Női kézi BL: ráadás lenne, ha két magyar jutna négyes döntőbe

Vágólapra másolva!
2023.09.09. 08:58
null
A magyar csapatok közül a Ferencváros került a nehezebb csoportba – Klujber Katrinék tavalyi negyeddöntős ellenfelük, a Metz mellett megkapták a címvédő Viperst is (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Először szerepel három magyar csapat a női kézilabda Bajnokok Ligája főtábláján. A ráadás az lenne, ha a szombaton rajtoló 2023–2024-es idény végén újra két hazai klub mérethetné meg magát a budapesti négyes döntőben.

 

Lehet ezt még fokozni? Lehet! A női kézilabda Bajnokok Ligája előző kiírásában először szerepelt két magyar csapat a budapesti négyes döntőben; az ötszörös arany- és négyszeres ezüstérmes Győr 2021 után ismét harmadikként zárt, míg a története során először final fourba jutó Ferencváros 1971-et és 2002-t követően lett újra második a kontinentális elitsorozatban. A szombaton kezdődő 2023–2024-es kiírás is tartogat különlegességet, hiszen először indulhat el három magyar klub a 16-os főtáblán: a bajnoki és Magyar Kupa-bronzérmes Debrecen csatlakozik a két hazai élegyütteshez.

MAGYAR CSAPATOK EGYMÁS ELLEN A BEK-/BL-BEN
1982–1983, elődöntő:Vasas SC–Bp. Spartacus SC 14–16 (9–6), Bp. Spartacus–Vasas 16–21 (8–12)
2013–2014, selejtező:FTC-Rail Cargo Hungaria–Érd 31–24 (13–16)
2015–2016, negyeddöntő:FTC–Győri Audi ETO KC 18–31 (12–17), Győr–FTC 40–23 (22–10)
2018–2019, középdöntős csoport:FTC–Győr 32–32 (16–15), Győr–FTC 32–32 (15–13)
A GYŐR KIEMELKEDŐ BL-EREDMÉNYEI
Aranyérmes:
5x (2013, 2014, 2017, 2018, 2019)
Ezüstérmes:
4x (2009, 2012, 2016, 2022)
Bronzérmes:
2x (2021, 2023)
Elődöntős: 4x (2007, 2008, 2010, 2011)
AZ FTC KIEMELKEDŐ BEK-/BL-EREDMÉNYEI
Ezüstérmes:3x (1971, 2002, 2023)
Elődöntős:2x (1997, 2001)
A DVSC KIEMELKEDŐ BEK-/BL-EREDMÉNYEI
Elődöntős:2x (1989, 1991)

A BL-be 12 év elteltével visszatérő DVSC egy nyolcasba került az ETO-val, plusz „kifogta” a CSM Bucuresti-et is. A 35 évesen is extraklasszis román Cristina Neagu mellett francia, norvég, svéd, spanyol, szerb, dán, szlovén és lengyel légiósokra építő kirakatcsapat ezúttal is a final fourba jutás egyik nagy favoritja, ám újfent az a legnagyobb kérdés, sikerül-e igazi csapattá kovácsolni a sok sztárt.

A hazai kerettagok mellett öt-öt holland és norvég, illetve egy svéd kézilabdázóra alapozó Odense eddig hiába üldözte a budapesti helyosztókat, most viszont révbe érhet. A Győrbe szerződő Ulrik Kirkelyt ugyanis a norvég Ole Gustav Gjekstad váltotta a kispadon, aki a Vipers Kristiansanddal 2018 és 2023 között ötször lett norvég bajnok, nem mellesleg megnyerte a legutóbbi három BL-kiírást. A magyaros A-csoportban szerepel még többek között a győriek kölcsönjátékosát, Háfra Noémit (a válogatott balátlövő tavaly őszi térdszalagszakadása után immár csaknem százszázalékos edzésmunkát végez) foglalkoztató montenegrói óriás, Buducsnoszt Podgorica és a kapus Szikora Melindát, illetve a jobbszélső Faluvégi Dorottyát bevető német Bietigheim is.

A Loki összeszokottságára és szervezettségére, na meg hazai oroszlánbarlangjára (a fanatikus szurkolók teremtette légkörben az élcsapatok is meg tudnak izzadni) támaszkodva okkal bízhat a továbbjutásban – a cél eléréséhez és az álom beteljesüléséhez ugyanakkor idegenbeli bravúrokra is szüksége lesz. A győriek ezúttal is abszolút esélyesek az automatikusan negyeddöntőt érő első két hely valamelyikének megszerzésére. Náluk korszak- és stílusváltás történt, a spanyol iskolát a skandináv váltotta. A két időszakban csaknem nyolc évig irányító Ambros Martín megannyi siker mellett négy BL-címet gyűjtött az együttessel, az Odensétől érkezett dán Kirkely így nehéz örökséget vett át – ez világosan kiderült hét közben is, amikor az ETO általános meglepetésre elveszítette a mosonmagyaróvári bajnoki mérkőzését. Az átállás és a csapatépítés aligha megy egyik napról a másikra, ám az erőviszonyokat figyelembe véve váratlan lenne, ha nem érne oda a csoport első vagy a második helyére a Győr.


Ulrik Kirkely máris elszenvedte első vereségét a Győri ETO-val (Fotó: Nagy Gábor)
Ulrik Kirkely máris elszenvedte első vereségét a Győri ETO-val (Fotó: Nagy Gábor)

Az új időszámítás és a stílusváltás az FTC-nél is beköszöntött a nyáron. A 15 év után távozó klubikont, Elek Gábort váltó dán Martin Albertsen – aki az együttes első külföldi edzője – Kirkelyhez hasonlóan mázsás teherrel vághatott bele a munkába. A Fradi ráadásul, mondhatni az elmúlt idényekben megszokott módon, pokolian erős csoportba került. A mindig roppant stabil francia Metz, a norvég ászok, mint például a hatszoros BL-első Nora Mörk és Henny Reistad vezérelte dán Esbjerg és az elmúlt három évben megállíthatatlan Vipers egyaránt esélyes arra, hogy ott legyen a budapesti végjátékban.

És ha ez nem lenne elég, a nagy múltú, korábbi kétszeres BL-győztes és háromszoros második, a dörzsölt Dragan Adzsics vezette szlovén Krim Ljubljana, a friss Európa-liga-győztes dán Ikast, valamint a korábbi magyar szövetségi kapitány, a dán Kim Rasmussen által irányított, Korsós Dorina mellett további külföldi klasszisokkal megerősített román Rapid Bucuresti is roppant veszélyes és kellemetlen ellenfél.

Ugyanakkor ha a Fradi valóban azzal a céllal vág neki a következő éveknek, hogy stabil négyes döntős résztvevő legyen, a nehezebb utat is végig kell tudni járnia.

NS-szakértő, Danyi Gábor, Bajnokok Ligája-győztes edző, korábbi női szövetségi kapitány:
Az erővisonyok az elmúlt néhány év alapján adva vannak, ez nem igazán változott most sem. Az, hogy van még egy dán csapat, túl sok mindent nem jelent. Jó erőt képvisel az Ikast, de a Vipers, ETO, Ferencváros, Esbjerg, Metz, CSM Bucuresti hatos pályázhat nagy eséllyel a négyes döntőre. A CSM jelenleg talán a legjobb kézilabdát játssza, nagyot léphetnek előre a románok. Jó, hogy új csapatok is megmutathatják magukat, mint például a lengyel bajnok, de nem hiszem, hogy meghatározó szerepet töltene be, a mérleg nyelve inkább a Bietigheim vagy a Buducsnoszt lehet. Örvendetes, hogy ezúttal három magyar is ott lesz a csoportkörben, a Debrecen már megmutatta, hogy fel tudja venni a versenyt az ETO-val és a Ferencvárossal is. Nagy kérdés, mennyire őrli fel a sorozatterhelés. A BL-szereplés a debreceniek fejlődésének kulcsa lehet, de akár a bajnoki bronzba is kerülhet. A Ferencváros az előző idényben a Metz negyeddöntős kiejtésével magasra tette a lécet, biztos vagyok benne, hogy ebben a kiírásban még jobban odafigyelnek rá. A győrieknél a keret és a stáb is változott, de az idő és az eredménykényszer érdekes elegyet alkothat náluk. Ha a csoportkörben pontokat hullajtanak, megnehezíthetik a saját dolgukat. Biztos, hogy jobbak lesznek a mostani állapotnál, de kérdés, ez mennyi időt vesz igénybe.
TUDNIVALÓK
A női kézilabda Bajnokok Ligája lebonyolítása nem változott az előző idényekhez képest, továbbra is 16 csapat vesz részt két nyolcas csoportra osztva, ahonnan a csoportok első két helyezettje egyenes ágon negyeddöntőbe jut, a 3-6. helyezettek nyolcaddöntőt vívnak.
A csoportkör 2023. szeptember 9-én kezdődik. A negyeddöntős párharcokat 2024. március 16-17-én és március 23-24-én, a nyolcaddöntős összecsapásokat pedig 2024. április 27-28-án, illetve május 4-5-én tartják. A négyes döntőre ezúttal is Budapesten, az MVM Dome-ban kerül sor 2024. június 1-jén és 2-án.
A sorozat történetében először szerepel három magyar csapat, hiszen az előző idényben BL-ezüstérmes FTC-Rail Cargo Hungaria és BL-bronzérmes Győri Audi ETO KC mellett a DVSC-Schaeffler szabadkártyával indulhatott. A címvédő a BL-t egymás után háromszor megnyerő norvég Vipers Kristiansand.
Tv: Sport Tv
Internet: nemzetisport.hu, eurohandball. com, ehfcl.eurohandball.com/women, kezitortenelem.hu

CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
GYŐRI AUDI ETO KC, DVSC-SCHAEFFLER, CSM Bucuresti (román), Brest Bretagne (francia), Odense (dán), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), SG BBM Bietigheim (német), IK Sävehof (svéd)
B-CSOPORT:
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Vipers Kristiansand (norvég), Metz (francia), Esbjerg (dán), Rapid Bucuresti (román), Krim Ljubljana (szlovén), MKS Zaglebie Lubin (lengyel), Ikast (dán)

A NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA PROGRAMJA
1. FORDULÓ
2023. szeptember 9., szombat
A-CSOPORT
18.00:
CSM Bucuresti (román)–Odense (dán)
18.00: DEBRECEN–Sävehof (svéd)
B-CSOPORT
16.00:
Ikast (dán)–Vipers (norvég)
16.00: FTC–Metz (francia)
18.00: Lubin (lengyel)–Ljubljana (szlovén)
2023. szeptember 10., vasárnap
A-CSOPORT
14.00:
Buducsnoszt (montenegrói)–Bietigheim (német)
16.00: Brest (francia)–GYŐR
B-CSOPORT
16.00:
Esbjerg (dán)–Rapid Bucuresti (román)

A NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA ADATBANKJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik