Női kézi: nagy visszatérőkkel készül a válogatott a vb-selejtezőre

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.02.27. 20:05
A világbajnoki selejtezőre hangoló magyar női kézilabda-válogatott hétfőn Telkiben tartott sajtónyilvános edzést, szerdán pedig Németországba utazik a házigazdák és a lengyelek elleni felkészülési mérkőzésre.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

Gondosan elhelyezett szponzorfalak várták a sajtó képviselőit a telki edzőközpontban, ahol az újságírók már fél órával a magyar válogatott nyilvános edzése előtt a pálya szélén gyülekeztek. Elsőként Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány lépett a terembe, majd a stábtagok után a játékosok kezdtek „szállingózni”. Nem meglepő módon elsőként a sérülésből visszatérők érkeztek meg: Bíró Blanka és Szöllősi-Zácsik Szandra gyorsan a kamerák elé is álltak, amelyek már a helyükre beállítva várták az interjúalanyokat.

VÉLEMÉNYEK

Szöllősi-Zácsik Szandra, a magyar válogatott balátlövője: – Örülök, hogy visszatérhettem, hiszen rég voltam itt, és egy világverseny is kimaradt, szóval nagyon vártam már. Nagyon örülök, hogy nem volt annyira súlyos a sérülés, nem kellett műteni, és csak néhány hét pihenőről volt szó. A válogatottnál mindenkinek az a legnagyobb álma, hogy kijusson egy olimpiára. A legutóbbin ott voltunk, de a koronavírus-járvány miatt sok volt a korlátozás, és azt mondták, nem volt az igazi, úgyhogy szeretném megtapasztalni, milyen a „valódi”, de addig sok lépcsőfokot meg kell még ugranunk.

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa: – Nagyon jó érzés volt, hogy újra itt lehetek, amikor vasárnap beléptem az ajtón. Ilyen hosszú időre nem is tudom, mikor kellett legutóbb bepakolnom. Nagyon nehéz volt a tévé előtt nézni az Európa-bajnokságot úgy, hogy nem tudtam segíteni, csak szurkolni, de próbáltam külső szemlélőként nézni, és néhány üzenettel segíteni a lányoknak. Érzem a testem és a térdem, vannak protokollszerű feladatok, amiket el kell végeznem, de igyekszem a legjobb formába lendülni és azt megtartani.

Míg a társak nyilatkoztak, a többiek is szép lassan beszivárogtak a sportcsarnokba – a mosolygós arcokból látható volt, a lányok alig várták, hogy három hónap után újra találkozzanak. Többen tengózni kezdtek a pálya közepén, megint mások a kispad mellett nyújtottak az öt órai kezdésig, Cirjenics-Kovacsics Anikó azonban ezúttal csak a pálya széléről figyelte a társakat, ugyanis a visszatérő irányító a múlt héten meghúzódott a Ferencváros edzésén, így elővigyázatosságból csak a videózáson vett részt.

Az edzés előtt a kapitány felhívta a lányok figyelmét, hogy az elemzés során elhangzottak alapján a védekezés pontosításán lesz a hangsúly, majd Holanek Zoltán erőnléti edző vezényelte a bemelegítéshez a csapatot. Zenére kis kocogás, majd alapos bemelegítés következett, amelyből a szakember is kivette a részét: nemcsak mondta a feladatokat, végigcsinálta a teljes gyakorlatsort a válogatottal.

Aztán ahogy az lenni szokott, ezúttal is focival pörgette fel a pulzust a válogatott: a Bíró Blanka, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Szikora Melinda négyes például lábbal is egész ügyesen bánt a labdával. Utóbbin látszott, profiként ezt is véresen komolyan veszi, végig hajtotta, hangosan buzdította a csapattársakat a pályán és annak szélén is. Kézzel azért persze még mindig jobban megy a lányoknak: elő is kerültek nemsokára a kisebb labdák, majd a mélyebb szakmai feladatok a kétnapos munka kezdéseként – szerdán ugyanis már Németország felé veszik az irányt a mieink, ahol kemény felkészülési mérkőzés vár rájuk előbb a német, majd a lengyel csapat ellen.

CIRJENICS-KOVACSIS: REMÉLEM, ÖRÜLNEK A LÁNYOK, HOGY ITT VAGYOK

SZÖLLŐSI-ZÁCSIK: SZERETNÉK MEGTAPASZTALNI EGY „IGAZI″ OLIMPIÁT

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Dömötör Csaba)

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
K
apusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Ferencváros), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
J
obbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győr), Töpfner Alexandra (Debrecen)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (Ferencváros), Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Papp Nikolett (Siófok)
Irányítók: Vámos Petra (Debrecen), Kuczora Csenge (Vác), Cirjenics-Kovacsics Anikó (Ferencváros)
Bállók: Bordás Réka (Debrecen), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)
B
alátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok), Kácsor Gréta (Debrecen), Szöllősi-Zácsik Szandra (Ferencváros)
B
alszélsők: Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl Nadine (Győr)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, NÉMETORSZÁG
Március 3., péntek, 19.30, Ludwigsburg: Németország–Magyarország
Március 4., szombat, 18.00, Heidelberg: Magyarország–Lengyelország

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
Április 8., szombat, Hafnarfjördur: Izland–Magyarország
Április 12., szerda, Érd: Magyarország–Izland
A párharc győztese jut ki a 2023. november 30.–december 17. között sorra kerülő, dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik