Máris eldőlt a párharc? Hat góllal kikapott idehaza a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2023.04.29. 15:50
null
Fotó: Micheller Szilvia
A női kézilabda Bajnokok Ligájában a Ferencváros hazai pályán 32–26-ra kikapott a negyeddöntő első felvonásán a Metztől. A francia bajnoki címvédő kihúzta a Fradi „méregfogát”, Klujber Katrint kiiktatta a játékból, így támadásban hiányzott az átütőerő Elek Gábor csapatából.


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–METZ HANDBALL (francia) 26–32 (13–15)
Érd, 2200 néző. Vezette: Metalari, Nikolovszki (északmacedónok)
FTC: Janurik – Malestein 7 (5), Klujber 1, Lekics 2, Kisfaludy 1, BÖLK 7, MÁRTON G. 4. Csere: Bíró B. (kapus), Tomori, Cvijics 1, Stolle 1, Szöllősi-Zácsik 1, Cirjenics-Kovacsics, Szucsánszki 1. Edző: Elek Gábor
METZ: SAKO – Bont 1, Burgaard 1, BOUKTIT 4, HORACEK 7 (2), DE PAULA 5, Valentini 5. Csere: Depuset (kapus), Jörgensen 4 (2), Pascoal, Schulze, MASZLOVA 5, Kanor. Edző: Emmanuel Mayonnade
Az eredmény alakulása. 4. p.: 1–3. 8. p.: 3–6. 17. p.: 5–9. 24. p.: 9–13. 37. p.: 14–20. 41. p.: 18–21. 45. p.: 19–24. 52. p.: 22–28. 56. p.: 25–28
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: – Egész évben kimagasló munkát végzett a Metz szakmai stábja, talán a franciáké a Bajnokok Ligája legkiegyensúlyozottabban teljesítő csapata. Ezt meg is mutatta a hullámzó játék ellenére. Nem voltunk kellően élesek ahhoz, hogy ezt a találkozót megnyerjük, sok hibát követtünk el a ziccerek értékesítésénél, sematikus döntéseket hoztunk. Ahhoz, hogy ezt a meccset sikerrel vehessük, kimagasló játék kellett volna és eksztázis, de ebből csak az utóbbi volt meg.
Emmanuel Mayonnade: – Boldogok vagyunk, de ez még csak az első felvonás volt, és tudjuk, hogy a Ferencváros jó csapat, még nincs vége a párharcnak. Volt egy kis időnk az öltözőben a lányokkal a lefújás után, ahol arról beszéltünk, ugyanígy kell készülnünk a visszavágóra is. Büszke vagyok a csapatomra, és örülök a sikernek a hullámzó játék ellenére.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Ferencváros játékosai friss Magyar Kupa-győztesként készülhettek a Metz elleni BL-negyeddöntőre, és a régóta dédelgetett álom, a budapesti final fourba kerülés beteljesítésére. Az Érd Aréna zsúfolásig megtelt szombat délután, de a szponzoraiknak köszönhetően különgéppel ékező franciákat is elkísérték leghűségesebb szurkolóik, akik kedves ismerőst is üdvözölhettek az FTC sérülésből lábadozó beállója, Béatrice Edwige személyében.

Emily Bölk góljával indult a találkozó, de utána pontatlanná váltak a hazai támadások, és a Metz 3–1-re fordított. A legjobbkor jöttek Janurik Kinga védései, mert az FTC így (legalább ideiglenesen) meg tudta állítani a franciák sorozatát. Emberhátrányban háromgólos hátrányba került az FTC, ráadásul egy az egyben több akció is elhalt Hatadou Sakóban, akin nem látszott, hogy a bemelegítésnél fejbe lőtték. Nagyon figyelni kellett, mert Emmanuel Mayonnade együttese a megszerzett labdákkal villámgyorsan indult, de azt előre is tudni lehetett, hogy a visszafutás megoldása kulcskérdés lesz.

Láthatóan idegesen játszottak a ferencvárosiak, ami a tét ismeretében valahol érthető volt, szerencsére a Metz is többször belehibázott a támadásaiba. Elek Gábor a szokottnál hamarabb elkezdte forgatni a belső embereit, majd mínusz négynél már az időkérést sem halogathatta tovább. Ahogy sikerült feljebb zárkózni, és már a közte egyért támadhatott volna az FTC, egy hazaadás miatt visszakapták a labdát a vendégek, és kisvártatva újra négy volt a különbség.

Ugyan gördülékenyebbé váltak a hazai támadások, a túloldalon viszont nehezen lehetett tartani az ördöngösen cselező, a nyártól már a Győrt erősítő Bruna de Paulát, illetve a korábbi siófoki Tamara Horaceket. Az ezen a meccsen a posztján egyedül nevezett Angela Malestein nem igazán tudott túljárni Sako eszén, szerencsére a balszárnyon Bölk és Márton Gréta már jobban teljesített. A szünet előtti percekben Bíró Blanka beállása és védései adtak új lendületet, ezzel sikerült 15–13-ra feljönni.

Nem indult jól a második félidő, hét perc alatt csak egy gólt szerzett az FTC, ezalatt a Metz 20–14-re ellépett, Elek kénytelen volt időt kérni. Két rutinos játékos érkezett, Cirjenics-Kovacsics Anikó és védekezésbe Szucsánszki Zita, majd hármas sorozattal sikerült megfelezni a különbséget. Közben egyre forróbbá vált a hangulat, mindkét oldal több ítéletet számon kért az északmacedón játékvezetői pároson.

A kevesebbet rontó franciák nem engedték közelebb a Ferencvárost, a hazai gólokra rendre érkezett a válasz a Metz részéről. Többször sem volt meg a kért kilépő Valerija Maszlovára, aki így kedvére lőhette a góljait. Úgy fordultunk rá az utolsó hazai időkéréssel a hajrára, hogy mínusz ötről kellett szorosabbá tenni az eredményt a visszavágó előtt. Andrea Lekics góljánál, 25–28-nál úgy tűnt, sikerülhet, de utána a szerb irányító kétszer is Sakót találta el.

A francia kapuson és De Paulán kívül Horacek és Valerija Maszlova is sokat tett a Metz hatgólos győzelméért (26–32), amellyel a franciák nagy lépést tettek a final four felé. Ferencvárosi részről leginkább a hét gólig jutó Bölköt lehet kiemelni.

A második mérkőzést jövő vasárnap 14 órától rendezik Metzben.

PERCRŐL PERCRE

(ehf.com)
(ehf.com)



6

0. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 26–32!

60. perc Lekics elejti, Valentini a hatosig szaladhat, gól.

59. perc Cvijics zárását kihasználja Bölk, nagy gól átlövésből. Maszlova azonnal válaszol. 26–31

56. perc Maszlova előtt most sem zár össze a védelem, Lekics lövése nagyon rossz. Ez a hajó elment. Bont passzát a jobb sarokba vágja bevetődve De Paula. Lekics lövése ismét rossz, bár most lökték közben. Nem is, kapott egy ütést a vállára... 25–30

A Metz tavaly októberben kapott ki ezt megelőzően. Sorozatban tizedszer nyer ma.

56. perc Francia időkérés.

55. perc Rossz lövés Horacektől, Szucsánszki jól védekezett, Lekics eladja... de a Fradié. Lekics gyönyörű áthúzás után hétről a bal felsőbe lő jobbal, ez igen!


54. perc Jörgensen eladja, Bölk ziccerben, nem is ront. 24–28

53. perc Lekics ziccerét eléri a jobb sarok előtt Sako. Jörgensen keménykedik védekezés közben, hetes, Malestein nagyon érzi ma a büntetőket.

52. perc Bölk lövése a kapusé, Bouktit kiharcol egy hetest a beállóból, Horacek ismét a bal felsőbe lő.

50. perc Magyar időkérés.

50. perc Lekics és Stolle megvillan, de Jörgensen és Maszlova is, potyognak a gólok. 22–27

48. perc Lekicsnek nagyon nem megy ma, eladja a labdát elöl.

(Fotó: Micheller Szilvia)
(Fotó: Micheller Szilvia)

47. perc Bölk minden dühét beleadja ebbe az átlövésbe. Csodás. De Horacek egyedül marad a hatoson...

46. perc Horacek bevágja a hetest, rossz magyar támadás... üres kapus gól Valentinitől. 19–24

46. perc De Kovacsics ziccerben a kapusba lő. Klujber ellen kamu hetest fújnak... ÉS KÉT PERC IS??? Hihetetlen.


45. perc De Paula kiharcol egy hetest, Bíró védi Jörgensen hetesét!

44. perc Kovacsics remekül védekezik, francia időkérés.

43. perc Egy-egy rossz támadás után (De Paul és Bölk bakizott) Malestein betalál akcióból is. 19–22

42. perc Klujber azonban eladja, ziccerben a jobb szélen Bont, nem is ront.

41. perc Bouktit ejtése Bíróé! Klujber fontos gólt szerez, Valentini ziccerben, de balra vetődve véd Bíró! 18–21

39. perc Malestein jobbal a bal felsőbe lő. 16–21. Horacek ellen jó a védekezés, Bölk okos passzát Cvijics a jobbra elmozduló kapusba vágja! Tomori azonban jól védekezik, a saját hatosa elől üres kapus gólt szerez Szucsánszki.

38. perc Pascoalnak két perc Stolle ellökéséért, hetes is. A második személyike már.

38. perc Bölk közbelövése ellen nincs orvosság. De Horacek elől elfogy a fal, azonnal gólt is lő.

37. perc Magyar időkérés. Sako: 11 védés ma, 48 százalékos mutató...

37. perc Könnyű gól De Paulától. 14–20

36. perc Szép támadás, Zácsik ziccerét eléri a jobb alsó előtt Sako!

35. perc
Fontos gól Horacektől, betörésből. Sako védi Klujber ziccerét, de hetes járt volna, mert visszahúzta a lövő, a levegőben lévő játékost Bouktit... Hazai pálya, persze.

34. perc Klujbert ellöki Pacoal a jobb szélen, két perc és hetes. Malestein jobbal a bal felsőbe lő!

34. perc Kisfaludy blokkolja Horaceket, a bal szélről Valentini azonban betalál a kapus dereka mellett ellőve a labdát.

32. perc Bouktit és Valentini egyedül a hatoson, a labda a kapuban mindkét esetben, Márton ziccere is Sakóé... 13–17

31. perc De Paula gólt lő... de belépett. Malestein lövése Sakóé.

31. PERC FOLYTATJUK!


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 13–15

30. perc Horacek nagy gólt lő a bal sarokba a szaggatottról, fel sem ugorva. Stolle átlövése a kapusé…

30. perc Malestein ballal a jobb alsóba lő! 13–14

29. perc De Paula bevetődve tekert lövéssel próbálkozik, véd Bíró, Bölk kiharcol a másik oldalon egy hetest!

28. perc Jó figura, de Bouktit ziccere Bíróé! Stolle ziccere meg a másik kapusé.

28. perc Francia időkérés.

27. perc De Paula passza a TV-s operatőré, Zácsik remek bejátszását a kapus lábába lövi bevetődve Malestein!

27. perc Bölk és Márton összjátéka... ugyanaz! 12–14

26. perc Bölk maga lő kissé balról, de megismétli ezt De Paula is. Kapuscsere nálunk, Janurik le, Bíró be.


24. perc Bölk fifikás passzát Márton beviszi balról, és jobbal a jobb, azaz a rövid felsőbe lő.

23. perc Kisfaludy ziccerben, ellökik, véd a kapus, a hosszú indítást Malestein estében a jobb alsóba lövi. Jörgensen közbelövése sem csúnya éppen. 9–13

22. perc Zácsik
a betörése után jobbal a bal sarokba lő, estében is. De Paula a bal alsóba lő 3 eladott labda után.

21. perc De Paulát szereli Klujber, aztán hazaadja véletlenül. Szabaddobás, Bouktit kiharcol egy hetest, Jörgensen a kapus, Bíró lába között a kapu közepébe lő. 7–11!

20. perc Maszlova átlövése maga a tökély. Malestein ziccerezése nem igazán az...

19. perc Jörgensen lövése a lécen csattan, de szó szerint, Márton ölébe hullik a labda aztán, szép támadás, Kisfaludy középre fut, és páros lábas felugrás után a kapuba lő.

19. perc Márton nagy gólt lő a bal szélről bevetődve, kapott közben könyököst, jobbegyenest, de kettő perces kiállítás nincs... 6–9!

18. perc A kapufáé Zácsik átlövése, eladja a labdát Valentini, két perc a Stollének odakapó Horaceknek.

17. perc Magyar időkérés. A két kapus 3-3 védésnél tart.

17. perc Becsorog ellenben a léc alá a kapusról Maszlova átlövése.

16. perc Bölk a földről a lécre lő nyolc méterről, kissé balról.

15. perc Szerencésre De Paula keze is megremeg a másik oldalon. Stolle passzát elejti Malestein...

14. perc A szokásos gól Bouktittól, Lekics meg befordul, és a kapusba lő ismét.

14. perc Ballal a bal sarokba lő félmagasan Malestein! 5–7

13. perc Horacek átlövése fölé, Bölköt ellökik lövés közben, hetes.

12. perc Kapufás gól Bouktittól, nem könnyű bírni vele. Ráadásul nagyon agresszív is. Malestein passza rossz, beáll Zácsik is.


10. perc Janurik elkapja a bal felső előtt Burgaard átlövését, Lekics ziccert ront, kontra... eladja Horacek.

10. perc Lekics gól beállóból, nagyon kellett! 4–6

8. perc Passzívba torkolló támadás itt, gyors Burgaard-gól ott, 3–5. Remek magyar támadás, Klujber bevetődve a kapusba lő, kontra, pimasz Valentini-ejtéssel.

7. perc Kisfaludynak két perc Barthelemy lökéséért, De Paula gyors betöréssel kihasználja.

6. perc Janurik véd, Klujber szerel, Márton ziccerezhet... iksz.

5. perc Lépésgyanús, Moracek fölről dobott nagy gólja érvényes, Bölk válaszol kissé balról, két védő között a bal felsőbe lőve. 2–3!

4. perc Bölk eladja, Janurik védi azonban Bouktit ziccerét! Klujber lő bevetődve a másik oldalon, ez meg a bemelegítés közben megsérült Sakóé!

3. perc Lekicsnél belemenés, Bouktit szép gólt lő beállóból. 1–2

2. perc Kisfaludi belül védekezik, hetes, Jörgensen jobbal a jobb alsóba lő.

1. perc Remek Bölk-átlövéssel! 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat zöld mezben és fekete nadrágban, a vendégek sárga mezben és zöld nadrágban.


„Valóban így van, de hosszú út van mögöttünk, amit szeretnénk megkoronázni. A Metz nagyon jól játszott az egész idényben, biztos, hogy mindent tud rólunk, szóval nagyon nehéz meccset várok, de mi is próbáljuk semlegesíteni az erősségeit. Mindent beleadunk, mindenkitől száz százalék kell, hogy továbbjuthassunk
– folytatta Márton. – Valamennyi poszton olyan játékosok alkotják a francia keretet, akikre egytől egyig figyelni kell. Ezért minden fronton akadhatnak nehézségek, de talán a metziek gyors játékát kell elsősorban megállítani. Támadásban jól cseleznek, ezért tördelnünk kell a játékot, és leginkább a védekezésre koncentrálni, mert ha kevés gólt kapunk, nekünk is lehetnek gyors akcióink. A visszarendeződés kulcskérdés lesz.”

Az FTC-nek talán az évad legfontosabb mérkőzése következik szombaton a Metz ellen – Elek Gábor történelmi tettre készül a párharcban, ugyanis bejutna a BL-sorozat négyes döntőjébe. Ehhez a francia bajnokon keresztül vezet az út, amely az évadban az összes mérkőzést figyelembe véve egyetlenegyszer kapott ki, s egyszer játszott döntetlent.

„Tudtuk, hogy kicsit meg kell ünnepelni ezt a sikert, mert óriási dolog, hogy megvédtük a címünket a Magyar Kupában, ettől függetlenül már mindenkinek ott volt a fejében a következő feladat, úgyhogy nem vittük túlzásba – emlékezett vissza a kupadöntőt követő vasárnap estére Márton Gréta, a Ferencváros balszélsője. – Ami a heti munkát illeti, úgy éreztem, energikusabban és mosolygósabban telt, ez pedig a kupagyőzelem adta löketnek köszönhető. Az edzéseken is figyeltem, mindenkinek láttam a szemében a tüzet.”

Rendkívül kemény hétvégén van túl az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC – a két magyar BL-csapat egy héttel ezelőtt még a Török Bódog Női Magyar Kupa tatabányai négyes döntőjében csatázott egymással, ezúttal pedig már a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében lesz érdekelve. A folytatásra egyértelműen a kupagyőztes fővárosiak készülhetnek jobb hangulatban, de profik lévén a győriek sem sok időt hagytak a búslakodásra.

Türelem…


Az álom az, hogy először a BL-final four története során két magyar együttes is pályára léphessen a budapesti végjátékban. Lehet, hogy erre a korábbi években volt már nagyobb esély, de most sem szabad elvetni a lehetőséget, mert az ETO még mindig a világ (egyik) legjobb csapata, olyan merítési lehetőséggel rendelkezik, mint talán senki más a mezőnyben. A Ferencváros pedig talán először az évadban szinte a legerősebb összetételben, egy önbizalom-növelő trófeaszerzés után áll neki álmai megvalósításának.

A Ferencváros viszont éppen a Magyar Kupa-győzelem után csap össze a papíron nála erősebb, az évadban sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó Metzcel, és az ETO elleni kupadiadal után talán elhiszik a ferencvárosiak, hogy nagy feladatokat is képesek megoldani, így a franciák sem jöhetnek nagy mellénnyel Érdre.

Les joueuses sont arrivées à l'Erd A
bda#FTCMHB#EHFCLpic.twitter.com/UpZsCrU5rL


A két magyar reprezentáns azonban nem ugyanazzal a lelkülettel és előélettel áll neki a feladatnak, hiszen amíg a győriek a Bajnokok Ligája jelenlegi rendezési formátumában mindössze egyszer nem jutottak a négyes döntőbe, addig a Ferencváros a negyeddöntőnél sohasem jutott tovább (amelyben még nem sikerült meccset nyernie), így az egyiknek inkább a veszítenivalója nagy, míg a másik akkorát nyerhet, amekkorát még sohasem.

Mondhatjuk azt is, hogy eljött az igazság pillanata, mert a Győri ETO és az FTC is a legmagasabb küszöb előtt áll a sorozatban, a budapesti, mindig csodálatos final four előtt elbukni benne a lehető legfájdalmasabb, míg átlépni rajta felemelő és az erőt mindenféle szempontból megsokszorozó.

KÉT MAGYAR CSAPAT jutott Európa nyolc legjobb női kézilabda-együttese közé – ez több mint örvendetes –, és szombaton meg is kezdik a negyeddöntős párharcot.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FTC–METZ MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik