Női kézi: „Az nem az újság hasábjaira való…” – Danyi első reakciója az EHF döntésére

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.02.16. 08:37
null
Danyi Gábor (Fotó: Török Attila)
Veretlenül nyerte meg a B-csoportot a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Győri Audi ETO KC csapata, Danyi Gábor vezetőedző ezt a kiváló csapatszellemnek, a nyílt kommunikációnak és játékosai kvalitásának tudja be.

 

 

– Nevezhetjük vakrepülésnek a csoportkör küzdelmeit az ismert bizonytalansági tényezőket figyelembe véve?
– Abból a szempontból mindenképpen, hogy tervezhetőnek, kiszámíthatónak egyáltalán nem lehet mondani a lebonyolítás körülményeit – válaszolta Danyi Gábor, az ETO vezetőedzője. – Próbáltunk alkalmazkodni, és jól jöttünk ki a csoportküzdelmekből. Pedig remek csapatok vonultak fel ellenfeleinkként, látni kell, a Brest, az Odense vagy a CSZKA Moszkva micsoda játékerőt képvisel és rohamosan zárkózik fel az európai elithez.

– Az ETO ötvenegy mérkőzés óta veretlen a BL-ben, januárban viszont volt egy kisebb hullámvölgye, amikor az Odense és a Brest ellen is döntetlenre végzett, a CSZKA pedig átvette a vezetést. Ekkor sem ingott meg a hite, hogy sikerül-e csoportelsőnek lenni?
– Nem, mert ismerem a csapatomat, és tudom, hogy a játékosaim miként reagálnak a nehéz helyzetekre. Olyan csapatszellemet, közeget alakítottunk ki, hogy ha probléma adódik, ha valaki kiesik, még jobban összefogunk. Nem egy-, vagy kétemberes ez a csapat, hanem tényleg jó kollektíva. Ne legyünk álszentek sem, voltak nehéz periódusaink, idegenben az Odense és a Brest elleni hajrában kevesen adtak volna arra, hogy sikerül visszakapaszkodnunk, de hasonló volt a helyzet Moszkvában is. Szerencsére, amikor a legnehezebb helyzetekben voltunk, akkor sikerült a leghiggadtabbnak maradni, és ilyenkor mindig ki kell emelnem a játékosaim kvalitásait, remek hozzáállását.

– E kvalitások segítettek akkor is, amikor kevesen maradtak, mert sokan kiestek betegség vagy sérülés miatt?
– Egyértelműen igen. Ha csak az utolsó mérkőzést nézzük, a CSZKA elleni összecsapás előtt nem azt kértem, hogy a lányok pótolják Eduarda Amorimot, mert belőle csak egy van. Arra ösztökéltem őket, hogy aki a pályára kerül, adjon ki magából tíz-tizenöt százalékkal többet, mert ha ezek összeadódnak, akkor esetleg még több is kijön, mintha „Duda” velünk lenne. De említhetem a decemberi Európa-bajnokság előtti utolsó mérkőzésünket itthon, a Buducsnoszt ellen, amikor tizenegy játékos állt a rendelkezésemre, ebből három kapus, és nem volt jobbkezes balszélsőm. Amikor a balkezes Faluvégi Dorottyát beküldtem abba a pozícióba, fel sem vetődött benne, hogy úristen, mihez fogok én ott kezdeni, elfogadta, amit az edzője kért tőle és megoldotta a feladatát. Ez jellemzi az ETO-t, és ez ugyanolyan büszkeséggel tölt el, mint maga az eredményes játék.

– Az évad közben bejelentett játékosmozgások, vagy éppen az, hogy ön a nyártól a Siófok edzője lesz, befolyásolták a munkát?
– Úgy gondolom, őszinte, nyílt, normális kommunikációval ezt le lehet rendezni. Profi csapat vagyunk, amelyben mindenki tudja, mi a dolga. Az életben folyamatosak a változások, a szokatlan események, de fontos róluk beszélni, és az is, hogy nyugodtan le is tudjuk zárni őket. Ha ez nem sikerül, akkor generálódik a probléma az információhiány vagy éppen téves híresztelések miatt. Az én esetemben megbeszéltük a menedzsmenttel, hogy nyártól máshol folytatom, de a lányoktól azt kértem, addig minden menjen ugyanúgy, mint eddig, és a csapat küzdjön továbbra is a kitűzött célokért. Ez január elején történt, azóta volt jó néhány mérkőzésünk, és talán nem látszott zavar az együttesen. Úgy gondolom, az ETO menedzsmentje is profin kezelte a helyzetet, a klubvezetőség is igyekszik minden zavaró tényezőt kizárni, amely árthat a csapatnak.

– Nehéz balkezes átlövő nélkül lehozni egy évadot? Novemberig ugyan itt volt Amanda Kurtovic, de nem vált belőle meghatározó játékos, aztán ő is távozott.
– Nem könnyű. Vannak ugyan a jobbkezes jobbátlövőjátéknak előnyei is, de a felállt fal elleni játékban inkább hátrányt jelent. Ebben a helyzetben is világos kommunikációra volt szükség, megbeszéltük a csapattal, hogy most így kell kihozni magunkból a legjobbat. Pozíciós játéknál, főleg a jobbszélsővel való kapcsolatban ez előny, a befelé történő játékainkat viszont át kellett szerveznünk, de ezt tudomásul vették a lányok, és nem siránkoztak, miért nincs balkezes átlövőnk.

– Mi volt az első reakciója, amikor megtudta a múlt héten, hogy az európai szövetség átszervezi a lebonyolítást?
– Az nem az újság hasábjaira való… Nem tartom korrektnek, hogy két héttel a tervezett és megérdemelt kimaradó körünk előtt bejelentik, hogy mégis játszanunk kell. A kiírás szerint a csoport első két helyezettjének nem kellett volna pályára lépnie. Anyagi és szakmai hátulütői is vannak a döntésnek. Arra az időpontra mi beterveztünk magyar bajnoki mérkőzéseket, a DVSC elleni meccsünk így elmarad, és ez nemcsak nekünk, hanem neki is hátrányos, és júniusig szinte lehetetlen megfelelő időpontot találni.

– A menetrend már így is feszes volt…
– Sok mindenről beszélhetünk a januártól májusig terjedő időszak kapcsán, de bármilyen lazításról vagy szusszanásnyi pihenőidőről szó sem lehet. A BL mellett megy a hazai bajnokság, bekapcsolódunk a Magyar Kupába, a válogatottakra pedig olimpiai selejtező vár, ez már-már abnormális igénybevétel. Ilyenkor kell mindig megemlítenem a mellettem dolgozó csapat tagjait, kezdve közvetlen segítőimtől a rehabilitációs munkatársakig és az orvosokig, mindenki óriási mennyiségű munkát végez a sikeres szereplésért.

– Ebben az évadban még nem kapott ki a csapata, ha a folytatásban sem szenved vereséget, nagy baj már nem történhet.
– Én azzal lennék elégedett, ha sikerülne a céljainkat elérni, azaz minden sorozatban az élen végezni. A veretlenség megőrzése kissé már a fantazmagória kategóriájába tartozik, mert úgy gondolom, hogy a vereség hozzátartozik a sporthoz, és a kérdés csak az, mikor szakad meg a remek sorozat. Ez teljesen normális, ezzel együtt természetesen azon vagyunk, hogy minél tovább tartson. Nem az a cél, hogy a céljainkat veretlenül érjük el, az már csak bónusz lenne.

BAJNOKOK LIGÁJA, A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. GYŐRI AUDI ETO KC 14 10 4 457–353 +104 24
2. CSZKA Moszkva (orosz) 14 11 1 2 404–350 +54 23
3. Brest Bretagne (francia) 14 6 5 3 384–349 +35 17
4. Odense Handbold (dán) 14 6 1 7 384–370 +14 13
5. Buducsnoszt (montenegrói) 14 5 2 7 363–377 –14 12
6. Ramnicu Valcea (román) 14 5 9 263–319 –56 10
7. Borussia Dortmund (német) 14 4 1 9 347–391 –44 9
8. Podravka (horvát) 14 2 12 326–419 –93 4

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
M1: BBM Bietigheim (német)–GYŐRI AUDI ETO KC
M2: Podravka Koprivnica (horvát)–Rosztov-Don (orosz)
M3: Krim Ljubljana (szlovén)–CSZKA Moszkva (orosz)
M4: Borussia Dortmund (német)–Metz Handball (francia)
M5: Team Esbjerg (dán)–Brest (francia)
M6: SCM Ramnicu Valcea (román)–CSM Bucuresti (román)
M7: Vipers Kristiansand (norvég)–Odense Handbold (dán)
M8: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
Az első mérkőzéseket március 6-án és 7-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
M8–M1
M7–M2
M6–M3
M5–M4
Az első mérkőzéseket április 3-án és 4-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Négyes döntő: 2021. május 29. és 30., Budapest

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik