K. SZ. B. 2022.07.31 08:56 Frissítve: 2022.07.31 09:40

Női kézi: A célunk az El-csoportkör elérése – Uros Bregar

A Siófok vezetőedzője, aki többek között irányította a szlovén női válogatottat is, jelenleg a Balatonnál keresi játékosai korlátait és épít új csapatot.

 

Uros Bregar vezetőedző szerint most az a legfontosabb, hogy a siófokiak hullámzó teljesítménye kiegyensúlyozottá váljon (Fotó: Török Attila)


– Az előző idény közben vette át az együttes irányítását, most viszont rendelkezésére áll az egész előszezon, hogy a csapattal dolgozzon. Mennyit számít ez a következő évad tükrében?

– Természetesen hálásabb feladat az idény elejétől együtt dolgozni a csapattal, mint hirtelen, idény közben átvenni az irányítást – válaszolta a Nemzeti Sportnak Uros Bregar, a női élvonalban szereplő Siófok szlovén vezetőedzője. – Így lesz időnk rá, hogy a játékrendszerünket az elméletből átvigyük a gyakorlatba, és kialakítsuk a stílusunkat. Emellett nagyon fontos kipuhatolnunk, melyek a játékosok – különösen az újonnan igazoltak – lehetőségei és korlátai.

– Mennyiben segíthetnek az új igazolások, mint például a szerb Ana Kojics, a horvát Dejana Milosavljevic vagy a visszatérő Sirián Szederke?
– Egyelőre az újonnan érkezőknek is bizonyítaniuk kell, hogy helyet érdemelnek a keretben, persze mindegyiküket ezért igazoltuk át. Azt már most elmondhatom, hogy fizikailag erősebbek és gyorsabbak lettünk, a tapasztalt és a fiatal játékosok aránya pedig kiegyensúlyozottabb lett, ami szélesíti a lehetőségeinket. A keret mélysége nagyon hiányzott az előző idényben, különösen a végéhez közeledve.

– Az első felkészülési mérkőzésükön 29–28-ra kikaptak a román HC Dunarea Brailától. Milyennek látta a csapatot, mi az, amiben biztosan fejlődni kell az idény kezdetéig?
– Eddig leginkább a játékosok fizikai állapotán dolgoztunk, nem a taktikán. Tanulságos mérkőzést játszottunk, de ahhoz, hogy a teljes képet lássuk, egyértelműen kevés volt ez a meccs. Természetesen szerettünk volna nyerni, az eredmény azonban most másodlagos. Sok a dolgunk az idény kezdetéig, pozitívum viszont, hogy a játék néhány aspektusával – főleg a védekezésünkkel – elégedett voltam. A legfontosabb, hogy a hullámzó teljesítményünk kiegyensúlyozottá váljon, és képesek legyünk a teljes mérkőzésen koncentrálni.

– Az egyik legfőbb célja az volt, hogy nemzetközi kupában indulhassanak az új évadban, amit sikerült is elérni. Mivel lenne elégedett az Európa-ligában, mit várhatunk a csapattól?

– Novemberben, amikor a csapathoz kerültem, még nagyon távolinak tűnt az európai kupaszereplés. Most, hogy kivívtuk, igazolnunk kell, hogy helyünk van a nemzetközi porondon. Szeretnénk továbbjutni a selejtezőből, mindegy, ki kerül az utunkba, a célunk a csoportkör elérése.

– Az első mérkőzésük a lengyel MKS Lublin ellen lesz októberben. Gondolnak már a találkozóra?

– Ott még nem tartunk. Persze a Lublin is ott van valahol a tudatalattimban, de addig még sok fontosabb kihívás vár ránk. Most leginkább a magyar bajnokság nyitó fordulójára koncentrálunk, készen kell állnunk, mire a sorozat elkezdődik.

– Milyen célokat tűztek ki az évadra?
– Ahogy korábban is mondtam, az Európa-ligában szeretnénk bejutni a csoportkörbe, a hazai bajnokságban pedig a hatodik helynél előrébb kell végezni a tabellán, mint az előző idényben. Ha elérjük a két célt, mondhatjuk, hogy fejlődött a csapat.

CSALÁDI KAPCSOLAT A CSAPATBAN
Érdekesség, hogy a Siófok KC keretét erősíti a vezetőedző felesége, Tamara Mavsar is. A 31 éves, korábbi szlovén válogatott balszélső már a tavasszal csatlakozott a csapathoz: a gyermekük megszületése utáni időszakban együtt edzett társaival, majd a klub teljes értékű tagja lett. Mavsar 11 évet játszott a szlovén rekordbajnok Krim Ljubljanában, szerepelt Bajnokok Ligája-döntőben, amelyet éppen a Győr ellen veszített el a ZSRK Vardar játékosaként 2017-ben.
2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.