attilával holtversenyben – elhódította a címet. A legtöbb gólt az elmúlt évtizedben André Alves szerezte idehaza egy idényben, a brazil 24-gyel zárt. Érdekesség, hogy Lanzafame előtt legutóbb öt évvel ezelőtt volt légiós gólkirálya az NB I-nek, a debreceni Adamo Coulibaly.

2007–2008 (16 csapat): Waltner Róbert (Zalaegerszeg, 18 gól). 2008–2009 (16): Bajzát Péter (Győri ETO, 20). 2009–2010 (16): Nemanja Nikolics (Kaposvár, Videoton, 18). 2010–2011 (16): André Alves (Videoton, 24). 2011–2012 (16): Adamo Coulibaly (Debrecen, 20). 2012–2013 (16): Adamo Coulibaly (Debrecen, 18). 2013–2014 (16): Simon Attila (Paks, 18), Nikolics Nemanja (Videoton, 18). 2014–2015 (16): Nikolics Nemanja (Videoton, 21). 2015–2016 (12): Böde Dániel (Ferencváros, 17). 2016–2017 (12): Eppel Márton (Bp. Honvéd, 16)

„Nem kérdés, remek futballista, technikás, a cselezőkészsége is átlagon felüli – mondta Waltner Róbert, aki tíz évvel ezelőtt éppen 18 góllal végzett az élen a Zalaegerszeg színeiben. – A lövőtechnikája is kitűnő, de ez már akkor is feltűnt, amikor először futballozott Kispesten, még 2013 tavaszán. Abban a tekintetben más a helyzet, hogy a mögöttünk hagyott szezonban lényegesen érettebben futballozott, nyilván rutinosabbá vált. Annak tükrében még nagyobb fegyvertény, hogy az első helyen zárt, hogy a védők jobban odafigyeltek rá, mint korábban.”

Érdekes, hogy a 2016–2017-es idényben is kispesti játékos végzett az élen, a Honvéd nem ünnepelhetett volna aranyérmet Eppel Márton 16 gólja nélkül. Arra legutóbb több mint 30 éve volt példa, hogy két egymást követő bajnokságban is kispesti futballista álljon a góllövőlista első helyén: az 1985–1986-os és az 1986–1987-es idényben is Détári Lajos bizonyult a legeredményesebbnek 27, illetve 19 góllal. Sőt, Détári Lajos az 1984–1985-ös szezonban is első lett, igaz, akkor holtversenyben a tatabányai Kiprich Józseffel – mindketten 18 gólig jutottak el.

„Az még semmit sem jelent, hogy a Honvéd lehetőségei nem mérhetőek a Ferencvároséhoz vagy a Videotonéhoz – folytatta Waltner Róbert, aki jelenleg a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője, és csapatával a szezon végén feljutott az NB II-be. – Amikor tíz évvel ezelőtt én végeztem az élen, akkor a ZTE-vel a hetedik helyen zártunk, most a Honvéd a negyedikre futott be. Lanzafame remek csatár, de bánt, hogy egyre kevesebb az olyan egyéniség idehaza, mint az olasz. Oké, tudom, amikor mondjuk én voltam húsz, a harmincöt éves azt mondta, hogy az ő idejében mennyi egyéniség szerepelt idehaza, most én is azt mondom, hogy a mi időnkben, csaknem tíz éve, sokkal több olyan labdarúgó játszott idehaza, akihez lehetett kötni egy-egy csapatot, aki remek futballista volt. Most nagyítóval kell keresni az ilyet. Aki jelenleg stabil kezdő, az mondjuk nem biztos, hogy tíz évvel ezelőtt az lett volna. Inkább a fizikum kerül előtérbe, régebben a játékosságé volt a főszerep.”

Az olimpiai bajnok Dunai II Antal háromszor végzett a góllövőlista élén az Újpesti Dózsa színeiben (1967, 1968, 1970. tavasz), és Lanzafame szerinte is nagyon jó csatár.

„Hogy is mondjam, van benne »kakaó« – mondta Dunai Antal, aki márciusban ünnepelte 75. születésnapját. – Lanzafame gyors, jól cselez, és a gólérzékenysége is átlagon felüli. Azt mondom, az az igazi góllövő, aki egymás után kétszer, háromszor nyeri el a gólkirályi címet, vagyis nem kifutott eredmény az első hely. Hogy sok-e vagy kevés a tizennyolc gól, nem tudom, 1967-ben harminchattal lehettem európai ezüstcipős, egy évvel később harminceggyel európai bronzcipős. Ha megnézzük a nemzetközi mezőnyt, Lionel Messi harmincnéggyel zárt a Barcelonában, Mohamed Szalah harminckettővel a Liverpoolban, szóval minden viszonyítás kérdése. De kétségtelen, Lanzafame jó játékos, nem meglepetés, hogy az élen végzett, ám jövőre is ott kell lennie a spiccen, hogy igazi gólvágónak tartsuk.”

Egyelőre kérdés, hogy ezt melyik klub színeiben teheti meg az olasz. A Honvédhoz még egy évig köti szerződés. Csak ennyi biztos.

A GÓLLÖVŐLISTA VÉGEREDMÉNYE A 2017–2018-AS IDÉNYBEN
18 gólos
Davide Lanzafame (Bp. Honvéd)
17 gólos
Novothny Soma (Újpest)
Varga Roland (Ferencváros)
14 gólos
Eppel Márton (Bp. Honvéd)
Danko Lazovics (Videoton)
13 gólos
Böde Dániel (Ferencváros)
12 gólos
Haris Tabakovic (Debrecen)
11 gólos
Josip Knezevic (Puskás Akadémia)
10 gólos
Ugrai Roland (Diósgyőr), Joseph Paintsil (Ferencváros), Koszta Márk (Mezőkövesd), Marko Scsepovics (Videoton)
9 gólos
Bacsana Arabuli (Balmazújváros)
Takács Tamás (Debrecen)
8 gólos
Könyves Norbert (Debrecen), Ezekiel Henty (Videoton: 5, Puskás Akadémia: 3)
7 gólos
Miha Blazic (Ferencváros), David Williams (Haladás), Bartha László (Paks), Ulysse Diallo (Puskás Akadémia)
6 gólos
Nemanja Andrics (Balmazújváros), Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Tőzsér Dániel (Debrecen), Bertus Lajos (Paks), Gaál Bálint (Vasas), Loic Nego, Sztefan Scsepovics (Videoton)
5 gólos
Nikolaosz Joannidisz, Diego Vela (Diósgyőr), Amadou Moutari (Ferencváros), Hahn János, Papp Kristóf (Paks), Szakály Péter (Puskás Akadémia), Nagy Dániel (Újpest), Remili Mohamed (Vasas), Anel Hadzic, Pátkai Máté (Videoton)
4 gólos
Rácz Ferenc, Sigér Dávid, Vajda Sándor (Balmazújváros), Holender Filip (Bp. Honvéd), Bódi Ádám, Justin Mengolo (Debrecen), Óvári Zsolt (Diósgyőr), Priskin Tamás (Ferencváros), Kiss Tamás, Karol Mészáros, Myke Bouard Ramos (Haladás), Cseri Tamás (Mezőkövesd), Szabó János, Szakály Dénes (Paks), Radó András (Puskás Akadémia), Branko Pauljevics, Tischler Patrik (Újpest), Felix Burmeister, Egerszegi Tamás (Vasas)
3 gólos
Sós Bence, Varga Kevin (Debrecen), Dusan Brkovics, Makrai Gábor (Diósgyőr), Kovács Lóránt, Stef Wils (Haladás), Sztefan Drazsics, Marek Strestík (Mezőkövesd), Obinna Nwobodo (Újpest), Berecz Zsombor, Kulcsár Tamás (Vasas), Boban Nikolov (Videoton)
2 gólos
Haris Attila, Fekete Ádám, Rudolf Gergely, Rus Adrián, Tamás László (Balmazújváros), Bobál Dávid, Gazdag Dániel, Kadima Kabangu (Bp. Honvéd), Aleksandar Jovanovic (Debrecen), Busai Attila, Dejan Karan, José Antonio Delgado Villar Nono, Szarka Ákos (Diósgyőr), Fernando Gorriarán, Sztefan Szpirovszki (Ferencváros), Jagodics Márk, Németh Márió (Haladás), Baracskai Roland, Róbert Pillár (Mezőkövesd), Haraszti Zsolt, Kulcsár Dávid, Lenzsér Bence, Simon Ádám (Paks), Hegedűs János, Molnár Gábor, Antonio Perosevic (Puskás Akadémia), Windecker József, Zsótér Donát (Újpest), Ádám Martin, Manjrekar James, Jevhen Pavlov (Vasas), Juhász Roland (Videoton)
1 gólos
Ante Batarelo, Erdei Carlo (Balmazújváros), Baráth Botond, Djordje Kamber (Bp. Honvéd), Ferenczi János, Szatmári Csaba (Debrecen), Bacsa Patrik, Forgács Dávid, Lipták Zoltán, Tamás Márk (Diósgyőr), Bőle Lukács, Dejan Georgijevics, Hajnal Tamás, Leandro de Almeida, Lovrencsics Balázs, Lovrencsics Gergő, Otigba Kenneth (Ferencváros), Miroszlav Grumics, Polgár Kristóf, Michael Rabusic, Rácz Barnabás, Tóth Máté (Haladás), Bognár István, Farkas Dániel, Fótyik Dominik, Gohér Gergő, Hudák Dávid, Iszlai Bence, Lázár Pál, Frano Mlinar, Novák Csanád, Tóth Bence, Lazar Veszelinovics (Mezőkövesd), Daru Bence, Gévay Zsolt, Simon András (Paks), Jonathan Heris, Márkvárt Dávid, Prosser Dániel, Spandler Csaba, Dejan Trajkovski (Puskás Akadémia), Viktor Angelov, Litauszki Róbert, Pávkovics Bence, Simon Krisztián (Újpest), Barczi Dávid, Vít Benes, Hangya Szilveszter, Kire Risztevszki, Szivacski Donát, Vida Máté (Vasas), Fejes András, Géresi Krisztián, Huszti Szabolcs, Kovács István, Ianique dos Santos Stopira, Suljic Asmir, Tamás Krisztián, Vinícius (Videoton)
Öngólos
Szabó János (Paks – a Videoton ellen a 6. fordulóban), Ivan Lovric (Bp. Honvéd – a Paks ellen a 8. fordulóban), Botka Endre (Ferencváros – a Diósgyőr ellen a 21. fordulóban), Patrick Mevoungou (Puskás Akadémia – a Vasas ellen a 25. fordulóban), Hahn János (Paks – a Haladás ellen a 26. fordulóban), Bartha László (Paks – a Diósgyőr ellen a 30. fordulóban), Tamás László (Balmazújváros – a Ferencváros ellen a 33. fordulóban), Eke Uzoma (Balmazújváros – a Ferencváros ellen a 33. fordulóban)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik