Hiába vezetett sokáig a Szpari, az utolsó percekben fordított a Ferencváros, és bejutott a Magyar Kupa döntőjébe

Vágólapra másolva!
2024.04.24. 21:54
Szevikjan gólja után az FTC örülhetett a továbbjutásnak (Fotó: Kovács Péter)
Emlékezetes mérkőzésen győzte le 2–1-re a Ferencváros a Nyíregyházát a Mol Magyar Kupa elődöntőjében. Az NB II-ben éllovas Szpari hiába vezetett, az NB I bajnoka a meccs végén fordított, nyert, és 2022 után ismét a Pakssal csap össze az aranyéremért.

 

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC (NB II)–FERENCVÁROSI TC 1–2 (0–0)
Balmazújváros, Városi Stadion, 2500 néző. Vezette: Bogár
NYÍREGYHÁZA: Fejér – Baki, Alaxai, Gengeliczki – Farkas B., Kesztyűs B. (Sigér Á., 77.), Nagy D. (Temesvári, 90.), Nagy B. – Gresó (Novák, 74.), Beke P., Kovácsréti. Vezetőedző: Tímár Krisztián
FERENCVÁROS: Varga Á. – Botka (Loncar, a szünetben), Abena, I. Cissé, Civic (C. Ramírez, 80.) – Maiga (Szevikjan, 74.), Abu Fani, Zachariassen (Makreckis, 16.) – Marquinhos, Varga B., A. Traoré (Kodro, 74.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics eltiltása miatt Nenad Szakics
Gólszerző: Kovácsréti (68.), ill. I. Cissé (85.), Szevikjan (89.)

A Vasúti sor és a Semsey Andor utca már másfél órával a kezdés előtt elesett… Nemhogy autóval, kerékpárral sem igen lehetett behajtani a stadion környékére, sokan a közeli Kamilla Gyógyfürdőnél, a szomszédos szupermarketek parkolójában és a vasúti sínek mellett kijelölt helyeken próbáltak talpalatnyi helyet találni járgányuknak. A balmazújvárosi miniarénába hivatalosan 2291-an férnek be, elnézve a széksorokat, ennél jóval többen voltak a stadionban. Sokan a lépcsőkön üldögélve, mások a kerítésnek támaszkodva figyelték a meccset, de olyanok is akadtak, akik a ferencvárosi kispad mögött két méterrel a korlátnak dőlve szurkoltak – vigyázniuk kellett, ha a szotyolával nagyobbat köptek, nehogy háton találják az előttük ülő vendégeket.

Az élvonalbeli futballra kiéhezett, feketébe öltözött nyíregyházi ultrák a kapu mögött aztán pláne nem fértek el a szektorukban, és hogy megadják a mérkőzés alaphangját, a kezdés előtt fél tucat görögtüzet és füstbombát gyújtottak, amolyan ráadásként pedig tűzijátékot lőttek a levegőbe. A meccs elején, ha mást nem, a pörgős ritmust lehetett élvezni.

A nyíregyházi játékosok próbálták minél gyorsabban felvenni a vendégek gyorsabb tempóját, de az érződött, hogy Tímár Krisztián vezetőedző a masszív védekezésre épített, ami elnézve a kapujukat rohamozó támadókat – Varga Barnabással, Marquinhosszal, Adama Traoréval – nem volt indokolatlan. A Ferencvárosnál Dejan Sztankovics vezetőedző ezúttal is igazoltan maradt távol, helyette Leandro és Nenad Szakics irányított a kispadról, és a meccs elején máris döntést kellett hozniuk: a Varga Barnabásnak kevés híján gólpasszt adó Kristoffer Zachariassen combja a centerezésnél megsérült, bicegve ment le a pályáról, helyére a duó Cebrail Makreckist vezényelte a jobb szélre.

Akadtak helyzetei a Fradinak, de az első fél órában a több védenivalója Varga Ádámnak volt. Előbb az elcsúszó Nagy Barnabás, majd a középen érkező, a jobb alsó sarkot megcélzó Kovácsréti Márk lövését kellett fognia, mindkétszer kellett nyújtózkodnia, Gresó Mátyás pedig centimétereket tévedett a bal alsó saroknál. Nem lehetett azt mondani, hogy a Szparinak esélye sincs a vezetés megszerzésére, az első félidőben mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek. A nyíregyházi szurkolók kíváncsian várták, a fél lábbal már az NB I-be jutó csapatuk fel tudja-e venni a ritmust a Ferencvárossal, a meccs első negyvenöt percében úgy tűnt, a hazaiak egy ilyen fontos összecsapáson, a magyar bajnok ellen is állják a sarat. A kispad előtt Tímár Krisztián űzte-hajtotta futballistáit, egyetlen pillanatra sem ült le a helyére, hol tapsolt, hol mutatta futballistáinak, merre mozogjanak, hol két kezét a szájához emelve ordított a pálya irányába. A ferencvárosiak is érezték, hátul észnél kell lenni, középen Myenty Abena és Ibrahim Cissé nem unatkozott, elöl pedig az utóbbi időben ritkán látható jelenet is kialakult: a jó felépítésű védő, Gengeliczki Gergő a legjobban fejelő magyar csatárt, Varga Barnabást is túlugrotta. Feszült hangulatban ért véget az első félidő, a vendégeknek nem tetszett a Nyíregyháza agresszív stílusa, és az öltözőbe menet többen össze is ugrottak, Eldar Civicet és Myenty Abenát egyaránt vissza kellett fogni.

Varga Barnabás a nyíregyházi védők gyűrűjében (Fotó: Kovács Péter)

A fordulást követő negyedórában pedig aztán volt minden. Kihagyott nyíregyházi ziccer, néhány kőkemény összecsapás, szögletből majdnem becsavart labda és kihagyott tizenegyes is… Varga Barnabás a saját lerántásáért (könnyű síppal) befújt büntetőt hibázta el, pontosabban Fejér Csongor Béla védte remek vetődéssel. Ha addig száz fokon égtek a hazaiak, a kihagyott tizenegyes még inkább feltüzelte őket. Ha a következő idényben az NB I-ben találkozik a két csapat, aligha melegszendviccsel és aprósüteménnyel várják egymást, a szerda esti meccs elég volt ahhoz, hogy egy időre megutálják egymást.

A félidő közepén aztán jött a Szpari-gól! Az addig is agilisan futballozó Kovácsréti Márk bal lábbal vágta a kapu bal oldalába a labdát, a lelátón ekkor pedig már – a 6 Celsius-fok ellenére – több Nyíregyháza-drukker félmeztelenre vetkőzött. Elkezdte sürgetni az idő a Ferencvárost, érkezett a pályára Edgar Szevikjan és Kenan Kodro is, az utolsó negyedórára pedig leginkább egy kérdés maradt: kibírja-e a nyomást a hazai együttes?

(Fotó: Kovács Péter)

Nos, nem bírta ki. A Fradi addigra már mindent egy lapra feltéve rohamozott, jellemző, az egyenlítő gólt az előrehúzódó belső védő, Ibrahim Cissé szerezte, majd jött a csereként beálló Edgar Szevikjan, aki ismét bizonyította, bal lába sok örömet szerez még a ferencvárosi drukkereknek – a tizenhatosnál addig-addig tolta maga előtt a labdát, mígnem lövőhelyzetbe került, s a kapu jobb oldalába tekert.

A Ferencváros parádés hajrával fordította a maga javára a szerda esti kupaelődöntőt, a Nyíregyháza pedig szegényebb lett egy álommal, a klub történetének első MK-fináléjára továbbra is várni kell. A Mol Magyar Kupa döntőjét május 15-én a Puskás Arénában rendezik, a Ferencváros ellenfele – akárcsak két évvel ezelőtt – a Paks lesz. 1–2

 

Szevikjan nyerő cserének bizonyult (Fotó: Kovács Péter)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik