Hosszabbításban egyenlített a Grizzlies a Spurs ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.04.23. 09:39
null
Gasol kosara döntött a Spurs ellen
Hatalmas csatában, hosszabbításban, Marc Gasol kosarával kerekedett a Spurs fölé a Grizzlies az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, így 0–2 után kiegyenlítette a párharcot. Szintén egyenlített a Toronto, amely hasonlóan kemény meccset húzott be Milwaukee-ban, szépített az Atlanta a Washington ellen, a Warriors viszont Kevin Durant nélkül is legyűrte a Jusuf Nurkicot már bevető Portlandet, így a továbbjutás küszöbén áll.

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 76–87

DeRozan jelentette a különbséget. Az eddigi mederben folytatódott a párharc, mindkét fél borzasztó kemény védekezést mutatott be, alig akadt jó dobóhelyzet, minden centiért meg kellett küzdeni a játékosoknak. Dwane Casey változtatott és alacsony szerkezettel kezdett (Valanciunas helyett Powell), ami ugyan nem bizonyult csodaszernek, de valamit javított a helyzeten és ők is el tudták venni a Bucks játékait, míg a túloldalon felszívta magát DeMar DeRozan: az előző összecsapáson mezőnykosár nélkül záró hátvéd 33 ponttal, kilenc lepattanóval, öt gólpasszal és négy labdaszerzéssel húzta csapatát, ő jelentette a különbséget. Rajta kívül mindenki szenvedett a befejezésekkel, de ő jó pár extra kosarat elsüllyesztett, sorra megoldotta a nehéz helyzeteket és ahogy a második félidőben felnőtt mellé Kyle Lowry is, fölénybe került a Raptors. A záró etapban már kontrollálta a helyzetet a vendégcsapat és az előző meccshez képest sokkal jobb játékot bemutatva végül győzni tudott – így egyrészt kiegyenlítette a párharcot, másrészt visszaszerezte a pályaelőnyt, így ők utazhatnak vissza Torontóba jobb szájízzel.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Lelassult a Bucks. A Toronto védekezését dicséri, hogy teljesen elvette a Milwaukee játékát ezen az estén, így gyakorlatilag „túlvédekezte" ellenfelét - hogy aztán a második félidőben a DeRozan-Lowry páros vezérletével javulni tudjon még támadásban is. Antetokounmpo ezúttal csak szenvedett (14 pont, 6/19 mezőnyből, 7 eladott labda), Middletont is rendszeresen becsapdázták (10 pont, 4/13 mezőnyből, 4 eladott labda) és egyáltalán nem engedték rohanni a hazaiakat, akik felállt védelem ellen nem tudtak mit tenni - a második félidőben 31 százalékkal dobtak mezőnyből és végül 21 eladott labdánál álltak meg. Hátul most is elvégezte a feladatát Jason Kidd legénysége, de elöl teljesen elvesztette a fonalat és a tréner is a tempót emelte ki a mérkőzés után, ez az, amin mindenképpen javítaniuk kell a folytatásban.

A Bucks legjobb dobói: Snell 19/15, Antetokounmpo 14, Monroe 14
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Lowry 18/6, Powell 12/9, Valanciunas 12

A párharc állása: 2–2

Atlanta Hawks–Washington Wizards 116–98

Felszívta magát az Atlanta. Talán a hazai pálya, talán más miatt, de harcosabban, agresszívebben kosárlabdázott most a Hawks, védekezésben nagyon szigorúan fogtak mindenkit Prince-ék, támadásban pedig a Schröder-Millsap páros villogott leginkább. Ugyan a büntetőkkel meggyűlt a bajuk, de mindketten folyamatosan támadták a gyűrűt és nem tudott velük mit kezdeni a Wizards, az irányító 27 pontja mellett kilenc gólpasszal, az erőcsatár pedig 29 pontja mellett 14 lepattanóval és öt gólpasszal zárt – de ha már megemlítettük az újonc Prince-et, az ő 16 pontját és agresszivitását is érdemes kiemelni. Ezúttal végig kézben tartotta a meccset az Atlanta, pár perc alatt tíz pont feletti előnyt épített ki, az első negyedet 38-20-ra nyerte, az utolsót pedig 23 egységnyi fórral kezdhette meg – ennek megfelelően pihenhettek is a kezdők, készülve a szintén nagyon fontos negyedik összecsapásra.

Wall körül elfogytak a többiek. A Wizards irányítója most is hozta magát, az előző két meccs remeklése után ezúttal 29 ponttal (10/12 mezőnyből) és hét gólpasszal jelentkezett, de a többiek maximálisan cserbenhagyták: Bradley Beal vállalhatatlan produkciót nyújtott (6/20 mezőnyből, 12 pont) és Wallt leszámítva a többi kezdő 14/45-ös dobásmutatóval zárt. Emellett védekezésben is komoly gondjai voltak a fővárosi alakulatnak, nagyon beragadt a rajtnál és később sem tudott ezen változtatni – hamar 15-20 pont körüli hátrányba került és nem is tudta már szorossá tenni az összecsapást. A szenzációs első félidő után Wallt sem erőltette már túl Scott Brooks és végül kapott is némi extra pihenőt, ráadásul további rossz hír számukra, hogy Otto Porter a harmadik negyedben nyaksérülés miatt ment le a pályáról és már nem is tért vissza - többet egyelőre nem tudni róla.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 29, Schröder 27/9, Prince 16/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 29/3, Jennings 13/3, Beal 12

A párharc állása: 2–1, a Wizards javára.

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 110–108 – hosszabbítás után

Marc Gasol megnyerte. Parádés mérkőzést játszottak a felek, mindkét együttes óriási intenzitással védekezett, így nem feltétlenül a szép támadójátékról szólt az összecsapás, igaz, klasszis egyéni teljesítményeket így is láthattunk. A hazai oldalon Mike Conley szállította az extrát, aki 35 ponttal franchise-rekordot állított fel a rájátszásban, leszedett kilenc lepattanót, kiosztott nyolc gólpasszt, végül azonban mégsem ő lett a hős: a hosszabbítás vége előtt hét tizedmásodperccel ugyanis Marc Gasol süllyesztett el egy floatert, amivel megnyerte a meccset csapatának. A rendes játékidőben és a hosszabbításban hétszer álltak egálra a felek és hatszor változott a vezető kiléte, rendkívül kiélezett volt végig a találkozó – négy másodperccel a negyedik negyed vége előtt Conley egyenlített, de a ráadásban már Gasol döntött. Dave Fizdale alakulata így óriásit küzdve kiegyenlítette a párharcot és megvédte a hazai pályáját azok után, hogy az első két meccsen sima Spurs-győzelem született.

Gasol győztes kosara

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Leonard óriási meccse ellenére egál. A Spurs klasszisa ismét hatalmasat játszott és 43 ponttal új karriercsúcsot szórt azok után, hogy a párharcban egyszer már megdöntötte egyéni legjobbját. Ehhez ugyan kellett neki harminc mezőnykísérlet, de a negyedik negyedben és a hosszabbításban összesen 24 (!) pontot szerzett (rajta kívül az egész csapat 13-at), az ő vezérletével dolgozott le a gárda tízpontos hátrányt a rendes játékidő második felében, majd a hosszabbítás utolsó fél percében két triplát is elsüllyesztett, hogy kiegyenlítsen. Végül minden erőfeszítése ellenére elbukott a San Antonio, de bár a negyedik negyed végén ott volt a kezében a győzelem, őt nem lehet hibáztatni, rajta kívül viszont gyakorlatilag csak Tony Parker volt megbízható fegyver támadásban, ezt pedig végül egy korárral „túlnőtte" a Grizzlies. A texasiak így 2–0 után 2–2-vel térhetnek haza és ugyan a pályaelőny továbbra is az övék, az egyértelmű, hogy összekapta magát a Memphis és nem lesz sétagalopp a hazai találkozó sem.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 35/12, Gasol 16/3, Green 14/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 43/21, Parker 22, Aldridge 13

A párharc állása: 2–2.

Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 113–119

Meg kellett küzdeni érte. Az első félidőben abszolút a Portland akarata érvényesült, Lillardék 67 pontnál jártak a nagyszünetben és tíz pont feletti előnyt építettek fel – sőt, volt olyan időszak, amikor ez már a húszat közelítette. A GSW azonban felállt innen, a harmadik negyedben nagyon megszigorította a védekezését, mindössze egyetlen labdát adott el, bevetette Javale McGee-t, Klay Thompson pedig csak ekkor berámolt négy hármast, így a Warriors kiegyenlített, majd a záró etapban ezzel a lendülettel meg is fordította a derbit. 96–95-ös Blazers-vezetésnél, hét és fél perccel a vége előtt érkezett vissza a pályára Steph Curry, ez pedig végül eldöntötte a győztes kilétét: a kétszeres MVP innentől egymaga 14 ponttal, négy gólpasszal és egy-egy labdaszerzéssel, valamint blokkal jelentkezett. Ő végül 34 ponttal és nyolc gólpasszal zárt annak ellenére, hogy nem dobott jól, mellette Thompson harmadik negyedét, Iguodala játékát, valamint Green sokoldalúságát (9 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés, 6 blokk) lehet kiemelni - a kulcsfigurák között viszont mindenképp meg kell említeni Javale McGee-t, aki hatalmas lökést adott a gárdának a harmadik negyedben és 16 perc alatt végül 14 pontig jutott. Steve Kerr (aki betegség miatt hiányzott most) legénysége így Kevin Durant nélkül is behúzta a harmadik győzelmét, 3–0 után pedig nyugodtan játszhat a folytatásban, hiszen négy lövése van lezárni a párharcot.

Nurkic visszatért. Bár előzetesen kérdéses volt a játéka, Terry Stotts végül bevetette a centert, aki viszont egyelőre csak 17 percet töltött parketten – ez idő alatt két pontja mellett tizenegy lepattanót és négy gólpasszt jegyzett, összességében abszolút pozitívan szállt be. Az első félidőben ment is a Blazers szekere, a Lillard-McCollum páros bőséggel termelt, ráadásul Turner, illetve Aminu is fel tudott lépni, de a fordulás után a szigorodó GSW-védekezéssel szemben már csak McCollum volt hatékony, a többiek elfogytak. A végére aztán kicsit elfáradt az egész csapat, a Warriors felőrölte az ellenállást, az utolsó percben érkező Curry-tripla pedig lezárta az érdemi kérdéseket – nem csak a mérkőzéssel, de valószínűleg az egész párharccal kapcsolatban is.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 32/18, Lillard 31/12, Turner 17/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/15, Thompson 24/12, Iguodala 16

A párharc állása: 3–0, a Warriors javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT

Milwaukee Bucks–Toronto Raptors 76–87
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2–2

Atlanta Hawks–Washington Wizards 116–98
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2–1, a Washington javára

NYUGATI FŐCSOPORT
Memphis Grizzlies
–San Antonio Spurs 110–108 – h. u.
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2–2

Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 113–119
A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–0, a Golden State javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik