BOBORY BALÁZS 2021.05.08 19:51 Frissítve: 2021.05.08 21:00

Női kézi Európa-liga: óriási csata végén döntős a Siófok

A Siófok nagy csatában, hosszabbítást követően 36–34-re legyőzte a dán Herning-Ikastot a női kézilabda Európa-liga nagybányai négyes döntőjének szombati játéknapján, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, ahol a francia Nantes lesz az ellenfele.

Szikora Melinda sok nagy védéssel segítette hozzá csapatát a győzelemhez (Fotó: Török Attila – archív)

 

Tóth Gabriella lassan sétált a hetes vonalhoz.

Volt mit átgondolnia bandukolás közben, a rendes játékidő lejárt, a Siófok egygólos hátrányban volt az Ikast ellen, s tudta, ha kihagyja a büntetőt, vasárnap csak a bronzéremért küzdhet csapata a második számú európai kupasorozat négyes döntőjében.

A 24 éves játékosnak viszont nem remegett meg a keze, bevágta a büntetőt, ezzel pedig elérte, hogy következzen még kétszer öt perc hosszabbítás, amelyben már a címvédő Balaton-partiak domináltak és végül győztek is.

A siker pedig teljesen megérdemelt, még akkor is, ha az első húsz percben a Siófok nem tudta azt játszani, ami hatásos lett volna az Ikast ellen. A dán csapatról előzetesen tudni lehetett, hogy szereti gyorsítani a játékot, a lehető legrövidebb úton befejezni az akcióit, a magyar együttesnek mégsem sikerült megtalálni az ellenszert és megállítani a rohanást, lassítani az ellenfelet, amelyik egészen elképesztő hatékonysággal használta ki a helyzeteit, Szikora Melinda pedig sokáig nem találkozott a labdával.

Még szerencse, hogy a támadójáték működött a siófoki oldalon, ezért sikerült lőtávolon belül maradni, két-három gólnál nem tudott nagyon eltávolodni az Ikast. Amikor négy lett közte, Zdravko Zovko rendbe szedte a játékosait az időkérés során, és az első félidő hajrájában még fordítani is sikerült, köszönhetően a felkeményedő, fontos faultokat is használó védekezésnek, illetve a megmaradt hatékony támadójátéknak.

Támadásban a Siófok (Fotó: eurohandball.com)

 

Ez az attitűd maradt a második játékrészre is, bár szinte végig az Ikast tudott vezetni egyetlen góllal, a Siófok viszont már nem volt hajlandó jobban leszakadni, csak azt bánhatta sokáig, hogy amikor fordíthatott volna, akkor rendre jött egy bosszantó hiba. Aztán három perccel a vége előtt a nem csak védekezésben, de támadásban is klasszis teljesítményt nyújtó Tomori Zsuzsanna góljával sikerült a vezetést is átvenni, ám a dánoknak volt erejük megint előnybe kerülni, de a végén egy remek figura végén heteshez jutott a Siófok, és ekkor jött a biztos kezű Tóth Gabriella.

Ha egy csapat ilyen események után megy bele a hosszabbításba, akkor általában lélektani előnybe is kerül, és a ráadás tényleg ezt igazolta, a Balaton-partiakon ekkor már nagyon látszott, hogy mennyire akarják a sikert. Tomori vezérletével végig előnyben kézilabdáztak, nem volt nagyon rossz vállalásuk, vagy hajmeresztő hibájuk, így aztán két góllal nyertek, és bejutottak a nagybányai négyes döntő fináléjába.

Az ellenfél a hazaiakat szintén hasonló különbséggel legyőző francia Nantes lesz, amely bő három órával többet pihenhetett a siófokiaknál, azonban talán nem képvisel olyan erőt, mint az Ikast, persze ahogy láttuk, egy ilyen eseményen könnyen borulhat a papírforma.

„Már amikor az első félidőben visszajöttünk a mérkőzésbe, éreztem, hogy a másodikban nem veszthetjük el – értékelt a meccs után Tomori Zsuzsanna, a Siófok átlövője  – Ezt a meccset tényleg csapatként nyertük meg, nagyon büszke vagyok a lányokra. Az első félidő nagy részében szinte átrohant rajtunk az Ikast, de próbáltunk a nyakukon maradni. Talán a rutin segített nekünk, amikor bele tudtunk faultolni a játékukba, akkor nem tudtak váltani, és a hét a hat elleni játékukat is sikerült megoldanunk.”

A MÉRKŐZÉS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA
NÉGYES DÖNTŐ, NAGYBÁNYA
ELŐDÖNTŐ

SIÓFOK KC–HERNING-IKAST HB (dán) 36–34 (19–18, 31–31, 33–33) – hosszabbítás után
Nagybánya,
zárt kapuk mögött. V: Ilieva, Karbeszka (északmacedónok)
SIÓFOK: SZIKORA – Böhme 3, Kiss N. 4, TOMORI 6, JEZIC 4, Niombla 5 (1), AOUSTIN 5. Csere: Csapó Kincső (kapus), Tóth G. 2 (1), HORACEK 7, Lapos, Mazák-Németh, Hársfalvi. Edző: Zdravko Zovko
IKAST: Englert – Hougaard 3, SKOGRAND 7, Fauske 5 (3), Johansen 2, BAKKERUD 7, N. KRISTENSEN 8. Csere: Ryde (kapus), Möller, S. Petersen 1, M. Sando 1. Edző: Kasper Christensen
Az eredmény alakulása. 6. perc: 5–4. 9. p.: 5–8. 18. p.: 12–13. 21. p.: 13–17. 29. p.: 18–17. 36. p.: 20–21. 44. p.: 24–24. 51. p.: 27–27. 57. p.: 30–29. 59. p.: 30–31
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Zdravko Zovko:
– Nagyon büszke vagyok a csapatra, óriásit harcoltunk. Az első húsz percben nem sikerült lefékeznünk az Ikast gyors támadásait, pedig több mindennel próbálkoztunk, de amikor elkezdett fáradni az ellenfél, akkor sikerült kapaszkodnunk. Talán az volt a döntő, hogy több rutinos játékosra számíthattam, Tomori és Szikora a legfontosabb pillanatokban nyújtotta a legjobbját. Jöhet a döntő, kiváló stáb van itt velünk, amely a lehető legjobb állapotba hozza majd a lányokat a fináléig.

A másik mérkőzésen
Nantes Atlantique HB (francia)–CS Minaur Baia Mare (román) 36–34
(21–15)

A vasárnapi program
A 3. helyért
14.45:
Baia Mare–Herning-Ikast (Tv: Sport1) 
Döntő
18.00:
Siófok–Nantes (Tv: Sport1)  

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”

2021.06.13 17:29:12

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Minden idők legnagyobb különbségű győzelme született az új lebonyolítás szerinti BL-döntőkben.

2021.06.09 09:42:45

Kézilabda BALLAI ATTILA

„...és onnantól, hogy erre képesek lettünk, jöttek az igazi sikerek.”

2021.06.07 23:17:52

Kézilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Kudarc után érdekesebb a helyzet, hosszabb elemzést is megérdemel, de fokozott figyelmet mindenképpen, hogyan reagálnak a vesztesek, mivel indokolnak, képesek-e hétköznapian megmagyarázni a sokszor megmagyarázhatatlant.

2021.06.07 08:58:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS, NEDELYKOV TAMÁS

Arra kértük Dudát, idézze fel a nálunk töltött időszaka legfontosabb pillanatait, 12 esztendőt 12 fejezetben.