Pénz helyett egy pont a vigasz

A mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERTA mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.11.08. 21:10
Címkék
Újpesten a helyzet fokozódik. A héten Gyulay Zsolt, a lila-fehérek ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy mindenképpen szeretnének még vasárnap előtt fizetni a labdarúgóknak.
Nos, ez nem történt meg, és a klubvezető egy picit talán tanácstalanul annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy a hétfői tulajdonositanács-ülésen minden kiderül. Utána a játékosok, az edzők és az igazgató is okosabb lesz. A hírek szerint a liláknak igazából nagy segítséget az anyaegyesület, vagyis az elenyésző százalékban tulajdonosi jogokat birtokló Újpesti Torna Egylet jelenthet. Ez tehát a jövő, ezzel a korántsem jó hírrel érkeztek meg az újpestiek Sopronba. Mezey György szakmai igazgatónak, legyenek bármennyire is jó felfogású és az Újpestet szerető játékosai, egyre nehezebb lehet motiválni labdarúgóit ilyen körülmények között.
A találkozó előtt a lila-fehéreknél egy változás történt az előzetes tervekhez képest, hiszen Németh Tamás bekerült a kezdőcsapatba. A másik oldalon Pintér Attila jobban megkavarta a kártyákat, mert Hanák Viktor, Bojan Lazics és Horváth András is a pályára lépett, pedig a szakember előzetes terveiben egyik név sem szerepelt. Ezek voltak tehát a meglepetések, no meg az, hogy az első percben Sira István azonnal gólhelyzetbe került. Kicsit megijedhettek volna az újpestiek, ám nem ez történt, mert a vendégek szép lassan átvették az irányítást. Nem kell félelmetes rohamokra gondolni, de az Újpest legalább megpróbált támadásféleségeket vezetni. Pintér Attila életét nehezítette, hogy a 17. percben le kellett cserélnie csapatkapitányát, Pető Zoltánt. A megbízható játékost egész héten vírusos fertőzés gyötörte, a mérkőzést is csak fájdalomcsillapítókkal vállalta, de csak a 17. percig bírta, a helyére Cseke László állt. A védelem bal oldalára Horváth András húzódott vissza, így kisebb átszervezés után folytatta a Sopron. Az újpestiek fölényét igazolja Simek Péter kapufája, ám ezenkívül nem alakult ki komolyabb helyzet a kapuk előtt. Tegyük hozzá, ehhez az eseményhez is egy szabadrúgás kellett. A félidő vége felé közeledve a hazaiak magukhoz ragadták a kezdeményezést. A soproni akciókat azonban nem sok siker koronázta, a hazaiak legnagyobb helyzete is egy szabadrúgás volt, ennél Balaskó Iván lőtte el a labdát. Túlzás lenne állítani, hogy eseménydús volt a játék, de az vitán felül áll, hogy sok volt a felesleges szabálytalanság. A labdarúgók – ez alatt mindkét oldalt érthetjük – olykor teljesen érthetetlen szituációkban buktatták az ellenfelüket. Tehát az első játékrész összegzése az lehet, hogy olykor unalmas, ha jót akarunk mondani, taktikai csatát hozó játék után vonulhattak szünetre a csapatok.

Fény és árnyék

Az Újpest vendégjátékának alkalmával Sopronban átadták az új öltözôépületet és a hozzá tartozó irodákat. A lelátó alatt lévô tágas szobákból álló rendszer még a legigényesebbeknek is megfelelô, hiszen a legmodernebb technikával készült, és a kialakításánál figyelembe vették a futballisták minden igényét. Így tehát egészen addig mindenki elégedett lehet, amíg ki nem fut a pályára.

Mennyit ér a magyar futball? A jelek szerint sok szurkolónak még 400 forintot sem. Sopronban ennyibe kerülnek a legolcsóbb belépôk, ám akadtak, akik még ennyit sem áldoztak, hogy láthassák a Matáv–Újpest meccset. Mintegy 40-50 fôs csoport álldogált a fôbejáratnál a kerítésen kívül, ahonnét a pálya kis részét még látni lehet. Ôk ennyivel is megelégedtek…
A félidőben Mezey György lehívta a pályáról a héten betegeskedő és viszszafogott teljesítményt nyújtó Rósa Henriket, és a helyére az NB I B tavalyi gólkirályát, Rajczi Pétert állította. Így aztán Simek visszahúzódott a középpályára, és Rajczi lett Kovács Zoltán csatártársa. A pihenőt kihasználva Pintér Attila is feltüzelte csapatát, és ennek köszönhetően a soproniak jobban futballoztak, mint a vendégek. A második félidő első felében sokkal több történt, mint az első játékrészben összesen. Az újpesti kapusnak, Vlaszák Gézának kellett mentenie Mladen Lambulics távoli lövése után. Simek is újabb bombával próbálkozott, ennél a szituációnál pedig Milinte Árpád volt a helyén. Aztán a 71. percben szerencsés körülmények között megszerezte a vezetést az Újpest – ez volt a negyedik élvonalbeli mecscsén pályára lépő Rajczi első gólja a liláknál. A vendégek ezután visszahúzódtak a saját térfelükre. Látszott, hogy foggal-körömmel óvni akarják az egygólos vezetést. Ez nem sikerült, hiszen a hosszú sérülés után visszatért Tóth Mihály tíz perccel később egyenlíteni tudott.

Botrányt okoztak a vendégdrukkerek

Amikor az Újpest megszerezte a vezetést, néhány szurkoló tesztelte, mennyit bír a vendégszektor elôtti menekülôkapu. A próba nem tartott túl sokáig, mert a rács – amit csak egy szalag fogott össze – kinyílt, és egy-két drukker a pályán ünnepelt kedvenceivel.
A lefújást követôen a vendégtáborból többen beugrottak a pályára. Ekkor köszöntötték a lila-fehér játékosokat, és néhányan az ellentábort hergelték. Ez persze nem tetszett a hazaiaknak, akik harsány füttyszóval fejezték ki elégedetlenségüket. A vendégek közül közben többen a hazai nézôk felé indultak el, szerették volna ellopni a soproni ultrák zászlóit. Ám ott ellenállásba ütköztek, mivel soproni részrôl is jó néhányan beugrottak a pályára revansot venni. A rendezôk is megjelentek a pályán, lehettek úgy harmincan, a rendôrök is feltűntek a gyepen, ahol így félszáz ember kergetôzött.
Elcsattantak súlyos pofonok is, az egyik rendezôt alaposan helybenhagyta egy újpesti drukker, de a rendôrök és a rendezôk együttes fellépése végül sikerre vezetett, az újpestieket és a hazaiakat is visszaterelték a szektoraikba.
A döntetlen abszolút reális eredménynek mondható, de úgy is fogalmazhatunk, hogy ezzel a játékkal egyik csapat sem érdemelt volna győzelmet. Elgondolkodtató az újpestiek számára, hogy legutóbb Debrecenben és szombaton Sopronban is vezetett az együttes, mégsem tudott győzni. A soproniak, különösen az első félidőben, visszafogottabban futballoztak, mint a múlt héten az MTK ellen.

Mestermérleg

Pintér Attila:
"Az első félidőben eldönthettük volna a mérkőzést. Több olyan ígéretes helyzetünk volt, amiket kihasználatlnaul hagytunk. A semmiből kaptunk gólt, de csapatom erejét bizonyítja, hogy a végén akár meg is fordíthattuk volna a mérkőzést a jól szervezett Újpest ellen."

Mezey György: "A mérkőzés elején a Sopron mezőnyfölényt harcolt ki, de igazi gólszerzési lehetősége nem volt. Úgy érzem, hogy biztos győzelmet szalasztottunk el egy komoly védelmi hiba miatt."

Percről percre

Noha Pintér Zoltán (jobbra) idônként lépéselônybe került Polonkai Attilával szemben, 56 percnyi játék után lecserélte edzôje (fotó: Árvai Károly)
Noha Pintér Zoltán (jobbra) idônként lépéselônybe került Polonkai Attilával szemben, 56 percnyi játék után lecserélte edzôje (fotó: Árvai Károly)
Noha Pintér Zoltán (jobbra) idônként lépéselônybe került Polonkai Attilával szemben, 56 percnyi játék után lecserélte edzôje (fotó: Árvai Károly)
1. perc: Hanák Viktor ugratta ki a balösszekötő helyén Sira Istvánt, aki a büntetőterületen belül jobbal, 14 méterről a kapu fölé lőtte a labdát.
20. perc: Balaskó Iván a második szögletét végezhette el egy percen belül a jobb oldalról, és utolsó próbálkozása után immár csapattársát játszotta meg – Mladen Lambulics előrevetődve kapura csúsztatott, és a labda alig ment el a bal kapufa mellett.
23. perc: Rósa Henrik szabadrúgásból, a Sopron kapujától 27 méterre legurította a labdát, amit Simek lőtt meg irtózatos erővel. A labda – ahogy mondani szokták – a jobb kapufáról nem a kapuba, hanem az alapvonalon túlra került.
38. perc: Polonkai Attila játszotta meg Kovács Zoltánt, az újpesti csatár a hazai térfél közepén már a labdaátvétellel becsapta Bagoly Gábort, majd remekül ugratta ki Rósa Henriket, a középpályástól azonban messzire pattant a labda. Ha sikerül megszelídítenie egészen a kapuig gyalogolhat…
40. perc: Balaskó nagy tánca volt: a soproni játékos Erős és Juhár között forgolódott a tizenhatoson belül, mígnem lövőhelyzetbe került, azonban a 13 méterről megeresztett bombája után Vlaszák biztosan fogta a labdát.
41. perc: Cseke László szabadrúgásból 23 méterről csavarta a labdát a kapura, Vlaszák ijedten nézte, ahogy a labda a keresztléc felett süvít el.
51. perc: Grósz jobb oldali bedobása után Tamási rossz helyre csúsztatta a labdát, így az Cseke elé került. A soproni játékos tíz méterről próbálkozott, az erőtlen lövését követően Vlaszák megfogta a labdát.
56. perc: Lambulics iramodott előre, Laziccsal kényszerítőzött, majd 25 méterről, jobbal lőtt, de Vlaszák a levegőben úszva szögletre ütötte a labdát.
71. perc: Simek megismételte első félidei szabadrúgását, azzal a különbséggel, hogy ezúttal legalább 30 méterről lőtt, s most Milintéről került az alapvonalon túlra a labda. A bal oldali szögletből Farkas Balázs lőtte középre a labdát, a nagy kavarodásban az Polonkaitól Rajczihoz pattant, aki hat méterről, estében jobbal a bal sarokba lőtt.
0–1
81. perc: Grósz a vendégtérfél közepéről ívelt a jobbösszekötő helyén helyezkedő Tóth Mihályhoz. A labda Nagy Gábor feje felett elszállt, így Tóth Mihály jobbal, nyolc méterről a jobb alsó sarokba továbbította azt.
1–1
90. perc: Kovács Zoltán ment el a bal oldalon. Laposan centerezett, és már-már mindenki azt hitte, Erős Károly eldönti a meccset, amikor érkezett Lazics, s az utolsó pillanatban nagyszerűen szerelt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik