Női kézi: Debrecenben lesz a mieink olimpiai selejtezőtornája – hivatalos

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.22. 13:04
null
Hazai pályán harcolhatjuk ki az olimpiai részvételt (Fotó: MTI)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos honlapján hirdette ki a női kézilabdázók olimpiai selejtezőtornáinak áprilisi helyszíneit, ennek értelmében az 1. csoport küzdelmeinek Debrecen ad otthont, a magyar nemzeti csapatnak pedig a svéd, japán, kameruni trióból legalább kettőt kell megelőznie a párizsi olimpiára való kvalifikációhoz.

Mint ismert, a magyar női kézilabda-válogatott nem jutott tovább középdöntős csoportjából és a 10. helyen zárta a dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokságot. Ezzel éppen megszerezte az olimpiai selejtezőtornán való indulás jogát. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke, Ilyés Ferenc múlt héten elmondta, hogy a szervezet a debreceni Főnix Arénával pályázott a torna rendezésére, melyre még Japán jelentkezett (a svédek minden bizonnyal inkább a férfiak tornájára apellálnak). Az IHF tanácsa pedig úgy döntött, Debrecennek adja a selejtezőcsoportunk rendezési jogát.

A tornát április 11. és 14. között rendezik meg a magyar mellett a világbajnoki negyedik svéd válogatott, a 17. helyen zárt japán és a vb-24. kameruni nemzeti csapat részvételével. A kvartettekből a csoportok első két helyezettje jut ki a jövő nyári, párizsi olimpiára.

Az olimpia biztos résztvevői
Franciaország (rendező, világbajnok), Norvégia (vb-2., a világbajnok jogán, Európa-bajnok), Dél-Korea (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Angol (Afrika-bajnok), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese), Dánia (Eb-2., az Európa-bajnok jogán)

„Természetesen nagyon örülünk, hogy a magyar csapat hazai pályán léphet pályára az olimpiáért, köszönet érte egyrészt a válogatottnak, hogy kiharcolta a lehetőséget a világbajnokságon, másrészt pedig kollégáimnak a pályázat benyújtásáért és a sikeres lobbitevékenységért – hangsúlyozta az mksz.hu-nak Ilyés Ferenc, a magyar szövetség elnöke. – Külön szeretném megköszönni Horváth Gabriella főtitkár munkáját, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter és a minisztérium sportdiplomáciai főosztályának, illetve a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának segítségét! 2021 márciusában a Covid-járvány miatt sajnos nézők nélkül, zárt kapuk mögött kellett játszania a csapatnak a selejtezőben, nagyon remélem, hogy ezúttal sok ezer magyar szurkoló előtt is sikerrel veszi az akadályt. Tudjuk jól, hogy a kijutás kivívása nem lesz egyszerű, a legfontosabb most a megfeszített munka és az összefogás mindenki részéről!”

„A Nemzetközi Kézilabda-szövetség jónak értékelte a pályázatunkat, ráadásul a 2018-as női junior világbajnokságról jól ismeri mind a Főnix Arénát, mind a Magyar Kézilabda-szövetség szervezői képességeit, így jó visszajelzések érkeztek a kandidáció benyújtását követően is, most pedig nagyszerű híreket kaptunk az „eredményhirdetéskor” – emelte ki Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Az esemény rendezése során meg kell majd felelnünk az IHF követelményrendszerének, de amint lehetséges, megkezdődik a jegyértékesítés, hiszen nagyon számítunk a magyar szurkolókra!” – tette hozzá a főtitkár.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen nemcsak kiharcoltuk a selejtezőn való szereplés jogát, hanem újra Magyarországon léphetünk pályára az olimpiáért! – mondta el Böde-Bíró Blanka, a magyar válogatott csapatkapitánya. – Három évvel ezelőtt sajnos a nézők nem lehettek ott a selejtezőn, majd az olimpián sem, így reméljük, hogy minél többen fognak szurkolni nekünk áprilisban Debrecenben. Addig még sok munka vár ránk, hiszen tudjuk, fejlődnünk kell, számos meccs áll előttünk klubjainkban és a válogatottban is, és négy Eurokupa-meccset is játszunk addig. Svédországot és Kamerunt ismerjük a vb-ről, Japánt kevésbé, de tudjuk, hogy a japánok nagy kihívást jelentenek mindenkinek, így alaposan föl kell készülnünk. Mindent egy célnak, a párizsi kvalifikációnak rendelünk alá. Szeretnék újra olimpikon lenni!” – így az FTC kapusa.

A férfiak olimpiai selejtezőjére – amelynek szintén résztvevője a magyar válogatott – 2024. március 14. és 17. között kerül sor. A kvalifikációs tornák helyszíneiről február elején, az Európa-bajnokság és az Afrika-bajnokság után, a selejtezőcsoportok végleges csoportbeosztásának ismeretében dönt a nemzetközi szövetség. Az MKSZ tatabányai helyszínnel pályázott a férfi selejtezőre is.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐCSOPORTOK BEOSZTÁSA
1. CSOPORT (Debrecen)

– a vb legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Svédország
– a vb 6. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: MAGYARORSZÁG
– a vb-n a 3. legjobban szereplő kontinens (Afrika) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Kamerun
– a vb-n a 4. legjobban szereplő kontinens (Ázsia) képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Japán

2. CSOPORT (Torrevieja, Spanyolország)
– a vb 2. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Hollandia
– a vb 5. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Csehország
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Amerika) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Argentína
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Spanyolország

3. CSOPORT (Neu-Ulm, Németország)
– a vb 3. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Németország
– a vb 4. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával: Montenegró
– a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Szlovénia
– a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Amerika) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről: Paraguay

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik