Erre költik a szerencsejátékos 100 milliókat – a pénz és 120 játékos nyomában

Vágólapra másolva!
2015.10.16. 10:26
null
A fejelő Kitl Miklóst a licenc nélkül maradó Kecskeméttől szerződtette a Diósgyőr (Fotó: Szabó Miklós, archív)<br />
Az októberi Eb-selejtezők tapasztalatainak levonása után ismét hazai vizekre evezünk, és a honi bajnokságon keresztül boncolgatjuk tovább, hol tart most és hogyan lehetne jobbá tenni a magyar futballt, úgy, hogy abból hosszú távon a válogatott is profitálni tudjon. Piacelemző sorozatunk első részében statisztikai mutatókon keresztül vizsgáltuk meg a honi futballgazdaságban történt nyári változásokat, ezúttal már két sportvezetőt és egy labdarúgót is megkérdeztünk. A fő témánk most az, hogy mi történt a licenc nélkül maradt klubok játékosaival, azzal a valamivel több mint 120 labdarúgóval, akiknek a csapatát kizárták az NB I-ből.

♦ A FELSZABADULÓ JÁTÉKOSOK 75 SZÁZALÉKA MÁSHOL FOLYTATJA – ÁLTALÁNOS STATISZTIKÁK
KIEGYENLÍTETTEBB, DE NEM SZÍNVONALASABB AZ NB II
♦ A FIATALOKRA VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK TAPASZTALATA
♦ MIRE MEGY EL A PÉNZ? MIKOR LESZ ERŐSEBB AZ NB I?

A JÁTÉKOSOK 25 SZÁZALÉKA TALÁLT CSAPATOT AZ NB I-BEN

A tavasszal NB I-es licenc nélkül maradó csapatok közül a Győri ETO-tól és a Lombardtól (a pápaiak amúgy is kiestek volna az élvonalból) 27-27, a Kecskeméttől és a Pécstől 26-26 labdarúgó távozott a nyáron, vagyis teljes keretek mentek el. A legtöbb játékosát még a Nyíregyháza tudta megtartani, kilencet, de 17-en a Szparit is elhagyták.


A 123 távozóból mindössze 31-en (25 százalék) találtak csapatot az NB I-ben, 29-en az NB II-be igazoltak (23 százalék), 21-en pedig az NB III-ba (17 százalék,
ebben nincsenek benne azok a győri és nyíregyházi játékosok, akik nem váltottak klubot, és így kerültek a harmadosztályba). A legtöbben, 43-an külföldre igazoltak (35 százalék).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PMFC-NÉL

Érkezők: Erdős Sándor (Kozármisleny), Eröss Csaba (Ritzing – Ausztria), Fekete Marcell (MTK), Hadobás Gergő (PEAC), Kónya Dávid (PEAC), Kónya Kornél (Szentlőrinc), Schmidt Zsolt (Kozármisleny), Sólyom Csaba (Kozármisleny), Szabó Péter (Kozármisleny), Turi Tamás (Szentlőrinc)
Kölcsönbe érkezők:Horváth Gergő (Komló), Kiss Patrik (Komló), Krapecz Balázs (Szászvár), Szentes Krisztián (Szászvár)

Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek: Berecki Sándor, Hleba Tamás, Horvát Gábor, Horváth Vince, Ipacs Péter, Takács Ákos, Valkovics Dávid

Kiszemeltek:

Távozók: Andrej Causic (horvát, ?), Balogh Béla (Gyirmót), Frank Richárd (Vác), Fröhlich Roland (Paks), Gőcze Gergő (Ajka), Gránicz Patrik (szentlőrinci kölcsön után Kozármisleny), Heffler Norbert (Mezőkövesd), Horváth Adrián (Gyirmót), Kővári Róbert (Paks), Dimitar Makriev (bolgár, Nea Szalamisz – Ciprus), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Manjrekar James (kanadai, DVTK), Mohl Dávid (Újpest), Nagy József (Mezőkövesd), Branko Ojdanic (bosnyák, Istra 1961 – Horvátország), Pávkovics Bence (Újpest), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia), Vukasin Polekszics (montenegrói, Szutjeszka Niksics – Montenegró), Pölöskey Péter (Nyíregyháza), Danijel Romic (horvát, ?), Rácz Ferenc (Mezőkövesd), Szatmári Lóránd (MTK), Mario Tadejevic (horvát, ?), Eke Uzoma (nigériai, Szpartak Szubotica – Szerbia), Ivor Weitzer (horvát, NK Lucko – Horvátország)

Kölcsönbe távozók: Beke Péter (Kozármisleny)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Helesfay Donát (Kozármisleny)

A 43 külföldre szerződőből csupán hárman magyarok, de közülük csak a Győri ETO-tól a szlovák élvonalbeli Slovanhoz távozó magyar válogatott Priskin Tamás esetében beszélhetünk karrierépítő lépésről, a Pápáról az osztrák alacsonyabb osztályba igazoló Csizmadia Csaba és Eisenberger Tamás esetében valószínűleg már nem elsősorban szakmai szempontok játszottak szerepet az átigazolásnál. Ha az MTK érintésével a svájci Sionba szerződő Mervó Bencét is ide számoljuk (jegyezzük meg, ő szinte kizárólag az U20-as válogatottban a vb-n nyújtott teljesítményének köszönheti), akkor is mindössze két magyar labdarúgó tudott az NB I-nél magasabb szintre szerződni. Miközben olyan, a futballszakma által ígéretesnek tartott játékosok, mint Pekár László (Nyíregyházáról igazolt a Puskás Akadémiához), az U-­válogatott Márkvárt Dávid (Pécstől Puskás Akadémia) vagy az előző szezon egyik felfedezettjének számító, szintén U-válogatott Kitl Miklós (Kecskeméttől Diósgyőr) itthon maradtak, egyelőre nem tudtak szintet lépni.

Ugyanakkor gyorsan tegyük hozzá, a licenc nélküli kluboktól távozó 40 külföldi sem tudott a magyar élvonalnál jóval erősebb bajnokságba szerződni: a török első osztályú BB Gaziantephez aláíró KTE-csatár, a szenegáli Bebeto volt az egyetlen kivétel. Amúgy még az argentin-olasz védő, Luis Ibánez tudott erősebb csapathoz szerződni – a Győri ETO-tól a szerb Crvena zvezdához. Egyébként a távozók a legkülönbözőbb helyekre mentek az albán és azeri élvonaltól kezdve Máltán át a görög másodosztályig. Minőségi váltásról tehát esetükben sem beszélhetünk, ami nem meglepő, mert többségük inkább csak a létszámot növelte már a magyar első osztályban is – nem fognak hiányozni. Akire ez nem érvényes, az el tudott helyezkedni nálunk, a licenc nélkül maradó csaptok 53 légiósából csak kilencen találtak klubot maguknak az NB I-ben (40-en távoztak külföldre, négyen maradtak Nyíregyházán).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL

Érkezők: Csorba Szabolcs (szabadon igazolható, legutóbb Cigánd), Farkas Márk (Szombathelyi Haladás), Luis Ramos (hondurasi, AZAL PFK – Azerbajdzsán), Jagodics Bence (szabadon igazolható, legutóbb Lombard Pápa), Kapacina Kevin (Honvéd-MFA), Pölöskey Péter (szabadon igazolható, legutóbb PMFC), Szavo Rakovics (szerb, szabadon igazolható)

Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Perger Bence (Balmazújváros)

Az utánpótlásból felkerültek: Ács Ádám, Lengyel Marcell, Kovács Gergő, Ötvös Bence, Pálinkás Gergő, Vámos Márk, Zán Krisztián

Kiszemeltek:

Távozók: Zurab Arziani (grúz, Torpedo Armavir – Oroszország), Balogh János (DVSC – szabadon igazolhatóként), Gengeliczki Gergő (mezőkövesdi kölcsön után Dunaújváros), Bajzát Péter (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Dato Darcimelija (grúz, ?), Fodor Ferenc (Puskás Akadémia), Juraj Halenár (szlovák, Sigma Olomouc – Csehország), Hrabina Alex (Szolnok), Deniss Ivanovs (lett, FK Liepaja – Lettország), Karacs Péter (?), Koller Krisztián (ZTE – szabadon igazolhatóként), Mihael Kovacevic (svájci-szerb, ?), Pákolicz Dávid (Győri ETO), Pekár László (Puskás Akadémia), Reznek Donát (cigándi kölcsön után Felsőtárkány), L’Imam Seydi (francia-szenegáli, Khazar Lankaran – Azerbajdzsán)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Bosnjak Predrag (FTC, onnan Haladás)

Az élvonalbeli csapatok közül a legtöbb játékost a licenc nélküli csapatoktól a Puskás Akadémia szerződtette, a tizenegy nyári szerzeményből hatot – Győrből, Nyíregyházáról és Pécsről is érkezett futballista Felcsútra. A PAFC-ot ezen a listán a Videoton követi négy győri érkezővel, illetve az Újpest két pécsi és két győri szerzeménnyel, míg a DVTK és a Vasas egyaránt három labdarúgót igazolt át a kizárt kluboktól. A Fradi az egyetlen NB I-es klub, amelyik egyet sem.

Az NB II-es kluboknál a mezőnynek valamivel több mint a fele, kilenc csapat igazolt az NB I-es licenc nélkül maradó együttesektől játékosokat. A legtöbbet a feljutást megcélzó gárdák, így a Gyirmót (hatot), a ZTE (ötöt) és a Mezőkövesd (négyet).

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD PÁPÁNÁL*
Távozók: Euloge Daniel Ahodikpe (togói, ?), Badics Patrik (Pápai Perutz), Bernardo Frizoni (brazil, Podbrezová – Szlovákia), Milan Bogunovics (szerb, ?), Böröczky Bálint (Balatonfüred), Andrei Ion Coroian (román, Bihor Oradea – Románia), Csizmadia Csaba (Floridsdorfer AC – Ausztria), Eisenberger Tamás (ASV Drassburg – Ausztria), Horváth Gábor (Somos SE), Iványi Martin (Csorna), Jagodics Bence (Nyíregyháza), Juhász Dániel, Kalender Mehmet, Király Botond (RKSK), Markek Tamás (RKSK – kölcsön után végleg), Marián Sluka (szlovák, Velika Polana – Szlovénia), Mouhamadou Seye (szenegáli-szlovák, ?), Nagy Tamás (ZTE), Alekszandar Randjelovics (szerb), Schmid Máté (?), Szasa Popin (szerb, Haladás), Szűcs Lajos (Dunaújváros), Waltner Róbert (visszavonult), Yannick Mbengono (kameruni), Vadims Zulevs (lett, Ventspils – Lettország)

Kölcsönbe távozók: –

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Csilus Tamás (FTC – onnan Kisvárda, kölcsönbe), Gál Szabolcs (FTC – onnan Budaörs, kölcsönbe), Illés Dávid (Győri ETO), Pongrácz Viktor (Győri ETO), Stieber András (Győri ETO – onnan Ajka, szabadon igazolhatóként ), Tajthy Tamás (Mezőkövesd), Vankó Imre (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO – onnan Gyirmót, szabadon igazolhatóként)

* A klub jogutód nélkül megszűnt. Pápa új csapata, a Pápai Perutz FC a Veszprém megyei I. osztályban szerepel.

AZ NB II-BEN KIEGYENSÚLYOZOTT LETT A MEZŐNY, DE A SZÍNVONAL STAGNÁL

A téma kapcsán megkerestük a leginkább illetékeseket, vagyis a licenc nélkül maradó csapatoktól előszeretettel igazoló klubok elöljáróit, és beszélgettünk egy játékossal is.

„Gyirmóton korábban is megtalálhatók voltak NB I-es játékosok, ez nálunk nem újdonság. Most is sikerült például Pécsről vagy Győrből is labdarúgókat szerződtetnünk, de nem feltétlenül a PMFC vagy az ETO licencproblémája miatt, hanem azért, mert szakmailag és anyagilag is képesek vagyunk, még néhány NB I-es csapattal összevetve is, versenyképes ajánlatot tenni a kiszemelt labdarúgóknak” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére az NB II-ben listavezető Gyirmót klubmenedzsere, Horváth Cs. Attila.

„Olyan játékosokat szerződtetünk, akik NB I-es futballistáknak érzik magukat, úgy érzik, hogy a legmagasabb osztályba valók, ezért mindent meg is tesznek azért, hogy a másodosztályból feljutva velük együtt a Gyirmót is az élvonalban szerepelhessen. Azt ugyanakkor mindig is hangsúlyoztuk, és most is ezt tesszük, hogy nem akarunk az ETO helyébe lépni, Győr városában, illetve a régióban érzünk annyi gazdasági erőt, hogy hosszú távon akár két NB I-es csapatot is eltartson” – folytatta a sportvezető.

Priskin Tamás az előző szezonban Győrben futballozott, majd a pozsonyi Slovanhoz igazolt (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Priskin Tamás az előző szezonban Győrben futballozott, majd a pozsonyi Slovanhoz igazolt (Fotó: Szabó Miklós, archív)

Más kérdés, hogy Győrben jelenleg egyetlen élvonalbeli klub sincs, hiszen a licencproblémák miatt kizárt ETO a harmadosztályban szerepel, a Gyirmót pedig immár nyolc éve arra pályázik, hogy feljusson a másodosztályból az élvonalba. Horváth Cs. szerint ez a hosszú idő elegendő volt ahhoz, hogy rendezzék a klub utánpótlását, a létesítményhelyzetet, és most már minden feltétel adva van az élvonalbeli szerepléshez. Ennek érdekében szerződtetett a nyáron a klub nyolc játékost az NB I-ből (köztük hat futballistát licenc nélkül maradó klubtól), illetve két rutinos, külföldről hazatérő labdarúgó is Bene Ferenc vezetőedző csapatát, a Gyirmótot választotta a kapus, Sebők Zsolt és a csatár, Simon Attila személyében.

De vajon az egyre több NB I-es játékos érkezésével, a nyári piaci átrendeződéssel színvonalasabb lett-e az NB II?

„Nagyon kiegyensúlyozott lett a mezőny, amire jó példa, hogy a 8. fordulóban az utolsó helyezett megverte az elsőt. Szinte minden klubnál találunk az NB I-ből szerződtetett játékost, még a sereghajtó Vácnál is, illetve olyan rutinos, korábbi élvonalbeli játékosokra is bukkanhatunk, mint nálunk Sebők Zsolt és Simon Attila, vagy például Soroksáron Gyepes Gábor és Pál András. Ettől függetlenül a színvonal összességében stagnál a másodosztályban. Egy-egy meccset megnézve ugyanis nem biztos, hogy mindig érvényesíteni tudják az NB I-ből érkező játékosok a jobb képességeiket. Azért nem, mert a másodosztálynak teljesen más a stílusa. Az NB I-ben több a játék, az NB II-ben viszont a küzdelem dominál, nagyobb a darálás, keményebbek a belépők, és ha valaki nem veszi át ezt a stílust, akkor hiába technikásabb, hiába képzettebb, mint az NB II-es átlag, nem biztos, hogy ki tudja hozni magából a maximumot” – fogalmazott Horváth Cs.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL

Érkezők: Deli Zoltán (Gyirmót), Demjén Gábor (Abahani – Banglades), Köles János (szlovákiai, Ajka), Pákolicz Dávid (Nyíregyháza), Szabó Zsolt (Ajka), Weitner Ádám (Szigetszentmiklós)
Kölcsönből érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Illés Dávid
(Lombard Pápa), Németh László (Ajka), Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Vankó Imre (Lombard Pápa)

Az utánpótlásból felkerültek: Borkai Ádám, Csató Martin, Horváth Dániel, Kelemen Márk, Kerékgyártó Dávid, Kozma Máté, Mayer Milán, Nagy Ádám, Nagy Bálint, Németh Márk, Szabó Bence, Tóth Dávid, Végh Norbert, Vörösbaranyi Armand

Kiszemeltek:

Távozók (mindenki szabadon igazolható): Nemanja Andrics (szerb, Újpest – kölcsön után végleg), Vladica Brdarovszki (macedón, Vardar Szkopje – Macedónia), Dan Bucsa (román, ASA Targu Mures, majd onnan Petrolul Ploiesti – Románia), Jaroslav Cellár (szlovák), Marko Dinjar (horvát, PAFC), Luis Ibánez (argentin-olasz, Crvena zvezda – Szerbia), Farkas Zoltán (ceglédi kölcsön után Gyirmót), Djordje Kamber (szerb, Budapest Honvéd), Lubos Kamenár (szlovák, Spartak Trnava – Szlovákia), Kiss Máté (Gyirmót – kölcsön után végleg), Milos Kocics (szerb), Koltai Tamás (Videoton), Giorgi Kvilitaia (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Lang Ádám (Videoton), Lipták Zoltán (DVTK), Pátkai Máté (Videoton), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Njongo Priso (kameruni-máltai, Valletta FC – Málta), Rudolf Gergely (Videoton), Miroslav Stevanovic (bosnyák, Ergotelisz – Görögország), Stieber András (pápai kölcsön után Ajka), Marek Strestík (cseh, MTK), Lazar Sztanisics (szerb, Tatabánya), Nikola Trajkovics (szerb), Völgyi Dániel (pápai kölcsön után végleg Gyirmót), Windecker József (Újpest)
Távozók az NB III-as csapattól: Baricz Balázs, Deák Bence, Dudás Dániel
(Szeged 2011), Füleki Norbert (Gyirmót), Gányovics Erik, Hajdár Dániel, Hajmási Rajmund (Komárom), Irmes Dávid (Gyirmót), Kálmán Szilárd (Békéscsaba), Medgyes Sinan (szlovákiai), Mervó Bence (MTK, onnan Sion – Svájc), Molnár Milán (Gyirmót), Nacsa Péter (szolnoki kölcsön után SZEOL SC?), Nácsa Bence, Németh Levente (Üstökös FC Győr), Schillinger Dániel (Győr-Ménfőcsanak), Szabó László (Tiszakécske), Szabó Tibor (Csorna), Szücs Gergely (Gyirmót), Végh Tibor
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Pogacsics Krisztián (Bihor Oradea – Románia, onnan Puskás Akadémia)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ NB II-ES GYIRMÓT FC GYŐRNÉL

Érkezők: Balogh Béla (PMFC), Bori Gábor (Vasas), Farkas Zoltán (Győri ETO), Horváth Adrián (PMFC), Kiss Máté (ETO, kölcsön után végleg), Paku Roland (ETO, kölcsön után végleg), Sebők Zsolt (Páfosz – Ciprus), Simon András (Paks), Simon Attila (Wolfsberger AC – Ausztria), Vass Patrik (szabadon igazolható, legutóbb MTK, Vasas-kölcsön), Völgyi Dániel (Győri ETO)
Kölcsönbe érkezők: –

Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek: Szegi Vince

Kiszemeltek:
Távozók: Balog Zoltán (Andau – Ausztria), Cseri Tamás (szabadon igazolható: Kisvárda), Deli Zoltán (Győri ETO), Graszl Károly (Kisvárda), Kákonyi Dániel (Soroksár), Magasföldi József (Dunaújváros), Oross Márton (ETO, az utánpótlásánál edző is lesz), Papp Kristóf (Paks)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Bobál Gergely (Bp. Honvéd, onnan Wolfsburg – Németország), Csemer Gyula (Bp. Honvéd), Fejes János (Bp. Honvéd)
Távozhatnak:

A FIATALOKRA ÖSZTÖNZŐLEG HATHAT AZ MLSZ AJÁNLÁSA

A nyáron Gyirmóton is edzett, végül Békéscsabán kötött ki a Kecskemétről távozó 19 éves Szalai Dániel, akitől az iránt érdeklődtünk, rutintalan fiatalként mennyire volt nehéz csapatot találnia a nyáron a megváltozott piaci környezetben. A szélső azt emelte ki, hogy az MLSZ ajánlásában ösztönzi a 20 év alatti fiatalok szerepeltetését, ami előnyös lehet számukra, ugyanakkor felelősséggel is jár.

ÍGY ÁLLNAK MOST
A Lombard Pápa (amely az NB I-től mindenképp búcsúzott volna, hiszen kieső helyen zárt) megszűnése után alakult Pápai Perutz, a Kecskemét és a PMFC is a megyei bajnokság I. osztályában szerepel. Közülük csak a pécsiek tartoznak csoportjukban a közvetlen élmezőnyhöz. A legutóbbi forduló történéseiről itt olvashat!
Az NB III Nyugati csoportjában az ETO harmadik helyen áll a Videoton II és az FTC II mögött (második csapatokról lévén szó, a jelenlegi első két helyezett nem juthat fel az NB II-be). A Keleti csoportban a Nyíregyháza áll az élen.
A nyugati csoport állása!
A keleti csoport állása!

Annyiból volt szerencsés a helyzetem, hogy az új szabályok támogatják a fiatalok szerepeltetését, és mivel Békéscsabán kevés volt a fiatalabb futballista, mindent adottnak láttam a további fejlődésemhez.Gyirmóton is edzettem, de ott nem illettem bele a szakmai stáb elképzeléseibe. Nem bántam meg, hogy így alakult, mert Békéscsabán remekül összeállt a csapat. Az persze, hogy fiatal vagyok, önmagában még nem jelenti azt, hogy automatikusan lehetőséget is kapok, hiszen ez alapvetően a teljesítményemtől függ. Sok edző azonban nem mer hozzányúlni a fiatalokhoz, mondván, hogy rutintalanok, de hát valahol nekik is el kell kezdeni, Békéscsabán Zoran Szpisljaknál adva van a lehetőség – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Szalai Dániel, aki eddig öt meccsen lépett pályára új csapatában. – Az eddigi játékomból a gólt hiányolom leginkább. A helyzeteim megvoltak, és bár egyik sem volt igazi ziccer, azzal a lehetőséggel kell élni, ami adódik, mert ha sikerülne gólokat szereznem, akkor alighanem több játéklehetőséget is kaphatnék.”

„Nyáron a csapatkeresés időszakát az nehezítette, hogy még az érettségi is a nyakamon volt, de mindenképpen az volt a célom, hogy olyan klubhoz kerüljek, ahol állandóan játékban lehetek. Békéscsabán, ha nem az első gárdában, akkor az NB III-as második csapatban, de folyamatosan játékban lehetek” – tette hozzá Szalai.

A szélsőt korábbi csapatáról, a Kecskemétről is kérdeztük, ahol több hasonló korú U-válogatottal is együtt szerepelhetett.

„Kecskemét speciális volt ebből a helyzetből, hiszen nagyon sok velem egykorú játékos volt az öltözőben, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Például Kitl Miklóssal, akinek nagy élmény lehet Diósgyőrben játszani, ahol akkor is sokan járnak meccsre, amikor nem megy annyira a játék a csapatnak. Ez ösztönző lehet, de nekünk, fiataloknak az új szabályok is pluszmotivációt jelenthetnek, hiszen bizonyítanunk kell, nemcsak azért játszunk, mert ezzel anyagilag jól jár a csapatunk, hanem azért is, mert helyünk van a kezdőben, helyünk van az NB I-ben” – véli Szalai.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI LC-KTE-NÉL

Érkezők: Szabó György (Törtel), Tóth Zoltán (Cegléd), Urbán Pál (Cegléd)
Kölcsönből érkezők
: Ámann Krisztián (Izsák)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek: Béres Krisztián, S. Juhász Tamás, Szabó Tamás

Kiszemeltek:

Távozók: Bara Mamadou Ndiaye „Bebeto” (szenegáli, BB Gaziantep – Törökország), Csillag Dárius (Budaörs), Henri Eninful (togói, Doxa – Ciprus), Gréczi Gábor (Siófok), Gyagya Attila (ZTE), Farkas András (Cegléd), Dejan Karan (szerb, KF Tirana – Albánia), Kitl Miklós (DVTK), Kovács Dániel (ZTE), Laczkó Zsolt (Békéscsaba), Lévai Norbert (SZTK-Erima), Ivan Lovric (horvát, Bp. Honvéd),Nebojsa Szkopljak (szerb, Ayia Napa – Ciprus), Németh Viktor (kapusedző lesz), Novák Csanád (Vasas), Patvaros Zsolt (ZTE), Polyák Kristóf (SZTK-Erima), Sztefan Radoja (szerb, ?), Szabó Gergő (SZEOL), Szalai Dániel (Békéscsaba), Vladan Szavics (szerb, FK Berane – Montenegró), Szivacski Donát (Vasas,onnan Siófok, kölcsönbe), Verebélyi Konrád (Cegléd), Marko Vukaszovics (szerb, Vasas)

Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Fótyik Dominik (Mezőkövesd), Tomás Tujvel (szlovák, Videoton, onnan DAC – Szlovákia, kölcsönbe)

MI LESZ A PLUSZPÉNZZEL? MIKOR EMELKEDHET AZ NB I SZÍNVONALA?

A DVTK sportigazgatóját, az átigazolási piac kapcsán már többször is markáns véleményt megfogalmazó Árki Gábort a piaci helyzet mellett arról is faggattuk, vajon mire költi a klubok a pluszbevételként érkező szerencsejáték pénzeket, mikor várhatunk színvonal-emelkedést az NB I-ben.

„Ami az átigazolási időszakot illeti, rendkívül nehéz volt. Azért, mert nem volt igazán sok olyan játékos, akiket elhozhattunk volna a licenc nélkül maradó csapatoktól, akik valóban erősítést jelenthettek volna (Árki szavait alátámasztja a fenti statisztika – a szerk.), viszont azokért, akik szóba jöhettek, nagy verseny indult. A játékosok fizetési igényei a csillagos egekig nőttek, mi pedig a Ferencváros, a Puskás Akadémia, az Újpest vagy éppen a Videoton által kínált feltételekkel nem tudunk versenyezni” – fogalmazott Árki.

A sportvezetőnek felvetettük, hogy a hirtelen megnövekedett fizetési igényekkel szemben nem lehetne-e hatékony módszer a fizetési sapka bevezetése, de véleménye szerint ez megvalósíthatatlan, mert az NB I-es csapatok közül biztosan nem egyezne bele mind a tizenkettő.

„Az a baj, hogy még mindig nagyon kevés a piacon a minőségi magyar labdarúgó, a minőségi külföldi pedig továbbra is drága. Ezért színvonal-emelkedést most még senki se várjon a tizenkét csapatos NB I-től, talán majd néhány éven belül, amikor az utánpótlásból tehetségesebb játékosok kerülnek ki” – folytatta a sportigazgató.

Adódik a kérdés: a szerencsejáték pénzek megjelenésével várható 300-400 milliós pluszforrás sem ad lehetőséget minőségibb légiósok szerződtetésre, akik emelhetnék a színvonalat? Mire mennek el a pluszpénzek?

„Hogy mire? Először is szögezzük le, három-négyszáz millió forintot csak abban az esetben kapnak a csapatok, ha maximálisan be tudják tartani az MLSZ légiósokra vonatkozó ajánlását, de ez nekünk sem sikerült eddig minden mérkőzésen. Másrészt ezek a pénzek hosszú távon arra elegendők, hogy továbbra is mindenki ki legyen fizetve, hogy a működés zavartalan maradjon, ettől ne várjuk, hogy jobb lesz a bajnokság” – reagált Árki.

KONKLÚZIÓ – FEJLŐDÉSRE (MÉG) NE SZÁMÍTSUNK
Nagyobb összefoglalást talán nem igényelnek a fent elhangzott vélemények illetve a tényszerű statisztikák, de a legfontosabb tanulságokat azért nem árt felsorolni a licencproblémák miatt kizárt csapatok, illetve ezzel összefüggésben a nyári piaci átrendeződés kapcsán.
1. A licenc nélkül maradó csapatok több mint 120 távozójának csak a 25 százaléka talált magának új csapatot az NB I-ben.
2. Az 53 légiósukból az NB I-ben csak kilencen találtak csapatot, a Magyarországról távozók többsége hasonlóan alacsony színvonalú bajnokságban helyezkedett el.
3. Magyar játékosok sem tudtak külföldre igazolni, még akkor sem, ha szabadon igazolhatóvá váltak. A miénkhez hasonló szinten jegyzett élvonalbeli bajnokságba ezektől a kluboktól közvetlenül csak Priskin Tamás szerződött – az ETO-tól a szlovák Slovanhoz.
4. Az NB II-es élcsapatok anyagilag már képesek az NB I-es klubokkal összevetve is versenyképes ajánlatot tenni egyes játékosokért – jelentős a lefelé áramlás.
5. A magyar fiatalok szerepeltetését hangsúlyozó MLSZ-ajánlás részint már célt ért, mert elősegítette a 20 évnél fiatalabb játékosok elhelyezkedését, de előrelépésről akkor beszélhetünk, ha hosszú távon, folyamatosan szerepet is kapnak a tehetségek.
6. Az NB I-ben és az NB II-ben sincs nyoma színvonal-emelkedésnek, és ebben az idényben ez már nem is várható.
7. Egyes játékosok fizetési igényei az egekbe nőttek, a szerencsejátékpénzekből érkező pluszforrás pedig a jövőben is inkább a működést fedezi majd. Ettől jelentős fejlődést hiába is remélünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik