Nem sikerült a bravúr az FTC-nek, négy között a címvédő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.15. 16:36
null
Szucsánszki Zita visszatérése sem segített a Ferencvároson (Fotó: Veres Viktor)
Az FTC-Rail Cargo Hungaria számára a negyeddöntő jelentette a végállomást a női kézilabda Bajnokok Ligájában, mert kettős vereséggel búcsúztatta a címvédő CSM Bucuresti. A bukaresti együttes a hazai ötgólos siker után eggyel nyert Budapesten is (26–27), így bejutott a final fourba.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–CSM BUCURESTI (román) 26–27 (15–14)
Budapest,
BOK-csarnok, 4000 néző. V: Arntsen, Röen (norvégok)
FERENCVÁROS:
BÍRÓ – Lukács 4, Kovacsics 3 (2), Pena 4 (2), Snelder 1, Zácsik 1, SCHATZL 5. Csere: Szekeres, JOVANOVICS 6, Mészáros R., Szucsánszki 2, Faluvégi. Edző: Elek Gábor
CSM:
Grubisic – MARTÍN 5 (1), Ayglon 1, GULLDÉN 3, MANEA 4, TORSTENSON 4, Mehmedovics 1. Csere: Ungureanu (kapus), Böhme, Bradeanu 1, Curea 1, Niombla 4 (2), Lobacs, BAZALIU 3. Edző: Per Johansson
Az eredmény alakulása. 6. perc:
3–2. 9. p.: 3–6. 13. p.: 6–6. 19. p.: 9–11. 25. p.: 13–12. 36. p.: 17–18. 42. p.: 19–20. 49. p.: 20–23. 52. p.: 23–23. 58. p.: 25–27
Kiállítások:
6, ill. 4 perc
Hétméteresek:
6/4, ill. 6/3
Továbbjutott: a CSM, kettős győzelemmel, 57–51-es összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor: – Megérdemelten jutott be a Bukarest a final fourba. Döntő volt, hogy egygólos előnyről nem tudtunk feljebb lépni, valamint hogy az ellenfélnek több minőségi játékosa van, akik jobb egyéni teljesítményt is nyújtottak. Tudtuk, hogy csoda lett volna a továbbjutásunk, de a meccset mindenképpen szerettük volna megnyerni. Összességében a tapasztaltabb együttes ment tovább a két hasonló képességű csapat közül.
Per Johansson: – Szerintem is két közel azonos erősségű csapat találkozott, csak kis különbségek döntöttek a párharc során. Nagy szerencsénk volt az első meccs végén, hogy öt góllal meg tudtuk nyerni. Azóta már jobban összeszoktam a játékosokkal, akik végig sokat segítettek nekem. Két világklasszis kapusom van, sajnos most az első félidőben nem segítettek a társak Grubisicnek Jovanoviccsal szemben, ezért úgy gondoltam, talán Ungureanunak jobban fog menni. A hajrában Paula nyerte meg nekünk a meccset. A két találkozó összképét nézve valóban mi voltunk a jobb csapat.

ÖSSZEFOGLALÓ

Kisebb csodára készült a Ferencváros a BL-negyeddöntő visszavágóján az után, hogy az egy héttel korábban lejátszott bukaresti mérkőzésen a hajrára elfáradva ötgólos hátrányba került a CSM ellen.

ÍGY LÁTTÁK
Szekeres Klára, az FTC játékosa: „Amikor nekiindultunk a párharcnak, azt gondoltam, nyitott lesz, és persze most csalódott vagyok, hogy ez lett a vége... A kiesésünk ellenére iszonyú jó érzés most ebben a csapatban játszani, mindent megtettünk a továbbjutásért."
Paula Ungureanu, a CSM Bucuresti kapusa: „Kicsit megijedtem, amikor a második félidőben sörrel és érmekkel dobáltak meg. Úgy érzem, ha kettővel-hárommal elment volna a Fradi, akkor is vissza tudtunk volna jönni."

A lehetőségekhez mérten zsúfolásig megtelt a BOK-csarnok, a négyezer magyar szurkoló (merthogy románnal nemigen találkoztunk) pedig összefüggő piros-fehér-zöld élőképet varázsolt a lelátóra. „Legyetek a hőseink!" – hirdette a kapu mögött kifeszített drapéria.

Az első meccset csak kívülről végignéző Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra duó ezúttal is csak a kispadon foglalt helyet az elején (utóbbi végig ott is maradt), míg a túloldalon meglepetésre Jelena Grubisic állt az ellenfél kapujában. A vendégeket láthatóan nem fogta meg a hangulat (az előnyük birtokában egyébként is nyugodtabban játszhattak), és a hazai pontatlanságokat kíméletlenül megbüntetve 6–3-ra elmentek. Elek Gábor már a 9. percben lekapta a pályáról Zácsik Szandrát, és Marija Jovanovicsot küldte be a helyére. A változtatás egy időre nyerőnek bizonyult, az FTC Bíró Blanka védéseire is alapozva kiegyenlített, utána azonban elég volt egy kétperces kiállítás, amivel jól élt a CSM, hogy újra visszaálljon a háromgólos különbség.

A 16. percben óriási üdvrivalgás fogadta a pályára lépő Szucsánszkit, aki egyből hatalmas lendülettel vetette bele magát a küzdelembe. Legközelebb a 22. percben ugrott talpra az egész nézőtér, amikor Lukács Viktória góljával újra egál lett az eredmény. Per Johansson egyből időt is kért. A románok svéd vezetőedzője ezúttal is végigtombolta a meccset az oldalvonal mellett, amikor újra átvette a vezetést a Fradi, még a jegyzeteit is a földhöz vágta. Bíró két hetest is megfogott, Jovanovics pedig elkezdte szórni a gólokat, így a szünetben 15–14 volt az állás a zöldek javára.

Látványos élőképpel készültek a ferencvárosi szurkolók (Fotó: Veres Viktor)
Látványos élőképpel készültek a ferencvárosi szurkolók (Fotó: Veres Viktor)

A második félidőre Paula Ungureanu érkezett a CSM kapujába, és rögtön több védéssel nyitott. A románok támadásban rendre válaszolni tudtak a ferencvárosi találatokra, sőt Danick Snelder második kiállítása alatt fordítottak is.

Jobb szélről több lehetőséget is elpuskázott a hazai együttes (vagy éppen Ungureanu hárított), ez pedig nem fért bele egy ilyen párharcban. Közben a kapott gólok száma is azt mutatta, hogy egy ötgólos siker sem lenne elég, de az utolsó negyedórához érve ettől is igen messze volt a Fradi (19–20). A 45. percben egy időre félbe kellett szakítani a meccset, hogy Ungureanu kapuja előtt fel lehessen törölni a lelátóról érkező sört, és össze lehessen szedni a landoló pénzérméket. Félő, hogy emiatt még büntetésre számíthat az FTC az EHF-től.

A folytatásban Bianca Bazaliu bombáival 23–20-ra ellépett a vendéggárda, Elek kénytelen volt újra időt kérni. Úgy tűnt, hatottak a tanácsok, Schatzl Nadine biztos kézzel értékesítette a helyzeteit, hamar összejött az egyenlítés. A hajrához érve világossá vált, hogy legfeljebb a győzelmet harcolhatja ki a magyar csapat, meg is voltak hozzá a helyzetek, de kimaradtak.

A CSM játékosai is mindent megtettek azért, hogy kettős sikerrel jussanak be a négyes döntőbe, és ez végül – megérdemelten – össze is jött a nekik (26–27). A ferencvárosiak nagyot küzdöttek mindkét találkozón, és nem is volt elérhetetlen távolságban a final four, főleg ha azt nézzük, hogy tavaly még összesítésben 30 góllal bizonyult jobbnak a Győr, most már „csak” hattal a CSM Bucuresti. A lefújás után a fájós vállal játszó Szucsánszki könnyek között köszönte meg a szurkolást a drukkereknek.

A budapesti négyes döntő résztvevője ugyanaz a négy gárda lesz, mint egy évvel ezelőtt: a címvédő CSM Bucuresti mellett a Metzet kiejtő Győri ETO,a Vardar Szkopje és a Buducsnoszt Podgorica.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

GYŐRI AUDI ETO KC–METZ (francia) 28–22 (17–12)
Továbbjutott:
a Győr, 59–54-es összesítéssel

Larvik (norvég)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 30–35 (15–16)
Továbbjutott:
a Buducsnoszt, kettős győzelemmel, 66–47-es összesítéssel

Vardar Szkopje (macedón)–Midtjylland (dán) 26–24 (11–12)
Továbbjutott: a Vardar, kettős győzelemmel, 54–50-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

60. perc: GÓL! Lukács kozmetikázza az eredményt. VÉGE! 26–27, KETTŐS GYŐZELEMMEL A NÉGY KÖZÖTT A CSM BUCURESTI!
59. perc: Egy-egy rontott lövés mindkét oldalon, nem változik az eredmény.
58. perc: Kettő közte, két és fél perc még hátra. 25–27
57. perc: Hetes a másik oldalon is. EZ SEM! Bíró megfogja Niombla hétméteresét, ejteni próbál a CSM játékosa, de sikertelenül. Kovacsics bejátszása nem jut el Snelderhez.
56. perc: Kovacsics harcol ki hetest. NEM MEGY BE! Grubisic kivédi Pena büntetőjét. Elúszni látszik a továbbjutás.
55. perc: Szép és bátor lerohanás Szucsánszkitól, aki ellenállhatatlanul lő a jobb alsóba. Carmen Martín válaszol egyből a másik oldalon, a jobb szélről lövi ki a hosszú alsót. 25–26
54. perc: Torstensson lövésébe beleér Bíró, de hárítani nem tud. 24–25
53. perc: Gulldénnak most összejön, az előny megint a vendégeknél. EDDIG! Lukács pattint a hosszúba a jobb szélről. 24–24
52. perc: Gulldén laposan próbálkozik, Bíró olvassa a szándékot és nagyot spárgázva hárít. EGÁL! Megint Schatzl a gólszerző, a bal szélről a hosszú alsóba bombáz. 23–23
51. perc: Schatzl Nadine negyedszer eredményes ma. 22–23
50. perc:
Bazaliu lövése gyenge, de védekezésben visszaszerzi a labdát.
49. perc: Pena átlövése rossz, Ungureanu fogja. Bazaliu lő bődületes gólt, a bal felsőbe helyez. Elek Gábor időt kér. Szucsánszki harcol ki hetest. GÓÓL! Pena bevágja a büntetőt. 21–23
48. perc: Nem sikerül, Jovanovics elkapodja a befejezést. Jön a válasz a túloldalon, egál helyett megint kettő közte. 20–22
47. perc: Hetest kap az FTC, Pena pedig gólra váltja. Bazaliu mellé durrant, újabb labda az egyenlítéshez. 20–21
46. perc: Gulldén góljával folytatódik a mérkőzés. 19–21
45. perc: Jovanovics lövését hatástalanítja Ungureanu, gyanús, hogy fault előzi meg a lövést, de nem fújnak a bírók. Elek Gábor rendkívül hevesen reklamál, kap is egy sárga lapot. Közben egy sörös pohár repól a pályára Ungureanu felé, áll a játék. Tanácskoznak a zsűriasztalnál. Ungureanu reklamál, a zsűri pedig a biztonsági személyzettel konzultál, miközben sportszerű szurkolásra kérik a fanatikusokat.
44. perc: DE NEM ÍGY! Kovacsics fölé durrantja a hétméterest... Szabálytalanság a felező környékén, Mehmedovic lábára pattan a labda, de nem adja oda a labdát a szabaddobáshoz...
43. perc: Bradeanu meg kapufát lő a túloldalon. Újabb labda az egyenlítéshez. Faluvégi kiharcol egy hetest, ez jó lehetőség.
42. perc: GÓL ÉS KÉT PERC! Niombla eredményes, ráadásul kiküldik a gólszerzőt megrángató és utánanyúló Szucsánszkit. Kijátssza ziccerig a Fradi emberhátrányban, de Faluvégi lövését kitolja Ungureanu. 19–20
41. perc: Kiegészül a CSM. Bradeanu távolról küldi rá, de Bíró hárít, a kipattanó a vendégeké. Időt kér a bukaresti együttes.
40. perc: Egyenlít a Ferencváros, egy labdaszerzés után kontráznak a hazaiak, Schatzl pedig egy gyönyörű cunderrel teker a kapuba. 19–19
39. perc: Schatzl lövését fogja Ungureanu. KIÁLLÍTÁS! Most a CSM kerül emberhátrányba, Mehmedovic kapja a két percet. Peches is a Fradi, egy szép támadás végén Faluvégi bődületes kapufát lő.
38. perc: Eljut a labda Maneához, a beállós másodszor eredményes a találkozón. Kiegészül a Ferencváros. 18–19
37. perc: Kovacsics emberhátrányban is beveszi a kaput, első gólja a meccsen akcióból. 18–18
36. perc: Lukács a rövid alsót veszi célba, de kapufát lő. KIÁLLÍTÁS! Snelder kap két percet Carmen Martín lökéséért, újabb vitatható ítélet. Gyorsan ki is használja a fórt a CSM, már a vendégeknél az előny. 17–18
35. perc: Ayglon hoz össze egy hetest Kovacsics mellett, vitatható ítélet. Niombla a jobb alsóba vágja a hétméterest, egyenlő. 17–17
34. perc: Élnek a szélek: Ayglon az egyik, Lukács a másik oldalon eredményes. Bíró pedig tovább javítja védési mutatóját. 17–16
33. perc: Mehmedovic oldalba lövi Bírót, a kipattanó a hazaiaké. Lehet támadni a kétgólos fórért. Jovanovics talpról lő, középmagasan, Grubisic viszont hárít.
32. perc: Jovanovics lövi ki a bal alsót rendkívül precízen. 16–15
31. perc: FOLYTATÁS! Bíró máris fog egy Gulldén-lövést, de marad a labda a vendégeknél. Akik ki is egyenlítenek, Manea révén. 15–15

1. FÉLIDŐ

30. perc: GÓÓL! Jovanovics átlövései ülnek egyelőre, most a jobb felsőt pókhálózza ki. VÉDÉS! Mehmedovicot megbabonázza Bíró, lábbal védi a lövését a dudaszó pillanatában. SZÜNET! 15–14
29. perc: Gulldén kiegyenlít közben a másik oldalon. 14–14
28. perc: Kovacsics átlövését kitolja Grubisic.
27. perc: Bíró védi Mehmedovic középmagas átlövését, majd a túloldalon Jovanovics újabb próbálkozását lábbal hárítja Grubisic. BRAVÚR! Bíró kivédi Mehmedovic újabb ziccerét a szélről.
26. perc: A hetesek meccse ez, most a bukarestiek is kapnak egyet. Niombla gólra váltja ezt, ezzel kiegyenlít. MICSODA GÓL! Jovanovics átlövi a falat és kipókhálózza a bal felsőt, pazar lövés. 14–13
25. perc: KIÁLLÍTÁS ÉS HETES! Ayglon mehet le két percre, a Fradi pedig hétméterest végezhet el. GÓÓL! Kovacsics ezt is bevágja, kettőből kettő eddig a mérlege büntetőből. 13–12
24. perc: GÓÓL! Jovanovic harmadszor eredményes, megint egál. Újabb hetest harcol ki a CSM. HIHETETLEN! Bíró még egy büntetőt hárít, Carmen Martín ezúttal nem tud betalálni, a kapus kiszedi a jobb alsóba tartó löketet. 12–12
23. perc: Szucsánszki is besárgul, a CSM pedig megint hetest kap. Ezt most Carmen Martín lövi, méghozzá a kapuba, a jobb felsőbe. Jovanovics passzát lefülelik a vendégek, Lobach ellen meg belemenést fújnak a kontra végén. 11–12
22. perc: KIEGYENLÍT AZ FTC! Jovanovics védekezik remekül, belemenés. A kontra végén Lukács Viktória talál be. Időt kér a CSM. Szekeres kap sárgát védekezésben. 11–11
21. perc: Az egyik oldalon Bazaliu lövését fogja Bíró, a túloldalon Penáét Grubisic. Hetest kap a CSM. DE BÍRÓ KIVÉDI! Gulldén nem tudja gólra váltani a büntetőt.
20. perc: AZ IS JÓ! Szucsánszki megszerzi első gólját is, ez az! 10–11
19. perc: GÓÓL! Pena a jobb oldalról a bal felsőbe zúdít, jó ütemű lövés. Gulldén pattint a kapuba, Bíró lábai között vánszorog be a labda. 9–11
18. perc: Már csak egy közte, felzárkózik a Ferencváros. Niombla is meglövi a maga gólját a szélről. 8–10
17. perc: Szucsánszki beviszi, védi a lövését Grubisic, a kipattanó a vendégekhez kerül. Niombla lövését fogja Bíró, akire egyelőre nem lehet panasz. Ahogy a szurkolókra sem, fantasztikus a hangulat.
16. perc: Elkapkodott hazai támadás, Jovanovics lövését leolvassák a vendégek. Passzívnál Bradeanu lő kapu mellé. A Fradinál pályán Szucsánszki támadásban először a mérkőzésen.
15. perc: Időt kér Elek Gábor. Snelder talál be az időkérés után. Curea kezéből kiesik a labda a másik oldalon. 7–9
14. perc: Vészkapussal támad a Fradi, de jön egy rossz bejátszás Mészároshoz, amit Curea leles és végigmegy, majd az üres kapuba lő. Kiegészül a Fradi, de Pena átlövése nem talál kaput. Carmen Martín a túloldalon viszont pontosan lő, három közte. 6–9
13. perc: EGYENLŐ! Emberhátrányban egyenlít az FTC egy 3–0-s rohammal, Jovanovics eredményes. Gyorsan jön a válasz, Gulldén akcióból betalál. 6–7
12. perc: KIÁLLÍTÁS! Emberhátrányba kerül a Fradi, ráadásul hetes a vendégeknek. DE NINCS GÓL! Gulldén hétméteresét lábbal védi Bíró.
11. perc: Jovanovic harcol ki hetest. GÓÓL! Kovacsics Anikó a bal alsóba vágja a büntetőt, már csak egy közte. 5–6
10. perc: Schatzl lövi második gólját, a szélről a rövidbe tüzel. Snelder kap sárgát védekezésben. Passzív miatt elveszik a labdát a vendégektől, Gulldén lépked ide-oda. 4–6
9. perc: Még egy hiba támadásban, eladja a labdát a Fradi. Ezt is góllal bünteti a címvédő, Carmen Martín a jobb szélről vágja a hosszú felsőbe a labdát. 3–6
8. perc: Zácsik elkapkodja a lövést, az oldalhálóba lő. A másik oldalon a CSM viszont nem hibázik, megint Torstensson eredményes. 3–5
7. perc: Torstenssonnak nagyon megy, átlövi a falat és a jobb felsőbe zúdít. 3–4
6. perc: Újabb Bíró-védés, de a kontra végén lépéshiba, elveszik a labdát megint a hazaiaktól. GÓÓÓL! Újabb kontra, amiből gól születik, Schatzl Nadine a szerzője. Szinte azonnal válaszol a CSM, Carmen Martín eredményes. 3–3
5. perc: BRAVÚR! Bíró fontos védéssel rukkol elő. Ebből indul a Fradi, a kontra végén Pena másodjára a kapuba helyez. 2–2
4. perc: Gulldén közbelő, Bíró nem tud hárítani. Pena kapufát lő. 1–2
3. perc: Belemenés a Fradinál, elveszik a labdát a magyar csapattól. Gulldén lövését védi Bíró, de marad a labda a vendégeknél. VEZET A CSM! Torstensson másodjára betalál. GÓÓÓL! Jön a válasz, Zácsik Szandra az első FTC-gól szerzője. 1–1
2. perc: Torstensson szinte kettétöri a lécet a bal oldalról, ez sem gól.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A zöld mezben pályára lépő FTC támad először, a vendégek fehérben. Lukács lő mellé a jobb szélről szorongatott helyzetben.

A Fradinál kérdéses volt Szucsánszki Zita és Hornyák Dóra játéka is kisebb sérülés miatt, de mindketten ott vannak a keretben.

A címvédő CSM-et ebben a Bajnokok Ligája-szezonban eddig csak egy csapat tudta legyőzni ötgólosnál nagyobb különbséggel: a Győri ETO.

A párharc első felvonásán a bukaresti együttes csak egy góllal vezetett a hajrá előtt, de az utolsó öt percre elfáradtak a ferencvárosiak, és végül öttel kikaptak. A mérkőzésről bővebben itt olvashatnak.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat az FTC–CSM Bucuresti BL-negyeddöntő élő, szöveges tudósításában. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik