Női kézi-vb: Számunkra most kezdődik a vébé – Bulatovics a magyar meccs előtt

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.02. 17:56
null
Nagy kérdés, mennyire akadályozza Bulatovicsot a játékban a bokasérülése (Fotó: Kovács Anikó)
A hétfői szünnapot követően kedden, magyar idő szerint reggel 7 órától Montenegró vár a magyar női kézilabda-válogatottra a Japánban zajló világbajnokságon. A továbbjutás miatt nagy csatára van kilátás, de az ellenfélre egyébként is jellemző ez a fajta harcmodor, amire előre fel kell készülnünk.

 


A spanyolok elleni vereség miatt még inkább felértékelődött a Montenegró elleni találkozónk, bár egy újabb botlással sem veszítenénk el a továbbjutás esélyét, viszont pénteken ki-ki meccs várna ránk Romániával a csoportkör zárásaként.

A magyar és a montenegrói válogatott a jövő évi Európa-bajnokság selejtezőjében is azonos négyesben szerepel, de ott majd csak tavasszal csap össze, addig még Japánban vár rájuk kulcsfontosságú ütközet. A magyar női nemzeti együttes a vb-k történetében a balkániaktól szenvedte el az eddigi legnagyobb különbségű vereségét, amikor 2015-ben Dániában, a csoportkörben 17 góllal, 32–15-re maradt alul. A 2012-es és a 2016-os kontinenstorna, illetve az ominózus négy évvel ezelőtti vb után negyedszer találkoznak a felek világversenyen.

Rutinos, ravasz klasszisok alkotják az összeszokott, 2012-ben olimpiai döntőt vívó és kontinensbajnok szláv együttest, amelyet 2017 óta egy svéd, a hazája női csapatát 2010-ben Eb-ezüstéremig vezető Per Johansson irányít. Kulcsemberük a két világklasszis szélső, a korábbi győri, a válogatott vezére, Jovanka Radicsevics, valamint Majda Mehmedovics, az előző idényt Kisvárdán töltő Andrea Klikovac, aztán Djurdjina Jaukovics, illetve Milena Raicsevics. Na és persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a nyáron a Győrhöz öt év után visszatérő, négyszeres Bajnokok Ligája-aranyérmes jobbátlövőt, Katarina Bulatovicsot, továbbá az ősszel a Debrecenben remekül teljesítő Jelena Deszpotovicsot sem.

Nagy kérdés, hogy Bulatovics első fordulóban megsérülő bokája milyen állapotban van, a második meccsen egy percet sem játszott.„Számunkra most kezdődik a világbajnokság. Tudjuk, miért küzdünk, és bízom benne, hogy elég erőnk lesz az olimpiai kvalifikáció megszerzéséhez” mondta a jobbátlövő a mieink elleni mérkőzés kapcsán, míg Deszpotovics annyit tett hozzá: „Négy pontunk van, ám bőven tudunk jobban is játszani. A következő ellenfél Magyarország, az ilyen meccsek miatt vagyunk itt, és készen állunk a kihívásra.”

Johansson nagy motivátor hírében áll (Fotó: Kovács Anikó)
Johansson nagy motivátor hírében áll (Fotó: Kovács Anikó)
Egy szusibárban kapcsolódott ki a magyar csapat 
(Fotó: Instagram)
Egy szusibárban kapcsolódott ki a magyar csapat (Fotó: Instagram)

A következő ellenfelünk kapcsán megkérdeztük az európai szövetség (EHF) montenegrói kézilabdát jól ismerő szakíróját, Nemanja Szavicsot, aki rámutatott, stratégiai döntés eredménye volt, hogy az olimpia előtti idényre több válogatott játékos is hazatért a Buducsnoszt Podgoricához.

Montenegró egy kis ország, limitált számú, ezen a szinten bevethető játékossal – mondta Szavics az NSO-nak. Természetes, hogy a Buducsnoszt adja a válogatott gerincét, a klubnál átérzik a felelősségüket, ahogy Dragan Adzsics a közelmúltban mondta nekem, a nemzeti csapat minden körülmények között elsőbbséget élvez.”

A szakíró úgy véli, a 2012-es olimpia óta most van a legerősebb keretük. „A legjobb játékosok kiváló formában érkeztek meg a vébére, mindenki megtalálta és elfogadta a helyét az együttesben. A hangulat mindig jó a montenegrói válogatottban, de Per Johansson a motiválás nagymestere. Arra törekszik, hogy minden játékos élvezze a kézilabdát. A csapat jó úton jár, hogy újra meghatározó tényezővé váljon.”

Adzsics szeretett volna egy teljesen új generációt kinevelni és beépíteni a válogatottba, ez azonban nem ment neki az eredménykényszer miatt, ezért 2017-ben átadta a helyét Johanssonnak. A munkája elvitathatatlan a mostani válogatott esetében is, hiszen az aktuális keret felét Buducsnoszt-kézilabdázók alkotják.

Minden generáció esetében olimpiai ciklusokban gondolkodik – folytatta Szavics. – A fiatal tehetségek magas színvonalú edzéseken vehetnek részt Podgoricában, de van egy követelményszint, amit el kell érniük. Közben Adzsicsnak arra is figyelnie kell, hogy megőrizze az egyensúlyt minden poszton a Buducsnosztnál. Ezért tért vissza Mehmedovics és Radicsevics, akiktől a fiatalok is sokat tanulhatnak. Akinél úgy látja, hogy nem tud fejlődni a csapatban, megadja a lehetőséget, hogy másik klubnál próbáljon szerencsét. Így került például Itana Grbics a CSM Bucuresti-hez, ám azért nem lennék meglepve, ha pár éven belül visszatérne.”

Az újságíró azzal zárta, hogy Adzsics pár éve azt vizionálta, a montenegrói válogatott a tokiói olimpia felé vezető úton harcban lehet az érmekért a nagy tornákon, ezzel szemben Szavics úgy látja, a végső helyezés szempontjából reálisabb elvárás, hogy bekerüljenek az első öt-hat közé.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A C-CSOPORT KEDDI PROGRAMJA
7.00:
Magyarország–Montenegró (Kumamoto, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
7.00: Spanyolország–Szenegál (Jacusiro)
11.00: Románia–Kazahsztán (Jacusiro, Tv: M4 Sport)

ELLENFÉLNÉZŐ: MONTENEGRÓ
Olimpia:
2. (2012), 11. (2016) – 2 részvétel
Vb:
7. (2017), 8. (2015), 9. (2013), 10. (2011) – 4 részvétel
Eb:
1. (2012), 4. (2014), 6. (2010), 9. (2018), 13. (2016) – 5 részvétel
Magyar mérleg ellene:
7 mérkőzés, 4 győzelem, 3 vereség, 179–176-os gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:
2018. szeptember 29., Győr, felkészülési mérkőzés, Magyarország–Montenegró 19–23 (9–11)
A magyar gólszerzők:
Kovács Anna 5, Kiss N. 4, Háfra N. 3, Hornyák D. 2, Dávid-Azari, Elghaoui, Faluvégi, Kovacsics, Pelczéder

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 60–41 +19 4
2. Montenegró 2 2 59–46 +13 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 64–44 +20 2
4. Románia 2 1 1 45–55 –10 2
5. Szenegál 2 2 49–58 –9 0
6. Kazahsztán 2 2 36–69 –33 0
A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint)

December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

Tartalékok: Kiss Nikolett (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik