Golovin bemutatkozásán tízgólos győzelem az Eb-selejtezőn

BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BOBORY BALÁZS, PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.10.06. 17:47
Megkezdte szereplését a magyar női kézilabda-válogatott az Eb-selejtezőkön. Az első ellenfél Portugália volt Érden, és nehezebb első félidő után tíz góllal nyert a csapat Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány bemutatkozó mérkőzésén.
Bíró Blanka húsz védéssel segítette a válogatottat (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Bíró Blanka húsz védéssel segítette a válogatottat (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT
, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 34–24 (17–15)
Érd, 1800 néző. Vezette:
Kulovic, Skaljic (bosnyákok)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 6, Háfra N. 3, TOMORI, Bordás, Vámos P. 1, Márton G. 2. Csere: Janurik (kapus), KLUJBER 9 (4), Tóvizi 3, KÁCSOR 5, Tóth Eszter 2, Schatzl Nadine, Kovács Anett 2, Planéta 1, Lakatos R. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
PORTUGÁLIA: Ferreira – Gouveiva, Monteiro, LIMA 4 (2), S. Rodrigues 1, RESENDE 5 (3), Ribeiro 2. Csere: Gois, A. Costa (kapusok), Pereira 1, Santiago 3 (1), Lage 3, Unjanque 2, Sousa 1, Minciuna 2, A. Silva. Szövetségi kapitány: José Silva
Az eredmény alakulása. 6 perc: 4–1. 11. p.: 7–5. 17. p.: 12–8. 19. p.: 12–10. 26. p.: 16–12. 35. p.: 17–17. 42. p.: 23–17. 48. p.: 28–18. 53. p.: 30–20. 55. p.: 31–23.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 6/6
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir:
– Szerintem jó volt ez kezdésnek. Persze akadtak jobb és rosszabb megoldásaink, de összességében nem panaszkodhatom. A második félidő tizedik percétől agresszívvá vált a védekezésünk és jött a kapusteljesítmény. Amikor tizenhét-tizenhétnél utolértek a portugálok minket, hátul összeálltunk és könnyű gólokat sikerült szereznünk.
José Silva: – Tisztában voltunk a két csapat közötti különbségekkel, de megpróbáltunk hatvan percig koncentráltan játszani. Kiütközött a fizikai különbség a két fél között és nekünk nem is állnak olyan feltételek a rendelkezésre, mint a magyar válogatottnál. Elismerésem a riválisnak, mi is igyekszünk javulni és néhány éven belül legyőzni a magyar együttest.

ÖSSZEFOGLALÓ

Mintha csak visszarepültünk volna három évet az időben és a 2018 nyarán Debrecenben rendezett U20-as női kézilabda-világbajnokságon lettünk volna. A Golovin Vlagyimir és segítője, Pigniczki Krisztina vezette magyar válogatott soraiban ott volt Tóvizi Petra, Márton Gréta, Lakatos Rita, Klujber Katrin, Kácsor Gréta és Háfra Noémi is. Mindannyian vb-aranyat nyertek három évvel ezelőtt, és szerda este mind (edzők és a játékosok) immár a felnőtt nemzeti csapat sikeréért küzdöttek a Portugália elleni Európa-bajnoki selejtezőn, Érden.

„Üdv. a fedélzeten, Vova!” – köszöntötték egy transzparenssel a bemutatkozó szövetségi kapitányt a magyar szurkolók és a csapatok bemutatásakor, amikor Golovinhoz ért a helyi szpíker, az ovációból érezni lehetett, a drukkerek bíznak az új szakvezetőben. A 16 fős magyar meccskeretből ezúttal a német Bietigheim kapusa, Szikora Melida, a győri balszélső, Fodor Csenge (szintén 2018-as junior-vb-győztes) és a váci beálló, Helembai Fanny maradt ki. A mieink új csapatkapitánya a vállsérüléséből lábadozó Kovacsics Anikó távollétében a kezdőkapus Bíró Blanka lett. A Lukács Viktória, Háfra Noémi, Tomori Zsuzsanna, Bordás Réka, Vámos Petra, Márton Gréta sorral kezdett a magyar válogatott, Tomorit támadásban Klujber váltotta (az első percben hétméteresből ő szerezte a Golovin-éra első gólját), támadásban pedig először Vámos (2019-ben U19-es Európa-bajnok lett a Golovin és Pigniczki vezette magyar juniorválogatottal) kezébe került először a karmesteri pálca.

Igyekezett gyors támadásokat vezetni a hazai együttes, Golovin pedig folyamatosan együtt élve a játékkal, energikusan mutatta és magyarázta a teendőket övéinek. Tisztán látszott, hogy védekezésben még bőven van mit csiszolni és finomítani (a decemberi világbajnokságig erre azért lesz lehetőség), a portugál beállókkal főleg meggyűlt a magyar védők baja. A lelkes vendégek szívósan küzdöttek, nem eresztették a mieinket, így szorosan alakult az első félidő – a hosszú ideje pazar formában védő Bíró ezúttal is több bravúrral segítette a csapatát.

Golovin pacsizik Klujberrel (Fotó: Török Attila)
Golovin pacsizik Klujberrel (Fotó: Török Attila)

A szünetben a hazai szakszövetség két korábbi klasszist köszöntött ünnepélyesen: a nyáron 75. életévét betöltő, 156-szoros válogatott Tóth Harsányi Borbálát és a 70. életévét szintén nyáron betöltő, 139-szeres válogatott Mihálykáné Samus Ilonát.

VÉLEMÉNY

KÁCSOR Gréta, a magyar válogatott átlövője: „A védekezés volt a győzelem kulcsa, amikor hátul összeálltunk, már könnyű gólokat tudtunk lőni, és a mérkőzés végén örömjátékot játszhattunk. A szövetségi kapitány a szünetben azt kérte, hogy a második játékrész első tíz percét nyomjuk meg nagyon és döntsük el a mérkőzést, nos, ez így nem sikerült, de aztán megvalósítottuk, amit kért. A tanulság az, hogy az első perctől a végéig úgy kellett volna teljesíteni. Az utánpótlás-válogatottakban sokat dolgoztunk Golovin Vlagyimirrel, de a felnőttmezőny más, lelkileg, fizikailag is megterhelőbb, nagyobb a sebesség, ezt még nekem is szoknom kell.”

A második félidő első perceiben már nem sok mindennek örülhettünk, az egyenlítő portugálok tapadtak, sőt, 17–17-nél a vezetéséért is támadhattak, de nem jártak sikerrel. Aztán 36 perc után magához tért a magyar válogatott, amely sebességet tudott váltani a folyamatosan fáradó riválissal szemben és egy 6–0-s sorozattal a 42. percben lezárta meccset. A hajrában a nemzeti együttesbe a 2018. decemberi Eb után visszatérő Planéta Szimonetta is beállt a remeklő Klujber helyett, és a jobbátlövő azonnal pazar átlövésgóllal hálálta meg a bizalmat.

Előzetesen sem lehetett kérdés, hogy a magasabb kvalitást képviselő magyar garnitúrának gond nélkül kell itthon tartania a két pontot, ami a biztató utolsó húsz perccel sikerült is. Folytatás vasárnap Szlovákia ellen idegenben, ahol újabb önbizalom-növelő győzelemmel épülhet tovább nemzeti csapatunk.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Spanyolország–Szlovákia 33–28
(17–11)

Lukács Viktória lő gólt Portugália ellen (Fotó: Török Attila)
Lukács Viktória lő gólt Portugália ellen (Fotó: Török Attila)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a mérkőzésnek, tíz góllal nyert a magyar csapat. 34–24

60. perc: Tóth Esztert küldték ki két percre, majd Bíró védte Sousa ziccerét. Ez volt a magyar kapus 20. védése.

59. perc: Rossz portugál passz után jöhetett a magyar támadás, Tóth pedig besétált a vendégek védőfalába, és szép gólt szerzett. 34–24

58. perc: Planéta lövése a blokkról ment mellé, utána némi tanácstalanság után Tóth lövését fogta Ferreira.

58. perc: Elrontották a portugálok a támadásukat, jött a magyar időkérés.

57. perc: Kácsor szép passzából Kovács Anett lőtt gólt a jobb szélről befutva. 33–24

56. perc: Újabb hetest kapott Portugália, ezt Marqués Santiago lőtte be a jobb alsóba. 32–24

56. perc: Tóth Eszter is meglőtte a maga gólját, és a jobb alsót vette célba. 32–23

55. perc: Hetest kaptak a portugálok, amelyet Lima megint belőtt. 31–23

55. perc: Kácsor újabb átlövésgóljával lett kilenc gól a különbség. 31–22

54. perc: Elrontott magyar támadás után Lima a szaggatottról felugorva lőtt nagy gólt a bal felsőbe. 30–22

54. perc: Sabino harcolt ki hetest, amelyet Lima a bal felsőbe lőtt. 30–21

53. perc: Planéta óriási labdájából Tóvizi lőtt a kapuba beállóból. 30–20

52. perc: Magyar időkérés.

52. perc: Lima szép passzából Sousa lőtt gólt a jobb szélről. 29–20

51. perc: Bejött Planéta Szimonetta is, és majdnem három év válogatottbeli szünet után újra átlövésgóllal jelentkezett. 29–19

51. perc: Resende ártatlan helyzetben megsérült, fáj a lába, lecserélték.

51. perc: Az elmúlt két percben mindkét csapat technikai hibákkal borzolta az edzőjük idegeit.

49. perc: A rendkívül agilis Marqués Santiago a védők közé betörve lőtt a bal alsóba. 28–19

48. perc: Vámos jó passzából Bordás fordult be, hetest kapott. A hetest Klujbera kapu bal oldalába dobta. 28–18

47. perc: Lima cundere most nem jött be, mert Bíró számított rá.

47. perc: Kácsor megint elvállalt egy átlövést. Nem volt olyan, mint képzelte, de így is bepattant a jobb alsóba. 27–18

46. perc: Silva egészen jó szögből dobhatott a jobb szélről, Bíró lábbal nagyot védett.

45. perc: Marqués Santiagokapufája után Kácsor átlövésgólja szomorította a vendégeket. 26–18

44. perc: Egy portugál átadás került a magyar védelem csapdájába, amit aztán meg is bántak, mert Klujber lőtt újabb gólt, most a jobb alsóba. 25–18

44. perc: Hú, Klujber egészen messziről lőtte ki a bal alsót. 24–18

43. perc: A portugál lépéshibát nem vették észre a bírók, azt viszont igen, hogy Sabino ellen hetest érően védekezett Márton. A hetest Resende a kapu jobb oldalába lőtte. 23–18

42. perc: Mivel a portugálok több mint hét perce nem lőttek gólt, időt kértek megint.

42. perc: Marqués Santiago lövését Bíró védte, a másik oldalon Márton a bal szélről szerzett szép gólt. 23–17

41. perc: Klujber eresztette el középről, nagy szerencséjére a labda a kapusról a hálóba pattant. 22–17

40. perc: Megint sikerült a labdaszerzés, de csak rövid időre, mert Háfra rosszul passzolt. Aztán lépéshiba a portugáloknál…

40. perc: Háfra két védőt is megvert lábbal, aztán a hatosról a kapus lába között lőtt a kapuba. 21–17

39. perc: Megint hosszan támadtak a portugálok, de hagyták a bírók, aztán Lima lövését védte a remek Bíró.

38. perc: Portugál időkérés.

38. perc: Tomori blokkja után szép támadás végén Lukács ejtett a hálóba. 20–17

37. perc: Resende lövését védte Bíró, Tomori indított, Lukács bedobta a ziccert. 19–17

37. perc: Végre! Vámos engedte el a dereka mellől, és a labda a léc alá vágódott. 18–17

36. perc: Lukács került helyzetbe emberelőnyben, s csak a kapufát találta el.

35. perc. Őrület… Amikor a passzív már lejárt volna, akkor dobtak egyenlítő gólt a portugálok Unjanque révén. 17–17

34. perc: Emberelőnybe került a magyar csapat, Silvát küldték ki. Háfrát viszont blokkolták, ez azért nem az igazi…

34. perc: Egy gólra jöttek fel a portugálok, a roppant harcos Minciuna lőtt a bal alsóba. 17–16

33. perc: Sokáig támadtak a portugálok, de jó védekezéssel sikerült gól nélkül megúszni. Aztán Háfra betörésből próbált gólt lőni, de Costa védett.

31. perc: Az első támadás a miénk volt, de lövésig nem jutottunk.

31. perc:Elkezdődött a második félidő.

A közönség is köszöntötte Golovin Vlagyimirt (Fotó: Török Attila)
A közönség is köszöntötte Golovin Vlagyimirt (Fotó: Török Attila)

 

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, csak két gól az előny. 17–15

30. perc: Tóth lövése kijött a kapusról, a másik oldalon Bíró védett nagyot.

29. perc: Elég volt egy rossz passz, és Minciuna máris gólt lőtt egy gyors indítás végén. 17–15

29. perc: Nem hagyják magukat, miért is tennék… Unjanque harmadik lövése már bement. 17–14

28. perc: Tóth Eszter passzából Kovács Anett a jobb szélről lőtt a jobb felsőbe. 17–13

28. perc: Lage… Megint a beálló kapta őrizetlenül, és háromból a harmadik gólját dobta. 16–13

27. perc: Lima lövését mentette Bíró remekül, aztán a másik oldalon Klujber lövését védte a kapus.

25. perc: Unjanque megint próbálkozott, Bírón azonban nem tudott kifogni. Kácsor is újra megpróbálta, ő már több szerencsével járt, átlövésből lőtt a jobb alsóba. 16–12

25. perc: Előbb Unjanque, majd Kácsor lőtt kapufát…

24. perc: Kácsor egyéni akció végén lőtt a bal alsóba, mi több, emberelőnyt is kiharcolt. 15–12

23. perc: Lima passzát Lage szedte össze, és a bal alsóba lőtt. 14–12

23. perc: Bíró szépen védte Gouveia lövését a jobb szélről, a magyar támadás lassan csordogált, végül Klujber emberrel a nyakán lőtt a bal alsóba. 14–11

22. perc: Ráadásul Tóvizi kapott kétperces kiállítást, mert visszarántotta Lagét.

21. perc: A támadást sajnos rossz passzal elrontottuk, hiába beszélt Golovin…

21. perc: Magyar időkérés.

21. perc: Valamit tenni kellene a beállókkal, mert most Lage szedte össze középen, és lőtt a bal alsóba. 13–11

20. perc: Tóvizi Petra villámgyors támadás végén befordult a védők mellett, és a bal alsóba lőtt. 13–10

19. perc: Nem akarnak leszakadni a portugálok, mert a kihagyott magyar helyzetek után Ribeiro a bal szélről a kapufa segítségével lőtt gólt. 12–10

18. perc: Lima nagy csellel becsapta Tomorit, majd cunderrel pörgetett a magyar kapuba. 12–9

17. perc: Ribeiro ejtését elcsípte Bíró, majd a magyar támadás végén Lukács lőtte ki a pókot a jobb felsőből. 12–8

16. perc: Klujber egy lövőcsellel elküldte a védőjét, majd szépen belőtte. 11–8

16. perc: Ribeiro elképesztően kilőtte a bal felsőt. Nem tűnt tudatosnak, mégis szép volt a balszélsőtől. 10–8

15. perc: Rossz passz miatt majdnem kaptunk egy könnyű gólt, de Háfra még egy szabálytalansággal mentette a menthetőt. Aztán Bíró mentette a ziccert, így Márton kerülhetett helyzetbe a bal oldalon, és a bal alsóba lőtt. 10–7

14. perc: Régen kaptunk hetest…, most éppen belül védekezésért. A hetest Resende a bal alsóba küldte. 9–7

14. perc: Kapus nélkül támadtunk, Tóvizi kapott remek passzt, és biztosan lőtt beállóból a hálóba. 9–6

13. perc: A magyar csapat is kapott egy hetest és a vele járó kiállítást. Bordást küldték ki. A hetest Resende a jobb felsőbe vágta. 8–6

12. perc: Vámos vette észre, hogy szabadon helyezkedik Lukács, aki biztosan váltotta gólra a helyzetét. 8–5

12. perc: Újabb portugál gól, Da Silva Pereira fordult le Vámosról nagyon szépen, aztán a kapu bal oldalába lőtt. 7–5

11. perc: Háfra labdát szerzett, a csapatkapitány Bíró megpróbálta az üres kapura dobni, de nem talált be a hálóba.

10. perc: Természetesen emberhátrányban passzívig játszottak, majd Marqués Santiago kifacsart pozícióból lőtt ügyes gólt. 7–4

9. perc: Újabb hetest kaptunk, ezt Klujber harcolta ki, ahogy a vele járó emberelőnyt is, majd ő maga lőtte be a kapu jobb oldalába a labdát. 7–3

8. perc: A kapitány szavai hatottak, Resende vagy tíz méterről vágta a bal alsóba. 6–3

8. perc: Eddig bírta a portugál edző, időkérés.

8. perc: Passzívig játszottak a portugálok, de Ribeiro lövését Bíró védte, a gyors magyar támadás pedig Háfra bal felsőbe vágott lövésével ért véget. 6–2

7. perc: Vámos tört be három védő közé, nem tudták megállítani, csak szabálytalanul. A hetest Klujber a bal alsóba vágta. 5–2

6. perc: Resende nagyszerű átlövést eresztett meg, mert nem lépett ki rá senki. Csoda, hogy bement a labda a magyar kapuba?! 4–2

5. perc: Tomori labdát szerzett, a gyors indításunk gyenge volt, de nálunk maradt a labda némi szerencsével. Aztán az már nem volt szerencse, hogy Háfra a szaggatottról felugorva kilőtte a jobb alsót. 4–1

4. perc: Bíró újabb szép védése szomorította el Limát, majd a magyar kapus hosszan indította Lukácsot, aki a hálóba ejtett. 3–1

3. perc: A magyar akció rossz passz miatt holt hamvába, a másik oldalon Bíró védett ziccert. A magyar támadás viszont góllal végződött, Lukács dobta be a jobb szélről. 2–1

2. perc: Egyenlítettek a portugálok Sabino Rodrigues révén. Mintha kicsit a vonalon állt volna, de a bírók kicsire nem adtak… 1–1

1. perc: Portugál kapufa után gyors magyar támadás végén a jobb szélről Lukács került helyzetbe, Montero kiállítást érően szabálytalankodott vele. A hetest Klujber a jobb alsóba dobta. 1–0

1. perc: A magyar válogatott új csapatkapitánya Bíró Blanka lett.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta pirosban, a portugál tiszta fehérben játszik.

A mai meccsre nem nevezett kerettagok a lelátón (Fotó: Török Attila)
A mai meccsre nem nevezett kerettagok a lelátón (Fotó: Török Attila)

ELŐZMÉNYEK

Az Európa-bajnoki selejtező 5. csoportjának első fordulójában Portugália az ellenfél Érden. A dél-európai együttes eddig nem szerepelt olimpián és világbajnokságon, kontinenstornán is csak egyszer, 2008-ban, a macedóniai viadalon a 16., utolsó helyen zárt – tehát legyőzendő riválissal indít az új kapitány.

„A győzelem a célunk mindkét Eb-selejtezőn, a két-két pont begyűjtése a legfontosabb – szögezte le Golovin Vlagyimir, aki csapatával vasárnap Szlovákiában lép pályára a kvalifikációs sorozat második körében. – A portugálok a tavasszal a németek elleni világbajnoki selejtezős párharcban jelentős ellenállást fejtettek ki, és bár a végeredmény nem ezt tükrözte, a videofelvételek alapján láttuk, hogy szorongatták a német csapatot. Náluk is váltás volt a kapitányi poszton, több a fiatal a keretükben.”

A magyar és a portugál nemzeti csapat eddig háromszor találkozott, legutóbb1995 októberében felkészülési mérkőzésen, amelyet 31–13-ra nyertek meg a mieink (a korábbi két meccsen 25–8-ra és 33–24-re győzött Magyarország).

„Hamar belevágtunk a taktikába, hiszen nem volt túl sok időnk, hogy felkészüljünk a portugálok elleni meccsre – mondta a 28 éves mosonmagyaróvári irányító, Tóth Eszter.Mindenképpen jól jártunk, hogy úgymond könnyebb ellenfelek, Portugália és Szlovákia ellen kezdünk. Nem is nagyon változtatunk a játékon, azt kell mutatnunk, amit eddig is, és amit tudunk – ez a célravezető e heti két riválisunk ellen.”

Tóth, aki 2016 és 2020 között négy évig volt Golovin játékosa az MTK-ban, elmondta, elsősorban a védekezésre fektették a hangsúlyt, mivel a portugálok szeretnek támadásban hét a hat ellen kézilabdázni.

„Agresszívan támadják a falat, gyorsan játszanak, kellemetlen a stílusuk – tért ki a szerdai riválisra a karmester. – Kompakt, kemény védekezéssel és gyors lerohanásokkal le tudjuk győzni őket. A portugálok talán könnyebb ellenfélnek számítanak, mint a szlovákok. Nagyon fontos, hogy megnyerjük ezt a két meccset, emellett lényeges, hogy mindenki beépüljön a csapatba. Szerintem Golovin Vlagyimir is több variációt szeretne kipróbálni, hogy kit mikor lehet játékba dobni. Nagyon jól érzem magam a keretben, örülök, hogy itt lehetek. Könnyű a helyzetem, mert ismerem Golovint, és neki is egyszerűbb velem, hiszen félszavakból megértjük egymást – nyugodtan érkeztem a válogatottba, tudom, mire számíthatok a kapitánytól. Miután kiderült, hogy kinevezték,titkon azért számítottam rá, hogy engem is meghív a keretbe. A klubcsapatomban is az volt a célom, hogy minél jobban teljesítsek, és felhívjam magamra a figyelmet, nagyon örültem, amikor megkaptam a meghívót.”

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
JOBBSZÉLSŐK:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
JOBBÁTLÖVŐK:Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler), Tomori Zsuzsanna (Vipers Kristiansand – Norvégia)
IRÁNYÍTÓK:Lakatos Rita (Siófok KC), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
BEÁLLÓK:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
BALÁTLÖVŐK:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE)
BALSZÉLSŐK:Fodor Csenge (Győri Audi ETO), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
A mai meccsről kimaradók: Szikora, Helembai, Fodor.

A KÖVETKEZŐ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ:
Október 10., vasárnap, 18.00, Topolcsány:Szlovákia–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik