Női kézi Eb: higgadtság és egy fehérvári őrangyal vezetett a horvát szenzációhoz

POLGÁR LÁSZLÓ (Varasd)POLGÁR LÁSZLÓ (Varasd)
Vágólapra másolva!
2020.12.16. 14:42
null
Nagy ünneplést csaptak a horvátok az elődöntő elérése után (Fotó: Kolektiff images)
Horvátország női kézilabda-válogatottja hatalmas sikert ért el a dániai Európa-bajnokságon, miután története során először az elődöntőbe jutott. A horvátok a németek 23–20-as legyőzésével vívták ki a négy közé jutást, melynek hatására egyből ellepte a hírportálokat Nenad Sostaric együttesének dicsőítése. 

A németek elleni találkozó egyik hőse az Alba Fehérvár hálóőre, Tea Pijevic volt, aki a 32 kapujára tartó kísérletből 50 százalékos mutatóval tizenhatot hatástalanított.

„Úgy érzem, az eddigi szereplésünkkel mi is beírtuk magunkat a horvát sport történelmébe – lelkendezett a székesfehérváriak makarskai születésű kapusa. – Roppant büszke vagyok, főleg úgy, hogy az első félidőben akadtak azért nehézségeink. A folytatásban a védekezésünket sikerült rendbe tenni. Úgy voltunk vele, hogy ha a német támadásokat hatástalanítjuk, olyan nagy baj már nem lehet. Nem is tudom, mit mondhatnék, de köszönjük azoknak, akik odahaza értünk szorítanak.”

Micijevic besegített Pijevicnek átvenni a meccs legjobbjának járó elismerést

„Ezt a meccset nem is egy középdöntős forduló összecsapásának, hanem egy negyeddöntőnek tekintettem – fogalmazott a szövetségi kapitány, Nenad Sostaric.Nagy feladatot vittünk véghez, egy igencsak nehéz meccsen. Ha voltak is problémáink, ahogy más válogatottaknak is, úgy voltam vele, hogy nem szabad csüggednünk. Ha azt nézem, hogy eddig öt remek győzelmetarattunk, nincs okunk szégyenkezni. Tudják, hogy van ez nálunk? Első helyen foglalkoznak a férfi kézilabdával, majd jó ideg semmi, aztán jön a sportág női szakága. Ha csak azt veszem alapul, hogy a találkozóinkat csak fizetős tv-adón lehetett most is követni otthon, a közmédia nem tartotta fontosnak közvetíteni, akkor, azt hiszem, érthetik, miről beszélek...”

A horvát játékosok körében is nagy volt az öröm, ez azonban érthető is.

„Az volt a jó, hogy nem ragadott el minket a hév, hideg fejjel tudtunk végig játszani végig – mondta el Camila Micijevic, aki négyszer köszönt be az ellenfélnek. – A szívünk vitt minket előre, illetve sokat elmond teljesítményünkről, hogy mindössze tizenkét gólt kaptunk akcióból. Tea egyszerűen fantasztikus volt, ugyanakkor itt álljunk is meg, mivel ezzel érmet egyelőre még nem szereztünk.”

A horvátok védjegyükké váló ünneplése

„Valamennyien tudtuk a csapatból, hogy mit is jelent számunkra ez a találkozó, és ez hozta meg nekünk a sikert – ezek már a három gólig jutó Josipa Mamic szavai voltak. – Mi volt a titkunk? Amikor nem ment annyira, illetve amikor már kezünkben érezhettük a győzelmet, akkor is kellő higgadtsággal reagáltunk. Nem mondom, hogy nem gondoltunk már az elődöntőre, illetve az éremre. Kicsit idegesek is voltunk az elején, de aztán észhez tértünk, és játszottuk a saját játékunkat. Tea pedig mondhatni az őrangyalunk volt, mindig kisegített minket.”

Persze Németország kapitányának, Henk Groenernek is idézték a szavait a horvát kommentárok. „Csalódott vagyok, ennél azért többet vártunk. Úgy érzem, Horvátországban jóval több energia volt, és ez a mérkőzés további menetében meg is mutatkozott. El kell fogadni, jobbak voltak, különösen a kapusuk volt szenzációs!”

A szállodában folytatódott az ünneplés

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
2. CSOPORT (KOLDING)
Horvátország–Németország 23–20 (12–12)
Ld:Debelic 6, ill. Maidhof 9

A 2. CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia55170–114+5610
2. Horvátország541124–123+18
3. Hollandia532141–134+76
4. Németország523124–137–134
5. MAGYARORSZÁG514118–140–222
6. Románia55107–136–290

AZ EB VÉGEREDMÉNYE, AZ EDDIG ISMERT HELYEZÉSEK
7. Németország
8. Montenegró
9. Spanyolország
10. MAGYARORSZÁG
11. Svédország
12. Románia
13. Szerbia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Szlovénia

A TOVÁBBI MENETREND
PÉNTEK
AZ 5. HELYÉRT
15.30:
Oroszország–Hollandia
ELŐDÖNTŐ
18.00:
Franciaország–Horvátország
20.30:Norvégia–Dánia
VASÁRNAP
15.30:
bronzmérkőzés
18.00:döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik