D. S. B.
2023.05.27 09:27 Frissítve: 2023.05.27 10:05

Strandkézilabda Eb: Mindenki valami egyedit akart létrehozni – Horváth Gabriella

Május 24. és 28. között a portugáliai Nazaré ad otthont a férfi és női strandkézilabdázók Európa-bajnokságának, ez alkalomból az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) strandkézilabda-bizottságát vezető Horváth Gabriella adott interjút a kontinentális szervezet honlapjának.

Horváth Gabriella szerint a strandkézilabda Eb-n mindenki valami egyedit akart létrehozni (Fotó: EHF/kolektiffimages)

 

„Amikor megérkeztünk Nazaréba, tudtuk, hogy ez egy igazi strandkézilabda-város, amelynek vezetősége is szereti a sportágat, hiszen nem először vagyunk itt, 2016-ban itt rendeztük az U16-os Európa-bajnokságot. Izgalmas, hogy azok közül a játékosok közül többen is visszatértek erre a fantasztikus helyre. Az infrastruktúra már akkor is fantasztikus volt, most pedig minden igényünket kielégíti, így kiváló képet tudunk mutatni ebből a csodálatos sportágból” – hangsúlyozta Horváth Gabriella, aki szerint a strandkézilabda népszerűsítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy az embereket kíváncsivá tegyék. Kiemelte azt is, hogy 36 területen értékesítették a közvetítési jogokat, így sok emberhez tudnak eljutni.

„A játékosok imádják, az edzők nagy tisztelettel beszélnek arról a munkáról, amit a helyi szervezőkkel együtt véghez vittünk. Mindenki valami egyedit akart létrehozni, egy olyan eseményt, amely elérhető az emberek számára, és úgy érzem, jó képet mutattunk, szóval elégedett vagyok” – húzta alá Horváth Gabriella, aki arról is beszélt, hogy sokat tesznek a strandkézilabda bizonyos szegmenseinek fejlesztéséért, de céljuk, hogy ösztönözzék a szövetségeket, a klubokat és a játékosokat is.

A strandkézilabda Európa-bajnokság helyszíne a portugáliai Nazaréban (Fotó: EHF/kolektiffimages)

A strandkézilabda Európa-bajnokságot a júniusi, lengyelországi Európa Játékok miatt is kellett májusban rendezni, annak ellenére, hogy több teremkézilabda-bajnokság még zajlik.

„Ez egy nagyon egyedi probléma, amit meg kellett oldanunk, de az ok nagyon jó, mert a strandkézilabda első alkalommal lesz ott az európai „olimpián” és ezért dolgoztunk a 2000-es évek eleje óta. Ez persze nem optimális a játékosok és a csapatok felkészülése szempontjából és néhány teremkézilabda-bajnokság is zajlik még, de ha elmagyarázzuk ennek az okát, mindenki megérti. Azt kell mondanom, a csapatok mindig készek az együttműködésre és ez nagyon fontos” – tette hozzá Horváth Gabriella, aki egyelőre még nem tudott konkrétumokkal szolgálni a 2025-ös strandkézilabda Európa-bajnokság helyszínét illetően, de szeretné, ha új helyszínek is jelentkeznének, hogy új helyeket látogassanak meg és új nézőket vonzzanak be.

Horváth Gabriella végezetül kitért arra is, hogy a teremkézilabdás szakemberekben is szeretnék felébreszteni a kíváncsiságot a strandkézilabda iránt, mert az fizikailag, taktikailag és technikailag is sokat jelenthet egy teremkézilabda-pályafutáshoz.

„Rengeteg érvem van, hogy miért jó a strandkézilabda a teremkézilabdának is. Ez nagyon fontos, nem csak a strandkézilabdánál, hanem általában a kézilabdánál is” – zárta szavait az EHF strandkézilabda-bizottságát vezető Horváth Gabriella.

2023.06.04 23:24:10

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Rengeteg gátlás, kishitűség, félelem levetkőzésére alkalmas lehetett ennek az évadnak a második fele Márton Grétáék számára.

2023.06.04 12:22:11

Kézilabda nemzetisport.hu

A Vipers megismételte a Győr bravúrját, és egymás után harmadszor is aranyérmes a Bajnokok Ligájában.

2023.06.04 12:03:09

Kézilabda nemzetisport.hu

Remekül kezdett a magyar csapat, Toft zseniálisan védett, és bár a végén izgulni kellett, megérdemelt a harmadik hely.

2023.06.03 22:40:01

Kézilabda nemzetisport.hu

Nincs olyan regény, amely drámaibb, fordulatosabb, meghatóbb lenne, mint egy ferencvárosi BL-győzelemmel záruló évad leírása.

2023.06.03 11:05:55

Kézilabda nemzetisport.hu

Húszezernél is több néző előtt a Fradi elképesztő hajrában harcolta ki az Esbjerg ellen a finálét – következik a Vipers.