Döntetlen a forduló rangadóján, marad a második helyen a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2023.11.26. 16:50
null
Ezzel a góllal szerzett vezetést az FTC (Fotó: Árvai Károly)
A Ferencváros megnyerhette volna a rangadót a Puskás Akadémia ellen, végül be kellett érnie 1–1-es döntetlennel. Dejan Sztankovics vezetőedző együttese egyetlen pontot szerzett az OTP Bank Liga legutóbbi három fordulójában, csütörtökön a Csukaricski elleni Ekl-csata következik.

LABDARÚGÓ NB I
14. FORDULÓ
Puskás Akadémia FC–Ferencvárosi TC 1–1 (0–1)
Felcsút, Pancho Aréna, 3525 néző. Vezette: Bogár
Gólszerző: Colley (57.), ill. Zachariassen (18.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Rangadó egy hideg vasárnapon. Alighanem az időjárás okozhatta, hogy a Pancho Aréna nem telt meg teljesen, pedig a Ferencváros látogatott Felcsútra, ráadásul mindkét csapat elöl áll a tabellán. A ferencvárosiaknak kijelölt szektor azért megtelt, és tény, hogy többen voltak a megszokottnál, de meglepően sok üres széket lehetett felfedezni.

Az első tíz percben a játék a hazai térfélen zajlott. A vendég FTC azonnal magához ragadta a kezdeményezést, Mohammed Abu Fani és főleg Marquinhos volt aktív, és bár érezni lehetett, hogy a Puskás Akadémia nagyon megszervezte a védekezését kapuja előterében, a középpályán húsz-harminc métert is akadálytalanul vezethették a labdát a vendégjátékosok. Ha pedig a házigazdák labdát szereztek, alig tudták átvinni a felezővonalon a mérkőzés első szakaszában. Dejan Sztankovics, a zöld-fehérek vezetőedzője Kristoffer Zachariassent ezúttal a bal oldalra jelölte, Adama Traoré indult a jobb szélről, így az ék, Alekszandar Pesics mögött Marquinhos szervezte a játékot. A házigazda az utóbbi időben tőle megszokott hadrendben kezdte a mérkőzést, igaz, a nagy tehetség Gruber Zsombor helyén ezúttal Lamin Colley kezdett. Jó iramban indult az összecsapás, de a hazai nézők egyre lehangoltabban figyelték a játékot: mikor kezd el futballozni csapatuk?

Vagy mikor érik góllá az egészen nyomasztó ferencvárosi fölény?

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)



Nos, nem kellett erre húsz percet sem várni. A sokadik lendületes ferencvárosi akció futott végig a pályán, a bal oldalon még két sarkazás is színesítette a támadást, és végül szögletre mentettek a hazaiak.

Tizennyolc perc alatt az ötödik sarokrúgást végezhette el az FTC, ez az adat is árulkodik arról, mekkora nyomás alá helyezte a vendégcsapat a mérkőzés elején a felcsútiakat, és ebből az ötödik szögletből megszületett az első ferencvárosi gól. Kristoffer Zachariassen érkezett a hosszú oldalon, és mert Alekszandar Pesics megcsúsztatott labdájára nem tudtak reagálni a Puskás Akadémia játékosai, máris vezetett az FTC.

A gólt követő percekben a PAFC többet birtokolta a labdát ellenfele térfelén, érthetetlen, hogy addig miért nem tudta.

Aztán Patrizio Stronati magánszáma következett. A futballista korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Puskás Arénában a szeptemberi magyar–cseh válogatott felkészülési mérkőzésen (1–1) össze-vissza rugdosta Marco Rossi játékosait. Bárkitől visszatetsző lett volna ilyen viselkedés, de olyan légióstól, aki Magyarországon él, magyar futballklubtól kap fizetést, különösen az. Ezúttal Alekszandar Pesicsbe kötött bele, előbb durván belerúgott hátulról, majd amikor a játékvezető sípszava megállította a játékot, lökdösni kezdte a ferencvárosit, aztán amikor Pesics kérdőn ránézett, mi ez a fura viselkedés, üvöltözni kezdett vele. Bogár Gergő játékvezetőnek kellett közbeavatkozni, pedig egyértelműen a felcsúti védőnek lett volna szüksége nyugtatóra – reméljük, valaki elbeszélget majd vele, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)



Kisvártatva Dibusz Dénesnek kellett nagyot védenie, a 27. percben vették észre a nézők, hogy ő is ott van a pályán, ráadásul rövid ujjú mezben, és bár természetesen kesztyűben védett, a dermesztő hidegben szokatlan volt ez az öltözet. Artem Favorov lövése is jelezte, kezd magához térni a hazai együttes, hirtelen egyre több feladata lett a ferencvárosi védelemnek.

Fél óra elteltével viszont úgy tűnt, a Fradi felébredt a felcsúti lehetőségektől, ismét magához ragadta a kezdeményezést, így a játék a Puskás Akadémia térfelén zajlott. Végül nem esett gól ebben az időszakban, de csak az volt a kérdés, megduplázza-e az előnyét az FTC, az egyenlítés ekkor senkinek sem juthatott eszébe a játék képe alapján. Jól futballozott a Ferencváros, lendületesen, a labdarúgók élvezték a játékot, sokat mozogtak és állandó nyomás alatt tartották ellenfelük kapuját.

A második félidő első percében is úgy tűnt, élénkebb, gyorsabb az FTC, ám miközben a vendégek szurkolói azt várták, pillanatokon belül növeli előnyét a zöld-fehér együttes, egyenlített a Puskás Akadémia.

Colley gólöröme (Fotó: Árvai Károly)
Colley gólöröme (Fotó: Árvai Károly)



Mondhatjuk, hogy ez nem volt benne a mérkőzésben, ettől még tény: Lamin Colley Nagy Zsolt szenzációs megoldása után Dibusz Dénes kapujába talált. Érdekes, hogy a kispad előtt már ott toporgott beállásra készen Gruber Zsombor, aki vélhetően éppen a center helyére érkezett volna – a fiatal támadó a gól után vissza is ült a padra. Érezhetően megzavarta a Ferencvárost ez a fordulat. A korábban látott magabiztosság már nem volt jellemző, inkább a pálya középső részén zajlott a játék. Persze az FTC igyekezett gyorsítani, de ebben az időszakban a vendégek nem tudtak veszélyt teremteni a hazai kapu előtt. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy lövési kísérletük sok volt a vendégeknek, de szinte mindegyiket blokkolta a jól záró hazai védelem.

Végül pedig azt lehetett konstatálni, hogy érdemi helyzetet a második félidőben nem tudott kialakítani a Ferencváros és bár megpróbált gyorsítani a játékán, az első félidőben látott lendület és az igazi kreativitás már hiányzott a vendégek játékából, így pedig kínlódás, erőlködés jellemezte ezt a futballt. Dejan Sztankovics cserékkel próbált frissíteni, de első félidei önmagát már nem találta az FTC – a szünet előtt lényegesen jobb volt ellenfelénél, csak magát okolhatja, hogy akkor nem nyerte meg a mérkőzést.

Az FTC (amely csütörtökön Szerbiában a Csukaricskivel csap össze az Európa-konferencialigában) három forduló óta nyeretlen, hiszen előzőleg kikapott a Kecskeméttől és a Fehérvártól, miközben a PAFC veretlensége immár hétmeccsesre hízott az OTP Bank Ligában – a bajnokságot pedig a Paks vezeti.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC 14 8 4 2 27–15 +12 28
2. Ferencvárosi TC 13 8 2 3 35–16 +19 26
3. Puskás Akadémia 14 6 6 2 23–17 +6 24
4. Debreceni VSC 14 7 2 5 23–19 +4 23
5. Fehérvár FC 14 6 3 5 28–23 +5 21
6. Kecskeméti TE 14 6 2 6 23–23 0 20
7. Diósgyőri VTK 14 6 2 6 21–21 0 20
8. Újpest FC 14 6 2 6 22–28 –6 20
9. MTK Budapest 14 5 3 6 14–23 –9 18
10. Mezőkövesd 13 4 1 8 17–22 –5 13
11. Zalaegerszegi TE 14 3 2 9 17–32 –15 11
12. Kisvárda 14 3 1 10 14–25 –11 10
A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

NB I, 2023–2024, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 24., péntek
Paks–Diósgyőr 4–1Paks,Paksi FC StadionPintér Csaba
1712
November 25., szombat
Kisvárda–MTK 3–1Kisvárda,Várkerti StadionErdős József1890
Zalaegerszeg–DVSC 1–2
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Andó-Szabó Sándor
1914
Mezőkövesd–Újpest 4–0Mezőkövesd,Városi Stadion
Derdák Marcell
1896
November 26., vasárnap
Puskás Akadémia–FTC 1–1Felcsút,Pancho ArénaBogár Gergő
3525
Fehérvár–Kecskemét 3–3Székesfehérvár,Sóstói Stadion
Csonka Bence1752
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik