Női kézi NB I: ETO–Fradi – jön a sokadik felvonás

BOBORY BALÁZS, NÉMETH RICHÁRDBOBORY BALÁZS, NÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2022.08.26. 07:47
null
Emily Bölk (zöld, bal) és Beatrice Edwige (zöld, jobb) már az előző évadban is kemény csatára késztette Stine Oftedalt (fehér) (Fotó: Török Attila)
Az előző évadban mindössze a jobb gólkülönbség döntött a bajnoki címről a női NB I-es kézilabda-bajnokságban, a Győri Audi ETO KC visszaszerezte a trónt az FTC Rail-Cargo Hungariától. A két Bajnokok Ligája-csapatunk közül hangyányival a Rába-partiakat látjuk esélyesebbnek.

Csak akkor alakulhatott volna izgalmasabban a női bajnokság 2021–2022-es idénye, ha létezik az oda-vissza vágós döntő intézménye, ahogy a férfiaknál, és az ETO, valamint a Fradi kétmeccses párharcban határoz az aranyérem sorsáról.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Bajnok:Győri Audi ETO
2. hely:FTC
3. hely:Debrecen
4–7. hely:Siófok, Mosonmagyaróvár, Vác, Kisvárda
8–10. hely:Dunaújváros, MTK, Érd
11–14. hely:
Budaörs, Fehérvár, Békéscsaba, NEKA

A mögöttünk álló évadban egyik BL-csapatunk sem volt hajlandó pontokat bukni a többi rivális ellen, így az egymás elleni eredményeknek kellett volna dönteniük, de ez sem sikerült, mert mindkét fél öt góllal nyert a saját otthonában, és nem maradt más hátra, mint az összgólkülönbség böngészése. Ebben a győriek sokkal jobbak voltak, így megszerezték fennállásuk 16. bajnoki címét.

Érdekesség, hogy a Magyar Kupában viszont nem sikerült a trónra ülniük, a Fradi a final four során Debrecenben nagyszerű teljesítménnyel nyert, így a hazai porondon trófeák megszerzése terén eldöntetlen lett a gigászok csatája.

De vajon az előttünk álló hónapokban sikerül-e valamelyiküknek tartósan a másik fölé emelkednie?

Jelenleg ez megjósolhatatlan, mert bár egyikük kerete sem volt gyenge az előző évadban sem, most úgy tűnik, mindketten tovább erősödtek. Az ETO kapusposztra a dán válogatott Sandra Toftot hozta Silje Solberg mellé, miután a francia Amandine Leynaud abbahagyta a játékot, honfitársa, Laura Glauser pedig eligazolt. A szintén dán védekezőspecialista, Line Haugsted megszerzése is nagy fogás, de az igazi erősítést a visszatérő holland beálló, Yvette Broch, valamint a szlovén jobbátlövő, Ana Gros jelentheti. Utóbbival már két balkezes lövőjük van a győrieknek, ami tovább bővíti a taktikai repertoárt.

A Ferencváros nem akart lemaradni, rutinos sztárokat szerzett meg, a szerb tandem, az irányító Andrea Lekics és a beálló Dragana Cvijics mindent tud erről a játékról. Előbbi ráadásul kiváló mentora lehet a 18 éves Kukely Annának, aki nagy tehetség, és Békéscsabáról költözött a fővárosba, hogy kiteljesedjen. Elek Gábor, az FTC mestere mégis annak örül a legjobban, hogy ezen a nyáron nem kellett újrakezdeni az építkezést, a meglévő gépezetbe lehet beilleszteni az új elemeket, de majd a következő időszak eldönti, ez mekkora előnyt jelent.

A dobogó harmadik fokára az egyre erősebb és markánsabb jegyeket mutató, most is kitűnően erősítő DVSC Schaeffler érhet fel, ebbéli törekvésében talán a Mosonmagyaróvár, a Siófok és a Vác akadályozhatja meg. Eggyel alsóbb polcról indul a Kisvárda és az MTK, de ez nem jelenti azt, hogy nem futhatnak nagyot a derbi napján, vagyis mindkettejükben benne van a kimagasló szereplés lehetősége. A Dunaújváros új szakmai vezetőséggel, de nagyjából a régi koncepcióval dolgozva ott maradhat a középmezőnyben, ahová a válogatott játékosokat is szerződtető Érd is igyekszik.

A hátsó régióban nagyon kell figyelnie a saját utánpótlását előtérbe helyező Alba Fehérvár KC-nak, és talán a több rutinos játékossal szereplő Budaörsnek is, míg a frissen feljutó NEKA-nak és Békéscsabának nehéz dolga lesz, és nem is lehet más a célja, mint a kiesés elkerülése.

NŐI KÉZILABDA NB I
8. FORDULÓ
2022. augusztus 26., péntek
18.15:
Kisvárda–Győri Audi ETO (Tv: M4 Sport)
1. FORDULÓ
2022. szeptember 2. péntek
18.00:
FTC–Mosonmagyaróvár (Tv: M4 Sport)
18.00: Debrecen–Fehérvár
18.00: Győr–Budaörs
2022. szeptember 3. szombat
16.00:
NEKA–Érd
17.00: Dunaújváros–Békéscsaba
18.00: Kisvárda–MTK
18.00: Vác–Siófok

TUDNIVALÓK
A női K&H Ligában induló 14 csapat változatlan versenyrendszerben és lebonyolításban küzd meg egymással, azaz 26 fordulós, oda-vissza vágós, körmérkőzéses rendszerben döntenek a helyezések sorsáról. A 26. fordulót követően az élen álló együttes lesz a bajnok. A női NB I tervezett utolsó játéknapja 2023. május 27. A decemberi labdarúgó-világbajnokság miatt idén rendhagyó módon egy hónappal korábban rendezik a női kézilabda Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott is szerepel, így a novemberi szünetet követően decemberben még rendeznek mérkőzéseket az élvonalban és a Bajnokok Ligájában is. A női Magyar Kupa négyes döntőjét a 2023. április 22–23-i hétvégén rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik