NB I: licencre várva - kinek mit kellett pótolnia a mai döntés előtt?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.12. 11:47
Pénteken lejárt a licenceljárás harmadik hiánypótlásának határideje, az elsőfokú licencadó bizottság pedig kedden határoz a rajtengedélyek megadásáról, illetve a licenckérelmek elutasításáról. Lássuk, kiknek kell izgulniuk, és miért.

Az elsőfokú licencadó bizottság első, április 27-i ülésén UEFA- és NB I-es klublicencet kapott a következő szezonra a Debrecen, a Ferencváros és a Videoton, illetve NB I-es rajtengedélyt a Békéscsaba, a Gyirmót, a Paks, valamint a Puskás Akadémia.

Az élvonalbeli vagy oda ácsingózó együttesek közül tizenhárom klubot hiánypótlásra köteleztek, így a már biztos Európa-liga-induló MTK-t is. Lássuk, hogy az érintetteket milyen kritérium(ok)nak való megfelelés igazolására szólították fel a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) munkatársai!

NB I-ES LICENCKÉRELEM – A HIÁNYPÓTLÁSRA KÖTELEZETT CSAPATOK ÉS A HIÁNYPÓTLÁS KRITÉRIUMA
Klub Kritériumok (összesen)
Bp. Honvéd infrastrukturális, pénzügyi (2)
Dunaújváros sportbeli, személyügyi és adminisztratív, jogi, pénzügyi (4)
Diósgyőr pénzügyi (1)
Győri ETO* infrastrukturális, személyügyi és adminisztratív, pénzügyi (3)
Haladás pénzügyi (1)
Kecskemét pénzügyi (1)
Lombard pénzügyi (1)
Mezőkövesd pénzügyi (1)
MTK infrastrukturális, pénzügyi (2)
Nyíregyháza alapadatok, személyügyi és adminisztratív, jogi, pénzügyi (4)
Pécsi MFC infrastrukturális, személyügyi és adminisztratív, jogi, pénzügyi (4)
Újpest infrastrukturális, jogi, pénzügyi (3)
Vasas infrastrukturális, pénzügyi (2)
* = a győriek vezetősége már pénteken jelezte, hogy nem tudott eleget tenni a hiánypótlási kötelezettségének.

Úgy tudjuk, a licencadó bizottság mai ülése 10 órakor kezdődött, és az NB I mellett az NB II-es és az NB III-as kérelmeket is megtárgyalják, így várhatóan csak késő délután vagy kora este tudhatják meg a klubok, hogy milyen döntés született. Erről azonban nem is biztos, hogy már ma tájékoztatást ad a szövetség, ellenben a csapatok is tájékoztathatják saját szurkolóikat.

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint egy olyan együttes van, amelyiknél az MLSZ „jóindulatán” múlhat a döntés. A kluboknak ugyanis a hiánypótlást egy számítógépes rendszeren keresztül kellett feltölteniük, és ez a rendszer automatikusan visszajelzést ad az elfogadott tételekről. Pipa kerül azon tételek mellé, melyek pótlásának már megfelelt a gárda.

Egy vidéki klubról hallani (a Győri ETO-n kívül), amelyik már biztosan nem fog kiesni az NB I-ből, de az adatlapján nem mindegyik sor végére került pipa...

Ha pedig ez a klub nem kap licencet, akkor az MLSZ várhatóan tárgyal arról, hogy nem töltik fel az NB I-et 16 csapatosra, és már a most következő szezon előtt csökkentik a létszámot.

FELLEBBEZNI LEHET
Kötelező biztosítani a fellebbezés lehetőségét a kedden elutasított licenckérelmezőnek, de... A fellebbviteli licencadó bizottság nemigen szokta megváltoztatni az első fokon született – megalapozott – döntést. Újabb bizonyítékok beadására a fellebbezés során nincs lehetőség, kivéve, ha a kérelmező olyan információt tár a testület elé, amely a korábbi eljárás időpontjában is a rendelkezésére állt, ám arról önhibáján kívül nem volt tudomása. Épp ezért nem zárható ki, hogy a másodfok megváltoztatja a korábbi határozatot, ám az nem azt jelenti, hogy első fokon hibás döntés született.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik