Női kézi Eb: a norvégok nyerték a svédek elleni rangadót, karnyújtásnyira az elődöntő

Vágólapra másolva!
2022.11.12. 21:58
null
Kristina Prkacin (balra), Ana Debelic és Dora Krsnik próbálja megállítani a dán Kathrine Heindahlt (Fotó: MTI)
Dánia magabiztosan, 26–17-re legyőzte Horvátországot a női kézilabda Európa-bajnokság szombati játéknapján. A dán győzelemmel matematikailag is eldőlt, hogy sem a magyar, sem a horvát válogatott nem szerez érmet az Eb-n. Az esti skandináv rangadót a norvég válogatott megnyerte a svédekkel szemben, így Nora Mörkéknek már csak egy pont kell az elődöntőhöz.

 

Hat perc alatt négy hétméterest rontottak a csapatok, ebből hármat a dánok, de ez is belefért nekik, mert gólt csak ők lőttek (2–0). Már 5–1-re vezetett az ellenfél, amikor Nenad Sostaric, a horvát kapitány elérkezettnek látta a pillanatot egy időkérésre.

Bármit is mondott, tanítványai továbbra sem tudták megfékezni a dánokat – az első nyolc góljukból Mie Höjlund lőtt hármat –, és ha Tea Pijevic nem véd néhány fontosat, a hatgólosnál is nagyobb lett volna a különbség a szünetben.

A második félidőt három horvát gól indította, néhány pillanatig úgy tűnt, esély lehet a csodára. Több mint kilenc perc kellett ahhoz, hogy Sarah Iversen megtörje a dánokra telepedett átkot, s bár a horvátok egy gólt még faragtak a hátrányukból (13–15), akkor megint elkapták a fonalat a dánok, és 6–1-es rohammal eldöntötték a meccset.

A dán győzelemmel matematikailag is biztossá vált, hogy sem a magyar, sem a horvát válogatott nem szerez érmet az Eb-n.

Mörkék fontos rangadón nyertek (Fotó: MTI)
Mörkék fontos rangadón nyertek (Fotó: MTI)

A két csoportelső, a norvég és a svéd válogatott is három napot pihenhetett a rangadóra. Miután a norvégok a maximális négy pontot hozták magukkal, az újabb győzelem számukra azt jelentette, hogy a hátralevő két forduló során további egyre van szükségük az elődöntőhöz. Egyébként Mörkék 2018. december 7-e óta mind a 15 Eb-meccsüket megnyerték.

Jenny Carlson góljaival indult meg a svéd válogatott, amely kétgólos előnybe került, norvég részről Katrine Lunde nem tudott közbeavatkozni az első időszakban. A győri Stine Oftedal jól osztogatott, és a beálló Vilde Ingstad révén utolérte ellenfelét Thórir Hergeirsson együttese.

A norvég szurkolók a felezővonalnál foglaltak helyet, mellettük nem sokkal arrébb a svédek, egyébként hazai nézők megint csak elvétve akadtak, hiába ígérte az EHF, hogy majd ingyenjegyekkel igyekszik feltölteni az egyébként tízezres Stozice Aréna széksorait.

Henny Reistad ugyan hetest rontott Jessica Ryde ellen, Oftedal azonban kisvártatva már a norvégokat juttatta előnyhöz. A várt kiélezett csatát hozta a mérkőzés, egyik csapat sem tudott elmenni több mint kettővel, és a vezetést is váltogatták.

Lunde is kezdett belejönni, Carlson azonban többször is túljárt az eszén, csakúgy, mint az ETO-s Linn Blohm beállóban, a negyedik góljával alakult ki a félidei 13–13-as állás. A második félidő elején újra csak a svédek tudtak vezetni, de utána átvették az irányítást a norvégok. Amikor hárommal is elmehettek volna, többször is belehibáztak, esélyt adva a svédeknek a felzárkózásra.

Blohmék azonban nem éltek vele, Nathalie Hagman például lerohanásból és hetesből is rontott, így az 54. percben először volt három a két csapat közötti különbség. A meccs legjobbjának is megválasztott Lunde 11 védéssel főszerepet vállalt a norvég sikerben (27–25), a svédek a dánok után a másik északi riválissal szemben is alulmaradtak.

Hétfő este 20.30-tól a mieink lesznek Svédország következő ellenfele. A svédek mostani vereségének köszönhetően két győzelemmel a csoport negyedik vagy szerencsés esetben harmadik helye sem elérhetetlen a magyar csapat számára.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT (Ljubljana)
2. JÁTÉKNAP

Horvátország–Dánia 17–26 (8–14)
Legjobb dobók:
Pavlovic 6, Buric 3, P. Posavec 2, S. Posavec 2, Blazevic 2, ill. Jörgensen 5, Höjlund 4, Tranborg 3, Friis 3, Möller 3
Norvégia–Svédország 27–25 (13–13)
Ld:
Reistad 7, Ingstad 6, ill. Carlson 9, Blohm 7

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 91–70 +21 6
2. Dánia 4 3 1 106–95 +11 6
3. Szlovénia 3 2 1 76–77 –1 4
4. Svédország 3 1 2 81–74 +7 2
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG 3 3 67–82 –15 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPÖNTŐBEN
2022. november 14., hétfő

20.30:
Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2022. november 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik