Elrajtolt az NB I, a Zalaegerszeg megverte idegenben a Honvédot

Vágólapra másolva!
2022.07.29. 19:50
null
Meshack Ubochioma gólja döntött (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 2022–2023-as idényének első mérkőzésén a Zalaegerszeg 1–0-ra legyőzte idegenben a Budapest Honvédot. A kék-fehérek folyamatos letámadással, illetve két gyors támadójukkal rendre zavart okoztak a Honvéd védelmében, és megérdemelten nyertek.

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Bp. Honvéd–Zalaegerszeg 0–1 (Meshack 47.)
Budapest, Bozsik Aréna, 4084 néző. Vezette: Bogár

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Elkezdődött a 2022–2023-as idény az élvonalban – a ZTE FC győzelmével. Az előzmények ismeretében egyáltalán nem történt meglepetés. Bár a kék-fehérek mellett a Bp. Honvéd kerete is átalakult a nyáron, sőt mindkét együttesnél edzőváltás is történt, a vendégek mintha előrébb tartanának az új játékstílus kialakításában. A holland Ricardo Moniz vezetőedző 2013 decembere után ismét az NB I-ben dolgozik, s a jelenlegi mezőny legfiatalabb átlagéletkorú csapatával vágott neki a bajnokságnak, a keretben tizenöt labdarúgó is 2000. január 1-je után született, a kezdőcsapatban pedig négyen (Mocsi Attila, Németh Dániel, Szalay Szabolcs, Meshack Ubochioma) is szerepeltek.

Kispesten is hatalmas változások történtek a nyáron, mivel a skót Thomas Courts vezetőedző érkezése mellett nemcsak a szakmai stáb cserélődött ki, hanem szokatlan keretátalakítás is kezdetét vette. Az öt évvel ezelőtti bajnokcsapat tagjai közül Baráth Botondtól, Hidi Patriktól és Nagy Gergőtől is megvált a klub, sőt egy nappal az idénykezdet előtt Batik Bence kikerült az első csapat keretéből. Ugyanakkor rögtön a kezdőben kapott helyet a napokban érkező kanadai Richlord Ennin, igaz, két akadémiai labdarúgó, Bocskay Bertalan és Szabó Alex is bizonyíthatott péntek este (nem mellékesen, a kispesti nevelés Májer Milán szintén a nyáron váltott klubot – éppen a ZTE FC-hez került).

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)


A vendégek gyorsabban és kombinatív játékkal kezdtek, a támadásbefejezésben azonban pontatlanok voltak. Az első nyolc percben négy szögletet is rúghattak, de egyikből sem alakítottak ki gólhelyzetet, s a mérkőzés első felében csak Tajti Mátyás lövését követően álltak közel a gólhoz, ám Szappanos Péter a léc segítségével védett. Ricardo Moniz munkába állásakor jelezte, csapatától a letámadásra, labdaszerzésre épülő játékot várja el, s ehhez a nyári felkészülés alatt jelentős hangsúlyt fektettek az erőnlét fejlesztésére, a sprintek minőségére és mennyiségére. Ez talán látszott is a kék-fehérek játékán, de holland vezetőedzőjük gyakran jegyzetelt noteszébe, s minden bizonnyal a hiányosságokat jegyezte fel. Közben a hazaiak is eljutottak az ellenfél kapujáig, igaz, egyetlen helyzetükre a 31. percig kellett várni, Nenad Lukics a jobb felső sarok mellé fejelte a labdát.

A második félidőből csupán másfél perc telt el, és a Zalaegerszeg – Meshack Ubochioma révén – megszerezte a vezetést (0–1), amelynek következtében a hazaiak is aktivizálták magukat, mert tíz percen belül Zsótér Donát és Tamás Krisztián is egyenlíthetett volna; előbbi lövése nyomán a labda a kapu mellé ment, utóbbinál pedig Demjén Patrik védett. Sőt, egy pillanatra úgy is tűnt, az 59. percben egyenlítenek, mert Vidar Jónsson gyönyörű gólt szerzett, csakhogy a gólpasszt adó Richlord Ennin kézzel vette le a labdát. GÓLVIDEÓ ITT!

Közben már pályán volt a kongói-francia Christy Manzinga is a vendégeknél, és gyorsaságával, cselezőképességével gyakran zavart keltett a kispestiek védelmében. Mi több, az egyik ilyen támadás végén csaknem gólpasszt is adott az egy perce pályán lévő Mim Gergelynek, de az első NB I-es mérkőzését játszó középpályás közeli lövésénél Szappanos védése megmentette a kispestieket az újabb ZTE-góltól.

Parázs jelenet a hajrából (Fotó: Török Attila)
Parázs jelenet a hajrából (Fotó: Török Attila)

A mérkőzés második felében a vendégek inkább Manzinga és Meshack gyorsaságában bízva indították a két támadót, míg a kispestiek nem igazán alakítottak ki helyzetet, s a hazai szurkolók már egy szöglet elvégzésének is örültek. Összességében tehát a Honvédnál még idő kell az új vezetőedző elképzeléseinek megvalósításához, bár a szurkolók már az első mérkőzés végén minősítették a csapat játékát. A ZTE FC megnyerte az új bajnoki idény első mérkőzést, és ilyen tettre Kispesten legutóbb 2009 októberében volt képes.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2022–2023, 1. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Július 29., péntek
Budapest Honvéd–Zalaegerszeg 0–1Budapest, Bozsik ArénaBogár Gergő
4084
Július 30., szombat
17.45: Kecskeméti TE–Vasas FC (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Kecskeméti Széktói Stadion Erdős József
20.00: Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba
Július 31., vasárnap
15.45: Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)Kisvárda, Várkerti Stadion
18.00: Paksi FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+)Paks,Fehérvári úti Stadion
20.30: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik