Női kézi Eb: Kemény ellenfél volt a svájci csapat – Vámos Petra

Vágólapra másolva!
2022.11.04. 20:24
null
Vámos Petra szerint kemény ellenfelek voltak a svájciak (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott a szünetben ugyan még hátrányban volt, mégis 33–28-ra legyőzte az Eb-újonc Svájcot az északmacedón–montenegrói–szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság első játéknapján, Ljubljanában, az A-csoportban. A találkozó után Vámos Petra is elismerte, kemény ellenfél volt a svájci csapat.

 

VÁMOS PETRA SZERINT ÖNBIZALMAT GYŰJTHETTÜNK A FELJAVULÓ VÉDEKEZÉSBŐL

Az első félidőben futni kellett az eredmény után. Miért?
– Több összetevője van, kezdve a helyzetkihasználásunkkal, ugyanis rengeteg ziccert kihagytunk – válaszolta Vámos Petra, a magyar válogatott irányítója. – Aztán védekezésben eléggé rosszul oldottuk meg a betöréseket és a beálló megjátszását. Egyszerűen nem találtuk rá a receptet, pedig rengeteget beszéltünk róla. Nagyon kemény ellenfél volt a svájci csapat, az elején talán nem vettük komolyan.

Mit beszéltek meg a szünetben az öltözőben?
– Hogy tudunk ennél sokkal jobban is játszani, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk. A kapitány azt hangsúlyozta, nyugodjunk meg, ne görcsöljünk rá ennyire az első mérkőzésre. Úgy jöttünk ki a folyatásra, hogy az első tíz perc meghatározza, mi lesz a meccs végkimenetele. Ennek megfelelően viszonylag hamar meg is tudtuk fordítani az állást, de megint jött pár megingás a részünkről. Örömteli, hogy a hét a hat elleni játékukat jól meg tudtuk szűrni, és abból üres kapus gólokat is lőttünk. A szerzett labdáknak köszönhetően fölénybe kerültünk, és az utolsó tíz percre ebből önbizalmat merítve érkezhettünk meg.

Tudatosan vállat nagyobb részt a gólszerzésből?
– Végre azzal a dinamikával mentem a kapu felé, amivel kell, és szerencsére feküdt nekem a svájciak három-kettő-egyes védekezése. Elég nagy területeim maradtak egy-egyezni, boldog vagyok, hogy tudtam segíteni.

Mire számítsunk a következő körben a horvátok ellen?
– A mai győzelemmel léptünk egy nagyot előre, talán lement az első meccs okozta stressz. Ismerjük a horvátokra jellemző balkáni mentalitást, amely egy kőkemény védekezésre alapul. Támadásban és védekezésben is sokkal okosabbnak és keményebbnek kell lennünk.

 

Győri-Lukács Viktória jó arányban használta ki a helyzeteit, a Győri ETO hat góllal záró jobbszélsője elismerte, várta már magától a hasonló teljesítményt.

Tipikus első mérkőzés volt, ráment egy félidő, hogy igazán megérkezzünk az Eb-re. Az elején megszeppentek voltunk, hiányzott hátul a szükséges agresszivitás. A második félidőre sikerült ezen változtatnunk, a védekezésben szerzett labdákkal tudtunk fordítani. Mindenkinek lehet rossz napja, nekem sem úgy jött ki a lépés az elmúlt időszakban egy-egy mérkőzésen, ahogy szeretem volna. Örülök, hogy ezúttal hozzá tudtam tenni a magam részét a győzelemhez. Amikor a belső poszton szereplőkre nagyobb figyelem irányul, fontos, hogy bátran építhessen a csapat a szélsőkre. A németek elleni vereséget nehéz elfelejteni, de úgy jöttünk ki a pályára, hogy ez nem fordulhat elő még egyszer, nem adhatjuk ilyen könnyen a győzelmet, és nem lehet még egyszer ilyen rossz napunk, mint a németek ellen. Szerintem ezt sikerült otthon hagynunk” értékelt Győri-Lukács, aki az első gólunkat szerezte ezen a tornán.

„Nagyon kemény mérkőzés volt... Számítottunk rá, hogy az első mérkőzés speciális lesz, és tudtuk, hogy Svájc nem lesz könnyű ellenfél, de nagyon büszke vagyok a lányokra, mert végig küzdöttünk, és az utolsó tíz percben tudtunk nagyobbat fordítani. Nagyon kellett dolgozni azért, hogy gólokat szerezhessünk, és az első félidőben talán kicsit könnyelműbbek voltunk, főleg a szélső és a beálló körüli védekezésben, meg tudták ugyanis őket játszani. De a második félidőben javítottunk ezen. Hogy miért volt görcsös a csapat? Az elejét kicsit elizgultuk, nem jöttek be a dolgaink, ezáltal kissé idegessé váltunk, aztán a szünetben próbáltuk rendezni a sorokat, picit megnyugodni, mert tényleg voltak kaotikus pillanatok a mérkőzésen. Örülök, hogy ki tudtuk javítani a hibákat, mert nagyon fontos volt számunkra ez a győzelem. Sokat lőttünk szélről, az üres kapus gólokra jó lehetőségek voltak. Hibáztunk, én is hibáztam, azon leszek, hogy ezeket kijavítsam, védekezésben sokat kell javulnom, és többet kell segítenem a kettes pozícióban lévő játékosnak” – mondta az M4 Sportnak Márton Gréta.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Ljubljana)
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 33–28 (12–14)

Ljubljana, Stozice Aréna, 1168 néző. Vezette: Vujacsics, Kazanegra (montenegróiak)
MAGYARORSZÁG: Szikora – GYŐRI-LUKÁCS V. 6, KLUJBER 9 (3), Bordás 2, Hornyák D., VÁMOS P. 6, MÁRTON G. 4. Csere: Janurik (kapus), Kácsor 2, Kuczora 2, Pásztor N. 1, Debreczeni-Klivinyi, Korsós, Töpfner, Albek 1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
SVÁJC: Schüpbach – EMMENEGGER 5, Hodel, Kündig 1, SCHMID 6, GAUTSCHI 5, Riner 3. Csere: Brütsch (kapus), Wick, Bucher 5 (5), Altherr 2, Káhr 1, Hess. Szövetségi kapitány: Martin Albertsen
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–5. 11. p.: 5–7. 22. p.: 10–10. 26. p.: 10–13. 36. p.: 18–17. 44. p.: 21–22. 48. p.: 23–24. 52. p.: 27–24. 57. p.: 30–26
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/5
MESTERMÉRLEG
Martin Albertsen:
– A magyarok örülhetnek a két pontnak, mi viszont nem vagyunk boldogok. Nagyon jól játszottunk az első félidőben, és a másodikban is próbáltunk föléjük kerekedni, és fenntartani ugyanazt a szintet. Talán az volt a gond, hogy az eredményt figyeltük, és azt hittük, már nem jöhetnek vissza. A végén volt négy rossz percünk, amikor hagytuk őket visszajönni és nyerni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik