BOROS MIKLÓS 2020.11.06 10:37 Frissítve: 2020.11.06 11:36

Női kézi: Bukarestben lett edző a spanyol szövetségi kapitány

A világbajnoki ezüstérmes spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Carlos Viver lett a Rapid Bucuresti női kézilabdacsapatának új edzője. Elődjét, Carmen Amarieit a múlt hétvégi sepsiszentgyörgyi torna után menesztette a klub vezetősége, mert a csapat csak egy mérkőzést nyert meg a jelenleg is zajló idény első öt fordulójában és a 16 csapatos bajnokság utolsó előtti helyén áll.

Amariei menesztése után Carlos Viver ül le a bajnokság utolsó előtti helyén álló Rapid Bucuresti kispadjára (Fotó: AFP)

 

A 47 éves Viver eddigi teljes játékos- és edzői pályafutása szülővárosához kötődik: egy idényt leszámítva kizárólag a BM Granollers játékosa volt, majd a klub női és férfi csapatát is edzette. Három éve lett a spanyol női válogatott szövetségi kapitánya, amellyel döntőt játszott a tavalyi világbajnokságon. Ezt a posztját a Rapid edzőjeként is megtartja majd. A bukaresti klubhoz az idény végéig szerződött, hosszabbítási opcióval, és ezzel jelenleg ő a román élvonal egyetlen külföldi szakvezetője, akitől egy európai kupaindulást érő hely elérését várják. 

„Könnyű döntés volt elvállalni ezt a felkérést, szerettem volna újra klubnál is dolgozni. Tetszik a projekt, a csapat kellően versenyképessé válhat ahhoz, hogy eltávolodjon az utolsó helyektől, de ehhez sok türelem és munka szükséges, januártól fogja majd a legjobb arcát mutatni az együttes” – nyilatkozta bemutatkozásképpen Carlos Viver a Rapid közösségi oldalán.

A teremtornákba tömörített női bajnokságból eddig öt forduló ment le, ebből a legutóbbi négyet az előző hétvégén, Sepsiszentgyörgyön játszották le. A lebonyolítási rendszer ellenző klubok borúlátása azonban beigazolódott: a hét eleji tesztelések tömeges koronavírus-fertőzéseket mutattak ki: a besztercei Gloria 20, a SCM Craiova 11, de Kolozsváron és Zilahon is voltak pozitív eredmények. Koronavírusos a szövetségi kapitány Bogdan Burcea (egyben a Craiova edzője is), valamint a CSM Bucuresti klubelnöke, Gabriela Szabó egykori olimpiai bajnok atléta is. Ugyanakkor a szentgyörgyi torna minden mérkőzése a pályán dőlt el, szemben az októberi első fordulóval, amikor a koronavírus-fertőzések miatt a Zilah és az újonc Kisjenő is játék nélkül vesztett 10–0-ra a Nagybánya, illetve a Kolozsvár ellen.

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.