D. S. B.
2023.05.27 09:27 Frissítve: 2023.05.27 10:05

Strandkézilabda Eb: Mindenki valami egyedit akart létrehozni – Horváth Gabriella

Május 24. és 28. között a portugáliai Nazaré ad otthont a férfi és női strandkézilabdázók Európa-bajnokságának, ez alkalomból az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) strandkézilabda-bizottságát vezető Horváth Gabriella adott interjút a kontinentális szervezet honlapjának.

Horváth Gabriella szerint a strandkézilabda Eb-n mindenki valami egyedit akart létrehozni (Fotó: EHF/kolektiffimages)

 

„Amikor megérkeztünk Nazaréba, tudtuk, hogy ez egy igazi strandkézilabda-város, amelynek vezetősége is szereti a sportágat, hiszen nem először vagyunk itt, 2016-ban itt rendeztük az U16-os Európa-bajnokságot. Izgalmas, hogy azok közül a játékosok közül többen is visszatértek erre a fantasztikus helyre. Az infrastruktúra már akkor is fantasztikus volt, most pedig minden igényünket kielégíti, így kiváló képet tudunk mutatni ebből a csodálatos sportágból” – hangsúlyozta Horváth Gabriella, aki szerint a strandkézilabda népszerűsítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy az embereket kíváncsivá tegyék. Kiemelte azt is, hogy 36 területen értékesítették a közvetítési jogokat, így sok emberhez tudnak eljutni.

„A játékosok imádják, az edzők nagy tisztelettel beszélnek arról a munkáról, amit a helyi szervezőkkel együtt véghez vittünk. Mindenki valami egyedit akart létrehozni, egy olyan eseményt, amely elérhető az emberek számára, és úgy érzem, jó képet mutattunk, szóval elégedett vagyok” – húzta alá Horváth Gabriella, aki arról is beszélt, hogy sokat tesznek a strandkézilabda bizonyos szegmenseinek fejlesztéséért, de céljuk, hogy ösztönözzék a szövetségeket, a klubokat és a játékosokat is.

A strandkézilabda Európa-bajnokság helyszíne a portugáliai Nazaréban (Fotó: EHF/kolektiffimages)

A strandkézilabda Európa-bajnokságot a júniusi, lengyelországi Európa Játékok miatt is kellett májusban rendezni, annak ellenére, hogy több teremkézilabda-bajnokság még zajlik.

„Ez egy nagyon egyedi probléma, amit meg kellett oldanunk, de az ok nagyon jó, mert a strandkézilabda első alkalommal lesz ott az európai „olimpián” és ezért dolgoztunk a 2000-es évek eleje óta. Ez persze nem optimális a játékosok és a csapatok felkészülése szempontjából és néhány teremkézilabda-bajnokság is zajlik még, de ha elmagyarázzuk ennek az okát, mindenki megérti. Azt kell mondanom, a csapatok mindig készek az együttműködésre és ez nagyon fontos” – tette hozzá Horváth Gabriella, aki egyelőre még nem tudott konkrétumokkal szolgálni a 2025-ös strandkézilabda Európa-bajnokság helyszínét illetően, de szeretné, ha új helyszínek is jelentkeznének, hogy új helyeket látogassanak meg és új nézőket vonzzanak be.

Horváth Gabriella végezetül kitért arra is, hogy a teremkézilabdás szakemberekben is szeretnék felébreszteni a kíváncsiságot a strandkézilabda iránt, mert az fizikailag, taktikailag és technikailag is sokat jelenthet egy teremkézilabda-pályafutáshoz.

„Rengeteg érvem van, hogy miért jó a strandkézilabda a teremkézilabdának is. Ez nagyon fontos, nem csak a strandkézilabdánál, hanem általában a kézilabdánál is” – zárta szavait az EHF strandkézilabda-bizottságát vezető Horváth Gabriella.

2023.09.24 13:30:07

Kézilabda nemzetisport.hu

A német SG BBM Bietigheim előnyét fokozatosan növelve tíz góllal verte a DVSC-t.

2023.09.23 14:51:17

Kézilabda nemzetisport.hu

Negatív rekord: soha nem rajtolt még három vereséggel a Ferencváros a Bajnokok Ligájában!

2023.09.23 14:35:26

Kézilabda nemzetisport.hu

Neagu, Pintea és Glauser is játszott az ellenfélnél, nem is rosszul, de nyert az összeszedettebb magyar csapat.

2023.09.23 09:07:08

Kézilabda nemzetisport.hu

A ma 50 éves korábbi kézilabdázó a pályafutásáról és a magyar női szakág jövőjéről is beszélt.

2023.09.21 12:24:36

Kézilabda nemzetisport.hu

A címvédő Magdeburg után a francia rekordbajnokot is két vállra fektette a szünet után feljavuló magyar csapat.