PAPP BÁLINT 2021.11.30 10:28

Női kézi-vb: Nagy potenciál van bennünk – Vámos Petra

A világbajnoki csoportkört csütörtök este kezdő magyar női kézilabda-válogatott 21 éves karmestere, Vámos Petra tudja, ereje száz százalékára lesz szüksége a helytálláshoz.

Vámos Petra igyekszik megállni a helyét, próbál nem görcsölni és nagy terhet magára venni a világbajnokságon
(Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

Ez most már a célegyenes. A hivatalosan szerdán rajtoló spanyolországi világbajnokságra hangoló magyar női kézilabda-válogatott hasznos tapasztalatokkal tudta le az előző hétvégén az olimpiai címvédő franciákkal Párizsban vívott két vesztes (28–33 és 28–29) felkészülési mérkőzést, keddtől pedig már a helyszínen végzi az utolsó csiszolásokat és finomításokat a Valencia közelében fekvő Llíriában esedékes, Szlovákia elleni csütörtök esti rajtra.

Golovin Vlagyi­mir fiatal és újjáépülő együtteséből két rutinos irányító, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita is hiányzik, a karmesteri pálca így Vámos Petra, illetve Tóth Eszter kezébe került. A 21. életévét szeptemberben betöltő Vámosnak valamennyire ismerős lehet a helyzet, hiszen a nyári, tokiói ötkarikás játékok közben is hirtelen kellett beugrania a mély vízbe, amikor a végül hetedik helyen végző nemzeti csapatunkból vállsérülés miatt előbb Kovacsics, majd Szucsánszki is kidőlt. Ezúttal azonban már a felkészülés előtt is biztos volt, hogy a junior Európa-bajnok tehetségnek kell fazont szabnia.

„Valóban kissé hirtelen kerültem új szerepkörbe, hiszen ha a nyári olimpiára gondolunk, akkor Tokióban a kezdéskor még két rutinos kerettag is előttem volt az irányító posztján Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita személyében – mondta Vámos Petra. – Igyekszem megállni a helyem, próbálok nem görcsölni és nagy terhet magamra venni. Jólesik, hogy érzem a lányok és a stáb bizalmát is, ahogy az is jó érzés, hogy ilyen fiatalon sok lehetőséghez juthatok a válogatottban. Ez megkönnyíti a dolgom a pályán és a pályán kívül is, illetve természetesen próbálom beépíteni azokat a elemeket, amiket a nyáron és a korábbi versenyeken és edzőtáborokban már megtanultam. Tóth Eszterrel jól kiegészítjük egymást és mindent megteszünk azért, hogy eredményesen irányítsuk a csapatot és szervezzük a játékát – mindketten vállalni fogjuk ennek a felelősségét.”

Vámos játéka és megoldásai az olimpián több csoportmeccsen is az újdonság és a meglepetés erejével hatottak a riválisokra, a vb-n viszont ez aligha lesz így, már készülnek rá. Pontosan tisztában van ezzel a fiatal irányító is.

„Ezen a szinten sokat videóznak a csapatok, és már a franciák elleni két edzőmeccsen is éreztem, hogy készültek rám, figyeltek, sokkal nehezebben, sokkal több energiával kellett teljesítenem a labda nélküli mozgásoknál is, mert képben voltak a csapat és az én mozgásommal, sokszor állítottak meg egy-egy szabálytalansággal  – így Vámos, aki már előretekintett a vb-re is. – Az erőm és a koncentrációm száz százalékára lesz szükségem ahhoz, hogy helyt tudjak állni a tornán. Az első mérkőzés nagyon fontos lesz Szlovákia ellen, majd onnantól lépésről lépésre kell haladnunk. Ha a saját játékunkat tudjuk játszani, és végig remekül koncentrálunk, akkor jó esélyeink vannak. Úgy érzem, hogy nagy potenciál van bennünk, bízom magunkban.”

„Lépésről lépésre egyre jobbak leszünk”
GOLOVIN Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitánya: – Igyekeztük megtartani a rutinos játékosokból álló csapatvázat és közben felépíteni a fiatalokat, de ez a terv időközben felborult. A világbajnoki ellenfelekre való felkészülés során mérkőzésről mérkőzésre haladunk, mindig csak egy csapatra koncentrálunk. Az első mérkőzés nagyon fontos, és a sorsolásunk annyiban kedvező, hogy meccsről meccsre egyre erősebb ellenfelekkel játszunk. Biztos vagyok benne, hogy mi is lépésről lépésre egyre jobbak leszünk.


25. VILÁGBAJNOKSÁG, NŐK, SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.
A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI A VILÁGBAJNOKSÁGON

December 2., 20.30: MAGYARORSZÁG–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20.30: MAGYARORSZÁG–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20.30: MAGYARORSZÁG–Németország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

2022.01.23 22:20:09

Kézilabda KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A palánk innenső oldalán is rendre bizonyítanak.

2022.01.23 22:20:09

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Inkább jelent pluszmotivációt.

2022.01.23 15:33:10

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Sziporkázó játék helyett ezúttal hatalmas küzdéssel szerezte meg a győzelmet a Győr a szívós dán Odense ellen.

2022.01.23 13:15:52

Kézilabda R. Gy.

Henny Reistad 13 gólt szerzett, a dán csapat hattal nyert a magyar bajnok ellen a női kézilabda BL-ben.