Női kézi BL: Túlélők vagyunk, a legkisebb esélyt is megragadjuk – Martín

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.10. 19:03
null
A győri csapatot csak még erősebbé tették a nehézségek (Fotó: Győri ETO)
Utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzéseire készül a szezon végén távozó Ambros Martín a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának kispadján. A spanyol edző szerint a sok kihívással tarkított idény bebizonyította, hogy a játékosaival együtt igazi túlélők, és bár nincsenek a legjobb formában a hétvégi, budapesti final four előtt, nem keseregnek, hanem harcolni fognak, és mindent megtesznek a címvédés érdekében.

„Most igazán nyugodt vagyok – kezdte egy meglepő kijelentéssel az európai szövetség honlapjának adott interjút Ambros Martín. – Üdítő érzés, hogy itt vagyunk a final fourban az után, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenünk a szezonban. Magabiztos vagyok, tudom, milyen kemény hétvége vár ránk, de állunk elébe. Azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyunk a legjobb formánkban, de nem kesereghetünk ezen. Ki kell mennünk a pályára, és a tőlünk telhető legjobb játékot kell nyújtanunk.”

Mint ismert, a Győrt folyamatosan sérülések sújtották a szezon során, a négyes döntőben is nélkülözni kénytelen több fontos játékosát, így Nora Mörk, Tomori Zsuzsanna és Jana Knedlíková sem bevethető, de a két irányító, Nycke Groot és Stine Oftedal is csak nemrég tért vissza sérülésből.

„Ha a sérülésekre gondolok, ez volt a legnehezebb idény, amióta itt vagyok. Négyszer-ötször is újra kellett tervezni a csapat játékát a kiesések miatt, támadásban és védekezésben is változtatnunk kellett. Mindez azt eredményezte, hogy az éppen egészséges játékosoktól extra erőfeszítésre volt szükség, de aztán megint mások dőltek ki, és kezdhettük a munkát elölről. Most úgy néz ki, hogy akik nemrég tértek vissza, nincsenek még a legjobb állapotban. A legfontosabb azonban, hogy sikerrel vettük a kihívásokat, ami a csapat karakterét mutatja. Túlélők vagyunk, a folyamatosan adódó problémák által csak még erősebbek lettünk.”

OFTEDAL ALIG VÁRJA AZ ELSŐ NÉGYES DÖNTŐJÉT

A Győri ETO mindig mosolygós irányítója, Stine Oftedal első BL-szezonjának végén az első négyes döntőjére készül. A 26 éves norvég játékost bokasérülés hátráltatta, amivel az előzetesen vártnál hosszabb időre kényszerült a partvonalon kívülre, de most már úgy érzi, százszázalékos a lába.

„Sokat jelent nekem, hogy végre pályára léphetek a négyes döntőben. Klubszinten ez a legnagyobb esemény nekünk, fantasztikus, hogy már elsőre eljutottam idáig. Szerencsés vagyok, hogy sok csapattársamnak már nagy tapasztalata van az ilyen hétvégékben, ez engem is biztonsággal tölt el.

Oftedal szerint a sok sérüléstől eltekintve minden a várakozásai szerint alakult első győri szezonjában, a beilleszkedése sem tartott sokáig.

„Nekem különösen fájt Nora kiesése, ha tehetném, mindig együtt játszanék vele – tette hozzá az EHF hivatalos oldalának Oftedal, aki mindössze egy évig dolgozhatott együtt Ambros Martínnal. – Fantasztikus edző, ennyi idő alatt is sokat tanultam tőle, de biztos vagyok benne, a következő szezonunk is jól fog alakulni, különösen ha az érkezőkre gondolok.

Mint ismert, a nyáron Kari Brattset és Veronica Kristiansen személyében újabb két norvég válogatott érkezik az ETO-hoz.

Martín úgy látja, nincs egyértelmű favoritja a négyes döntőnek, egy ilyen hétvégén, amikor két kemény meccset kell játszani két nap alatt, bármi megtörténhet. Az elődöntős ellenfél, a CSM Bucuresti mellett szól, hogy az utóbbi időszakban nyugodtan készülhetett a BL-re, mivel már biztos a román bajnoki címe, míg a Győr még öldöklő csatát vív egészen az utolsó fordulóig a Ferencvárossal. „Ezáltal nem is gondolhattunk alapos ráhangolódásra, de ha egy százalék esélyünk is lesz a végső sikerre, küzdeni fogunk érte.”

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy két éve a Győr és a Bukarest vívta a BL-döntőt Budapesten, és végül a románok hetesekkel hódították el a trófeát. A spanyol szakember szerint jobban játszottak azon a meccsen, de az előzetesen sötét lóként kezelt román csapat végig hitt magában, és ennek meglett a jutalma. Azóta sokat változott és erősödött az ellenfél, ezt az ETO is megtapasztalhatta a most futó idényben, mivel a középdöntőben kétszer is találkozott a CSM-mel, idegenben simán kikapott, míg otthon egyértelmű győzelmet aratott.

A román női válogatottat is irányító Martín természetesen megkapta a Cristina Neagu semlegesítésére vonatkozó kérdést: „A tapasztalatom azt mutatja, hogy egy pozíció van, ami a különbséget jelentheti két csapat között egy olyan eseményen, mint amilyen a final four, ez pedig a kapus. Ez nem jelenti azt, hogy nem tisztelném Neagut, és ne lennék tisztában különleges képességeivel. Nem zavar, ha tíz gólt lő nekünk, amikor jó napja van, ellenállhatatlanul tud játszani. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy közben a többi játékost megállítsuk. Ha Neagu megszór minket, de a többieket semlegesítjük, jó esélyünk van a győzelemre.

A nyártól a Rosztov-Donhoz távozó spanyol szakember próbálja kizárni, hogy hamarosan véget ér számára a hatéves győri időszak, még ha ez néha nem is könnyű.

„A tény, hogy hamarosan elhagyom Győrt, sok érzelmet hoz elő belőlem, és ez csak napról napra erősebb lesz. De most próbálok csak az előttünk álló feladatokra koncentrálni, hogy megnyerjük a bajnokságot és a negyedik BL-címünket, ezek egyértelműen elsőbbséget élveznek most.”

A Győri ETO útja a final fourig

GYŐRI AUDI ETO KC
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: CSM Bucuresti: 5–0–2 (188–174); Vardar Szkopje: 3–1–1 (131–130); Rosztov-Don: 4–0–2 (154–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2014, 2017), döntős (2016)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–0–2 (389–319)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, kapus), Görbicz Anita (balszélső), Yvette Broch (holland, beálló), Tomori Zsuzsanna (védő), Ambros Martín (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Görbicz Anita (62 gól), Nora Mörk (norvég, 49), Stine Oftedal (norvég, 49)
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 13.
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 13.
V: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 12.
CSM Bucuresti (román)–Győri Audi ETO KC
V: Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón)
V: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik