NB I: a 6–0 óta először fogadja az Újpest Mészöllyel a Fradit, amely beállíthatja a derbi győzelmi rekordját

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.02.23. 14:15
Mészöly Géza irányításával négyszer nyert az Újpest a Fradi ellen és 2 döntetlen mellett csak 1-szer kapott ki (Fotó: Kovács Péter)
A második kör záró, sorrendben 22. fordulóját játsszák hétvégén a labdarúgó NB I-ben. A háromnapos program péntek este két gödörben lévő együttes, az MTK és a Mezőkövesd csatájával indul, majd vasárnap a 240. derbivel zárul. Az Újpest a 2010-es emlékezetes 6–0-s győzelem óta először fogadja úgy a Ferencvárost, hogy újra Mészöly Géza ül a kispadján. A meccs tétje a három ponton túl, hogy az európai kupabúcsú után a zöldek-fehérek sorozatban a 15. bajnokijukat nyerhetik meg a lila-fehérek ellen, és ezzel beállíthatják a derbik több mint 100 éves, leghosszabb győzelmi sorozatát. A forduló érdekessége még, hogy Vladimir Radenkovics személyében szombaton a Fehérvár ellen új vezetőedző debütál a Diósgyőrnél.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 22. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MTK BUDAPEST–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Ez lesz a 16. találkozójuk az élvonalban, eddig a kövesdiek szerepeltek jobban, az örökmérleg ugyanis 5 MTK-siker, 3 iksz, 7 matyóföldi diadal.

Már 11 olyan NB I-es meccsük volt, amikor legalább az egyik csapat gólképtelennek bizonyult. Legutóbb Molnár Gábor korai találatával nyertek 1–0-ra a borsodiak, akik így az előző 3 bajnoki összecsapásukon veretlenek tudtak maradni a fővárosi kék-fehérekkel szemben (2 győzelem, 1 döntetlen). Sőt, a tavaly februári budapesti Magyar Kupa-nyolcaddöntőt is a kövesdiek nyerték 2–0-ra.

Az MTK pályaválasztása mellett kiegyenlített a mérleg, mindkét gárda 3-szor diadalmaskodott, 2 találkozójuk pedig iksz lett. A kövesdiek 2016-ban Dunaújvárosban (0–1), majd 2019-ben (0–1) és 2021-ben (0–4) az Új Hidegkuti-stadionban győzték le vendégként a kék-fehéreket. A legutóbbi sikerük után menesztették az MTK-tól Márton Gábort, és nevezték ki a helyére – akkor még csak ideiglenesen – a csapatot jelenleg is irányító Horváth Dávidot. 

A kék-fehérek az előző három körben megismételték őszi mélyrepülésüket: egymás után az FTC-től, a Fehérvártól és a Puskás Akadémiától is kikaptak. Akkor 1–14-es, most „csak” 2–13-s gólkülönbséggel. 

Az MTK az egyetlen csapat, amely már négyszer szedett be legalább 5 gólt ebben a bajnokságban. 

A Kisvárda elleni hazai 2–1-es vereséggel mutatkozott be a Mezőkövesd kispadján az új vezetőedző, a szerb Milan Milanovics. A sereghajtó pozícióba visszacsúszott matyóföldi együttes így már 8 forduló óta nyeretlen (3 iksz, 5 fiaskó) – ez a leghosszabb ilyen széria most az NB I-ben.
 
A fővárosi kék-fehérek az otthoni teljesítményükkel (5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség) hatodikok a hazai tabellán, viszont egálban a legkevesebb gólt szerezték, 12-t, és negatív a gólkülönbségük (12–16).  

A kövesdi együttes 1–4–5-ös mutatóval 10.  a vendégtáblázaton, egyetlen diadalát Kecskeméten aratta, viszont a legutóbbi három idegenbeli találkozóját döntetlenre hozta.  

SZOMBAT

ZALAEGERSZEGI TE FC–KECSKEMÉTI TE

♦  Tizenkét NB I-es meccs után a vendég kecskemétiek állnak jobban, az örökmérleg 3 ZTE-győzelem, 3 döntetlen, 6 KTE-siker. Ősszel 3–1-re győztek a lila-fehérek, így a zalaiak bajnokikon már 7 mérkőzés óta nyeretlenek a kecskemétiekkel szemben (2 iksz, 5 vereség). Legutóbb 2010 augusztusában tudták legyőzni (2–1) a lila-fehéreket, akik akkor a végén 9 főre fogyatkoztak. 

♦  Zalában élvonalbeli bajnokin még sosem tudott nyerni a Kecskemét: az első 3 alkalommal egygólos hazai siker született, a legutóbbi 2 találkozójuk pedig iksz lett (1–1 és 0–0). 

♦  A ZTE legutóbb úgy nyert az éllovas Paks otthonában 4–3-ra, hogy először sikerült fordítania ebben az idényben, ráadásul ezt mindjárt kétgólos hátrányból tette. A mind a 4 tavaszi meccsüket lejátszó csapatok közül a legtöbb pontot gyűjtötte, 10-et (3 győzelem, 1 döntetlen). (Az FTC 3 mérkőzés után még hibátlan.) 

♦ Bár a KTE két válogatott-kerettag játékosát, Szalai Gábort és Szuhodovszky Somát értékesítette a téli szünetben, így is remek tavaszi rajtot vett, hiszen 3 siker mellett egyedül Pakson kapott ki. 

♦  A Zalaegerszeg vendéglátóként még mindig a legrosszabb mutatókkal rendelkezik: 10 találkozón csupán 9 pontot szerzett, otthon mindig kapott gólt, összességében pedig a legtöbbet, 23-at.

♦  A KTE idegenbeli teljesítményével csak utolsó előtti, a mérlege 2 siker, 1 iksz, 7 vereség, csupán a két kiesőjelölt – a Várda és a Kövesd – otthonából tudta elvinni a 3 pontot. 

DIÓSGYŐRI VTK–FEHÉRVÁR FC

♦ Ez lesz a 78. találkozójuk az élvonalban, az örökmérleg 24 diósgyőri győzelem, 10 döntetlen, 43 fehérvári siker. 

♦  A legutóbbi 7 egymás elleni bajnokijukból csak egyet tudtak megnyerni a miskolciak, 5-ször a Vidi győzött, 1-szer meg ikszeltek. A máig utolsó DVTK-siker 2021 februárjában, Gheorghe Grozav duplájával a Mol Aréna Sóstóban rendezett zárt kapus meccsen jött össze (1–3). A legutóbbi két alkalommal, 2021 májusában Miskolcon, illetve a tavaly októberi odavágón egyaránt 4–0-ra győztek a fehérváriak. 

♦  A DVTK pályaválasztása mellett is valamivel a Vidi szerepelt eredményesebben, a mérleg ugyanis 16 diósgyőri siker, 4 döntetlen, 18 fehérvári győzelem, 47–49-es gólkülönbség. A fehérvári együttes legutóbb 2013 novemberében ikszelt a Diósgyőr vendégeként (2–2), azóta 6-szor nyert, 4-szer vesztett. 

♦ Mivel az előző 4 meccsén nyeretlen (2 iksz, 2 vereség) Diósgyőrnek  elhalasztották az FTC elleni bajnokiját, így most debütál a csapat új vezetőedzője, Vladimir Radenkovics. A 46 esztendős szerb mester 2013 júliusától 2015 áprilisáig Tomiszlav Szivics segítőjeként már dolgozott a DVTK-nál. Vele 55 élvonalbeli meccsen 15 vereség és 19 döntetlen mellett 21 győzelmet arattak, 2014-ben bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe és megnyerték a Ligakupát – a fináléban éppen a Vidit legyőzve (2–1). Radenkovics 2022 nyarán a Crvena zvezdánál két hónapig Dejan Sztankovics segítője volt, önálló vezetőedzőként pedig 2021 júliusától a FK Radnicki 1923 együttesét irányította, amelynél 2 győzelemmel mutatkozott be, végül azonban 4–2–11 lett a mérlege.

♦  A Fehérvár jó formában várja a találkozót, hiszen az előző 3 bajnokiján nem vesztett pontot, ráadásul a legutóbbi kettőn gólt sem kapott. 
 
A DVTK hazai teljesítménye közepes – 4 siker, 2 döntetlen, 4 vereség – az előző három otthoni találkozóján azonban csak egy pontot gyűjtött (3–3 az MTK-val).

♦ A Vidi gyenge kezdés után jelentősen feljavult idegenben, hiszen a legutóbbi 5 házon kívüli bajnokijából 4-et megnyert és csak Zalaegerszegen kapott ki. 

Vladimir Radenkovics, a DVTK vezetőedzője ott volt, amikor a csapat 2014-ben Magyar Kupa-döntőt játszott (Fotó: Koncz Márton)



DEBRECENI VSC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦  Eddig 23 élvonalbeli bajnokijuk volt, a DVSC egy híján kétszer annyi diadalt aratott (9), mint a Puskás Akadémia (5), a döntetlenjeik száma 9.

♦  A Loki az első 12 összecsapásukon nem kapott ki a felcsútiaktól (8 siker, 4 döntetlen), a rossz sorozatot 2019 tavaszán törték meg a Fejér megyeiek (2–0). Azóta viszont 11-ből csak egy meccset tudott megnyerni a vasutascsapat: 2022 februárjában Felcsúton 2–0-ra. Az előző 5 bajnokijukból három – köztük a legutóbbi – 1–1-es döntetlent hozott, kétszer pedig egygólos győzelmet aratott a Puskás Akadémia. 

♦  Tavaly márciusban ugyancsak Debrecenben csaptak össze a Magyar Kupa negyeddöntőjében, akkor 3–1-re a vendég PAFC győzött.
Debrecenben hazai szempontból 5–5–3 a mérleg, viszont 2018 októberétől (2–1) a piros-fehérek odahaza képtelenek nyerni a felcsútiak ellen (2 iksz, 3 vereség). Tavaly áprilisban egy ráadásban fejelt góllal győztek 1–0-ra az emberelőnybe került akadémisták.

♦  A legutóbbi 7 bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni a DVSC, Újpesten 2–1-re. Az előző 2 mérkőzését egyaránt egy góllal veszítette el két dobogós, az FTC és a Fehérvár ellen.

♦ A Puskás Akadémia klubrekordot állított fel azzal, hogy vasárnap először jutott egy meccsen fél tucat találatig a legfelső osztályban, az MTK elleni 6–1-es sikere egálban a legnagyobb győzelme az NB I-ben. 

♦ A Loki majdnem kétszer annyi pontot gyűjtött hazai pályán, mint idegenben (19, illetve 10), az otthoni mérlege 6–1–3, viszont idén még nyeretlen a Nagyerdőben (1 iksz, 1 kudarc).

♦ A felcsúti csapat vendégként még mindig eredményesebb, mint házigazdaként (15, illetve 19 pont). A mutatója 6–1–3, az idegenbeli tabellán egyedül a Fradi előzi meg.
 
VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–PAKSI FC

2018 óta 16-szor meccseltek az NB I-ben, az örökmérleg még mindig a szabolcsiak felé billen: 6 várdai siker, 5 döntetlen, 5 paksi győzelem. 

♦ A tolnaiak 2021 őszétől 6 mérkőzésen át nem tudták legyőzni a kisvárdaiakat (3 iksz, 3 vereség), tavaly áprilisban azonban Varga Barnabás duplájával megtörték a rossz sorozatot, majd októberben már nélküle is 3–1-re nyerni tudtak a piros-fehérek ellen, még úgy is, hogy Hahn János elhibázott egy büntetőt.
 
Nyolcadszor lép bajnokin pályára a Paks Kisvárdán, ahonnan még sosem tudott három ponttal távozni: 3-szor ikszelt, 4-szer kikapott. Legutóbb Skribek Alen a 91. percben mentett meg egy pontot a zöld-fehéreknek (2–2).

Hárommeccses vereségszériáját egy mezőkövesdi győzelemmel szakította meg legutóbb a Várda (2–1), pedig egy tizenegyesgóllal már a 3. percben hátrányba került. A még mindig kiesésre álló szabolcsi gárda másodszor tudott fordítani ebben a bajnokságban, mindkétszer a matyóföldiek ellen.  

A listavezető Paks a ZTE ellen (3–4) először maradt alul előnyről a mostani kiírásban, ezzel odalett az idénybeli otthoni veretlensége. Előtte legutóbb 2019 novemberében az Újpesttől (2–4) kapott ennyi gólt hazai pályán, de akkor még Osztermájer Gábor volt a vezetőedző.

A Várda hazai mérlege 3 diadal, 1 döntetlen, 6 vereség, a legutóbbi 3 otthoni találkozóját elbukta februárban – igaz, olyan ellenfelekkel mérkőzött, amelyek az első négyben vannak a táblázaton.

A tolnaiak házon kívüli mutatója 4–3–3, legutóbb október 7-én, Kecskeméten végeztek döntetlenre, az előző 5 vendégfellépésüket felváltva győzelemmel, illetve vereséggel zárták. Ha ez a tendencia folytatódik, most egy fiaskó következne.

ÚJPEST FC–FERENCVÁROSI TC

A 240. bajnoki derbi következik a lila-fehérek és a zöld-fehérek között. Az örökmérleg a ferencvárosiak jelentős fölényét mutatja, hiszen közel kétszer annyi győzelmet arattak, mint ellenfelük: 61 újpesti siker, 62 döntetlen, 116 FTC-diadal. Ezek között három olyan – iksszel zárult – találkozójuk volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban, 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak.

Az újpestiek legutóbb több mint nyolc éve, 2015. december 12-én, a korábbi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányításával tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejes góljával nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 23 derbin 18 FTC-siker és 5 döntetlen. 

A mai kerettagok közül Simon Krisztián az egyetlen, aki a 2010-es, 6–0-s újpesti sikerrel végződött derbin is játszott. Akkor egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a győzelemből (Fotó: Árvai Károly)

A lila-fehér gárda legutóbb 2019 februárjában, hazai pályán szerzett pontot (1–1) az FTC ellen, amely zsinórban a 15. derbit nyerheti meg vasárnap. Ha ez sikerül neki, beállítja az eddigi leghosszabb sikerszériáját, amely a párharc elején, 1905-től 1916-ig tartott. A sorozat 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalszériája 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül 5 győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
14 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)
GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN



A Tempó, Fradi! honlap kimutatása szerint a Megyeri úton eddig kereken 80 bajnoki derbit rendeztek, ahol teljesen kiegyenlített a mérleg: mindkét csapat 27-szer nyert, a döntetlenek száma 26.

Az FTC az előző öt Megyeri úti derbit megnyerte, amelyek eredménye 0–1, 0–4, 0–1, 0–6 és 2–3 volt. A legutóbbi újpesti siker több mint kilenc esztendeje jött össze a Szusza Ferenc Stadionban: 2014. szeptember 21-én Dusan Vasziljevics és Simon Krisztián góljával 2–1-re győzött a lila-fehér csapat. Azóta 3 döntetlen mellett 7-szer nyert a Ferencváros a a IV. kerületben.

 


Az Újpest az emlékezetes 2010-es 6–0-s győzelem óta először fogadja úgy az FTC-t, hogy újra Mészöly Géza ül a kispadján, akinek egyébként a lila-fehérekkel pozitív a mérlege a zöld-fehérek ellen: 6 diadal, 2 iksz, 1 vereség. 


Csoboth Kevinék a múlt szombaton alulmaradtak Kecskeméten (0–1), így az előző 11 fordulóban – tehát úgy, hogy minden ellenfelükkel játszottak egyszer – mindössze 4 pontot kapartak össze, azokat is idegenben (1–1 Egerszegen, majd 2–1-es siker Diósgyőrben). 
 

A Fradi a legutóbbi két tétmeccsét egyaránt 1–0-ra vesztette el az Ekl-ben az Olympiakos ellen, viszont az NB I-ben 4-es győzelmi sorozatban van. A bajnokságban legutóbb december 10-én, Pakson kapott ki (2–3).
 

Az Újpest pontjai kétharmadát – 24-ből 16-ot – otthon gyűjtötte be, a hazai mérlege 5–1–4. Az előző 3 hazai bajnokiját egyformán 2–1-re bukta el, legutóbb október 21-én a KTE-t győzte le (5–3). 

A Ferencváros vendégként vezeti a tabellát, a mutatója 7–1–2, tavasszal mindkét idegenbeli találkozóját megnyerte (3–1 Kisvárdán, majd 2–1 Debrecenben).

A 22. FORDULÓ PROGRAMJA:
Február 23., péntek
20.00: MTK–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Február 24., szombat
12.30: ZTE–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
15.00: DVTK–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
17.30: DVSC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Február 25., vasárnap
15.00: Kisvárda–Paks (Tv: M4 Sport)
17.30: Újpest–FTC (Tv: M4 Sport)

  1. Paksi FC21134439–26+13 43 
  2. Ferencvárosi TC20133452–22+30 42 
  3. Fehérvár FC21123642–28+14 39 
  4. Puskás Akadémia2197536–24+12 34 
  5. Kecskeméti TE2193931–3130 
  6. Debreceni VSC2185830–28+2 29 
  7. MTK Budapest2184926–41–15 28 
  8. Diósgyőri VTK2074930–34–4 25 
  9. Zalaegerszegi TE21741030–41–11 25 
10. Újpest FC21731127–42–15 24 
11. Kisvárda21521423–35–12 17 
12. Mezőkövesd21441319–33–14 16 
AZ NB I ÁLLÁSA

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik